Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 37,91 / Satış: 38,06
€ EURO → Alış: 41,84 / Satış: 42,01

İskenderun Teknik Üniversitesi’nden “ Deprem Sonrası İskenderun’un Lojistik Durumu ve Ekonomik Kalkınması” çalıştayı!

İskenderun Teknik Üniversitesi’nden “ Deprem Sonrası İskenderun’un Lojistik Durumu ve Ekonomik Kalkınması” çalıştayı!
  • 09.05.2024
  • İskenderun Teknik Üniversitesi’nden “ Deprem Sonrası İskenderun’un Lojistik Durumu ve Ekonomik Kalkınması” çalıştayı! için yorumlar kapalı
  • 206 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “Deprem Sonrası İskenderun’un Lojistik Durumu ve Ekonomik Kalkınması” çalıştayı büyük ilgi gördü.

Düzenlenen çalıştaya sektör temsilcilerinden yüzlerce yönetici katılarak, toplantıda düşüncelerini belirttiler.

İskenderun Teknik  Üniversitesi Merkez Kampüs Fuar alanındaki çalıştaya sektörlerden: Turizm, Yerel yönetimler, Denizcilik, Finans, Üretim, lojistik, firmanın temsilcileri ve profesyonel yöneticileri katılarak, çalıştayın sorun ve çözüm konusunda düşüncelerini tartıştılar.

Masa, masa şeklinde düzenlenen çalıştayda her masada sektör temsilcileri ve akademiseyenler yer alarak birlikte konuları ele aldılar.

Daha sonra masalardaki sözcüler söz alarak, masadaki sorunların neler olduğunu ve çözüm önerileri konusunda ortak düşünceleri açıkladılar.

Bu ortak düşünceler daha sonra rapor haline getirilecek ve İskenderun ilçe ve il çapında sektör temsilcilerine gönderilecektir. Böylece sektör yöneticileri ile Üniversite ortak çalışmasını pratik anlamda da sürdürmeyi kararlaştırdılar.

Masadaki konuşmaları temsilciler şöyle aktardılar.

Demir Çelik Masası: Masamız Demir Çelik sektörü masası idi, Demir Çelik sektörünün deprem öncesi ve deprem sonrası durumunu değerlendirdik, Demir Çelik sektörünün hemen depremin üçüncü gününde belli aşamalarla devam ettiğini, deprem sonrası yatırımlarda gecikme olduğu belirtildi. Deprem sonrası Demir Çelik sektörüne desteklerine daha fazla olduğunu öğrendik.

Denizcilik Masası: Bizim bölgesel anlamda limanların çok olması, bu alanın güçlü olduğu tespiti yapıldı. Yine depo açısından çok olması maliyet açısından da rekabetçi olması değerlendirildi. Deprem sonrası limanlarda alt yapı sorunu gündeme geldi. Yine limanların kalite sorunu dillendirildi. Denizcilik açısından Hassa tünelinin açılması, yine Üniversitenin kalifye elaman yetiştirilmesi konusu, özellikle lojistik sorunu deprem sonrası iyileştirilmesi, yine turizm açısından yat limanı yapılmasını konuştuk.

Finans Sektörü Masası:

Biz ekonomik olarak öne çıkaran bir sektörüz, çalıştay açısından da bir ayağı lojistik, diğer ayağı ekonomik olarak belirlendi. Bir kere şehrimiz üretim odaklı bir şehir olmasıdır. Liman şehri ve üretim odaklı şehir olduğunda yine demir çelik sektörünün yoğun olduğu bir yerdir, bunlar finans sektörü ile karşılıklı ilişkileri vardır. Biz çatıyız ve diğer sektörlere baktığımızda kilit sektörüz. Bizim zayıf yanlarımız ise depremden dolayı prefabrik şubeler bulunmaktadır. Bizim açımızdan alt yapı, trafik noktasında sıkıntılar var, yine bölgedeki şirketler geleneksel yönde olduğu bu da bizim sektörü zorlayan bir durumdur.

Lojistik Masa:

Lojistik konusunda ortak çalışma ile yeniden deprem sonrası toparlanma durumuna geçildiğinde bir adım atılmış olur. Özellikle Hava Limanı alt yapı konusunda yetersiz ve bu turistik gelişmenin de yetersizliğine neden olmaktadır.  Bir diğer nokta istihdam, bu alanda üniversiteden mezun olan öğrencilerin, sanayi ile ilişkili şekilde eğitimin desteklenmesini konuştuk.

Turizm Masası:

Turizmin ihtiyaçları konusundan yola çıkarak, konaklanma, yeme, içme konularındaki sorunları, zayıf ve güçlü yönlerini tartıştık. Bütün konuşmacıların belirttiği alt yapı sorunu var. Bu alt yapı doldurulmadan bütün öneri ve çözümlerin hiçbir değeri yoktur. İskenderun bir geçiş güzergahı olmasından dolayı bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Şehir içinde bir trafik sıkıntı, ulaşım zaten sıkıntılı bir durumdadır. İnsanlar geldiklerinde daha güvenli bir alan istiyorlar, bu alan olmadığı zaman turizm canlanmaz. Karavan turizmi gelişti, yine başka prefabrik alanlara gitmeye başladılar. Yine yayla turizmi gelişti.

Üretim Masası:

Üretim alanında elaman sıkıntısı, malzeme tedariki sorununu konuştuk. Onun dışında pazarın daralması, güven kaygısı şeklinde yansımaktadır. Finansa erişim sıkıntımız var, bunun ülke çapında düzenlenmesi gerekmektedir. Yeni yatırımlar tehlikeye girdiği konuşuldu, planlamalar deprem öncesi yapıldığı için yapmamaya yöneliyor, yeni KOBİ’lerde üretken yatırımlar yapamıyorlar. Bu anlamda da istihdam sıkıntısı ortaya çıkıyor.

Yerel Yönetimler Masası:

Yerel yönetici temsilcileriyle Üniversite olarak neler yapıla bilinir, neler çözüm olabilir onu konuştuk. Öneriler kesiminde ise zemin etütü ve yeni yapıların yapılması konuşuldu. Özellikle deprem sonrası istihdam sıkıntısı var, hizmet veya inşaat sektörü olabilir, en azından mevcut mesleki eğitim kurslarının güncellemesi gerektiği fikrine vardık. Deprem sonrasını nasıl bir fırsata çevirebiliriz, en azından insan gücü olarak olumlu ve olumsuz yanlarından bakmaya çalıştık. Kurumlar birlikte çalışırsa, siyasi kaygılar taşımadan ortak çalışmadan çözüm üreteceğimiz sonucuna vardık.

İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BÖLÜM BAŞKANI BİROL ERKAN: BU ÇALIŞTAYDAN ÇIKAN BİLİMSEL SONUÇLARI RAPORLAYACAĞIZ

Bizim bölümde deprem sonrası ekonomiye yeniden sağlamak ve artırmak amacıyla bir komisyon düzenlendi, komisyonun amacının en başta lojistik sektörünün kalkınmasını sağlamaktı, biz daha sonra dedik ki, bunu tüm sektörlere yayalım, hem üretim, hem sanayi, hem tarım, hem turizm, hem denizcilik, hem finans tüm sektörlere yayıp, top yükün ekonomik kalkınmayı gerçekleştirelim. Bu bağlamda rektörlüğümüzün bünyesinde bu komisyonun ilk çalışması ve sektör profesyonelleri bir araya getirerek, bir çalıştay düzenlemek oldu. İskenderun’un tüm profesyonelleri bilimsel katkılar sağlıyor, bizim deprem öncesi ve sonrası ile ilgili ekonomik kalkınma ile hazırladığımız belli sorular ve sektör profesyonelleri bu sorularımızı yanıtlayıp, öncelikle güncel sorunları ortaya koymayı amaçlıyor. İkinci oturumda da sorunlara çözüm bulmayı amaçlayacağız. Bizim çalıştayımız yöresel ve bölgesel olarak kalkınmaya katkıda bulunacaktır. Biz çalıştaydan çıkan bilimsel sonuçları raporlayıp, hem ilçenin, hem de ilin yerel yönetimlerine sunacağız. Biz de çeşitli bilimsel çalışmalarda çalıştay raporlarını kullanacağız.

Çalıştay Öncesi İskenderun Depremi İle Araştırmalarınız Var mı?

Biz İskenderun deprem öncesi  sorunlarına baktığımızda hem üretim, hem sanayi, hem demir çelik, hem lojistik, tarım ve turizm anlamında İskenderun dengeli kalkınmaya belki de Türkiye’de belli ilçelerden biri hatta ilçe statüsünde bile değil, merkez bankası olan tek ilçe ki; birçok ilde bile merkez bankası yoktur. Deprem öncesi böyleyken hem üretim, hem sanayi, turizm anlamında deprem sonrası olumsuz gelişmeler yaşandı. Biz bilimsel anlamda bazılarını, bazılarını biz belirleyemeyiz, çünkü profesyonellik gerektiğinden turizm, sanayi, demir çelik, yerel yönetimler ve göç gibi sorunları çözüm amaçlı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İskenderun Deniz Taşması gibi Deprem Sorunlarını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Depremden önce HADO taşımacılığı Kıbrıs ve başka ülkelere yapılıyordu. Deprem sonrasında iskelede sorun oluşta ama Mersin ilimizde devam etmektedir. Sizin sorularınızın cevabını biz de merak ediyoruz. Hatta denizcilik sektörü ile ilgili profesyonelleri çalıştayımıza davet ettik. Sadece yolcu taşıma bağlamında değil, aynı zamanda gemicilik yük taşıma da önemli İskenderun Türkiye’de dördüncü büyük limanıdır. Bu durumda da depremden etkilenmeyen yer olan Mersin iline kaymıştır. Bu da bizim bölgenin lojistik sektörüne darbe vurmuştur. Bizim katılımımızın yüzde 99 üniversite dışındadır. Denizcilik, turizm, lojistik, demir çelik, yerel yönetimler bu çalıştayda bulunuyor ve çözüm konusunda tartışılıyor. Her masada üniversite akademiseyenleri her masada katılımcılara destek veriyor ve üniversite tarım, üniversite tarım, Üniversite yerel yönetim gibi çalışmalarıda somut olarak gerçekleştirmiş oluyoruz.

Eklemek istediğim şudur: Deprem sonrası bir dip oluştu, dip her zaman canlanmanın başlangıcıdır, biz de hızla bir şekilde bu durumdan kurtulacağız. İskenderun ekonomik ve sosyokültürel durumunu eskisinden daha iyi sağlamış olacaktır.

HÜSEYİN GÜLER

ANTAKYA’NIN DÖRT BİR KÖŞESİNDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Antakya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, şehir genelinde temizlik çalışmalarını sürdürüyor.           Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamada; Antakya’nın tüm mahallelerinde temizlik...
ANTAKYA BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ, YOL ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR
Antakya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, şehir genelinde yol çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamada;  Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SİVRİSİNEKLERE KARŞI MÜCADELEDE KARARLI
Hatay Büyükşehir Belediyesi , özellikle yaz aylarında vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığı sivrisinekle mücadele konusunda bilgilendirme amaçlı broşür dağıtımı gerçekleştiriyor. “Sağlığımız...
HATAYBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ, HATAY KART HİZMET AĞINI GENİŞLETİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun’da hizmete giren Belediye Otobüslerinde kullanılan “Hatay Kart” sisteminin yaygınlaşması adına çeşitli noktalarda stand kuruyor. Hatay Büyükşehir...
HATAY ESKİ MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KEMAL DUDUOĞLU SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
İskenderun Belediye Başkan adayı Av. Mehmet Duduoğlu’nun babası, Hatay’ın tanınmış simalarından eski milletvekili ve belediye başkanı Mustafa Kemal Duduoğlu yaşamını...
YOLBULAN İŞÇİLERİNİN GREVİ 294 GÜNDÜR KARARLI BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR
Hatay’da Yolbulan grevi 294 gündür, yağmurda, yaşta, sıcakta sürmektedir. İşçiler “Grev hakkımızı alıncaya dek sürecektir” diyorlar. Yolbulan metal işçileri, işverenin...
REYHANLI’DA MOTORSİKLET  HIRSIZI 3 KİŞİ YAKLANDI
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Motorsiklet hırsızlığı yapan 3 kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,  Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Hırsızlık suçlarına yönelik...
PAYAS’TA AİLE KAVGASI 444 CAPTAGON HABININ YAKALANMASINA NEDEN OLDU
Hatay’ın Payas ilçesinde, Aile kavgasından dolayı arama yapılan evde 444 Captagon habı yakalandı. Hatay Valiliğinden konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:...
BABA  KATİLİ İSKENDERUN DENİZCİLER’DE YAKALANDI
Hatay’ın Denizciler ilçesinde Babasını boğarak öldürdüğü şüphesiyle oğlu H.B. nin yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, 08.04.2025 tarihinde İskenderun Denizciler...
ARANAN 10 KİŞİ DÖRTYOL VE DEFNE’DE YAKALANDI
Hatay’ın Dörtyol ve Defne ilçelerinde aranan 10 kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden verilen bilgiye göre,  Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların...
HATAY KÖMBESİ, GELECEK KUŞAKLARA AKTARILIYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi  UNESCO Hatay Gastronomievi, birbirinden lezzetli yöresel yemekleri vatandaşlara sunarken Hatay mutfağının gelecek nesillere tanıtılması adına da çeşitli...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YAYLADAĞI’NIN ULAŞIMINI GÜÇLENDİRİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , il genelinde ulaşım sorunlarına neşter vuran çalışmalarına devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi  Yol Bakım ve Altyapı...
DÖRTYOL’DA MOTORSİKLET TAMİRCİLERİNE OPERASYON: 10 İŞYERİ, 35 KİŞİ SORGULANDI
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, Polis’in motorsiklet tamircilerine yönelik düzenlediği operasyonda, 10 işyeri ile 35 kişi sorgulandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİNDE DEVİR TESLİM TÖRENİ
Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlık Devir Teslim Töreni Gerçekleştirildi. Rektörlük Makamında gerçekleşen törende Prof. Dr. Cengiz...
HATAY’DA 60 GÖÇMEN VE 3 GÖÇMEN KAÇAKÇISI YAKALANDI
Hatay’da Polis, 60 Göçmen ile 3 Göçmen kaçakçısı yakaladı. Hatay Valiliği Kaçak Göçmenlere ilişkin şu aç ıklamayı yaptı: “Hatay Emniyet...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