Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,14 / Satış: 32,27
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Arsuz’lu 156 zeytin üreticisi 880 dönüm zeytin ağaçlarının sökülmesine isyan etti!

Arsuz’lu 156 zeytin üreticisi 880 dönüm zeytin ağaçlarının sökülmesine isyan etti!
  • 25.12.2020
  • Arsuz’lu 156 zeytin üreticisi 880 dönüm zeytin ağaçlarının sökülmesine isyan etti! için yorumlar kapalı
  • 793 kez okundu

Hatay’ın Arsuz ilçesi Akçalı mahallesindeki mülkiyeti hazineye ait halkın yetiştirdiği zeytin ağaçları kökünden sökülmesi, Arsuzlu zeytin üreticilerini isyan ettirdi.  

Toplam olarak 880 dönüm arazide  156 üreticinin zeytinleri bulunurken,  Zeytin üreticileri bu zeytin ağaçlarının dedelerinden, babalarına, babalarından da kendilerine kaldığını ve bu yüzyıllık zeytin bahçelerini çocuklarına bırakmak istediklerini belirttiler.

Zeytin ağaçlarının sökülmesi: “ Mülkiyeti hazineye ait Kültür ve Turizm Bakanlığının tahsisli Akçalı Mahallesi 515-516 ve 2062 nolu taşınmazların İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne tahliyesinin yapılıp, boş olarak teslim edilmesi istendiğinden; 21/12/2020” tarihli kararı ile söküm işlemleri başlatıldığı ifade edildi.

Zeytin ağaçlarının söküm işleri Gülcihan Plajı yani deniz kenarından sökümleri başlatılanırken,  Ancak sökümlere 24.12 tarihinde Ak Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel’in “Bakanlık ile görüşeceği” düşüncesi ile sökümlerin durdurulduğu söylendiği öne sürüldü.

Söz konusu 515 ve 516 numaralı parsellerin Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı ile 2016 yılında Akçalı Antik Yerleşimi Sit haritasında gösterilirken,  Söz konusu parselin içindeki Çanak alanda ve sırtlarında sayıca çok miktarda (Binlerce kök) zeytin ağacı olduğuna dikkat çekildi.

Sit alanı olan bölgelerde yapılan her türlü işlemin mevzuata uygun olarak Müze müdürlüğü denetiminde yapılması gerektiğinin altı çizilirken, “Kaldı ki, kontrolsüz Turizm’in çok sayıda çevre sorununa yol açtığı da bilinmektedir.

Toplum nazarında ise, yaklaşık 880 dönümlük bir alanın nasıl bir kullanıma dönüştürüleceği, nasıl bir kamu yatırımının gerçekleştirileceği belirtilmeksizin acele kamulaştırma kararının alınması endişe uyandırmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığının imar planları bu nedenle öncelikle iptal edilmelidir.

Ayrıca, 3.derece Sit alanı olan bölgede böylesi kepçe ve iş makineleri ile yapılan çalışmalar Arkeolojik kalıntılara zarar verecektir. 2000 yılık tarihi geçmiş yok sayılmamalıdır” vurgusu yapıldı.

Toplum nazarında ise, yaklaşık 880 dönümlük bir alanın nasıl bir kullanıma dönüştürüleceği, nasıl bir kamu yatırımının gerçekleştirileceği belirtilmeksizin acele kamulaştırma kararının alınmasına endişe uyandırdığının altını çizen zeytin üreticileri açıklamalarını şöyle sürdürdüler:

“Biz Zeytin üreticileri bu sökümler konusunda acele edilmeden bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu ağaçların sökülmesi vicdansızlık olarak değerlendiriyoruz.

Hatay ilimizde Eylül ve Ekim aylarında büyük yangınlar yaşanmıştır. Yangınlarla birlikte zeytin ağaçları yanmıştır. Zeytin ağaçları ve diğer ağaçlar yangınla kül olmuştur, ağaç dikim seferberliği başlatıldığı bu dönemde bu kadar zeytin ağacının sökülmesi ise vicdanları sızlatacaktır.”

Arsuz ilçenin Akçalı Mahallesi Muhtarlığı önünde zeytin üreticileri umutsuz bekleyişlerini sürdürürken,  Bir an önce bakanlıktan gelecek planın iptal edilmesini  umduklarını ifade ettiler.  

Zeytin ağaçlarının sahipleri ve zeytin ağaçlarının söküldüğü alanları gezdik ve üreticilerle röportajlar yaptık.

Akçalı Mahalle Muhtarlığı önünde toplanan zeytin üreticilerinin haklı eylemini destekleyen ve Turizm Bakanlığının planın iptal edilmesini isteyenlere Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım, CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin ve Akçalı Mahallesi Muhtarı Süleyman Uyar destek vererek, bu işin üreticilerin lehine çözülmesi talebinde bulundular.

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven: Tarım ve Turizm İçin Bu Ağaçlar Yaşatılmalıdır!

“Arsuz ilçemiz tarım ve turizm ile bilinen bir kentimizdir. Biz belediye olarak, tarım ve turizm olarak hedefledik ve o şekilde gidiyoruz. Hazineye ait arazilerde halkımız tarafından zeytin ağaçları dikilmiştir. Bu yılların bir emeği olarak sürmektedir. Milli Emlağa ait olan ve Turizm Bakanlığına boş olarak devir edilmesi istenen arazilerde zeytin ağaçları sökülmektedir. Tekrar ediyorum, biz Turizm ve Tarımın birlikte yürütülmesinden yanayız. Biz turizm ve tarımın ve özellikle zeytin ağaçları sökülmeden işletmeler kurulabilinir. Var olan ağaçları sökerek değil, ağaçları yaşatarak turizmi canlandırabiliriz. Bizim önerimiz, zeytin ağaçlarının sökülmemesi, bununla birlikte turizm projesinin devam etmesidir, bu mümkündür. Kültür Bakanlığından gelen emirle ağaçların sökülerek, boş arazinin verilmesi şeklindedir. Bize göre bir yaklaşım değil, ikinci mesele ecri misil ödeyen vatandaşlar var. Şimdiye dek bu vatandaşlar hak sahibi idiler, onlarla da oturup, analaşarak biz çözüme varılması uygun olacağını düşünüyoruz.”

 Akçalı Mahallesi Muhtarı Süleyman Uyar:

“Bir Taraftan Ağaçlar Sökülüyor, Diğer Taraftan Vatandaş Kira Ödenmeye Zorlanmaktadır.

Bizim Akçalı mahallesinde bu zeytinler 156 Ailenin geçimini sağlamaktadır. Yani sökülmek istenen zeytin ağaçları 2 bin nüfuslu bir yerin geçim kaynağıdır. Bizim zeytin ağaçları en az yüzyıllık bir geçmişi vardır. Bölgedeki yangınlarda yok olan zeytin ağaçları için biz zeytin fideleri gönderdik ve yeniden ağaçlanması mücadelesine destek verdik. Biz bir taraftan yeni zeytin dikip, yanan yerleri ağaçlandırma işini yaparken, yetişmiş ağaçları sökerek, zeytin ve ağaç katliamı yapıyoruz. Devletimiz ve bakanlığımızdan beklentimiz, bir çözüm yolunun bulunmasıdır. Bir de zeytin diken vatandaşlarımıza hazineden ecrimisil gelmiştir. Vatandaşa hazineden dönüm başına 2 bin lira kira bedeli gönderilmiştir. Vatandaşın zeytini sökülüyor,kira isteniyor, ciddi bir mağduriyet yaşatılıyor. “

Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım:  Bakanlık ile Vatandaş İçin Orta Yol Bulunmalıdır!

“Arsuz ilçesi Akçalı Mahallesinde yaklaşık 900 dönüm zeytin ağaçları bulunmaktadır. Vatandaşlarımız buralardan gelir elde ediyorlar. Türkiye’nin ciddi bir üretim atağı yapması gereken bu dönemde üreticilerinin ağaçlarının sökülerek, üreticiyi zor durumda bırakmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Turizm elbette önemlidir, Arsuz bir turizm kenti ve bu anlamda da zeytin ağaçlarının yok edilmesi gerekmiyor, zeytin üreticilerimiz büyük emeklerle üretip, ülkemize bir artı değer katıyorlar. Bunun devam etmesi gerekiyor, buradan biz Kültür ve Turizm Bakanlığına, seslenelim, Arsuz turizm açısından çok uygun bir ama üreticimizi desteklemeye dikkat edelim, mağdur etmeyelim. Bu arada vatandaş ile bakanlık arasında bir orta yol bulunmalı ve Turizm, Tarım birlikte yürütülmelidir. Hem devlet, hem de üreticimiz için uygun çözüm yolu budur diye düşünüyoruz.

 CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin:  Yangınlardan Çıktık, Şimdi Zeytinler Sökülüyor!

“Biz Hatay olarak yangınlardan yeni çıktık, yangınlardan sonra zeytin ağaçlarımızın sökülmesini esef ve üzülerek kınıyoruz. Bir taraftan vatandaşın yüzyıllardır diktiği zeytin ağaçları sökülüyor, diğer taraftan doğa katliamı yaşanmaktadır. Bakanlığa önerimiz: Ağaçlarımıza kıymayın, doğamızı yok etmeyin ve vatandaşlarımızla istişare ederek çözüm bulunsun istiyoruz.”

Ahmet Uyar (Zeytin Üreticisi)

“Hem Mağdur, Hem de Kira Bedeli İstenmektedir.

Hem mağdurum ve hem de dörtbuçuk dönüm zeytinlerimi kökünden söküp atıyorlar. Devletimizden yardım beklerken, bizim zeytin bahçelerimize girmemize bile müsaade etmiyorlar. Mağduruz hiç olmazsa ağaç parasını ödemelerini umuyoruz.”

Mehmet Açıklanın (Zeytin Üreticisi)

“Turizm Ağaçlar Sökülerek Yapılmaz!

Turizm için ağaçlar sökülerek yapılamaz. Turizm için en önemlisi yeşil bir alanın yaratılmasıdır. Gelen turistler kuru beton için gelmez. Zeytin ağaçları söküldüğü zaman bu bölgenin turizm açısından bir önemi kalmayacaktır. Bakın bu zeytin ağaçlarının içinde binlerce kuş, kablumbağa, binlerce diğer hayvanlar yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu hayvanlar nereye gidecektir? Bir doğa felaketi ile karşı,karşıyayız. Dünyanın hiçbir yerinde çölleştirilerek, doğa bozularak turizm alanları açılmamıştır. Yüzyıllardır dedelerimizin, babalarımızın diktiği bu zeytin ağaçlarını biz çocuklarımıza bırakmak istiyoruz. Bir taraftan milyarlarca lira ağaçlandırmak için harcanıyor, bir taraftan da yetişmiş, ürün veren ağaçlar kökünden sökülmektedir. Takdiri devlet büyüklerimize bırakıyorum.”

Ali Emir (Zeytin Üreticisi)

“Bu Sökülen Zeytin Ağaçlarını Nereye Dikelim?

Bakın zeytin ağaçlarımızı söktüler ve bakanlık bu zeytin ağaçlarını başka yere dik önerisinde bulunmaktadır. Benim yerim olsa neden devlete kira vererek, zeytin ağacı dikeyim, yerim yoktur ki dikeyim. Hiçbir köylünün yeri yoktur, köylüye yer göstersin dikelim, böyle söküp atarak bir çözüm üretmiş olmuyorsunuz. Ben damın üstüne bunları dikemem ki! Sayın bakanım, sayın büyüklerim yaptığınız işin doğru olmadığını düşünüyorum. 800 Dönümlük bir zeytin bahçelerini nereye dikebiliriz? Zaten Arsuz deniz ile dağ arasında sıkışmıştır. Bize aklı başında bir çözüm bulmanızı istiyoruz.”

HÜSEYİN GÜLER

Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk Baba Ocağında moral depoladı: 31 Mart’ta evimden rekor oy bekliyorum!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, baba ocağı Kırıkhan’da hemşehrilerine seslenerek 31 Mart’ta fire vermeden evlatlarının yanında...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden 20 farklı Konteyner kente çocuk oyun alanları</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde kurulan konteyner kentlerde çocuklar için oyun parkları kurdu. Depremden en çok etkilenen çocukların moral ve...
<strong>CHP Grupbaşkanvekili Ali Mahir Başarır’dan Başkan Lütfü Savaş’a destek</strong>
Yaklaşan 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır...
Cumhur ittifakı Antakya Belediye Başkanı adayı İbrahim Naci Yapar Avsuyu’nda konuştu: Destekleriniz hizmet olarak dönecektir!
AK Parti Hatay Milletvekili Av. Adem Yeşildal, Cumhur İttifakı Antakya Belediye Başkan Adayı İbrahim Naci Yapar ile ziyaret ettiği Avsuyu...
Motorsiklet hırsızı tutuklandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, motorsiklet hırsızı şüphelisi bir kişi tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince hırsızlık olaylarına yönelik...
Altınözü’nde kaçak kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı
Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Fatikli Mahallesinde kaçak kazı yapan 4 kişi Polis tarafından suçüstü yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
İskenderun’da bir araçta 3995 adet Captagon hap yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir araçta 3995 adet Captagon hapı yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Uyuşturucu...
Dörtyol’da şüphe üzerine durdurulan araçta 20 adet cep telefonu yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, şüphe üzerinde durdurula bir araçta gümrük kaçağı 20 adet cep telefonu yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
Dörtyol’da 740 paket gümrük kaçağı sigara yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, gümrük kaçağı 740 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Kaçakçılık suçlarına yönelik...
İskenderun’da kumar oynayan 22 kişiye 141.350 lira idari para cezası
Hatay’ın İskenderun ilçesinde kumar oynayan 22 kişiye 141.350 lira idari para cezası yazıldığı bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
İskenderun’daki uygulamada 3 tabanca yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde yapılan uygulamada 3 tabanca ile çeşitli uyuşturucu madde yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince...
<strong>Başkan Savaş Erzin ve Dörtyol’da konuştu: Hizmetlerde işbirliğine önem veriyoruz!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi Hatay’ı karış karış dolaşarak gönülleri fethetmeye...
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Hatay’da Basın Merkezini kurdu
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ile Habitat Derneği işbirliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Hatay Basın Merkezinin...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Su altı ve Su üstü arama Kurtarma ekibi ekipmanlarını yeniledi!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalarak zarar gören su altı ve su üstü ekipmanlarını...
<strong>Başkan Savaş’tan ATSO, HESOB ve Defne ilçesine ziyaret</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne’nin Turunçlu, Harbiye, Döver, Aknehir ve Çekmece Mahallelerinde gerçekleştirdiği halk toplantılarında yoğun...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