Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 34,44 / Satış: 34,58
€ EURO → Alış: 35,96 / Satış: 36,10

Hatay’ın Beyaz Kabak’tan yapılan meşhur Kabak Tatlısı!

Hatay’ın Beyaz Kabak’tan yapılan meşhur Kabak Tatlısı!
  • 21.04.2021
  • Hatay’ın Beyaz Kabak’tan yapılan meşhur Kabak Tatlısı! için yorumlar kapalı
  • 11.314 kez okundu

Tatlı çeşitleri denildiğinde belki aklımıza gelmeyen kabak tatlısı, Hatay’a özgü olması da ayrı farkındalık yaratmaktadır. Kabak tatlısı başka illerde de yapılmaktadır ama Hatay’ın kabak tatlısı özel kabak ve kıtır olmasıdır.

Kabak tatlısında hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen organik ve doğaldır.

Kabak tatlısında kullanılan malzemeler, beyaz kabak, pancar şekeri ve kıtır olması için kireç suyu kullanılmaktadır.

Kireç suyunun insana yönelik herhangi bir olumsuzluğu olmadığı görülmüştür.

Kabak tatlısını nasıl yapıldığı konusunda Abdo ustanın çocuklarından Fuat Şahinoğlu , Hakan Şahinoğlu ve yılların tatlı ustası Murat Oflaz ile görüştük. Ustalar kabak tatlısının yapımından, servisine dek her türlü bilgileri ve deneyimlerini bizimle paylaştılar.

Kabak Tatlısı İçin Kabak 10 Saat Kireç Suyunda Kalacak.

Fuat Şahinoğlu, akşamdan başlayıp, kabağın pişirilmesine dek süreci şöyle anlattı. Tabi Şahinoğlu bir taraftan anlatırken, bir taraftan kabakları hazırlamaya başladı.

Hatay’ın ili Arsuz ilçesinde özellikle ekimi yapılan beyaz bal kabaklarından tatlı yapılmaktadır. Tarlada yetişen en küçüğü 15 kilo büyükleri ise 50 kiloya kadar büyümektedir. Başka illerdeki kabakların beyaz olmadığını kabak ustaları belirtmektedir.

Fuat Usta önce kabakları iki parçaya bölüyor, içindeki çekirdekleri ayırıyor, bir sene sonraki ekim olabilecek tohumları ayırıyor. Diğerlerini çöpe atıyor. İkiye böldüğü kabağı daha sonra dilimlere ayırıyor. Kabağın kabuğunu soyduktan sonra dilimleri bir kazana atıyor.

Fuat usta, taş kireçlerden hazırlanan kireç suyunun tortu kısımlarını ve attıktan ve kireç suyunun berraklaşmasından sonra temiz kireç suyunu dilimlere ayırdığı kazana yerleştirdiği kabakların üzerine döküyor. Kireç suyunu döktükten sonra kabağın birinci işlemi tamamlanıyor. Kabak dilimleri yaklaşık 10 saat kireç suyunda bekletildikten sonra tek, tek çıkarılıyor ve yıkanıyor. Kireç suyuna konulmasının amacı kabak tatlısının kıtır olmasını sağlamaktadır.

Akşamdan kireç suyundaki kabakları bu kez Hakan usta dilimleri çıkarıyor. Bu kez kabak tatlısının pişirme süreci başlamaktadır.

Kabak Tatlısı Yaklaşık 5 Saat Kazanda Kaynayacak.

Hakan usta, iyi bir kabak tatlısının pişirilmesinin de önemli olduğunu belirtiyor. “ Kabakları temiz ve büyük bir kazana yerleştirdik. Üzerine şerbetini döktük. Özellikle şerbetin pancar şekerinden yapılmasına özen gösteriyoruz. Yani kabak organik, şeker organik, pişirim de temiz olsun istiyoruz. Kazandaki kabak tatlısını yaklaşık olarak 5 saat kaynamasından sonra kazandan alıyoruz. Şerbetinin iyice kabakla birleşmesi için pişirdikten sonra 6 saat gibi beklemede tutuyoruz. Daha sonra servislere ve müşterilerimize veriyoruz.”

