Arazileri sular altında kalan Amık Ovasındaki çiftçiler yetkililere seslendi: Devlet Bizim Önerimize Kulak Verirse Bu Sorun Kısa Zamanda Çözülür!
Hatay’ın verimli arazilerinden Amik Ovası Mayıs ayı olmasına rağmen halen sular altında bulunmaktadır. 12 Bin dönümlük arazinin büyük bölümü ekim alanları geriye kalanlar ise köylülerin mera alanlarıdır. Mera alanları ekim alanları kadar önemlidir, çünkü bu alanlarda besicilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvanları otlatılmaktadır. Sular altında kalanların Tarım siğortaları bulunuyor ama bu alanlardan elde edilecek saman, bu alanlarda çalışan işçiler, bu alanlar için kullanılacak ilaçlar hepsi kullanılmadığından zarar daha da büyümektedir.
Suriye’den asinin önün açılması, Antakya ilçedeki tahta köprünün taşması ve Karasu’nun temizlenmesi sonucunda sular ekili alanlara ve mera alanlarına taşmaktadır.
Aşağı Oba Mahallesi, Gölova Mahallesi, Akdaş Mahallesi, Karabatak ve Arpahan Mahalleleri bu taşmalardan etkilenen yerlerdir. Su baskınları hem ekili alanları, hem mera hem de evleri ve hayvanların bulunduğu ahırları sular altında bırakmaktadır. Bazı evler göçmek zorunda kalmaktadır.
Çiftçilerin önerisi ise devletin bu suların taşmasını önleyecek tedbirler alabileceğini, bunun yükünün çok ağır olmadığının altını çiziyorlar. Yeter ki diyorlar “ Hatay Valimiz, Büyükşehir Belediye başkanımız, DSİ yetkilileri gelsin bir inceleme yapsınlar ve bizim önerimizi dikkate alsınlar. Birkaç ayda bu iş çözülür” Önerisinde bulunuyorlar.
Önerileri ise : Aşağı Oba Mahallesinin yanından geçen setin Havaalanına kadar yani bir kilometre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde bir toprak set oluşturulacak ve sular ekim alanlarına ve evlere gelmemiş olacaktır. İkinci önerileri ise : Karasu deresinin derinleştirilmesi, temizlenmesi ile de Mera alanlarının sular altında kalmasının önüne geçileceğini” belirtiyorlar.
Amik Ovasında Sular altında Kalan Aşağı Oba Muhtarı Fariz Gezer, İhtiyar Heyetinden Halit Kaplan, ekim alanları sular altında kalan Hasan Güler, Mahmut Gezer ve Mahmut Kaya ile görüştük. Çiftçiler sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattılar.
Fariz Gezer (Aşağı Oba Köyü Muhtarı, Çiftçi ve Besici)
Devlet İçin Zor İş Değildir.
Sayın büyüklerimden, Sayın Valimden bu suyun çekilmesini istiyoruz. Bu suyun çekilmesi zor bir şey değildir. Su kanallarının temizlenmesi ve bu köyümüze bir set yaptılar bu seti köprüye kadar yapsalar bu köyleri su baskınlarından kurtarırlar. Sayın Valimiz gelsin, görsün ve bizim önerilerimizi değerlendirsin istiyoruz.
Halit Kaplan (Köy İhtiyar Heyeti ve Çiftçi)
Biz Üvey Evlatmıyız?
Beş yıldan beri her yıl bu sorunu yaşamaktayız, biz çiftçilik ve hayvancılıkla geçinen insanlarız, bu gün Mayıs ayının 4’ü ama biz halen bu suyla uğraşmaya devam ediyoruz. Siyasiler, yöneticiler bu işin bir türlü çözümünü bulamadılar. Biz burada doğmuş, büyümüş ve çalışan insanlar olarak bunun çözümünü söylüyoruz: Hiç kimse sağa, sola dolandırıp durmadan bizim çözüm önerimizi değerlendirsin. Bizim önerdiğimiz çözüm, Antakya Kavas’tan bu yana kanalın ayıklanması, yine Karasu denilen nehrin bize dönük sırtına beslenerek güzel bir set yapılması, bu öneri Türkiye Cumhuriyeti Devleti için basit bir şeydir. Biz bu toprakları ekmez isek Türkiye Cumhuriyetinin zararına yani bir milli servet yok olmaktadır. Bakın şu hale burası deniz, Valimize, Milletvekillerine, Belediye Başkanı ve DSİ yöneticilerine sesleniyorum, buna bir çare bulsunlar. Biz bu tarlaları kiralayarak ekiyoruz, ekmediğim zaman kirasını nasıl ödeyeceğim? Yetkililer geliyor, biraz çalışıp, sonra gidiyorlar ve yapacaklarını söylüyorlar ama bir daha kapımızı çalmıyorlar. Yazık günah biz üvey evlatmayız?
Hasan Güler (Çiftçi)
Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı Bir Gelsinler ve Görsünler.
Bakın köyün devamındaki set Aşağı Oba Mahallesine kadar gelmiş, bunu tamamladıkları zaman köyümüzü, ahırlarımızı, ekin alanları ve de evlerimizi de kurtarmış olurlar. Buranın yapılması yol, asfalt çalışmalarından daha önemlidir. Sayın Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Öntürk ve milletvekilleri gelsinler ve görsünler. Yazık değil mi? İnsanlarımız sular altında kalsın, yazık değil mi, hayvanlar sular altında kalsın, yazık değil mi, ekinlerimiz sular altında kalsın! Tamam benim tarlam var ama daha çok evleri, ahırları olan insanlarımız perişan olmuştur. Yeniden tekrar, tekrar ediyorum. Devletimiz büyüktür ve bunu isterse çözer!
Mahmut Gezer (Çiftçi)
Biz Hem Depremzedeyiz!
Biz hem çiftçi hem de hayvancıyız, Sayın Valim, Sayın Büyükşehir belediye başkanım, gelin ve bizim sorunlarımızı yakından görün ve çözün istiyoruz. Biz aynı zamanda depremzedeyiz, depremde evlerimiz gittiği gibi sular altında kalan alanlarda hayvanları otlatıyorduk, şimdi o da gitti. Bizim evlerimiz, ahırlarımız ve ekinlerimiz sular altında ve çözüm bekliyoruz.
Mahmut Kaya (Çiftçi)
Deniz Oluşmuş Biraz Kum oldu mu Sahil Olur!
Samandağ’a denize gideceğimize hazır denizimiz oluşmuş, kum getirdiğimiz zaman burası sahil olur! Bakın Mayıs ayının başında ve sular halen bir metrenin üzerindedir. Ne olacak yani yazı bu göl halindeki alanda mı geçireceğiz? Yazın bizi susuz bırakıyorlar, kışında sularlar boğuyorlar böyle olmaz! Devlet Su işleri bu işin bir çaresine baksın, başka bir talebimiz yoktur.
HÜSEYİN GÜLER