MKÜ’DE REKTÖR ÖĞRENCİ BULUŞMASI: ÖĞRENCİLERE MİKROFON UZATILDI,SORUNLAR DİNLENDİ!

Mustafa Kemal Üniversitesi, öğrenci odaklı yönetim anlayışının gereği olarak Rektör Prof. Dr. Veysel Eren’in moderatörlüğünde yönetim kadrosunun da hazır bulunduğu öğrenci buluşmasını hayata geçirdi.
Özgür bir ortam oluşturulması için Atatürk Konferans Salonunda 25 Şubat’ta gerçekleşen etkinlikte öğrenciler yaşadıkları sorunları dile getirme fırsatı buldu. Rektör Veysel Eren söz hakkı isteyen öğrencilerle tek tek sohbet edip iletilen sorunları not etti.
HAYAT DEVAM EDİYOR: AFETİN İZLERİ SİLİNİYOR
Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, öğrencilere mikrofon uzatılmadan önce yönetim olarak deprem sürecinden bu yana yaptıkları çalışmalara değindi.
Rektör Veysel Eren, 6 Şubat 2023 yılında yaşanan asrın felaketinde şehrin ve üniversitenin büyük yaralar aldığını, bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini ve her ne olursa olsun hayatın devam ettiğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, Her afetten sonra geride kalanlara afetin izlerini silmek ve bulunduğu bölgeyi yeniden imar etmek görevi düştüğünü, kendilerinin payına da yaşanılan zorlukların üstesinden gelinmesi noktasında büyük fedakarlıkların yer aldığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:
“İmar etme anlayışıyla öncelikle hasar tespit raporu hazırlayarak Üniversitemizi ve bölgemizi adım adım iyileştirmeye çalıştık.” diyen Rektör Eren, “Bugün geldiğimiz noktada birçok binamızın tadilatı bitti. Hastaneye özel bir önem verdik. Çünkü bölgede sağlık hizmetini karşılayacak hastane yoktu. Araştırma Hastanesinin depremden önce 1500 olan hasta kapasitesi 2500’e çıktı.”
EĞİTİMDE ISRAR EDİLDİ
“Öğrenciler bizim göz bebeklerimiz” şeklinde konuşan ve depremin 50. günü uzaktan eğitime başladıklarına dikkati çeken Rektör Eren, bunun dünyada başarılması zor olan işlerden birisi olduğunu ve kendileri için çok değerli bir anlam taşıdığını vurguladı.
Deprem bölgesindeki diğer bir üniversitenin eğitimini başka üniversiteye aktardığını hatırlatan Rektör Eren, “Biz burada eğitimde ısrarcı olduk. Ve bu kararımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı” değerlendirmesinde bulundu.
Fakültelerin büyük kısmında ve uygulama alanları olan Meslek Yüksek Okullarında da yüz yüze eğitime geçtiklerini ifade eden Rektör Eren, bu kararları alırken öğrencilerin barınma problemlerine çözüm bulmak için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile iş birliği halinde hareket ettiklerini ve yurt kapasitesi kadar öğrenciyi eğitime çağırdıklarını dile getirdi ve şöyle devam etti:
“Amacımız önümüzdeki yıl yüz yüze eğitime geçmek. 1000 kişilik yurt yapımı devam ediyor. Bu konuda ısrarcıyız. Depremin hemen ardından merkezi derslik binamızı hayata geçirdik. 68 derslikte 5 bin öğrenci eğitim görüyor. Kampüs içerisinde doğal gaz dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl doğal gaz ile ısınacağımızın müjdesini veriyoruz.”
DEPREM PERFORMANS ANALİZİ YAPILDI
Deprem performans analizi yaptırdıklarını, güçlendirme ihtiyacı olan binalarda güçlendirme kararı aldıklarını kaydeden Rektör Eren, Antakya Meslek Yüksek Okulu binasının inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu ve önümüzdeki eğitim öğretim dönemine yetişeceğini, mimarlık fakültesinin inşaatının ise büyük bir hızla devam ettiğini belirtti. Yayladağı MYO ve 76 dönümlük arazide yapımı devam eden Hassa Meslek Yüksek Okulu bina inşaatlarına da değindi.
ÖĞRENCİLERE YÖNELİK FAALİYETLER VE BAŞARILAR
Sosyal alanlarla ilgili eksikliklerin olduğu noktasında özeleştiride bulunan fakat bunu yapılan etkinliklerle kapatmaya çalıştıklarından söz eden Rektör Eren şöyle konuştu:
“Öğrencilerle ilgili olarak şu anda aktif 38 öğrenci topluluğu var. Benim yönetimim öğrenci merkezli olacak. Öğrenci topluluklarına olan desteğimiz sürüyor. Bunu sizlerin de istemesi lazım. Depremden sonraki süreçte öğrencilerimize yönelik 22 film ve 3 tiyatro gösterisi yapıldı. Bu etkinlikler devam edecek. Öğrencilerimizi mutlu etmek istiyoruz. Bu etkinliklerin arasından ise spor turnuvaları dikkat çekiyor.”
