Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Hikmet Çinçin: Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldık!
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Medeniyetlerin şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ederken, Samandağ Biberinin de coğrafi işaretini belirtti.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin dün düzenlediği basın toplantısında, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Medeniyetlerin şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyoruz. Samandağ Biberinin coğrafi işaretini aldık” ifadesinde bulundu.
Başkan Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak coğrafi işaret alma kapsamında 2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen ve Hatay’ın değeri olan lezzetleri ve yöresel ürünlerin tescillerini yaparak Hatay’ı Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmak için büyük yol kat ettiklerinin altını çizerek, bu yolculukta bu güne kadar tescilini yaptıkları ürünleri şöyle sıraladı:
1) 27.12.2007 tarihinde Künefe” tescili,
2) 26.02.2018 tarihinde Antakya Sürkü’nün (Çökeleği) tescili,
3) 12.06.2018 tarihinde Antakya Küflü Sürkü’nün (Çökeleği) tescili,
4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”nın tescili
5) 10.09.2020 tarihinde “ANTAKYA TUZLU YOĞURDU”
6) 23.11.2020 tarihinde “SAMANDAĞ NEY-İ”
7) 18.02.2021 ‘’ANTAKYA CARRA PEYNİRİ’’
8. Ürün olarak ‘’SAMANDAĞ BİBERİ’’ olarak Odamız adına tescil edilmiştir.
KISACA SAMANDAĞ BİBERİ ÖZELLİKLERİ
Samandağ biberi (Capsicum annum L), Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak üretilen, henüz acılığı ile ünlenmiş, uzun ve sivri yapılı hem yeşil olum döneminde hem de kırmızı olum döneminde tüketilen bilinen bir yerel biber çeşididir. Samandağ’da üretilen biberin yaklaşık olarak %85’ni ‘Samandağ Biberi’ oluşturmaktadır.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden
1) Antakya Künefelik Peyniri
2) Hatay Biber Salçası
3) Hatay Kabak Tatlısı
4) Hatay Nar Ekşisi
5) Hatay Ceviz Reçeli
6) Hatay Halhalı Zeytini
7) Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.
PARTNERLERİMİZE TEŞEKKÜR
Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin Tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu ’na,
Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a,
Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e,
Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e,
Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.
SAMANDAĞ BİBERİ
Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetiştiği için Samandağ biberi olarak bilinmektedir.
Samandağ biberin en belirgin farkı çok acı olmasıdır. Dış yüzeyi sert, etli ve suludur. Biber, yetişmeye başladığı ilk dönemlerde yeşil, ilerleyen zamanda alaca rengini alır. Dalında kaldıkça ve zaman geçtikçe kırmızılaşır Açık alanda üretilen Samandağ biberinin esas sezonu Mayıs ayında başlar Ağustos ayının sonunda biter. Sera içerisinde 12 ay boyunca üretilmektedir.
Açık alanda güneş gören Samandağ biberi daha çok tercih edilmektedir. Toplam 3.200 dekarlık alanda yetiştirilen Samandağ biberi yılda 6.000 – 7.000 ton arasında verim alınmaktadır.
Tercihen taze, sofralık olarak tüketildiği gibi pul biber ve salça olarakta tüketilmektedir. Açık alanda güneş gören Samandağ biberi daha çok tercih edilmektedir. Daha çok yerelde tüketildiği için ihracatı yapılmamaktadır.
Samandağ Biberi 3.200 dekar alanda 7000 ton olarak üretilirken, kilosu 8 liradan satılmaktadır. Samandağ Biberi sadece Hatay’da üretilirken, iç piyasada tüketilirken, yıllık gelir olarak 56 milyon lira sağlanmaktadır. “