Tarım veya Mevsimlik işçilerin durumu
Hatay Narenciye üretimi açısından son derece önemli bir tutmaktadır. Narenciye önemli ama bu alanda çalışacak mevsimlik işçilerde üretim kadar önemlidir. Narenciyeye destek verilmesi gerekir ama mevsimlik işçilerinde sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Mevsimlik işçilerinin deprem öncesi barınma sorunu ciddi bir sorundu, depremle birlikte artık barınmak nerdeyse imkansız hale gelmiştir. Hatay bölgesine Eylül başı ve ocak sonuna kadar 5-6 bin mevsimlik işçi gelmektedir. Bu işçiler çadırlarda, elektriksiz, susuz, yolsuz tarlaların ortasında kalıyorlardı. Narenciye üretim verimliliğin artırılması ağaçların budanması, ilaçlanması, meyvenin kesilmesi, kasalara yerleştirilmesi, bunların araçlara taşınması gerekmektedir. Bunlar yapılmadan üretimin pazara inmesi mümkün değildir. Yani siz işçilere yeterince değer verip, ihtiyaçlarını karşılayacaksınız ki, üretim artsın.
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde erkenci mandalin bahçelerinde çalışan mevsimlik işçilerle görüştük. Mevsimlik işçiler iki önemli noktanın altını çiziyorlar.
- Bizim insan gibi yaşayabileceğimiz barınma olanakları yaratın.
- Ücretlerimizi karnımızı doyuracak, zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayacak duruma getirilmesi talebinde bulunuyor.
Gülcan Çevik (Tarım işçisi ve İşçi Çavuşu)
Ev Olmadığından Başka İllerden İşçi Gelmiyor.
Bizler deprem bölgesinde tarım işçisi olarak çalışmaktayız. Bizim önceliğimiz ve dileğimiz yaşayabileceğimiz bir ücretin verilmesidir. Bize ödenen günlük ücretler çok zayıftır. Tarım işçisi olmak gerçekten çok zor, bizler çok zor şartlarda çalışıyoruz. Sabahın 04’00 den akşama kadar ayakta ve çalışıyoruz. Düşünün bir işçi akşama kadar çalışıyor ama akşam evine aşını kaynatacak bir tüp dahi alamıyor. Bir bidon süt 100 lira olmuş, üretici kazanamayınca biz de veremiyor. Deprem bölgesinde olduğu için evlerimiz yıkıldı, bizim burada Maraş’tan gelen işçiler vardı, artık Maraş ilimizden işçi gelemiyor, ev bulamıyor, bulsa bile çok pahalıdır, bizim bir yövmiye ile geçinmemiz mümkün değildir, hele, hele yağmurlu günlerde haftalarca çalışamadığımız olur, biz çalışmadığımız zaman nasıl karnımızı doyuracağız?
Yerel yönetimler, devlet bize yardımcı olabilirler. Bize sağlam konteynerler yapılması gerekir. Bakın yerli işçi bu ücrete gelmiyor, Maraş ilinden gelmesi içinde evlerin olması gerekir, bunun için de devletimiz, vali ve kaymakamlarımız bizlere yani mevsimlik işçilere konteyner yaparsa, narenciye bahçelerinde çalışacak işçi temin edilir.
İdris Kaynar (Tarım İşçisi)
Tarım İşçisi Hak Ettiği Verilmelidir.
Ben yıllardır tarım işlerinde çapalama, ilaçlama, kesme ve diğer işlerde çalışmaktayım. Bu sene üretici zor durumda, tabi bunun yanında çalışan da zor durumda olmaktadır. Üretici zarar ettiğinde biz de iş bulamıyoruz, liman başında iki lira kimse almıyor, yazık değil mi? Tarımla ülke kalkınması yan, yana yürümektedir.
Mevsimlik veya tarım işçileri sabahın köründün, kar, kış, yağmur demeden çalışmak zorunda hayatını sürdürmektedir. Güney ve Doğu bölgesinden her yıl işçi gelirdi ama bu sene depremden ve ev olmadığından işçi gelemedi. Ben bu tarımdan emekli oldum, benim maaşım 7.500 bize yetmiyor, yine aynı mevsimlik işçi olarak çalışmaya devam ediyorum.
Devlet veya yöneticilerinden beklentimiz, izim ücret ve sigorta gibi hakların verilmesi, il dışında gelen tarım işçilerinin yatacak yerin ayarlanmasıdır. Kara Deniz bölgesinde fındık işçilerine bunlar verilmektedir, neden; Narenciye işçilerine bu haklar verilmesin?
Yani kısaca önerim; Narenciye önemli, burası önemli üretim merkezi ve bu alanlarda çalışacak dışarıdan gelen işçiler için bir barınma yerini devlet olabilir, yerel yönetimler olabilir ayarlamalarını istiyoruz.
Ahmet Sarı (Tarım İşçisi)
Tarım İşçileri Çok Perişan Haldedir.
Hataylı tarım işçileri olarak bu kadar emek verilerek, en iyi narenciye üretimi yapanların elinden tutulmalıdır. Bizim ücretimiz düşük ama mandalin fiyatları da düşüktür. Devlet büyüklerinin bu duruma bir el atmasını istiyoruz. İşçinin ücreti hayat pahalılığında kurtarmıyor. En güzel portakal, mandalin, limon burada ama üretici dalından indiremiyor, işçiye ücret veremiyor, ne yapılması gerekiyorsa yetkililer yapması gerekir. Tarım işçileri çok perişan haldedir, bunları anlatmamıza gerek yoktur, herkes bilmektedir.
HÜSEYİN GÜLER