Başkan Savaş: Hatay için Hükümet ve bütün kurumlardan deste bekliyoruz!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında 6 şubat depreminin ardından Hatay’ın son durumu hakkında bulunarak destek çağrısında bulundu.
MAALESEF 23 BİN İNSANIMIZI DEPREMDE KAYBETTİK
Başkan Lütfü Savaş, “ 6 Şubat sabahı çok üzüntülü bir şekilde uyandık. Maalesef Hatay’da 96 bin 654 tane bina ya ağır hasarlı ya d acil yıkılacak durumda. 23 bin 65 insanımızı depremde kaybettik. Kimliği tespit edilemeyen insanlarımız ve 210 kayıp vatandaşımız var. Acımız çok büyük” dedi.
GÜN GEÇTİKÇE DESTEK VER YARDIMLAR AZALMAYA BAŞLADI
Depremin ilk gününden itibaren Hataylı vatandaşların yanında olduğunu ve yaraları sarmak amacıyla çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Savaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Depremin ardından altı ay geçti. İnsanlarımızı ayakta tutmaya çalışarak her zaman yaralarını sarmaya çalıştık. Depremin ilk zamanlarında gerek yurtiçi gerekse yurtdışından özellikle gıda konusunda çok fazla destekler aldık. Ama gün geçtikçe de yardımlar ve destekler azalmaya başladı. Hatay’ın kalıcı sorunlarının da çözülmesi gerekiyordu. En fazla okul, konut ve iş yerlerine ihtiyaçlar var. Tüm bunları kısa süre içerisinde yapmak biraz zor ama biz ilk 10 günde planlamalar yapmaya başladık.”
HATAY’IN EN BÜYÜK EKSİĞİ BARINMA, İŞ YERLERİ VE OKUL İHTİYACI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile görüşmelerinin olumlu bir şekilde devam ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş şu bilgileri paylaştı:
“ Sayın Bakanımız ile işler hızlandı. Şu anda bakanlık tarafından 30 bin 749 bina yapılması için ihaleye çıkıldı. Hatay’da 220 bin konut yapılacağı konuşulmakta. Bu konutları bitirme şansımız yok. Ama bir yerlerden başlanması önemli. Geçici iş yerleri yapıldı ve okullar açılsın diye de çalışmalar yapılmaya başlandı. Hatay’ın en büyük eksiği barınma, iş yerleri ve okul ihtiyacıdır.”
Hatay’ın daha sağlam ve sağlıklı yapılanması için çalışmalar gerçekleştirildiğini de söyleyen Başkan Savaş, Daha güvenli ve sağlıklı yapılanmanın olmasını istediklerini belirterek zemini kötü yerlerde inşaata izin verilmemesi, şehrin belirli bölgelerinde inşaat katsayısının azaltılması ve daha sert toprak zeminde yapılanma için bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını da açıkladı.
ALTYAPIMIZ ÇOK CİDDİ HASAR ALDI
Depremin etkisi ve yerinde ayrıştırma yapılması nedeniyle şehrin altyapısının ciddi hasar aldığını de belirten Başkan Lütfü Savaş, “ Hatay’ımızın birçok noktasında altyapımız çok ciddi hasar aldı. İlk günden beri altyapı sorunlarını gidermek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Su kuyularımız kurudu ve borularımız kırıldı. Bütün ekiplerimizle sahalardayız ve altyapıyı da ayağa kaldırmak için çalışıyoruz” dedi.
BU KADAR AĞIR TRAVMAYA DAHA BÜYÜK DESTEK GEREKİYOR
Hatay’ın yaşadığı bütün sıkıntıların giderilmesi amacıyla hükümetin ve bütün kurumlardan destek beklediklerini söyleyen Başkan Savaş şöyle konuştu:
“Deprem bölgelerinde sekiz bakanlığın Kızılay ve AFAD’ın da devreye girerek gücümüzün yetmediği yerlerde bizlere destek olması ve el uzatmaları lazım. Ekonomik desteğe de ihtiyacımız var. Hatay’daki bütün kurumlar artık depremzede. Bu kadar ağır travmaya çok büyük ekonomik destek gerekiyor. Antakya ve Defne’deki bütün mahallelerimizin altyapısı gitmiş durumda. Ayrıştırma çalışmaları yerinde yapıldığı için de bu kadar fazla yaşanan altyapı sorunlarına yetişemiyoruz. İller Bankası, AFAD ve DSİ’den destek aldık ama bize daha fazla destek lazım.”
Başkan Savaş, şehirdeki esnaftan iş adamlarına, sanatkarlardan kamu kurumlarına kadar herkesin çok zor durumda olduğunu da belirterek Hatay’ın bir an önce Hatay’ın ‘Afet Bölgesi’ edilmesi gerektiğini söyledi.
SİYASET YAPILACAK ZAMANDA DEĞİLİZ
Başkan Savaş konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
“ Cumhuriyet tarihinin en büyük depremini yaşadık. Bu mücadele top yekün olması lazım. Hükümetin bize ve depremden etkilenen diğer belediyelere de destek vermesi lazım. İş yükümüz 12 kat artmışken tek başımıza bu sıkıntıların altından kalkma ve finanse etme durumumuz yok. İktidar partisinin milletvekilleri Hatay’ın değil de başka ülkenin temsilcileri gibi eleştiri yapıyorlar. Siyaset yapılacak bir zamanda değiliz. Siyaset yapmak sadece bizi değil Hatay halkını da çok üzer. Hep birlikte şehrimizi ayağa kaldırmamız lazım.”
GELECEK NESİLLERE SAĞLIKLI ŞEHİRLER BIRAKMAK İÇİN HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE ÖNLEMLER ALMASI LAZIM
6 Şubat Depremin ardından tüm Türkiye’de önemler alınması gerektiğini ve depreme hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Başkan Savaş, “ Depremi biz yaşamış olabiliriz ama yarın diğer illerimizin de başına böyle bir doğal afet gelebilir. Afet Bakanlığının kurulması lazım. Riskli binaların ve bölgelerin tespit edilerek ona göre hazırlıklı olmamız lazım. Deprem şans değil. Gelecek nesillere de sağlıklı şehirler bırakmak için hükümetin bir an önce bu konuda önlemler alması lazım” açıklamasında bulunarak önlem alınmadığı takdirde çok büyük yıkım ve kayıpların yaşanacağını ifade etti.
DEPREM ÖNCESİNDE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ÇALIŞMALAR VE PROJELER İÇİN BAKANLIKTAN BİR YANIT ALAMADIK
6 Şubat Depremi’nden önce önemli çalışmalar yaptıklarını ve projelerini de ilgili bakanlıklarla paylaşmış olmalarına rağmen hiçbir yanıt almadıklarını da açıklayan Başkan Savaş,
“ Birbirimizi dinleyerek anlasaydık bu kadar insanımız hayatını kaybetmeyecekti. Bu nedenle her zaman tedbirler alınması lazım. Yaşanılan depremi unutmayalım, unutturmayalım. Bu ilk değil son da olmayacak. Bizden sonraki nesillere sağlam ve sağlıklı yapılar bırakmak için de herkes üzerine düşen görevi yapması lazım” dedi.