Samandağ Merkezindeki Mülklerin “Rezerv Yapı Alanı” Edilmesine Karşı Eylem Yapıldı!
Hatay’ın Samandağ şehir merkezindeki mülklerin “Rezerv Yapı Alanı” ilan edilmesi ve Hazineye devri kararı mülk sahiplerinde şok etkisi yarattı.
Mülklerin devrine karşı Samandağ merkezinde Abdullah Cömert parkında kalabalık bir kitle ile birlikte bir basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısına mülk sahipleri, siyasi parti yöneticileri katıldılar.
Mülk sahipleri Tapu Müdürlüğünden kendilerine yazılı olarak bildirildiğini ve paralarını bankalardan alınmasını istenilen evraklar geldiğini belirttiler.
Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesine idari mahkemeden yürütmenin durdurulması davası açıldığını ve mahkemenin mülk sahipleri lehine karar verileceği basın toplantısında söylendi.
Basın toplantısında mülk sahipleri adına Habip Yapar konuşma yaptı. Habip Yapar konuşmasında “rezerv yapı alanı” adı altında mülklerinin yok pahasına gasp edileceğini söyledi. Bu işin arkasında Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz ve Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı ile ortak bakanlığa sunulduğunu iddia etti.
Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz ile görüştük. Başkan Refik Eryılmaz, “Şehrin çirkin yüzünün güzelleşmesi için ve mülk sahiplerinin mağdur edilmeden çözülmesi temelinde düşüncelerimi bakan ve yardımcısına ilettim. Kesinlikle mülk sahiplerinin zarar etmesine yönelik projeyi kabul etmeyiz” dedi.
Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı Av. Edip Hadimoğulları “Mülk sahipleri mağdur edilmeden yasalarla teminat altında çözülmeli” dedi.
Habip Yapar (İnşaat Mühendisi) şu açıklamayı yaptı:
“6306 Sayılı Yasa Afet riski bir alanın dönüştürülmesini isteyen bir yasadır. Yeni yerleşim alanlarının kurulması için meclisten onaylanarak çıkan bir yasadır. Dört ay önce bizim mülklerimiz rezerv yapı alanı ilan edildiği zaman, 6306 yasada boş alanların rezerv alan edilmesi için dayanak vardı, yani devlet yeni yerleşim alanı kuracağı zaman, boş alanları yani daha önce yerleşim alanı olmayanları rezerv yapı alanı ilan ediyordu ve o alana yeni yerleşim alanı kuruyordu. Fakat, CHP Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ve Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı Semir Yılmaz, dört ay önce çevre bakanına gidiyor ve diyor ki “şehir merkezindeki mülk sahipleri ile toplantı yaptım. Bu merkezdeki harap olan evler hazineye devir edilsin, park ve yeşil alan geri kalanda TOKİ evler yapsın ve bedelini alsın” diyor. Refik Eryılmaz ve Ak Parti Samandağ ilçe Başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşme yaptıktan sonra bakan yasal dayanak olmamasına rağmen, Bakan bizim rızamız olduğunu düşünerek, şehir merkezini “rezerv yapı alanı” ilan etti ve hazineye devir işlemleri başladı. Bizim dört ay sonra yani Samandağ Tapu Müdürlüğünden “Arsanız, yapınız hazineye devri başlamıştır” mesajları gelmeye başladığında haberdar olduk ve şok olduk. Biz hemen tapu müdürlüğüne gittik. “Bu ne iştir, ne zaman devir edildi, neden bizim haberimiz yok” dedik. Tapu müdürlüğü çevre bakanlığının şehir merkezindeki 1.6 hektarlık alan “rezerv yapı alanı” bahanesiyle hazineye devir ediliyor. Eski yasada yerleşim alanlarının rezerv yapı alanı ilan edilmesine karşı yasal dayanak olmadığı için orada evimizin yerine bir ev, dükkanımızın yerine bir dükkan, verilmiyor! Sadece bedeli ödenmektedir. Bilirkişinin 2023 yılında metre karesi 8 bin lira biçiliyor, 20 metre bir dükkana 160 bin lira veriliyor, bir motor parası bile değildir. Buranın gerçek değeri ise bu fiyatın çok, çok üstündedir. Bunun için mülk sahipleri olarak, idari mahkemede yürütmeyi durdurma davası açtık.”
