Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,13 / Satış: 32,26
€ EURO → Alış: 34,64 / Satış: 34,77

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Demir yumruk operasyonunun Meclis’te araştırılmasını istedi

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Demir yumruk operasyonunun Meclis’te araştırılmasını istedi
  • 26.07.2022
  • CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Demir yumruk operasyonunun Meclis’te araştırılmasını istedi için yorumlar kapalı
  • 341 kez okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, kamuoyunda ‘Demir Yumruk’ olarak bilinen soruşturma kapsamında, demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu zarar uğratan firmaların, bu firmaların ilişki ağlarının araştırılması ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması için konuyu TBMM gündemine taşıdı.


Kamuoyunda ‘Demir Yumruk’ olarak bilinen soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet ve vergi kaçakçılığı’ suçlarına ilişkin 28 Haziran’da Ankara merkezli olarak aralarında Hatay’ın da olduğu 29 ilde 840 ekip, 2 bin 100 görevli, 250 vergi müfettişi ile 1150 şahsa yönelik eş zamanlı, 261 operasyon düzenlenmişti. Operasyonda toplam 15 fabrika ve 850 adreste yapılan aramalarda örgüt yöneticileri ve üyelerine ait bir adet özel jete, 8 bin 690 banka hesabına, 261 gayrimenkul ve taşınmaza, 327 araca mahkeme kararı ile el konulmuştu. 39 şirkete kayyum atamasının yapıldığı operasyonda, 60 milyon 31 bin, 2 milyon 456 bin Dolar, 161 bin 463 Avro ve 402 bin 84 lira değerinde altın ve mücevher ele geçirilmiş, ele geçirilen söz konusu para ve mücevherlerin toplam değeri ise 507 milyon 84 bin lira olarak hesaplanmıştı.

4 TIR dolusu evrak ve dokümana el konulan operasyonda, ayrıca şüphelilerin ikamet ve işyerlerinde bin 52 adet cep telefonu, bilgisayar, sabit disk gibi dijital materyale el konulmuştu.

Soruşturma çerçevesinde hakkında gözaltı kararı verilen 375 şüpheliden 328’i yakalanarak gözaltına alınmış, soyadını Eşrefoğlu olarak değiştiren ve Alaaddin Çakıcı ile yakın ilişkisi bilinen Erol Evcil ve birkaç iş insanı adli makamlara sevk edilmişti.

Detayları basına yansıyan soruşturmada zanlılardan operasyonda tutuklanan Hüseyin Eryılmaz ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve AKP Milletvekili Fevzi Demirbilek’in Ankara’daki bir lokantada birlikte çekilen fotoğrafları da kamuoyuna yansımıştı.

MECLİSTE ARAŞTIRILMALI VE HUKUK DEVREYE GİRMELİ

Bu gelişmeler üzerine konuyu meclis gündemine taşıyarak Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 “Mafya eli ile namusuyla iş yapan köklü şirketlere el konuyor. Şirketler önce maliye eliyle darboğaza sokulup iflasa sürükleniyor, Sonra bu şirketleri kurtarır gibi bu suç örgütleri -firma sahiplerinden daha düşük tekliflerle- satın alıyor. AKP hükümetinin desteğiyle bu illegal suç örgütleri büyük firmalara resmen çökülüyor. Hatay’da devletin gözü önünde Nursan’a çöktüler ve hükümet bu kanunsuzluğu desteklercesine göz yumdu. Sonra bir baktık ki tüm ülkede bu sistem ile birileri birileri adına şirketlere çöküyor, AKP hükümeti ise izliyor. Bu suç örgütünün paravan olarak kurduğu ve milyonlarca lira işlem hacmine ulaşmış firmalara ait tek bir çalışan, depo ve nakliye aracının olmadığı bilgisi ile birlikte organizasyonun neredeyse saadet zinciri biçiminde, aynı aileden birkaç kuşak üzerine paravan şirketler kurulduğu bilgisi bilir kişi raporlarında paylaşılmıştır. Bununla birlikte vergi müfettişlerince hazırlanan raporlar da suç örgütünün yapısının uzun yılların birikimi sonucu ortaya çıktığı, bugüne kadar yapılan vergi incelemelerinde bu yapıyı kurup yönetenlerin bilgisine ulaşmanın neredeyse imkânsız hale geldiğine dikkat çekilmektedir. Raporda ayrıca örgüt üyelerinin paraların izini kaybettirmek için hesaplarından milyonlarca lirayı organizasyon kapsamındaki şahısların şahsi hesaplarını kullanarak dolaştırdıkları, örgütün kendi aralarında ‘kapama’ dedikleri yöntemle sahte faturaları resmileştirdikleri, paravan şirketlerle denetimden kurtuldukları belirtilmektedir. AKP tüm bu kanun tanımaz mafya düzeninden sorumludur. Mecliste bir komisyon kurularak tüm sorumlular tespit edilmeli ve hukuk devreye girmelidir.”

