HATAY’DA AFETLERE KARŞI TOPLUMSAL DAYANIKLILIK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
BAŞKAN ÖNTÜRK : AFETLERLE MÜCADELEDE BİLİMİN IŞIĞINDA HAREKET ETMELİYİZ!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, AFAD, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Afetlere Karşı Toplumsal Dayanıklılık Çalıştayı”na katıldı.
AFAD Başkanlığı tarafından afetlere karşı toplumsal dayanıklılığın artırılması hedefiyle “6 Şubat Asrın Felaketinden Asrın Birlikteliğine: Afetlere Karşı Toplumsal Dayanıklılık” başlıklı çalıştay, depremlerin 2. yıl dönümünde Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
VALİ MUSTAFA MASATLI : 2 YILDA İMKANSIZ İŞLER BAŞARDIK
Hatay Valisi Mustafa Masatlı çalıştayda yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü devletimiz depremin ilk saatlerinden itibaren tüm imkan ve kabiliyetiyle sahada oldu ve olmaya da devam edecek” dedi.
Vali Masatlı, Hatayın tüm bileşenleri ile şehrin yeniden ihya, inşa ve imar sürecinde yürüttükleri hummalı çalışmalarla normal şartlarda 2 yıla sığması imkansız işler başardıklarını söyledi.
BAŞKAN ÖNTÜRK : AFETLERLE MÜCADELEDE BİLİMİN IŞIĞINDA HAREKET ETMELİYİZ
6 Şubat Depremleri başta olmak üzere deprem gerçeği ve afet yönetiminin çeşitli yönleriyle ele alındığı çalıştayda yaptığı konuşmada afetlere karşı alınacak tedbirlerin önemin altını çizen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, afetlere karşı alınacak tedbirlerin ancak yapılacak bilimsel çalışmalarla bilimin ışığında, bilimin gösterdiği yolla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.
Başkan Mehmet Öntürk, toplum olarak bilimin gösterdiği bu yola uyulmadığının da altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Belediyeler imar planlarını uyguluyor, biz bunu delmeye çalışıyoruz. Kar amaçlı, bugünü kurtarmaya yönelik yanlış planlar uygulanıyor, sonuçta yine olanlar vatandaşa, bizlere oluyor. İnsanlarımızın birliği, beraberliği ve afetlere karşı dayanıklılığında muazzam bir birliktelik var. İnsanlarımız birbirini kucaklamayı, yardım etmeyi, bunu yaparken de insanların dinine, diline, mezhebine bakmadan kenetlenmeyi çok iyi biliyor. Bu konuda hiçbir eksikliğimiz yok.”
BİLİM İNSANLARIMIZ TOPLUMU EĞİTMELİ
İnsanların bu afetlere karşı dayanıklılık gösterebilmesi için eğitimin de gerekli olduğuna işaret eden Başkan Mehmet Öntürk, üniversitelerin, hocaların toplumun afetlere karşı bilinçlenmesi ve bilgilendirilmesi konusunda eğitimler vermesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında AFAD’a teşekkür eden Başkan Mehmet Öntürk, AFAD’ın afetlerle mücadele konusunda dünyanın en önde gelen önemli kuruluşlardan biri olduğunu kaydetti.
Belediyeler olarak afetle mücadele konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getiren Öntürk, belediye olarak özellikle imar planlamalarında bilimin ışığında hareket edilmesi gerektiğine değindi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, konuşmasını “Rabbim kimseye bir daha böyle afetler yaşatmasın” sözleriyle noktaladı.
ŞİLİLİ PROFESÖRDEN DEPREM SUNUMU
AFAD Başkanı Okay Memiş’in 6 Şubat Depremleri üzerine değerlendirmesinin ardından Şilili Deprem Uzmanı Dr. Mario LA Fontaine katılımcılara bir sunum yaptı.
Alanında uzman akademisyenlerin katıldığı etkinlikte, mühendislik, psikoloji, sosyoloji, kültürel miras ve kamu yönetimi gibi farklı disiplinlerden sunumlar da gerçekleştirildi.
Çalıştaya Hatay Valisi Mustafa Masatlı, AFAD Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri ve çok sayıda bilim insanı katıldı.