Hakan Usta, evlerde yapılan kabak tatlısı yapanlar içinde hem kireç, hem pişirme süreleri konusunda uyarılarda da bulunuyor. “Biz çok miktarda kabak tatlısı yaptığımız ve kazanlarımızın büyük olduğu için kaynatma süresi uzun olabilir. Evlerde az yaptıkları için hem kireç suyunu, hem de kaynatma süresini kısa tutabilirler. Yani küçük kazanlarda yapılan kabak tatlısının kaynama süresi 2 saat yeterli olduğunu düşünüyorum” diyor.

Kabak Tatlıcıları ile Üreticiler Dayanışma İçinde Olmalıdırlar.

Yılların Tatlıcısı Murat Oflaz’da deneyimlerini önerilerini sıralarken, iyi bir kabak tatlısının yapılması, Türkiye ve dünya çapında tanınması ve tatlıcılarla, çiftçilerin yararları açısından da bakılması gerektiğini düşünüyor. “ Bizim bölgemizdeki kabakların ve kabak tatlısının başka illerde aynı yapılmadığını, aynı ağız tadında olmadığını söylemeliyim. Kabaklarımız özel, yapılması özel ve yenilmesinin de özel olmasını isteriz. Bizim kabak tatlısının tanınmasını isteriz. İnsan bizim bu tatlıyı tattıktan sonra bırakmayacağını biliyorum. Kıtır olması, doğal olması ise ayrıcalıktır.”

Murat Usta kabak tatlısının üzerine Hindistan cevizi, fıstık gibi çeşitlerin dökülmesi ile ayrı bir tat kazandırılmasını ifade ediyor. “Bizim kabak tatlısının mideye ve insana en küçük bir olumsuz yanı yoktur. Özellikle bağırsakların düzenli çalışmasına, hizmet eder. Bizim kabaklar beyazdır, diğer illerde üretilen ve tatlı yapılan kabaklar ise kırmızı kabaktır. Bizim kabaklar gevrek, nefis olur, biraz yol uzun, biraz meşaketli ama yenilmesi de o kadar güzel olur. Yani bizim kabak tatlısı üç gün sürede yapılmaktadır. Birinci gün kireç suyunda, ikinci gün pişirimi, üçüncü daha sonra da soğuma süresidir.”

Kabak tatlısı ustaları ve bu işin ticaretini yapanların önerisi ise bu tatlının Türkiye’de duyurulması, komşularımızla ilişkilerde bu özel tatlının değerlendirilmesini istemektedir. Kabak tatlısı ustaları sadece tatlıcıların yararlandığı bir alan olmadığı aynı zamanda üreticilerinde bu tatlının yaygınlaşması ile üretimlerini artıracaklarını ifade etmektedir.

Hatay ili belediyelerinin, valilik ve kaymakamlıkların da bu tatlı konusunda duyurulması için girişimde bulunmalarını talep ediyorlar. Madem böyle yöresel bir tatlımız var. Neden daha kaliteli, daha geniş alanda değerlendirmeyelim, diyorlar.