SADECE HATAY DEĞİL TÜM TÜRKİYE’DE ÇÖKÜYORLAR

Demir Yumruk Operasyonunun mecliste araştırılması ve kamu zararına neden olarak rant elde eden tüm suç örgütleri ve hükümet yetkililerinin hukuk önünde hak ettikleri cezayı alması gerektiğini söyleyen Milletvekili Suzan Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “Basında ve sosyal medyada birçok haber ve video ile bu çökme konusu konuşuluyordu. Kamuoyunun artan baskısı ile Ankara merkezli, aralarında İstanbul, Hatay, İzmir, Adana, Sivas ve Kocaeli’nin de bulunduğu 29 ilde operasyon yapıldı ve görüldü ki birçok şehirde firmalara aynı yöntemlerle el konulmuş. ‘Demir Yumruk’ operasyonu kapsamında 39 şirkete kayyım atandı. 8 bin 690 banka hesabına, 261 taşınmaz ile biri uçak olmak üzere 328 araca ise el konuldu. Firmaların gerçek sahiplerinin kamu kurumları tarafından mali açıdan sıkıştırıldığı, iflasa sürüklendiği, ardından da bu suç örgütlerinin firmalara “Şirketi bize devredersen borçlarından kurtulursun” tehdidi ile karşı karşıya kaldığı, ardında şirket sahiplerine göstermelik bir ücret ödenerek şirketlerin devralındığı ortaya çıktı. AKP ve özellikle MHP’nin ısrarlarıyla cezaevlerinden çıkarılan bu suç örgütü liderleri, hapisten çıkar çıkmaz tüm ülkeye dağılarak çökme olaylarına başlamış gözüküyor. Piyasayı manipüle edip fiyat istikrarında bozulmaya yol açtıkları ve paravan şirketler üzerinden kamuyu zarara uğrattıkları görülüyor. Hükümet de buna çanak tutuyor. Bu çok ciddi bir konu ve tüm ülkeyi ilgilendiren bu aymazlık mecliste araştırılmalıdır.”

ÇÖKME YÖNTEMİ HER YERDE AYNI

Suç örgütlerinin ele geçirmek istediği firmaları aynı yöntem ile ele geçirdiğini söyleyen CHP milletvekili Suzan Şahin açıklamasına şöyle devam etti:

 “Yöntem her yerde aynı. Önce mali sıkıntı yaşayan veya üretimi durdurulan tesislerin sahipleri ile satın alma vaadi ile kira kontratı imzalıyorlar. Kiralama yoluyla tesise girildikten sonra düğmeye basıyorlar veya şirket sahiplerine bir miktar ödeme yapılarak veya başka kişi veya kurumlara olan bazı borçlar temlik alınıyor. Temlik işlemi ile birlikte icra takibi yapıyorlar ve tesiste kiracı olunduğu için gelen haciz evrakları kabul ediliyor. Böylece takip kesinleşiyor. Akabinde tesisin hacizden satışına geçiliyor. Bu satışlarda da firma sahipleri daha uygun fiyat verse dahi nedense(!) bu suç örgütleri hacizden firmaları devralıyor. Hatay’daki Nursan Çelik gibi Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde olan bir deve gözlerimiz önünde çöktüler. Nursan mali sıkıntıya girince üretimini durdurmuştu. Erol Evcil ve ekibi bir süre sonra ilgilenmeye başladığı tesisi kontrolü altına aldı. Aynı şekilde Sivas Demir Çelik de Erol Evcil’in denetimine bu şekilde girdi ve çalışan yüzlerce kişi bir süre önce işten çıkarıldı.”

KRİPTO PARA ÜRETİLİYOR İDDİASI

Özellikle demir-çelik sektöründe tekel olmak için firmalara baskı yapılarak el konulmasının ancak mafya devletlerde görüleceğini belirten Milletvekili Suzan Şahin, basına yansıyan kripto para üretimi konusunun da araştırılmasını istedi.

Demir çelik fabrikalarının çok fazla elektrik harcamak zorunda olduğundan elektrik desteği aldığını, bu suç örgütlerinin demir-çelik üretimi yapmayıp fabrikaların içinde devletin verdiği ucuz elektrikle kripto para üreten devasa kripto para tarlaları kurulduğunun da sosyal medyada çok konuşulduğunu söyleyen CHP’li Şahin, devletin ve kamunun hükümet eliyle mafyaya peşkeş çekildiğini söyledi.


