Zeytin Dalı Kooperatifi Yöresel Ürünleri Halka Sunuyor!
Hatay’ın Hassa ilçesinde devlet desteğinde Hassa Zeytindalı Kadın Girişimi Yöresel Ürünler Üretim ve İşletme kooperatifi üyeleri yaptıkları yöresel ürünleri halka sunuyorlar.
Kadın Kooperatifi 7 kadının ortaklığı ile kurulurken, Adından anlaşılacağı gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e “Zeytin Dalı Hareketi” ile Afrin ve çevresini PKK/ PYD gibi terör örgütlerinden temizlemişti.
Kooperatif üyesi kadınlar, Pandemi döneminde kapalı kalmalarının ardından şimdilerde harıl, harıl çalışıyorlar. Kooperatif ürünlerini tamamen Hassa ilçesindeki üreticilerden tedarik ediyor. Özellikle kadınların ürettikleri salça, nar ekşisi, lahana, üzüm yapraklarını, fasulye, zeytin yağlarını, üretim yapan kadınlara öncelik tanıyarak, evlerde üretilen doğal ürünleri toplayarak, kooperatif aracılığıyla hem halka satıyor, hem de bu ürünlerden kooperatifin lokantasında yemek yaparak halka sunuyorlar.
Kooperatifin çok geniş yazlık ve kışlık olmak üzeri lokantası bulunurken, bu lokantanın bahçeleri, bölüm, bölüm kahvaltı bahçesi, çocukların oynayacakları oyun alanları, insanların gezebilecekleri ağaçlık alanlar bulunmaktadır.
Kooperatifin 6 yazlık kamelyası bulunmaktadır. Dış kısımda 400 kişiye yemek verilebiliyor. İç kısımda ise 70 kişiye yemek verebiliyor. Doğum günleri için, toplantılar için son derece kaliteli bir yer. Çocuk oyun alanları, çınar ağaçlarının altında da yemekler yiyebiliniyor.
Bulgarlar gelmişler ve kadın kooperatifine yemek için yönlendirmişler. Bulgar turistler ise “ harika ve doğal bir alan, iki tarafı dağ ve yeşillikler içinde” diyerek mutlu olduklarını belirtmişler.
Önünden çay geçiyor, arkasında amanos dağları ve önünüz amik ovası harika bir alanda tek, tek, toplu olarak yemek yenecek bir alan olarak bulunmaktadır.
Zeytin Dalı Kadın Kooperatifi Başkanı Fatma Üte ve yemekleri yapan Ayşe Başak ve Esma Üssüme kadın aşçılarla görüştük.
Kooperatif Başkanı Fatma Üte, “ Bütün Ürünlerimiz Yerli, Doğal ve Katkısızdır” diyerek şu açıklamayı yaptı:
“Biz Hassa Zeytin Dalı Girişim ve Üretim Kooperatifini 7 kadın girişimci ile kurduk. Kırsalda ki ürünlerimizi kooperatifimizde değerlendiriyoruz. Özellikle kadınlarımızın ürettiklerini pazara sunuyoruz. Kadınlarımız Pazar bulmakta sorun yaşıyorlardı. Tamamen doğal olan ürünleri hem halkımıza satıyoruz, hem de bu ürünlerden odun ateşinde, katkısız yemek yaparak işçilere, emekçilere uygun fiyatla satıyoruz.
Ürün çeşitlerimiz: Dometes, biber salçası, tuzlu yoğurt, peynir, tereyağı, kesme, üzüm kurusu, üzüm hoşafı, incir pestili, kuru incir, incir reçelimiz, kekik, kuru nane gibi bir sürü çeşidimizi kooperatifimizde satışa sunuyoruz. Burada günlük olarak yemek yapan kadın usta aşçılarımız bulunmaktadır.
Uluslar arası Göç Örgütünün kurduğu bir Gönül Bağ tesisinde 30 bayanımız çalışmaktadır. Bunları da bizim aracılığımızla istihdam edilmektedir. Kaymakamımız, belediye başkanımız ve DOĞAKA yetkilileri bizlere yardımcı oldular, onlara teşekkür ediyorum. Devletimize böyle bir imkan sunduğu için yöneticilerimize ayrıca teşekkür ediyorum.
KADINLAR EVDE OTURMAK YERİNE ÜRETİM VE YÖNETİM İÇİN ATILIM YAPSINLAR
Bayanlara çağrımız evde oturmak yerine böyle girişimlerde yer almasını istiyorum. Önce biraz çekingen giriyoruz ama eve ekmek götürmek, üretmek, bunları halka sunmak gibi hizmetlerin sonunda son derece mutlu oluyoruz. Biz kadın kooperatifinde emeği geçen herkes bunları yaşadık ve mutluyuz. Biz kırsaldaki ve uç noktalardaki kadınlarımızın ürünlerini kooperatifimizde değerlendiriyoruz. Biz kooperatif ve üreten bayanlar bu işlerin sonucunda maddi ve manevi olarak kazançlı çıkıyoruz.
BAŞLADIĞIMIZDA EŞİM VE ÇEVREM ENDİŞE İLE BAKIYORDU
Eşim bu işe girişirken destek çıkmıyordu. Biraz başarıp, başarmayacağımız konusunda endişe içindeydi. Yine çevremden farklı düşünenler vardı. Biz işe başlayıp, başarı sağlayınca başta eşim olmak üzeri endişe ile bakanlar bizlere destek vermeye başladılar. Biz kırsalda üretim yapan bayanların el emeği, göz nuru ürünlerini Pazar yaratınca bizlere destek verenlerin orana her gün artmaktadır. Özellikle kadınlarımız ellerindeki ürünlerini kooperatifte satıldıktan ve ellerine para geçince hem mutlu oluyorlar, hem de çok daha fazla gayretle üretim yapıyorlar. Benim önerim Kadın Kooperatifini yaygınlaştırmak olmalı, ayrıca kadınlarımız cesaretle yaparlarsa başaracaklarına inanıyorum.”
Kadın Girişimci Kooperatifinin Aşçısı Nesrin Usta ise düşüncelerini şöyle aktardı:
“Biz burada başkanımız Fatma Hanım sayesinde en güzel ürünlerden en güzel yemekleri yapıyoruz. Halka günlük en az 14-15 çeşit yemek yapmaktayız. Bizim yaptığımız yemekleri çalışan arkadaşlar yiyorlar, paket şeklinde evlere servis yapıyoruz. Yemek çeşitlerimiz, tavuk çeşitleri, sarmalar, lahana sarması, yaprak sarması, biber, patlıcan dolması, köy tavuğundan çok güzel pilav, yine dövme pilavı yapıyoruz. Güveç, İzmir Köfte, bamya, biz günlük olarak bu yemekleri yapmaktayız. Halkımız bu yemeklerden her gün yararlanmaktadır. Halkımız genelde yemeklerimizi beğeniyorlar. Bazen beğenmeyen de çıkıyor ama halkımızın mutlu olduğunu görüyoruz. Yani yemeklerimiz tenceremizde kalmıyor.”
HÜSEYİN GÜLER