Öğrencilerin başarılarından da söz eden Rektör Eren, Geçen sene teknofestte derecelere girip ödüller alındığını, İŞ-KUR üzerinden 699 öğrenciye istihdam sağlandığını, bu yıl ilk defa öğrencileri yoğun bir şekilde 2209-TÜBİTAK projesi yapmaya teşvik ettiklerini ve öğrencilerin 194 proje verdiklerini ve buradan finansman sağlanacağını, bunun daha çok arttırılması gerektiğini çünkü öğrencilere iş hayatlarında önemli katkılar sağlayacağının altın çizdi.
ÖĞRENCİLERDEN BEKLENTİLER
Daha sonra birlikte nelerin yapılabileceği konularında mesajların verildiği, öğrencilerin talep ve önerilerini kapsayan soru cevap kısmına geçilerek öğrencilere mikrofon uzatıldı.
Soru cevaplar kısmında kalite topluluğunun “Bizden beklentileriniz nelerdir?” şeklindeki dikkat çekici sorusunu yanıtlayan Rektör Eren şunları kaydetti:
“Benim beklentim öğrencilerin buradaki aktivitelere katılmaları. Öğrencilik yıllarında çeşitli etkinlikte görev alan öğrencilerin hayat başarıları bilimsel olarak kanıtlanmış. Öğrencilikte planlama, ekip çalışması ve etkili iletişim yönünüzü güçlendirin. Bu şehrin deprem hafızasını kayda geçirebilirsiniz. Afetlerden edindiğimiz tecrübeleri kayda geçirip bizden sonraki kuşaklara aktarın. Depremler konusunda daha bilinçli hale gelmek için davranış değişikliği yapmaya çaba harcayın. Üniversite gençliği toplumun en dinamik kesimi. Çok daha fazla aktif olmalı ve depremin yaralarını sarmak için yoğun çalışmalısınız. Bunları projeye dönüştürdüğünüz takdirde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) üzerinden finansal destek görebilirsiniz.”
EKSİKLİKTEN SONRA SIRALAMA
Bir başka dikkat çekici soruda ise Mustafa Kemal Üniversitesi’nin Türkiye genelindeki diğer üniversitelere göre durumu soruldu.
Rektör Eren bu soruyu da içtenlikle ve özeleştiride bulunarak şöyle cevapladı:
“Üniversiteler her geçen gün artan bir yarış halinde. Sadece mezunların iş bulma açısından değil birçok kuruluş tarafından sıralanıyor. Biz özellikle bunun farkında olarak şu an kurumsal veri koordinatörlüğü kurduk. Bu, Mustafa Kemal Üniversitesinin verilerini eksiksiz olarak kayda alıyor. Eksiklerimizden en önemlisi verilerin sağlıklı bir şekilde girilemiyor olmasıydı. Yeşil kampüs metriksi girilmemiş. Bu eksikliği tamamlamaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra akademik başarılar ve öğrenci istihdamı konularında sağlıklı veriler girilecek. Öncelikle kendi eksikliğimizi giderip sonra başka üniversitelerle kıyaslama yapabiliriz. Hocalarımıza her türlü soruları sormalıyız. Kendimizi geliştirmek için hocalarla iletişim halinde olmalıyız. Hocalarla ve öğrencilerle ilgili bir eksikliğimiz olduğunu düşünmüyorum. Potansiyelimizi hayata geçirmek gerekiyor. El ele vererek bu üniversiteyi çok daha iyi yerlere getirebiliriz.”
DÜŞÜLEN NOT
Rektör Eren öğrencilerle gerçekleşen buluşmada önemli bir saptamada bulunarak şu notu düştü:
“Bizim üniversitemizin birçok biriminde mevzuat geliştirme çalışmalarında öğrencilerden geri dönüşümler alınmıyor. Her yıl yaptığımız mevzuat geliştirme çalışmalarında öğrenci temsilcileri ve sektörden temsilciler davet edilmeli. Mevzuatlarımız gerçek dünyaya uyumlu olmalı.”
Öğrenciler ve personelin salonu tamamen doldurduğu buluşma sonrası Mustafa Kemal Üniversitesi Kalite Topluluğu tarafından Rektör Veysel Eren’e çiçek takdimi yapıldı ve buluşma heyecanı öğrencilerle yenilen yemekle devam etti.








