Akdeniz’deki Balıkçılar 15 Eylül Akşamı “Vira Bismillah” diyecek!
Daha önce 1 Eylül’de Akdeniz dışındaki denizlerimizde balık avlanması yasağı kalkmış ve avlanmaya başladılar. Akdeniz balıkçıları 14 Nisan akşamı yasak ile 5 aylık yasak dönemi 15 Eylül akşamı kalkıyor ve Akdeniz balıkçıları “vira bismillah” diyerek denizlere açılacaklar.
Akdeniz balıkçıları kendilerine konan 5 aylık yasağın biraz fazla olduğunu bunun biraz esnetilmesini bekliyorlar.
Trol ve Gırgır balıkçıları son hazırlıklarını tamamlıyorlar. 5 Aylık süreden sonra denize açılmanın heyecanını yaşıyorlar. Her ne kadar zorluk çektiklerini ve balıkçılığın bittiğini ifade ediyorlar ama balıkçılık ve deniz tutkusu kanlarına işlemişler, her yıl avlanma heyecanını yaşadıklarını söylüyorlar.
İskenderun’un körfezinde balıkçı barınağına gittik. Balıkçılara sorunları, çözümleri ve halkın nasıl balık verilir gibi konuları sorduk.
Balıkçıların ortak dertleri mazot, tel, ip gibi girdilerin yüksek olduğunu ve devletin bu konuda yardımcı olmasını istiyorlar. Yine İskenderun körfezindeki yük gemilerinin çok yer kapladığını ve kendilerinin avlanma alanlarını daralttığını buna bir çözüm bekliyorlar.
Bakanlığın balıkçıların daha iyi yaşaması, 2 bin balıkçının ekmek yemesini iyileştirilmesi meselesine çözüm bulmasını istiyorlar.B
İskenderun Balıkçı barınağında S.Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Bilen, Trol sahibi ve kaptan Edip Okur ve gırgır sahibi kaptan Gökhan Gümüşle görüştük.
CELAL BİLEN (S.S.HATAY SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI)
DENİZLERİN EFENDİSİ BALIKÇILARIN SESİNİ DUYUN
Malumunuz 15 Eylül gününde av sezonu açılacaktır. Balıkçılarımıza sezonun hayırlı olmasını dilerim. Balıkçılar ülke ekonomisine yüzde 25 katkı sağlamaktadır. Denizlerin efendisi olan balıkçılarımızın seslerini duydunuz. Biz balıkçılık ve su ürünleri müdürlüğüne defalarca ve bakanlığımıza sorunlarımızı anlattık. Av sezonu balıkçılar bir sürü sorunla başlıyor, özellikle akaryakıt, hükümete sesleniyorum; dünya petrol rezrevlerinin ayarlarına göre ayarlama yapsınlar. Aynı zamanda KDV oranını ayarlarlarsa balıkçılarımız yüzde 30-35 rahatlayacaktır. Yine bakanlığımız bizim balıkçı kooperatiflerine daha geniş yetki vermesini bekliyorum. Azda olsa balıkçılarımıza yardımcı olalım. Bizim elimiz kolumuz bağlıdır. Bizim beklentimiz balıkçıların yararına yeniden yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.
BURASI STRATEJİK ÖNEME SAHİPTİR.
İskenderun körfezi körfezlerin en güçlüsüdür. Stratejik bir yerdeyiz, 10 yılda gemi trafiğimiz yüzde, yüz arttı. Demir atan körfezdeki gemilerden trol, gırgır ve küçük ölçekli balıkçılarımız etkilenmektedir. Tarım Bakanlığının ve Denizcilik Bakanlığının müsteşarlık nezdinde 5/2 koordinatları dikkate alarak ulaştırma Bakanlığının gemi demirleme sahalarının yeniden düzenlenmesi için yazılar yazdık, görüşmeler yaptık, onlardan beklentimiz şudur; bir an önce demirleme sahalarını düzeltin. Liman başkanlığını ziyaret edeceğiz, yine ulaştırma bakanlığının kapısını çalmaya devam edeceğiz.
BİZİM KÖRFEZ BEREKETLİ BALIKLARA SAHİPTİR.
İskenderun kardesi cumbo dünya çapında bir numaradır. Diğer balıkları bereketli ve güzeldir. Bargunya, dil balığı, çupra da çok meşhurdur. Ancak bu denizdeki canlıları korumak için başta yetkililer ve bizler elbirliğiyle korumamız gerekiyor. Halkımızın ucuz balık yemesi için devletin desteği ve aynı zamanda esnafımızın biraz ucuz satması ile olacaktır. Ne olur geleceğimiz için deniz ve canlılara sahip çıkalım.
EDİP OKUR (TROL SAHİBİ VE KAPTAN)
BALIKÇILAR EN ZOR GÜNLERİNİ YAŞIOR.
Biz isterdik ki balık sezonuna heyecanlı girelim ama bizde heyecan kalmadı. Balık için girdilerimiz yüksek girdilerdir, karşılamakta zorlanıyoruz, bu bizi üzmektedir. Bütün bunlara rağmen bizim balıkçılarımız yeni sezonda bol kazanç elde ederler ve harcadıklarını çıkarırlar. İskenderun balıkçısında borçsuz balıkçı yoktur. Balıkçılarımız kredi çekmişler ödemekte zorlanıyorlar, ayrıca yiyecek ekmekleri yoktur. 1977 Senesinden beri İskenderun limanında balıkçılık yapıyorum, şimdiye kadar böyle bir çıkmazla karşılaşmadık. İnşallah daha kötüsü ile karşılaşmak istemiyoruz. Başta Cumhurbaşkanı, milletvekili ve bakanlardan şunu rica ediyorum: Bütün balıkçıların kooperatifleri vardır, ancak biz bu kurumlardan yararlanamıyoruz. Ben diyorum ki; balıkçılar ağ, çelik halat alacağı zaman kooperatif kanalı ile almak istiyoruz. Bir nebze ucuz alabiliriz. Biraz rahat ederiz.
GÖKHAN GÜMÜŞ (GIRGIR SAHİBİ VE KAPTEN)
AVLANMA SAHALARININ GENİŞLEMESİNİ İSTİYORUZ.
Şu anda Akdeniz balıkçıları olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Bizim balıkçıların mazot ve diğerleri üç-dört kat arttı. Gemi demirlemesi yüzünden avlanma sahaları daraldı. Bizim gırgır teknesinde 10-15 işçi ekmek yemektedir. Zor zamanlardan geçiyoruz ama sezonda umutluyuz. Devletimiz tarım alanlarında gibi bize destek verilsin, bizim tuttuğumuz balık satışı ile girdilerimizi karşılayamaz hale geldik. Yerimiz daraldığı için buradan en az 3 mil dışarı çıkıp avlanma yapacağım. Biz 8 ay çalışıp, 5 ay yatıyoruz. Bu 8 ayda ne kazanırsak onu yiyoruz. Halkın ucuz balık yemesi için mazot gibi girdilerin düşürülmesi gerekir. İskenderun balıkçı barınağında 2 bin insan çalışmakta ve evine ekmek götürmektedir. Yani avlanma yasağının esnetilmesi, avlanma alanlarının genişletilmesini istiyoruz.
HÜSEYİN GÜLER