Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,44 / Satış: 32,57
€ EURO → Alış: 34,50 / Satış: 34,64

ABD Doları 200 Puan Geriledi:

Aytekin Ertuğrul
Aytekin Ertuğrul
  • 30.03.2020
  • ABD Doları 200 Puan Geriledi: için yorumlar kapalı
  • 1.000 kez okundu

Biz bir tek ABD doları ile mücadele ederken bir de KORONA Virüsü belası geldi. İkisi bize karşı tek cephede birleştiler. Mücadele gücümüzü ikiye böldüler. Şimdi mücadele gücümüzü ikiye böldük. İki cephede de yaşam  mücadelemiz sürüyor. Bir ABD doları 24 Mart 2020 de 6.600.000 TL oldu. Bu sabah( 27 Mart 2020) baktım 6.414.000 TL gerilemişti. Akşam üstü ABD doları Kral benim diye her zaman bilinen pozunu takınarak bir kartal gibi süzülerek yine kayalıkların en tepesine  oturmak üzere uçmaya başladı. 6.467.000 TL oldu. Siz bu yazımızı okuyunca kaç olacak bilen yok ki ben de bileyim.  Dolar fırlayınca haberdir ama gerileyince daha önemli bir haberdir. Dolar eğer piyasaya çok dolar sürmekle geriliyorsa o iyi bir gerileme değildir. DENK bütçe ile geriliyorsa o iyi bir gerilemedir. %40 bütçe açığı ile işe başlayan bir AKP iktidarından bahsediyoruz. Bu iktidara biz bir şey yazmayalım. Eski Ulaştırma bakanlarımızdan Prof. Dr. Mustafa Aysan cevap versin.” 1990’dan sonra yapılan bütçelerin  tümü en  az %30 açıktırlar. Enflasyon açık bütçe ile önlenememiştir. Hükumetler DENK bütçe yapmanın yolunu bulmadıkça enflasyonun önlenmesi olanaksızdır.

TEMEL EKONOMİ KİTAPLARI BÖYLE YAZIYOR.

Bütün temel ekonomi kitapları böyle yazıyor ama, Maliye Bakanlığında en tepe noktadaki Sayın Berat Albayrak  başta olmak üzere çalışanlardan acaba temel ekonomi kitaplarını okuyan var mıdır?

İsmet Paşa. Milli mücadelenin 2. Adamıdır. Doğru. Ama demokratik Türkiye’nin birinci adamıdır.  Ve Baş gazisidir. Uşak’ta taşla başı yaralanmış ve gazi olmuştur. Başının taşla yaralanması onun öldürülmesi kastı ile  saldırıya uğradığının delilidir. Vatan için taş, kurşun top vs. ile yaralananların hepsi gazidir. Enflasyonla mücadele etmek enflasyon yapanları Türk milletine teşhir etmek onların faaliyetlerini dur demekle mümkündür. Enflasyonla mücadelenin ve Demokratik Türkiye’nin birinci adamına soralım bakalım enflasyon nedir nasıl mücadele edilir enflasyon nasıl yenilir?

Enflasyon politikası, iktidarın daha ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi süratle takatinden düşürerek 1952 yılının son baharı başlarında, memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemiştir. Kelimeyi tartarak kullanıyoruz.

Hükumet herkesin gözünün içine bakarak, gelirini giderini şuraya buraya dağıtıp DENK olmayarak hazırladığı bütçeleri DENK diye getirip ilan etmektedir.

 Harici ticaretin  normal şekillere girebilmekten her gün uzaklaşması, altın ve döviz fiyatlarının daima yükselme istikametinden bir türlü ayrılamaması, iktisaden zayıf tabakaların her gün biraz daha sefalete uğraması hükumete itimadı kıran başlıca amillerdir.

Demek ki ne imiş enflasyonun çaresi DENK bütçe imiş.  Bütçeyi DENK yapmamak gizlenmesi gereken bir suçmuş. İlk bütçesini %40 açık yaparak işe başlayan bir iktidarın vücudu başlı başına Hükumete itimadı kıran başlıca amillermiş.

Peki  Atatürk ne diyor?  Açık bir bütçenin sayısız sakıncalarını iyi bilen TBMM’nin DENK bütçe yönünde kesin karar sahibi bulunması devletin mali ve hatta genel politikası için büyük güvencedir.

Bu korona günlerinde başımızda DENK bütçede kararlı bir TBMM yok. Ya ne var? 2020 mali yılı bütçesini 139 Milyar açık yapmaya kararlı bir TBMM var.

 Bu gün bu güvence 14 Mayıs 1950 den beri yoktur. ” Çıktık açık alınla on yılda her savaştan;” marşını yazacak coşkulu bir şairimiz bile kalmamıştır.

 Korona bizi bu dağınıklıkta,  paramızın ve insanımızın ezildiği acı bir durakta yakalamıştır. “Çıktık açık alınla on yılda her savaştan ” mısraı yerine. 14 Mayıs ve sonrası için, şu mısraı yazmak gerekir:  ” Açık alınla çıkmadık 70 yılda Kıbrıs hariç hiç bir savaştan.”  Bir de hepimiz biliyoruz ama bir ABD dolarının macerasını hatırlayalım.

1- Atatürk gününde bir ABD doları 80 kuruş idi.

2- 14 Mayıs 1950 de bir ABD doları 280 kuruş idi.

3- İsmet paşa bu sözleri TBMM kürsünden söylediği 1957 de bir ABD doları 9 TL idi.

4- 24 Ocak 1980 de 70 TL idi.

5. Kenan Paşamızın iktidarı Özal’a devrettiği 3 Aralık 1983 te 184 Lira idi.

6. AKP iktidara geldiği 2003 te 1.320.000 TL idi

7-Bu gün 6.404.000 TL dir. Ama ABD doları durmak yok yola devam diyor ve 6.461.000 hattını geçmeye çalışıyor.

Hayat mücadelesinde zorlukla ayakta duran,  Açık bütçelerle tam manasıyla iflas ettirilmiş Türk milletinin Korona savaşından açık alınla çıkması için TBMM’nin DENK bütçeye dönmesi ve israfla açık bütçe yapmayı yasaklaması gereklidir. DOST ACI SÖYLER:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