Refik Eryılmaz (Samandağ Belediye Başkanı)
“Bu konu sadece Samandağ ile ilgili bir konu değil, Türkiye’nin gündeminde ve diğer depremin vurduğu alanlarla da ilgili bir konudur. Bizim Samandağ’ın turizm ve çağdaş bir şehir yapılanmasına ihtiyacı vardır, biz bu depremi fırsata çevirip, devletin de desteği ile acaba burayı modern ve çağdaş bir şehir haline dönüştürebilir miyiz? Bunu yapabilmemiz için devletin desteğine, devletin ekonomik gücüne ihtiyacımız var. Biz bu harap olan şehir merkezinin yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak vatandaşımızın mülkiyet ile ilgili soru işaretleri var, devletin bunu gidermesi gerekiyor. Yani bu yasayı çıkaran hükümetin vatandaşımızın bu rezerv alanla ilgili amacının; hedefinin ne olduğunu, vatandaşın özel mülkiyet konusundaki kaygılarını, ilişkin bir açıklama yapması gerekiyor. Bu ayağı eksik kaldı. Bizce bu şehrin düzenlenmesine ihtiyaç var mı, var! Şehrin yeniden yapılanmasında devletin ekonomik katkı yapması gerektiğini düşünüyorum. Bizim bu yönde talebimiz vardır. Bütün vatandaşlarımıza da şu yönde çağrı yapıyorum. Kötü niyetli bazı kişilerin vatandaşlara sanki bu rezerv alanın belediye başkanlığında varmış gibi yetki ondaymış gibi algı oluşturmaya çalışılıyor! Yetki hükümetin elindedir, biz sadece belediye başkanı olarak; bu ilçenin yeniden inşası noktasında, devletin yardımına ihtiyacımız var, devlet bu noktada elini taşın altına koyması lazım ama vatandaşın anayasa güvence altında olan özel mülkiyetinede saygılı olan, bu noktada hareket ederek vatandaşa açıklama yaparak, yasal güvence altında zarar görmeyeceklerini ilişkin açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum.
Samandağ bir Turizm şehridir, Samandağ merkezinin özellikle çarpık yapılaşma, çirkin görüntü, geri kalmış köy görüntüsünden, kurtulması için bu gelinen noktanın bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşımızın çoğu bu dönüşümden yanadır, ancak devlete düşen ise modern şehir olsun ama mülkiyet hakkına saygı gösterilmesi noktasında vatandaşın kaygısı var, maalesef hükümet yetkilileri bu konuda bir doyurucu açıklama yapamadılar. Biz bakanlık nezdinde görüşmelerde zaten bu konuları dile getiriyoruz. Biz bakan yardımcısından, diğer bürokratlardan vatandaşlarımızı bu noktada tatmin edecek mülklerinin yasal güvence altında olduğunu belirten bunun yasal güvence altına alındığını ilişkin bir çalışma içinde olmasını bekliyoruz. Tek sorun budur. Yoksa buranın rezerv alan edilmesi, yeniden dönüştürülmesi, çağdaş ve modern bir şehrin yaratılmasında kimsenin bir itirazı yoktur. Sorunun özel mülkiyet meselesinde yeterli konun aydınlanmadığını ve halkın bilmediğini düşünüyor ve yetkililerden bu çalışmanın yapılmasını ve halkın bilmesi noktasında toplantı yapmasını talep ediyoruz.”
Habip Hadimoğulları (Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı)
“Rezerv alan ile ilgili Samandağ halkının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rezerv alan ilan edilen bina sahiplerine TOKİ tarafından yapılacak olan bir kısmına verilmesi gerekir. Ya da rezerv alan ilan edilen yerlerin mülk sahiplerine gerçek değeri üzerinden ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan rezerv alan meselesinde kanununda belirsizlik olarak görülen, birçok eksik vardır, örneğin, dava hakkının tanınmaması, örneğin bilirkişi vasıtası ile tayin ettiği, değil de devletin tayin ettiği, kişiler vasıtasıyla tespit edilmesi, bunların kabul edilir tarafı olmadığını düşünüyoruz. “
HÜSEYİN GÜLER