Bakanlar Özhaseki ve Ersoy; 46 Bin kadar Evimiz hazır!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yeniden inşa sürecini yakından incelemek ve yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi almak için Hatay’a geldi.
Uçakla Hatay Havalimanı’na gelen Bakanlar Özhaseki ile Ersoy’u, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, milletvekilleri, belediye başkanları ile siyasi parti temsilcileri karşıladı. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’da program boyunca Bakanlara eşlik etti.
Bakan Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Hatay İl Koordinasyon Toplantısı’na’ katıldı.
Burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olduğunu ve 1900’lerin başından bu yana hem karada hem denizde 6 ve üzeri yıkıcı depremler yaşandığını hatırlatan Bakan Özhaseki, “‘Ben, üçüncü derece, dördüncü derece olan yerlerde yaşıyorum, bir şey olmaz. İstediğim gibi hareket edebilirim’ gibi bir söz herhalde hayatta yapılabilecek en hatalı sarf edilen söz olur. Şu anda hocaların söylediğine göre; hareketli 500’e yakın fay hattı var. Her yerde her an olabilir. Biz ona göre hareket etmeliyiz. O yüzden yapı yapacak herkes, ne olur standartlara uygun yapsın” diye konuştu.
46 BİN KADAR EVİMİZ HAZIR
Bakan Mehmet Özhaseki, şehir merkezlerini Bakanlığın yapacağını belirterek, “Özellikle şehirlerin merkezini ‘biz yapalım’ diye bir karar aldık. Bunun bir tek sebebi var; bu şehirlerin merkezi bir kere yapılır ve geleceğe miras olarak kalır. Herkes orayı görür. Özellikle de o şehrin kendine has, kendine özgün mimari tarzı var. Yüzyıllardır gelen özelliklerini biz taşıyalım, yapalım, doğru bir şekilde planlayalım ki bu doğru devam etsin. Şehir merkezlerini ve ona açılan ana caddeleri de biz yapma kararı aldık” dedi.
Deprem bölgesinde 307 bin bağımsız bölümün inşaatına başladıklarını belirten Bakan Özhaseki, “46 bin kadar evimiz hazır, yakında dağıtacağız. Hatay’da da şu ana kadar inşaatına başlanılan konutlarımız 56 bin civarında. Hazır ettiğimiz 7 bin civarında ev var. Betonarme yaptığımız evler için bir yıl teslim süresi veriyoruz. Özellikle köy evlerini 8 ay gibi bir süre içerisinde vermeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
252 BİN VATANDAŞIMIZ YERİNDE DÖNÜŞÜME MÜRACAT ETTİ
Bakan Mehmet Özhaseki, ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine 252 bin vatandaşın müracaat ettiğini belirterek, “750 bin lira hibe, 750 bin lirası da kredi, 2 yıl ödemesiz 10 yıl vade imkanı. Yerinde Dönüşüme müracaat eden 252 bin vatandaşımızdan 14 bini de şu anda inşaata başladı.” şeklinde konuştu.
Bakan Özhaseki, Hatay’da da 102 bin vatandaşın ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine müracaat ettiğini söyledi.
HERKES EMİN OLSUN, RAHAT OLSUN
Rezerv alan tartışmalarına da değinen Bakan Mehmet Özhaseki, “‘Rezerv alanla milletin evini elinden alacaklar, falan yere götürecekler.’ deniyor. Ne yapacağız o evi? Vatandaşın evini alıp da nereye götüreceğiz? Çukur eylemleri olduğunda 30 binden fazla evi teröristler, vicdansızca yaktılar, yıktılar. Sonra gidip oralarda ev yapmak istediğimde, envaiçeşit engeller çıkardılar. Şimdi bir mahalle düşünün, 500 tane ev var. Ben oradaki 500 tane evi yapacağım değil mi? Normal prosedüre göre tek tek 500 kişiden muvafakat almam lazım. Birinci eve varıyorum ki adam ölmüş. Üç tane hanım, dokuz tane çocuk var. Biri Almanya’da, biri Paris’te, ikisi dağa kaçmış. Muvafakat al da göreyim. Daha birinci evde karşına çıkan manzara bu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir kanun getirdim; ‘terör bölgelerinde bütün yetki Çevre Şehircilik Bakanlığına geçer. Bakanlık gelir bu evleri yapar hak sahiplerine dağıtır.’ Biz bu evleri yaptık. Çok hızlı bir şekilde bir sene içerisinde, orada oturan insanlara tek tek dağıttık, helalleştik. Bu kanunu yapmasaydık bu evleri nasıl yapacaktık? O yüzden herkes emin olsun, rahat olsun” diye konuştu.
KORUMA İMAR PLANININ SON AŞAMASINDAYIZ’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay´da İl Koordinasyon Toplantısı´nın ardından depremden sonra restore edilen Antakya´daki otelde incelemelerde bulundu.
Bakan Ersoy, daha sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“6 Şubat´taki yıkımdan sonra devlet olarak her bölgede çalışma yürütüyoruz. Tescilli kültür varlıklarımızın yeniden inşası ve restorasyonu devam ediyor. Hatay´daki çalışmaları denetlemeye geldik. Antakya´da 7 hektarlık koruma bölgesi var. Bu bölgede bakanlığımıza bağlı, sorumluluğumuz altında kültür varlıklarının restorasyon çalışmaları devam ediyor. Koruma imar planının son aşamasındayız. Çok detaylı bir çalışma oldu. Bütün görüşler alınarak son hale getirildi. Sadece Hatay´a özgü değil deprem bölgesinin tamamı için yeni bir çalışma başladı. Bu bağlamda destek programını arttırdık. Proje ve uygulama desteği olarak ikiye ayrılıyor. Proje desteği olarak 750 bin lira ya da bakanlığın tamamen çalışmaları yürütmesi yer alıyor. Uygulamada ise özel mülkiyet yapılarına 5 milyona kadar destek programı var. Gastronomi ya da otelde 12,5 milyona kadar destek var. Bugün Le Reve Otel´de uygulama başarılı şekilde yürütüldü ve tekrar hizmete girdi. Hem proje hem uygulama desteğini aldı ve ticari hayatına başladı. Antakya kadim bir şehir. Kültürel değeri çok yüksek. Antakya´nın turizm hareketliğini tekrar canlanacağını düşünüyoruz. Şehir tekrardan ayağa kalkınca bölgenin en örnek yerlerinden biri olacak. Bu bağlamda en önemli konu tescilli varlıklar.”
HER AY DÜZENLİ OLARAK GELECEĞİM
Bakanlığa bağlı Antakya Kent Müzesi ve Arkeoloji Müzesi´nin ihale çalışmalarının tamamlandığını anlatan Bakan Ersoy, “Restore çalışması başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü´ne bağlı 43 yapının ise ihalesi tamamlandı ve çalışmalara başlandı. 18 yapının proje aşaması başladı, 12´sinin ise ihalesinin hazırlık aşaması bitti. Arkeoloji Müzesi´nin 2025´te açılışını yapmayı hedefliyoruz. Yakında ayrıntılarını paylaşacağız. Her ay düzenli olarak kente geleceğim. Hem ilgili kurumlarla hem sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yapıp süreci hızlıca tamamlayacağız. Antakyalılar bilsin ki bugüne kadar nasıl sahip çıktıysak bundan sonra da öyle hep sahip çıkacağız. 344 vatandaşımız destek projesine başvurdu. 600´ü geçmesini bekliyoruz. 15 Ocak´a kadar vakit var. Ama gerekirse süreyi de uzatırız. Birkaç yıl içerisinde Antakya´yı Avrupa´nın cazibe merkezi haline getireceğiz” diye konuştu.
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’da programlar sonrası sosyal medyadan yaptığı paylaşımda; “Şehrimizin geleceğine dair önemli projelerini aktaran, süreci yakinen takip ederek destek veren Sayın Bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum” sözlerine yer verdi.