TBMM Başkanlığına araştırma komisyonu kurulması için önerge veren Milletvekili Suzan Şahin açıklamasını şöyle tamamladı:

 “Kamuoyunda ‘Demir Yumruk’ olarak bilinen soruşturma kapsamında, demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu zarar uğratan firmaların, bu firmaların ilişki ağlarının araştırılması, demir-çelik sektöründeki hukuka aykırı tekelleşme, bahsi geçen fabrikalarda demir-çelik üretimi yapılmadan devlet teşvikli elektrik kullanımı ile kripto para üretimi ve bu konularda gerekli önlemlerin alınması amacıyla mecliste bir araştırma kurulması gerekmektedir.”

<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Anneler Günü’ne özel etkinlik!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ve Dünya’da her yıl Mayıs ayının 2. pazar günü kutlanan Anneler Günü dolayısıyla konteyner kentte yaşayan...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ten birlik beraberlik çağrısı: Hep birlikte güçlerimizi birleştirerek halkın hizmetkarı olacağız!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen tarafından Rezerv Alanlar ve deprem...
<strong>Reyhanlı şehitlerini anma törenine katılan Başkan Mehmet Öntürk: Birliğimizi ve Beraberliğimizi asla bozamayacaklar!</strong>
Hatay Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013 tarihinde iki ayrı noktada gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 53 vatandaş düzenlenen tören ile anıldı....
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Halkı kandırmak için Filistin’i kullanmayın!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada İsrail’e giden gemilerin daha önce durdurulması...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan:  Reyhanlı katliamı hala yüreklerimizi burkuyor!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, 11 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı’da meydana gelen bombalı saldırının 11. yılı dolayısıyla...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ün   Anneler Günü mesajı: Annelerimizin hakkını ödeyemeyiz!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Anneler gününü yayınladığı mesajla kutladı. Başkan Mehmet Öntürk mesajında, “Annelerimizin hakkını ödeyemeyiz” vurgusunu yaparak...
Hatay Valisi  Mustafa Masatlı’nın Engelliler Haftası Mesajı: Engelli bireylerimize fırsatlar sunulduğunda kendi engellerini yıkmasını bilmiş!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı Engelliler haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında, engelli vatandaşlara fırsatlar sunulduğunda kendi engellerini yıkmasını bildiklerini dile getirdi. Vali...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan’dan BOP ve Dış Politika eleştirisi: Geçmişteki hatalar bugünkü sorunların temelini oluşturuyor!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada hükümetin dış politikasını ve Büyük Ortadoğu...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Çocuk Kulübünde Çocuklar keyifli zamanlar geçiriyor!</strong>
Hatay’da çocuklar, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve UNICEF iş birliğiyle oluşturulan Hatay Çocuk Kulübü’nün çocukların sosyal uyumunu güçlendirmek ve gelişimlerine katkı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nden Konteyner Kent personeline eğitim</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, yaz mevsiminin gelişiyle beraber yangın olaylarının artma ihtimaline karşı başlatmış olduğu yangın güvenliği eğitimlerine devam ediyor. Hatay...
Samandağ Belediyesi, Milleyha Kuş Cennetini korumak için çalışmalara başladı
Dünyanın en önemli kuş cennetlerinden biri olan Hatay Samandağ’da bulunan Milleyha Kuş Cenneti uzun yıllardır kuşların yaşam yeri olmasına rağmen...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar yol çalışmalarını yerinde inceledi!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceledi. Yeni Sanayi Sitesi’nde gerçekleştirilen yol çalışmaları inceleyen...
Antakya Belediyesinden uyarı: Emlak Vergisi ve İşyeri ÇTV son ödeme günü 31 Mayıs
Antakya Belediyesi, Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri’nin birinci taksiti için son ödeme tarihinin 31 Mayıs 2024 günü olduğunu duyurdu. Antakya...
İskenderun Teknik Üniversitesi’nden Geleneksel çalgımız bağlamanın perde sistemleri üzerine yeni yaklaşımlar!
Yıl içerisinden pek çok alanda kabul edilen projelerini duyuran İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)’nin, bu kez “Geleneksel Çalgımız Bağlamanın Perde Sistemleri...
Başkan İbrahim Naci Yapar Anneler gününü kutladı: Annelerimiz bizlere karşılıksız sevginin en güzel örneklerini sergilemişlerdir!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Anneler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Başkan İbrahim Naci Yapar, mesajında şu görüşlere  yer...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