Anasayfa / Manşet / GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN MESLEK YASASI NEDEN ÇIKARILMIYOR?

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN MESLEK YASASI NEDEN ÇIKARILMIYOR?

Sözü uzatmaya hiç gerek yok!

Gümrük Müşavirliği mesleğimiz, 01 Temmuz 1909 tarihinde (Osmanlı Dönemi) yürürlüğe giren Talimatname ile “Gümrük Komisyonculuğu” adı altında ifa edilmeye başlanmıştır.

Mesleğin adı, 04 Şubat 2000 tarihinde yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile “Gümrük Müşavirliği” olarak değiştirilmiştir.

Diğer bir deyişle bu meslek 117 yaşını kutluyor ama hala bir meslek yasası yok! Oysaki berberlerin, lokantacıların, tuvaletçilerin bile meslek yasası var.

Eeee, öyleyse Gümrük Müşavirlerinin meslek yasası neden yok.

Çünkü Gümrük Müşavirlerinin meslek yasasının çıkarılmasını istemeyen ekonomik ve siyasi yönden çok güçlü üstatlarımız, abilerimiz, önderlerimiz, başkanlarımız, bürokratlarımız, odalarımız, birliklerimiz, bakanlarımız, hatta hükümetlerimiz var.

Bunlar, bu mesleğin güçlenmesini istemiyorlar!

Bunlar, bu mesleğin saygın bir meslek haline gelmesini istemiyorlar!

Bunlar, bu meslek mensuplarının geleceğe güvenle bakmasını istemiyorlar!

Bunlar, meslektaşlarımızın ömürleri boyu sürünmesini istiyorlar.

Neden?

Çünkü bu memlekette meslek yasası olan diğer meslek mensuplarına ticari faaliyette bulunma yasağı var!

Örneğin, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali müşavirlerin ticaretle uğraşmaları yasaktır.

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gereğince; Mali müşavirler Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek hiçbir ticari faaliyette bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik, acentelik yapamazlar.

Keza, Avukatlık Kanunu’na göre avukatların ticari işletme açması veya bizzat tacir/esnaf sıfatıyla ticaret yapması yasaktır.

Ayrıca Noterlik Kanunu kapsamında noterler, bağımsız ve tarafsız bir kamu hizmeti icra ederler. Dolayısıyla tarafsızlıklarını ve kamu güvenliğini zedeleyecek faaliyetlerden kesin olarak men edilmişlerdir. Bu yüzden, noterler, bizzat ticari bir işletme açamaz, ticaret yapamaz ve şirketlerin yönetim kurullarında görev alamazlar.

Bir gümrük müşaviri ise aynı anda birden fazla gümrük müşavirliği tüzel kişiliğine ortak olamaz ama gümrük müşavirliği faaliyeti dışındaki diğer ticari şirketlere ortak olmalarında yasal bir engel bulunmamaktadır. Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde normal bir şirkete ortak olabilirler. Ancak, bağımsızlık ilkesi gereğince gümrük müşavirliği mesleğini yürüttükleri firmalar dışında başka bir gümrük müşavirliği tüzel kişiliğine ortak olmaları mümkün değildir.

Sorun burada başlıyor işte!

Gümrük müşavirinin meslek yasası yok ama ticari faaliyet yasağı da yok. Hem gümrük müşavirliği hizmetleri hem antrepoculuk hem nakliyecilik hem sigortacılık ve hatta tefecilik işleri bile aynı kişi tarafından yapılabiliyor!

İşte bu işlerin hepsini birden yapabilen sermayedarlar, gümrük müşavirliği meslek yasasının çıkmasını istemiyorlar.

Lojistik firması sahipleri istemiyor!

TOBB Başkanı istemiyor!

Gümrük bürokratları istemiyor!

Ticaret Bakanı istemiyor!

Hükümet istemiyor!

Gümrük Müşavirleri Dernek Başkanları da “Gümrük Müşavirliği Meslek Yasası’ taslak oyunları ie meslektaşlarımızı oyalıyorlar.

Gümrük camiasının önde gelenlerine haksızlık yapmak istemem. Aslında sorun sadece sermayedarlarda değil. Çoğu gümrük müşavirinin ‘meslek odası’ çatısı altında toplanmak veya bağımsız/itibarlı bir meslek mensubu olmak gibi bir amacı da kalmamış.

Bu gidişle Gümrük müşavirliği mesleği değil 117 yaşına, 1117 yaşına girse de meslek yasası olmayacak gibi.

Çünkü gümrük müşavirleri kamu görevlisi değil özel sektör çalışanı olmak istiyor.

Bu tercih meselesi….

 

 

Mehmet ÇARDAK

Gümrük Müşaviri

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir