İskenderun’da kitap fuarı açıldı: Çocuklarımız Kitap okuyarak gelişirler!
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bu sene kitap fuarı değişik etkinliklerle açılışını gerçekleştirdi. Şenlik “Çocuk Kitapları ve Çocuk Bilim Şenliği” başlığı ile İskenderun Atatürk Anıtı yanında 20 yazar, 40 stand ve 60 yayınevi ile çocuk kitapları ile kapılarını açtı.
Açılışını halk oyunları, mehter takımı ile gerçekleştirdi. 15-24 Nisan tarihlerinde sürecek olan kitap fuarında neler var? Yarışmalar spor turnuvaları, zeka oyunları, atölye çalışmaları, ebeveyn söyleşileri, yetişkin tiyatrosu, planetaryum yani gezegen evleri etkinlikleri şenlik boyunca devam edecek.
Herkesin yararlanabileceği, Çocuk oyunları, Çocuk kitapları, maskotlar, palyaçolar, sihirbazlar, buble show ve kukla showlar ile ziyaretçileri eğlenceler bekliyor.
Kitap şenlikleri sabah 10.00 Akşam 24.00’dek sürecek.
Kitap fuarı açılışına İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı ve siyasi parti, dernek temsilcileri katılarak standları gezdiler.
Kitap şenliğinin açılışını İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı ve çocuklar yaptılar.
Açılışta bir konuşma yapan Başkan M. Fatih Tosyalı, katılanlara, yayınevlerine ve şenliğe katkısı olanlar teşekkür ederek şunları söyledi:
“15-24 Nisan tarihlerindeki sürecek olan kitap fuarı yazarlarımız, yayınevlerimiz katılım sağlamışlardır. Bu fuarı çocuklarımızın kendilerini geliştirmesi için düzenledik. Okul tatil günlerini özellikle seçtik ve çocuklarımız aileleri birlikte fuarı gezebilsinler. Bizim üçüncü kitap fuarı açılışımızdır. Fuarda her gün 14-16 arası birçok etkinliklerimiz olacaktır. Yine akşam birçok çocuk gösterilerimiz olacaktır. İlizyon, sihirbazlık, Hacivat ve Karagöz gibi çocuklarımız güzel zaman geçireceği etkinliklerle şenlik sürecektir. Bütün bu etkinlikler ücretsiz herkes izleyebilir. Ben bu şenliğe Hatay ilimizin 15 ilçesi ve komşu illerimizden de katılımın olacağını düşünüyorum.”
MALİ SORUNLAR KİTAP ALMAYI ZORLAŞTIRIYOR
Kitap fuarı yoğun ilgi görmesine rağmen katılan yayınevleri yeterince kitap satışının olmadığı şeklinde sıkıntılarını anlattılar. Yazarlar, yayınevleri ve kitap fuarını gezen ailelerle görüştük ve onlarda kitapların güzel, fuarın açılışına sevindiklerini ama mali imkanlar yüzünden kitap almakta zorlandıklarını söylediler. Hatta çocuklar kitap alıp giderken, “alma yavrum, müsait değiliz” diyerek sonra almayı düşündüklerini ifade ettiler.
Yazarlar, yayınevi sahipleri ve fuarda kitap stantlarını gezen çocuk ve aileleri ile görüştük, mutlu olduklarını ama para sıkıntısından ötürü kitap almak için kendilerini zorladıklarını ifade ettiler.
ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ, BU GÜNLERİ DAYANIŞMA İLE AŞABİLİRİZ
Stantlardaki Yayınevlerini, yazarlarla görüşmemizde, Pandemi dönemi ve işlerin iyi gitmediğini belirterek, halktan destek isteyerek, ayakta kalmanın mümkün olacağını söylediler.
Mütercim Yayınlarından yazar Mehmet Ali Aslan, kültürün sadece müzik ve eğlence olmadığını ve kitap okumanın gerekliliğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Biz yazarlar ve yayınevleri olarak çocuklarımızın gelişimi kitap okuyarak olacağını inanıyoruz. Okumayan çocuklarımızın başarılı olmadığını son on yılda gördük. Bu sebeple İskenderun halkına ve ailelere sizleri kitap fuarına bekliyoruz. Hem aileler için, hem çocuklar için kitaplarımız bulunuyor.”
Yazar Uğur Tuna, şehrin sosyal ve kültürel açıdan yüzünü ancak kitap alanlarında okumakla mümkün olduğunun altını çizdi ve düşüncelerini şöyle aktardı:
“Ben çocuk kitabı yazarıyım. Bu şenliğe katıldım ve çocuklarla bulaşacağım için son derece mutluyum. İskenderunlu çocuklara kitaplarımı imzalayıp, yeni hayaller hediye edeceğiz. Her kitap çocukların zihinsel ve bedensel gelişmesinde çok etkilidir. Biz on gün boyunca Atatürk anıtı meydanında çocuklarla olacağız ve onları buraya bekliyoruz.”
Yazar, şair Cihan Karaoğlan, çocukların yedi yaşından sonra pratikle başladığını ifade ederek şunları ifade etti:
“Yedi yaşından önce çocuğa ne gösterirseniz onu anlar. Çocuk anne ve babasını takip eder, çocuk sizin kitap okuduğunu görmesi gerekir. Bizim önerimiz; anne ve babaların kitap okuyarak örnek olması şeklindedir. Bizim kitaplarımızda çocukların kişisel gelişmesi yani anne ve babaya saygı olsun, hayat dersleri olsun bu tip kitapları ön plana koyuyoruz. Geçen fuar günlerinde öğretmenler çocuklarla stantları ziyaret ederek, çocukları kitap alarak hediye ettiler. Bu çok, çok önemlidir. Kitap okuma alışkanlığı az olduğu için teşvik edilmesi gerekir. İskenderun’da biraz daha az gibi görünüyor. Yani öğretmekten öte çocuklarımızın düşünmelerini sağlamak gerekir.”
HÜSEYİN GÜLER