HÜSEYİN GÜLER

HATAY’DA ERKENCİ CİNS MANDALİNA HASADI DEVAM EDİYOR:
NARENCİYE REKOLTESİ BU SENE YÜZDE ELLİ DÜŞTÜ! Adana, Mersin, Hatay ve Antalya gibi illerimiz turunçgil üretiminde öncü konumundadır. Hatay Turunçgiller...
BUGÜN SAAT 16.00DA DEPLASMANDA KONYASPOR İLE OYNAYACAK: ÇEKTİĞİN ŞUTLARIN GOL OLSUN    HATAYSPORUM!
Umudumuz, moral kaynağımız sizlersiniz! Deprem çocuklarının,  Hatay halkının, Bordo Beyazlılar taraftarların, çok büyük morale ihtiyaçları var. Konyaspor maçından üç puanla...
EĞİTİM-İŞ’TEN 24 KASIM MESAJI: 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NDE MESLEK ONURUMUZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ!
Eğitim-İş Hatay 1 Nolu Şubesi 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, 24 Kasım Öğretmenler gününde meslek onurları için mücadele...
SAMANDAĞ TİP’TEN KAYUYUM TEPKİSİ: “ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ”
Hatay Samandağ Türkiye İşçi Partisi İlçe örgütü, kayyum atamalarına tepki göstererek, “Asla diz çökmeyeceğiz” vurgusu yapıldı. Türkiye İşçi Partisi İletişim...
ANTAKYA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDAN KAYYUM ATAMALARINA TEPKİ: SARAY, YİNE YARGI SOPASINI KULLANDI!
Antakya Emek ve Demokrasi Platformu son olarak Tunceli ve ilçe Ovacık’a kayyum atanmasına sert tepki göstererek, Saray’ın yine yargı sopası...
HATAY BORUSU: HATAY’DA AFET HÂLİ ORTADAN KALKMADAN MÜCBİR SEBEP SONA EREMEZ
Hatay Barosu, afet halinin ortadan kalkmadan Mucbir Sebep’in Hatay’dan sona ermemesi gerektiğini savundu. 30 Kasım itibariyle sona erecek  Mucbir sebeple...
BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK, ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI:
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Mehmet  Öntürk mesajında şu...
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ ANTAYA ŞUBE BAŞKANI KEZBAN KURAN’DAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI: ÖĞRETMENLERİM, CEHALETLE SAVAŞIN VAR!
Atatürkçü Düşünce Deerneği Antakya Şubesi  Başkanı Doç. Dr. Kezban Kuran, Öğretmenlerin  Cehaletle, kötülükle, tembellikle savaşların var olduğunu dile getirdi. 24...
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ: TEĞMENLERİMİZİN YANINDAYIZ!
Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Doç. D. Kezban Kuran, ihraçları istenen Teğmenlerin yanında olduklarını söyledi. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezinin yayınladığı...
TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU: GAZETECİ HAKAN SATAROGLU’NA YAPILAN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ!
Balıkesir Burhaniye ilçesinde Gazetecilik  yapan Hakan Sataroğlu’na CHP Belediye meclis üyesi Nadir Bayram’ın bir restoranda  saldırması ve başında şişe kırması...
HATAYSPORUN TEKNİK PATRONU RIZA ÇALIMBAY: KONYA”YA PUANLAR İÇİN GİDİYORUZ!
Hatayspor Teknik Direktör Rıza Çalımbay, Hatayspor’un Trendyol süper ligin 13.cü haftasında konuk olacağı deplasmanda Konyaspor’dan puanlar almak için, hummalı, disiplinli...
ÇORLUSPOR  TEKNİK DİREKTÖRÜ HATAYLI ERSİN AKA EVİNİN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ!
Çorluspor 1947 Teknik Direktörü Hataylı Ersin Aka Çorlu’nun Salı Pazarı olarak bilinen mevkideki evinin önünde maskeli bir şahıs tarafından öldürüldü....
HATAY DİŞ HEKİMLERİ ODASI’NDAN  22-KASIM DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜNDE AÇIKLAMA:
BİLİMSEL DİŞHEKİMLİĞİ’NİN 116.YILINDAYIZ. ACIMIZ BÜYÜK, MUTSUZUZ, ÜZGÜNÜZ VE ENDİŞELİYİZ! Hatay diş hekimleri odası yönetim kurulu, 22 Kasım Diş Hekimliği gününde...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN “TRAFİKTE MİNİK ELLER” ETKİNLİĞİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Hatay bırakmak amacıyla sürdürdüğü ihya ve inşa faaliyetlerine paralel olarak, çocukların duyarlı...
İSKENDERUN SANAYİ ESNAFI YENİ SİTELERİNE NE ZAMAN KAVUŞACAKLAR?
İskenderun Düğün Yurdu bölgesi yeni sanayi sitesi alanı olarak ilan edilir. İskenderun Küçük Sanayi Sitesi esnafları da bu alandan 80...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