Elektrik Devletleştirilsin ve Halkın canını yakmasın!
Elektrik fiyatlarındaki yüksek zam halkın canını yakmaya başladı. Sokaktaki vatandaşa elektrik zamları ile sorduğumuzda bir öfkelerinden adeta geçilmiyor.
Elektrik zamları ile canı yanan vatandaş, konuşmaktan bile istemeyenler oluyor. Çünkü elektrik fiyatlarının düşmeyeceğine ve halkın lehine düzenlenmeyeceğine inanıyorlar.
Elektrik zamları ile birlikte gider kalemlerinin birinci maddesi elektrik ücretleri gelir hale gelmediğine dikkat çeken vatandaşlar, Bin lira ve bin beş yüz lira kira ödeyene iki bin lira elektrik faturası geldiğini, birçok esnaf dükkanı kapatacağını söylüyorlar.
Vatandaşlar, “Biz eski Türkiye’yi istiyoruz, biz yeni Türkiye diye önümüze konulan bu canımızı yakan gidişatı istemiyoruz” diyerek, elektrik kurumlarının yeniden devletin denetimine verilmesini istediler. Özelleşmenin acıları vatandaşın sırtına yıkılmasını istemeyenler, Özel sektörün kar uğruna vatandaşın canını yaktığının altını çizdiler.
Elektrik zammından yakınan esnaf Yusuf Bıçakçı şunları söyledi:
“Elektrik zamlı değil, tefeciden daha beter oldular. Tefeciler hiç değilse bir miktar faiz alıyorlar. Özel elektrik şirketleri bizi kazıklıyorlar. Esnaf olarak bir yere 200 lira gelen yere bin lira fatura gelmektedir. Artı yüzelli kilovat diyorlar. Cumhurbaşkanı bize 200 kilovat oldu diyerek, sevinç olarak bildirmektedir. Aslında bu sevinç değil, yenilen kazığın hafifçe biraz geri çekilmesidir. Kazık bize geçti. Efemdim zammı 200 kilovata aldık, haftada iki kez çamaşır makinesi çalışsa yemeyeceğiz, içmeyeceğiz. Biz taksitle ev alırdık, şimdi kiradan fazla elektrik parası ödemekteyiz. Benim iş yerimin kirası bin lira, gelen elektrik faturası ise bin beş yüz liradır. Devlet özel sektöre verdi, özel sektör ise taşeron firmaya verdi ve fiyatlar birkaç kazık yukarı çıktı. Bunun adı halkı kazıklamak ve rantçılıktır.
YENİDEN DÜZENLENMELİ VE DEVLETİN DENETİMİNE VERİLMELİDİR
Elektrik kurumları iyi denetlenmeli ve devlet elektrikte tekel olmalıdır. Bizim peynirciler pasajında elektrikler kesildi. Üç gün iş yerleri elektriksiz kaldı. Kurumları arıyoruz, acil kayıt diyorlar ama gelmiyorlar. Gelmedikleri halde telefonumuza mesaj düşüyor “sizin sorununuz haledildi. Arıza sorunu çözüldü” diyorlar ama kesinlikle öyle bir şey olmadı. Üç gün elektriksiz kaldık ve kurum parayı alırken aslan ama verirken kargadır. Elektrik borcumuz bir gün gecikse hemen kesiyorlar ama sorunumuza geldiğinde piyasada yoklar. Düşünün sahada İskenderun gibi kocaman ilde bir tek açma ve kapama ekibi bulunmaktadır. Birkaç yerde oldu ise arıza giderilmeyecek demektir. Yani bu gün elektrik kurumları halka hizmet vermiyordur.
YENİDEN MUSTAFA KEMAL’İN TÜRKİYE’Sİ OLMAK İSTİYORUZ
Devlet bana göre elektrik işlerini özel sektörden alsın kendisi işletsin. Devlet işlettiği zaman ne zarar görmüştür? Okuma parası olarak bir apartman on dairedir, her daireden bir sürü para kazanıyorlar. Bizim sırtımızdan para kazanıyorlar. Okuma, kaçak elektrikleri biz ödüyoruz. Biz demi kaçak elektrik kullanalım, biz şerefimizle elektrik, vergimizi, öderiz. Türkiye özel sektörden çıkmalıdır. Ben özelleşmeye karşıyım, elektrik gibi kurumlar devlet tekeline girsin istiyorum.
Şeker fabrikalarımız, diğer kurumlarımız satıldı. Ne oldu? Biz eskiden Kanada’ ya kırmızı mercimek satarken bu gün Kanada’dan kırmızı mercimek almaktayız. Türkiye çok büyük bir ülkedir. Türkiye’yi haramzadeler yiyor. Yeniden Türkiye’nin şahlanması, ayağa kalkması için eski Türkiye olacağız. Yani Mustafa Kemal’in Türkiye’si olacağız. Yapacağız, yapacağız ve Türkiye’yi çok iyi günler bekliyor.”
ESKİDEN OLDUĞU GİBİ DEVLET YENİDEN BİZE SATSIN
Yine şikayetçi esnaflardan Musa Özşen, “Eskiden Olduğu Gibi Devlet Yeniden Bize Satsın” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Ben küçük bir esnafım, benim bildiğim ve öğrendiğim devlet özel şirketlere elektriği birim fiyatı olarak 32 kuruşa satıyor, onlarda vatandaşa 130 kuruşun üzerinden satmaktadır. Bu doğru ise devlet vatandaşını ekarta etmiş durumdadır. Vatandaş zaten perişan ve inim, inim inlemektedir. Yüz lira elektrik ödediğimiz elektik 800 oldu, bu kış mevsimindedir, yazın bunu 3000 veya 3500 olarak ödeyecektir. Vatandaş bunu nasıl ödeyecektir.
Elektrik yıllar önce devletin vatandaşa sunduğu bir hizmetti, bu yeniden mümkünse öyle olmalıdır. Özelleştirmeler denetimsiz olduğundan halkı inim, inim inletmektedir. “
DEVLET KURUMU YENİDEN ALSIN
Şikayetçi vatandaşlardan Haydar , Devletin yeniden Kurumu ele almasını isteyerek, şöyle konuştu:
“Zamlar canımızı yaktı. Biz bu kadar zammı kaldıramıyoruz. Bu elektrik kurumunun yeniden devletleştirilmesini istiyoruz. Devlet yeniden bu kurumu eline almalı ve vatandaşa ucuz elektrik vermelidir. Elektrik zamları çok yüksek biz vatandaş olarak yükün altında eziliyoruz.”
ŞİRKETLERİN BİZE SATTIĞI ELEKTRİKTE KAÇ KURUŞLARI VARKİ ?
“Şirketlerin Bize Sattığı Elektrikte Kaç Kuruşları Var Ki?” diyen Ahmet Demir adlı vatandaşta şunları dile getirdi:
“Bu ay üç yüz lira fazla fatura geldi. Ben bunu nereden bulup, ödeyeceğim. Emekliyim ve kiradayım. Bu zammı yapanların hiç mi, vicdanları, Allahları yok! Bakın elektrik devletleştirilsin ve elektriği devlet bize satsın. Elektrik şirketlerinin bu işin içinde kaç kuruşu var ki? Kimin malını, kime satıyorlar. Bunların hepsi bizim yani halkın malıdır. Sorumlusu belli yukarıdaki adam o kendisini biliyor. Bizi o besleyemezse biz onu hiç besleyemeyiz. Önce biz, biz olmazsak o hiçtir, para alamaz, iş yapamaz ve vergi toplayamaz. “
HÜSEYİN GÜLER