Arsuz ilçesindeki Kayısı üreticileri Devletten destek bekliyor
Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Kurtbağ köyünde kayısı üreticisi üreticileri devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını belirttiler.
Kayısı üretiminin hastalık yüzünden yeterli düzeyde olmadığını ve çiftçinin gelecek yıl kayısı üretimi yapabilmesi için devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını söylediler.
Kurtbağ Köyünde her yıl kayısı festivali düzenlenirdi. Bu sene koronavirüs yüzünden düzenlenmedi. Verimin düşük olması da kayısı üreticisinin moralini bozdu.
Kurtbağ köyünde kayısı hasadı başladı. Kayısı hasadı için Osmaniye’den işçiler getirildi. İşçiler sabahleyin gelip, akşam geri dönüyorlar.
Kayısı hasadının başlaması ile birlikte Arsuz Belediye başkanı Dr. Asaf Güven ve Kurtbağ muhtarı, Arsuz kültür ve turizm derneği başkanı Hasan Arslan, kayısı üreticilerini ziyaret ederek, bol kazançlar dilediler.
Kurtbağ Köyü kayısı hasadında yaklaşık 500 işçi çalışmaktadır. İşçiler çalışmalarının karşılığını alamadıklarını, sabahın erken saatlerinde Osmaniye ilinden gelerek, burada gün boyu çalıştıklarını ve ücretlerinin ancak, 65 lira olduğunu açıkladılar. İşçiler ücretlerinin 80-90 lira olmasını ve ancak bu ücretlerle yaşamlarını sürdüreceklerini belirttiler.
Kayısı işçiliğinde kadınlar ve erkekler çalışmaktadır. Kadınlar kayısının sallanmasını, toplanmasını yapıyorlar, erkekler ise sepetleri ve kasaları bir yere taşıyorlar. Nedeni sorduğumuz ise “Sepetler ve kasalar ağır, ondan ötürü erkekler taşıma biz de sallama ve toplama işini yapıyoruz” diyorlar.
Kurtbağ Muhtarı ve kayısı üreticileri iki önemli sorunun devletçe çözülmesini istediler. Birinci sorun kayısı bahçelerinin %70’nin tapusuz olduğunu ve tapu olmadığından mazot, gübre, ilaç gibi destek akçelerinden yararlanamadıklarını, bu anlamda tapusuz bahçelerin durumunun çözülmesini istiyorlar.
İkinci olarak da yollarının yapılması, kayasıya yeterince devlet ve yerel yönetimlerden destek verilmesini istiyorlar. Destekler olduğunda kalite ve verimin daha iyi olacağının altını çiziyorlar. Orman denilen yerlerin orman vasfını yitirdiğini gördük. Buraların hemen, hemen her yeri kayısı bahçeleri olmuş durumdadır.
Bu sene verimin düşüklüğünden ötürü kayası bahçede, dalında 3-4 liradan satılmaktadır. Giden sene kayısının kilosu 2 liradan satılmış, bu sene fiyatın yüksek olması kayısının az tutmasından kaynaklanıyor. Kayısıların bahçe ile Pazar, manav satışı arasındaki fark iki veya üç mislidir. Yani en düşük kayısı pazarda 7 lira, manav da 12 liradır.
Dr. Asaf Güven (Arsuz Belediye Başkanı):
ÜRETİCİMİZ EN KALİTELİ KAYISI ÜRETİMİ YAPMAKTADIR
Kayısı Arsuz ilçesi Kurtbağ mahallesinin tarımsal ürünlerinden bir tanesidir. Özellikle Kurtbağ, derekuyu, ada mahallesi Arpa deresine giderken, böyle bir kayısı üreticilerimiz var. En fazla Kurtbağ mahallesinde bulunmaktadır. Burada yetişen en kaliteli kayısılardan bir tanesidir. Bu nedenle çiftçimiz buradan geçiniyor ama bu sene üründe %80-90 oranında kayıp olmuştur. Yükseklerde biraz vardır, ovanın diğer yerlerinde çiftçi mağdur olmuştur. Çiftçinin mağduriyeti tarım bakanlığının diğer ürünlere olduğu gibi kayısıyada destek verilmesini talep ediyoruz. Korona döneminde herkes mağdur oldu ama çiftçilerimiz iki kez mağdur oldular. Arsuz ilçemizin 10 bin ton kayısı üretimi bulunuyor, bunun büyük bölümü Kurtbağ mahallesinde yetişmektedir. Bütün çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum. Bu sene verim düşük ama gelecek yıl iyi olur inşallah diyorum. Biz her yıl kayası festivali yapmayı planlıyorduk, giden sene yaptık, bu sene daha geniş olsun istedik ama hem ürünün yetersizliği, hem de içinde bulunduğumuz global sağlık durumundan ötürü, yapamadık, seneye daha iyi mahsul, daha iyi bir kayısı festivali düşünüyoruz.
İhsan Kızıldağ (Kurtbağ Köyü Muhtarı)
TAPULARIMIZ OLMADIĞINDAN DESTEK ALAMIYORUZ
Hükümetimizden şöyle bir talebim olacaktır; Kurtbağ mahallesindeki kayısı bahçelerimizin %70 tapusuzdur. Orman özelliğini yetirmiş tarım arazileridir. Bu tapusuz yerlere köylülerimizin bir beklentisi bulunmaktadır. Arazilerimiz tapusuz olduğu için destekleme konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Tapu olmadığı için çiftçi belgesi yaptıramıyoruz.
Kayısı hasadında 500’e yakın işçimiz çalışmaktadır. İşçilerimiz buradan ekmek yiyorlar. Çiftçimizin, işçimizin hayatlarını devam ettirmesi için hükümetin bu toprakların köylüye verilmesi konusunda yardımcı olmasını tekrar ve tekrar istiyorum.
Cengiz Baltacı (Kayısı Üreticisi)
ÇİFTÇİYE ALLAH YARDIM ETSİN
Bu sene meyve kalitesi iyi ama verim çok düşüktür. Manolya hastalığı denilen bir hastalık, nedeniyle kayısı %70 üretim düşüktür. Köylümüz bu manolya hastalığı nedeniyle çok ciddi bir sıkıntı yaşamaktadır.
Bizim köyümüzün geliri, zeytin ve kayısıdır. Zeytini çiçekken sıcak yaktı. Gayri çiftçiye Allah yardım etsin diyorum. Bakın devlet desteği olsa, üretimimiz yüzde elli daha artar. Kalite yükselir. Kayısı girdileri yüksek, gelir ise düşüktür. O zaman üretmekte ve hayatımızı devam ettirmekte zorlanıyoruz. Benim bu gördüğünüz bahçemde giden sene 70-80 ton kayısı vardı, bu sene ancak yarısı kayısım bulunmaktadır. Bazı bahçelerde 100 ton kayısı alırken, bu sene 15 ton kayısı alabilir, manolya hastalığı kayısı çiçeklerini kavurdu attı.
Hasan Arslan (Arsuz Turizm ve Kültür Derneği Başkanı)
KÖYLÜNÜN TAPUSU VERİLDİĞİNDE DAHA ÇOK ÜRETİM YAPACAKTIR
Kurtbağ mahallesi bölgemizin en çok kayısı üretim yapan bölgesidir. Bu bölgenin kayısılarının farklı bir aroması ve kalitesi vardır. Biz bu kayısılarımızı kurutup, satabiliriz, o zaman daha fazla gelir elde ederiz. Diğer taraftan bu bölgeler orman vasfını yitirmiş arazilerdir, bu köylünün bahçe olarak meydana getirdiği kayısı bahçelerini köylüye tapu verilmesini talep ediyoruz. Biz dernek olarak köylüye bu orman vasfını yitirmiş arazilerin verilmesinden ötürü çiftçinin ve yöre halkının durumunun düzeleceğine inanıyoruz.
HÜSEYİN GÜLER