Amık Ovasında Buğday hasadı devam ediyor!
Amik Ovasında Mayıs sonlarında başlayan buğday hasadı devam etmektedir. Buğday hasadı Amik Ovasında 10 gün daha süreceği çiftçiler tarafından belirtilmektedir.
Amik Ovasında bu sene rekolte yüksek, verimli bir yıl geçiyor. Bu verimlilik buğday fiyatlarına da yansırsa, depremde zarar gören çiftçiyi mutlu edecek ve deprem kayıplarını karşılayacaktır.
Yine çiftçilerimizin belirttiğine göre: dönüm başına 600-800 kilo buğday alınacağı belirtilmektedir. 450 bin buğday ekimlerden tahminen 250 bin buğday alınacağı yetkililer tarafından açıklanmıştır.
Amik Ovası çiftçileri depremden ötürü devletin daha duyarlı olmasını istiyorlar. Gelecek yıl ekebilmek için de buğday kilosunun 10 liradan aşağı olmamasını istiyorlar.
Depremde traktörleri, diğer tarım aletleri zarar görenlerin devletin yardım etmesi ile yeniden alabileceklerini ifade ediyorlar.
Çiftçinin önemli bir talebi de Ziraat Bankasının deprem de zarar gören çiftçilere uzun vadeli kredi vermesi ve çiftçiye zorluk çıkarmadan kredilerin geri ödenmesi şartıyla kabul edebileceklerini belirtiyorlar.
Amik Ovası çiftçileri bütün Türkiye’nin duyması için “Biz bu topraklardan gitmiyoruz, bu topraklarda ekmeye, biçmeye devam edeceğiz, bu söylentileri ciddiye almıyor ve dedikoduları çıkaranları kınıyoruz” diyorlar.
Amik Ovasının orta yerindeki Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı ile hasadın yapıldığı ekin tarlasında görüştük. Yine görüşmeye çiftçilerde katıldılar.
Mehmet Çelik (Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı):
Kırıkhan Çiftçisi Olarak; Deprem Zararı Almadık.
Amik Ovasında çiftçilerimiz buğday hasadına başladı. Hasadımız devam ediyor ama halen buğday fiyatları açıklanmadı. Çiftçimiz tüccar mı, fabrika mı, TMO mu. Yoksa lisanslıyamı verecek bilemiyor. Fiyatlar açıklansın ve insanlar nereye vereceğine bu fiyatlardan sonra istediği yere verir. Geçen sene destekleme verildi, yeterli değildi. Sayın Cumhurbaşkanımızı tebrik ediyoruz, konuşmasında “ekilmeyen alan ve boş alan kalmasın” diyor, güzel söylemektedir. Bu sene mahsulümüz iyi, rekolte yüksek ama fiyatlar açıklanmadığından halen sıkıntıdayız.
Bizim Kırıkhan Ziraat Odası olarak telefonlarımız hiç susmuyor. Ton başına 10 bin yani kilo 10 liradan olmalıdır. Devletimiz fiyatları açıklasa; çiftçi biraz önünü görecektir. Tamam seçim arifesine geldi ama giden sene de fiyatlar açıklanmadı ve burada mağdur olan çiftçidir. Bu sene girdiler yüksek, bir kilo buğdaya bir kilo ilaç alamıyoruz. Bir noktanın altını daha çizeyim, Kırıkhan ilçeye gelmesi gereken deprem zararı ve tarım desteği gelmedi. Bir sürü arkadaşın traktör ve diğer tarım araçları enkaz altında kaldı. Bu sorunlarımızı büyüklerimiz bilsin istedik.
Mehmet Çekinmez (Çiftçi)
Devlet Bana 10 Yıllık Bir Kredi Versin. Hibe İstemiyrum.
Biz 6 Şubat Depremini yaşayan Hataylı, Amik Ovası ve Kırıkhan Çiftçisi olarak üretimimize devam etmekteyiz. Hasadımız yapılıyor, verim olarak iyi, orta ve kötü olan yerlerimiz var. Ben bir hafta önce hasadımı yaptım, götürdüm ve tüccara teslim ettim, fiyatını halen bilmiyoruz. TMO’ya teslim edemiyorum, çünkü gübre, mazot gibi girdileri tüccardan alıyorum. Mecburen tüccara vermek zorunda kaldım. Bakın 6 Şubat depreminde 7 tane traktörüm enkaz altında kaldı. Yine 8 kardeşin evleri hepsi yıkıldı. Şu güne kadar bir çiftçi olarak devleti halen yanımda göremedim. Bana devlet üç çadır verdi, yardımlarına teşekkür ediyorum ama benim üretimime devam edebilmem için traktör lazım, eşimin, dostumun traktörü ile işimi yapmaya çalışıyorum. Zor günümüzde devletimizi yanımızda görmek istiyorum. Bana traktör, tarım aleti lazım, demirle toprağı birleştirip, insanların gıdı ihtiyaçlarını karşılayacağız. Devletimiz inşallah sesimizi duyar ve bize yardımcı olmaya çalışır. Bizim buğday kilo başına 10 lira beklentisi içindeyiz. Deprem çiftçileri olarak Hatay çiftçisine daha fazla destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet bize 5 yıllık Ziraat Bankası aracılığıyla traktör alabilmemiz için kredi verebiliyor.
Benim devletimize önerimdir: Devlet tarım aletleri deprem anında enkaz altında kalanlar için 5 yıl değil de 10 yıllık kredi açsın. Faizini yine al, parasını yine al, ben hibe istemiyorum, ama bana zaman tanı öyle ödeyeyim. Ben beş yılında traktör borcumu ödeyeyim, diğer 5 yıl içinde yıkılan evlerimi yapayım, diyorum. Bankalar göçük altında ama buraya en yakın Adana var, yetkili kişiler bana “kardeşim git traktör kredisi al desinler” ben hibe değil, geri ödemeli zaman tanınan bir kredi istiyorum.
Biz Bu Toprakları Terk Etmeyiz!
Büyüklerimize bir arzım daha var : Benim atalarım bizleri İç Anadolu bölgesinden size ihtiyacım var diyerek, Hatay sınır bölgelerine yerleştirmiştir. Biz 4 nesildir bu topraklarda yaşıyoruz ve yaşamaya devam ediyoruz. 6 Şubat depreminden bu yana bir dedi kodu yayıldı. “Hatay’ın insanlarımız terk ediyor” denildi. Biz Türk vatandaşı olarak; Biz 6 Şubat depreminin altı katını görsek yine Hatay’ı terk etmeyeceğiz. Bir derdimiz devleti yanımızda göremiyoruz, üzgünüz, küskünüz, umarım sesimizi devletimiz duyar.
HÜSEYİN GÜLER