Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 29 Ekim Dünya inme gününde mesaj yayınladı
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 29 Ekim Dünya inme gününde yayınladığı mesajında, inmenin ani gelişen ve vücutta kuvvet kaybona neden olduğunu belirti.
Dr. Mustafa Hambolat inmeye ilişkin şu hatırlatmalarda bulundu:
“Dünya İnme Günü kapsamında bu yılın teması “Sağlığınız Kıymetli. Kıymetini Bilin” olarak belirlenmiştir.
Beyin damar hastalıkları dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubudur. Dünyada bir yılda 17 milyon kişi inme geçirmekte ve 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
İnmede genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı olur. Bunların dışında aynı bölgelerde uyuşma, bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı görülebilir.
İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri; tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivitedir. Toplumun risk faktörleri konusunda bilgilendirilmesi, özellikle yaşam tarzı değişiklikleri ile inmelerin %70 oranında önlenebildiği bilinmektedir.
İnme Riskini Azaltmak İçin; Tütün ve alkol kullanımından uzak durun, Sigara dumanına maruz kalmayın, Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapın (ev, bahçe işi, yürüyüş gibi),Diyette yağ, şeker ve tuzu azaltın, Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketin,Pnömokok ve grip aşısını hekiminizin önerisine uygun olarak yaptırmayı ihmal etmeyin, Ayrıca doktorunuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilonuzu öğrenin, doktorunuzun önerilerine uyun, Aile bireylerini de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda teşvik edin.
Bilindiği gibi korona virüsten etkilenecek riskli grupları arasında kronik hastalıklardan beyin damar hastalıkları da yer almaktadır. Bu nedenle hastaların bu dönemi olabildiğince az etkilenerek geçirmeleri için ilaçlarını düzenli almaları önem arz etmektedir. Ayrıca tüm toplumda olduğu gibi bu hastalar da hijyen stratejileri ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı hakkında; Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın enfeksiyon kontrolü önerilerine uymalıdırlar.
Sağlığınız Kıymetli. Kıymetini Bilin!
Sağlıklı günler dilerim.”