Anasayfa / Manşet / HATAY MİLLETVEKİLİ NECMETTİN ÇALIŞKAN, DEPREMİN 4. YILINDA HATAY’DA HAYAT NORMALLEŞMEDİ!

HATAY MİLLETVEKİLİ NECMETTİN ÇALIŞKAN, DEPREMİN 4. YILINDA HATAY’DA HAYAT NORMALLEŞMEDİ!

6 Şubat depremlerinin 4’üncü yıl dönümünde değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Hatay’da yürütülen çalışmalara rağmen sorunların devam ettiğini belirterek, “Acımız taze, problemlerimiz bitmiş değil” dedi.

Çalışmalar Var Ama Hayat Normale Dönmedi

Hatay’da ciddi faaliyetler yürütüldüğünü ifade eden Milletvekili Necmettin Çalışkan, buna rağmen konut teslimlerinin tamamlanmadığını, TOKİ borçlarının belirsiz olduğunu, rezerv alanlarında sorunların sürdüğünü ve esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Milletvekili Necmettin Çalışkan, “Depremin 4’üncü yıl dönümünde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Şantiyeler çalışıyor, konutlar yapılıyor ancak yapılanlarla yapılması gerekenleri karşılaştırdığımızda ciddi eksikler var” ifadesinde bulundu.

Kaynak Depremzedeye Değil Faize Gidiyor

Bütçe tercihlerine dikkat çeken Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, 2026 bütçesinde faize ayrılan payın depremzedeye ayrılan kaynağın çok üzerinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“2026 bütçesinde faize yaklaşık 3 trilyon lira ödenirken depremzedeye ayrılan kaynak 1,5 trilyon civarında. Bu tablo, paranın nereye gittiğini gösteriyor. Bütün krizlerin sebebi depremzede gösterilirse bu ne vicdana ne de adalete sığar.”

Teslim Değil, Kura Çekildi

Konutlarla ilgili açıklamalarda da şeffaf olunması gerektiğini vurgulayan Necmettin Çalışkan, rakamların gerçeği tam yansıtmadığını dile getirerek şunları vurguladı:

“455 bin konut teslim edildi deniliyor ama aslında 455 bin kura çekildi. Bazı evler teslim edildi, bazılarına ise boş arazide ‘ileride yapılacak binanın şu katı senin’ deniliyor. Keşke ‘teslim ettik’ yerine ‘kura çektik’ denseydi. Vatandaş boş senetlere imza atıyor, kaç lira borçlandığını, ne zaman ödeyeceğini bilmiyor.”

Esnaf Süreçten Yararlanamıyor

Hatay esnafının yeniden yapılanmadan faydalanamadığını belirten Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, ihalelerin şeffaf yapılmadığını savunarak, “İhaleler açık ve şeffaf değil, davetiye ve doğrudan alım yöntemi uygulanıyor. Bu hem kamu zararına yol açıyor hem de yerel esnafı dışarıda bırakıyor” eleştirisinde bulundu.

Krediye Gidene ‘Borcu Yok Yazısı’ İsteniyor

Depremzedelerin krediye erişimde de büyük engellerle karşılaştığını ifade edenSaadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin  Çalışkan, uygulamaları eleştirerek şöyle konuştu:

“Evi, iş yeri, arabası her şeyi gitmiş insana kredi için ‘borcu yok’ yazısı isteniyor. Zaten borcu olduğu için kredi istiyor. Mücbir sebep bitmiş, taksitlendirme yapacak, bu kez de ‘teminat getir’ deniyor. Adamın hayatta hiçbir şeyi kalmamış, neyi teminat gösterecek?”

Rezerv alanları ve sanayi sitelerinde sürecin yavaş ilerlediğini belirten Necmettin Çalışkan, Hatay’da istihdam probleminin devam ettiğini vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:

“Sanayi siteleri hâlâ teslim edilmedi. Hayat yeniden başlasın deniyor ama iş yoksa hayat başlamaz. Depremzede bağırıyor, ne yazık ki çoğu zaman muhatap bulamıyor.”

 

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir