Çiftçi ve Esnaf’tan tepki: Deprem yaraları sarılmadan Faturalar kapımıza dayandı!
Kahramanmaraş merkezli depremin arkasından 4 ay geçti. Hükümetin depremden sonra elektrik ve su konusunda açıklamaları olduğunu belirten çiftçi ve esnaflar , “Hani deprem bölgesinin elektrik ve su faturaları devlet ödeme yapacağı söylenmişti, daha depremin yaraları sarılmadan elektrik ve su faturaları elimize sıkıştırıldı” dediler.
Depremin yaralarının sarılmasından sonra elektrik su paralarının ödenmesi gerekirken hemen faturalarının evlerine gelmesine üzülen vatandaşlar, bari biraz bekleselerdi, diyerek kızgınlıklarını ifade etti.
Hatay’ın daha ağır hasarlı binalar yeni yıkılmaya başlandı. Halen insanlar evlerine yerleşmeden faturaların dayatılması, hükümetin bu konuda verdiği sözleri tutmadığı şeklinde yorumlandı.
EnerjiSA yetkililerinden aldığımız bilgiye göre:
Yıkılan binalar ve ağır hasarlı binalara elektrik faturasının gelmediğini belirttiler.
Elektrik faturasının Ocak-Şubat-Mart-Nisan ve Mayıs aylarına ayıt toplam gönderildiğini ve bu toplamın 6 aya bölünerek ödenmesini istediklerini belirttiler.
İstenirse toplam parayı bir kerede vatandaşın ödeyebileceğini belirttiler.
Biz de elektrik faturaları konusunda çiftçilere, esnaf ve oda başkanlarına sorduk.
Zeki Deveci (Çiftçi)
Elektrik Parasını Bir Yıl Almasalar Ne Olur?
Sayın Cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bir açıklamasını hatırlatmak isterim. “Hasarlı, az hasarlı, orta ve ağır hasarlı binaların elektrik, doğal gaz ve su sayaçları okunmayacak ve alınmayacak” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Seçimin üstünden 20 gün bile geçmeden faturalar kabarık, kabarık gelmeye başladı. Biz deprem bölgesindeyiz ve mağduruz. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum ‘Bu faturaları üç ay veya bir yıl almasa güneş doğudan batacak, doğudan mı batacaktır? Halen evlerimiz oturacak duruma getirmedik, çadırlarda yaşıyoruz! Biraz niyetlerini bizden yana kullansa olmaz mı?
Lütfü Açar (Çiftçi)
Bize bir fatura geldi, bana göre kabarık ve nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Evde doğru, dürüst kalmadık ama faturalar hazırlanmış ve önümüze kondu. Sözde bu elektrik deprem bölgesindeki mağdur insanların ödemeyeceğini yetkililer söylenmişti ama geldi. Umarım yetkililer bu işi düzeltir, diye düşünüyorum.
Nurettin Tabaş (Berberler ve Kuaförler Odası İskenderun Başkanı)
Yetkililerin Esnaflara Yardımcı Olmasını Bekliyoruz.
Biz deprem bölgesinin bir sivil toplum örgütü temsilcisiyim, bir deprem yaşandı bu deprem bölge ve ilimizdeki bütün insanların canını yaktı. Sivil Toplum örgütünün temsilcisi olarak bu elektrik faturaları ile düşüncelerimi ifade etmek istiyorum. Faturalar yeni, yeni gelmeye başladı, bu elektrik ve su borçları keşkem öteleme yerine, bir miktarı silinmiş olsaydı. Devlet daha iyisini bilir ama esnafımız şu anda gerçekten zor durumda, esnaf kendisini biraz düzeltmeye çalışıyor, umudumuz önümüzdeki dönemde iyi olmasıdır. Konteyner kentler kuruluyor ve iş yeri sahiplerine verilmeye başlandı, bizim beklentimiz, esnafın biraz daha canlanması ve herkesin yardımcı olması beklentisi içindeyiz.
Muti Keskin (Esnaf)
Deprem döneminde yetkililer 6 ay süreliğine elektrik, doğalgaz ve su paralarının devlet tarafından karşılanacağını söylenmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tür adil olmayan durumları önlenmesini istiyoruz. Büyük bir depremden çıktık, böyle bir felaket yaşamadık, bundan hepimizin ibret alması gerekir. Ev kiraları almış, başını gitmiş, sayın Cumhurbaşkanımız, sayın bakanlarımız bu duruma bir el atsınlar. Bu zor günlerde hükümet vatandaşın yaralarının sarılmasında en önemli kurumdur, lütfen ve lütfen bu zor günleri ortak dayanışma ile aşalım.
Sadık Karakaş (Vatan Partisi İskenderun İlçe Sekreteri)
Bir Süre Daha Devlet Depremde Zarar Görenlerden Elektrik Faturası Almasın.
Ben biraz araştırdım ve bu konuda yetkili insanlarla görüştüm. Yetkili kişiler bana “Orta ve ağır hasarlı binalardaki elektrik sayaçlarını okumadıklarını, az hasarlı binaları okuduklarını ve her hangi bir zam, faiz getirilmeden Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayı faturalarının gönderildiğini ve bunun altı taksit veya bir kerede de ödeneceğini” belirttiler.
Benim düşüncem de vatandaşın önerisi de bir süreliğine olsun, sayaçların okunmaması, okunduğunda da vatandaşın değil, devletin ödemesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Devletimiz vatandaşın bu elektrik gibi küçük sorunu çözebileceğine inanıyorum. Yani deprem bölgesindeki zarar görenlerin bir süre daha elektrik, su ve doğal gaz ödenmemesi deprem yaralarının sarılmasına hizmet edecektir.
HÜSEYİN GÜLER