Konteyner alamayan Depremzedeler zor durumdalar!
Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden tam, tamına 9 ay geçti, halen depremzedelerden konteyner kentlere yerleşemeyenler bulunmaktadır.
Konteyner kentlere yerleşemeyenlerin kendi hatalarından kaynaklanan sorunların yanında yeterince konteyner olmamasından kaynaklanan sorunlarda bulunmaktadır.
AFAD yöneticilerinden aldığımız bilgiler ise halen 10 binin üzerinde konteyner ihtiyacı olduğu bunun zamanla çözüleceği ama bunun alt yapısı, bunun kiradan-konteynere dönüşlerin olduğu bu konuda eksikliklerin giderilmesi zaman aldığını, Hatay iline gönderilen memurlar, öğrenciler derken bunlarında konteyner ihtiyaçları olduğu bundan ötürü eksikliklerin tamamlanması zaman aldığı ifade edilmektedir.
Yağmurların başlaması ile birlikte konteyner ketlerdeki alt yapı, konteynerlerdeki yapının yetersizliği ve konteyner kentlerin teslim edilmesindeki denetim eksikliğinden kaynaklanan sorunlar ek masraf getirdiğini belirtiyorlar.
İskenderun kaymakamlığı, AFAD müdürlüğü, Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı müdürlüğü “sorunların olduğunu, eksikliklerin olduğunu ve zamanla çözüleceği” noktasında açıklamalarda bulunuyorlar.
Konteyner alamayan Gülşah Şirince ve Gül Yıldız ile Konteyner almak için geldikleri İskenderun kaymakamlık binası önünde AFAD’a konteyner için baş vuru sonrası görüştük ve halen konteyner alamadıklarını söylediler.
Gülşah Şirince:
Herkes gibi bende bu depremi yaşadım, evimiz yıkıldı, bunun üzerine Ankara’ya gitmek zorunda kaldık. Yeniden İskenderun’a geldim, 25 gündür çocuklarımla birlikte sokakta kalıyorum. Kiralık ev bulamıyorum, kiralık ev bulsam bile param olmadığından gücüm yetmiyor. Kiralar çok pahalı insanlar kimsenin halinden anlamıyor. Depremden sonra kiralar çok, çok arttılar. Benim okula giden çocuğum var, bunların yere, yurda ihtiyacı vardır. Devletimizden yardım bekliyorum, benim 2.5 ve 4.5 bebeğim bulunuyor, Allah için bu kış gününde bizi sokakta bırakmayın, bizi bir konteynere yerleştirsinler.
Gül Yıldız
Deprem olduğunda çocuklarımla birlikte Ankara’ya gitmek zorunda kaldım. Ankara’da devletin verdiği yurtlarda çocuklarımla birlikte kaldım. Okulların başlaması ile birlikte İskenderun’a döndüm ve yurtdışında olan komşuların balkonunda çocuklarımla birlikte kalıyorum. Su olmadığı için çocuklarımı banyo yaptıramıyorum, 15 gündür konteyner talebinde bulundum ama bir yanıt alamadım. Kış geliyor havalar soğuk, yağmurlar başladı. Eşim yanımda değil, dışarıda çocuklarımla birlikte korkuyor ve üşüyoruz. Eşim de ceza evinde, benim tek isteğim devletten hakkım olan konteyner verilmesini talep ediyorum. Tamam yetkililer verileceğini söylüyorlar ama biraz daha acele olursa, kış geliyor iki bebeğim var, birisi 5 ve 7 yaşlarında, kızım banyo yapmadığı için rahatsızlandı ve hastaneye götürdüm uyuz olduğunu söylediler. Çaresiz durumdayım ve ne yapacağımı bilemiyorum.
NOT: İki depremzede ile röportajları Eylül 2013 sonlarında yapmıştım. Haberi bir süre beklettim. Daha sonra AFAD merkezine uğradım ve bu iki depremzedeye kira, taşınma ve konteyner taleplerinin karşılanmadığını yöneticiler söylediler.
Kadınların anlattıklarını doğruladılar. Yaşadıkların konutlarında doğru olduğunu ama belgeleyemedikleri için bu başvurularının onaylanmadığını ifade ettiler. Çünkü: iki depremzedenin deprem olduğu Şubat ve Ocak aylarında dilekçelerinde belirttikleri evlerde oturduklarına ilişkin Su-elektrik ve kira sözleşmelerinin olmadığından ötürü verilmediğini belirttiler.
Depremzedelerle görüşme yaptım, onlarda bu belgelerin olmadığını ama bu adreslerde Şubat depreminde oturduklarını söylediler. Evin başkasının üzerinde olduğunu bu belgeleri almadıklarından AFAD yardımlarından, konteyner ve kira haklarını alamadıklarını açıkladılar.
Depremzedeler halen aynı durumda ve evsiz yaşadıklarını, sağda, solda yaşamlarını sürdürdüklerini belirttiler. Devletten ve yardımseverlerden bir destek beklediklerini ifade ettiler.
HÜSEYİN GÜLER