Başkan Savaş: Hatay’da Yalnızca sevgi tohumları yeşerir
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Halk TV’de yayınlanan Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar “Hatay Özel” programının canlı yayın konuğu oldu.
Çekimleri Hatay’daki EXPO evinde gerçekleştirilen programa Azerbaycan’a destek mesajıyla başlayan Başkan Savaş, Hatay’da yalnızca sevgi tohumlarının yeşerdiğinin altını çizerken, “Azerbaycan’da hepimizin canı yandı. Sivil yerleşim yerlerine füze ile saldırıldı. Yaralılar ve can kayıpları var. Azerbaycanlı kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Biz meclisimizde bütün siyasi partilerimizle birlikte destek bildirisi yayınladık. İnşallah 28 yıllık hasret biter. Karabağ üzerindeki işgal sona erer. Ve Azerbaycan ‘daki kardeşlerimiz özgürlüğüne kavuşmuş olur. Ermenistan’ın Karabağ üzerindeki 28 yıllık işgali sona erer Azerbaycan’daki kardeşlerimiz de özgürlüğüne kavuşmuş olur. Azerbaycan’da kardeşlerimiz güçlüdür ve inşallah bu mücadeleden galip ayrılacaktır” şeklinde konuştu.
Başkan Savaş Hatay’da kısa zaman önce herkesin yüreğini dağlayan yangınlara değinerek,” İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Yayladağı, Samandağ ilçelerimizde yangınlar çıktı. Son olarak Osmaniye-Adana otoyolunda yangın çıktı. Bu süreçte belediyemizin, orman müdürlüğümüzün ve destek veren belediyelerin ekipleri canlarını dişlerine takarak çalıştı. Farklı noktalarda, aynı anda ve farklı zamanlarda çıkan yangınlarda yaklaşık 300 hektarlık alan yandı. Fabrikalar, evler hafif ve orta düzeyde zarar gördü. Bütün bunlara rağmen can kaybı olmaması bizi mutlu etti. Ormanlardaki can kayıplarımız büyük ve ekonomik zararımız var. İnşallah bunların yarasını hep birlikte saracağız” ifadelerine yer verdi.
Programda Hatay’daki kardeşlik ve dayanışma iklimini anlatan Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Domenico Bertagli, “Ben uzun zamandır burada yaşıyorum. İtalyanım. İzmir’den geldim. Buraya aşık oldum. Ben senelerdir burada yaşıyorum çünkü gerçekten Antakya’da birlik ve saygı ortamı buldum. İnsanlar farklı dinlere ırklara mensup olabilir ama biz önce insanız. Antakya Hristiyanlar için bir merkez. Biliyorsunuz ki Hristiyan kelimesi ilk kez burada kullanıldı. Buraya her yerden insan hacı olmak için geliyor. Nereden geldiklerini hatırlamak için geliyorlar. Her gelen hayran kalıyor. Bir yerde kardeşlik varsa her şey var demektir. Çünkü kardeşlik yoksa her şeyi kaybederiz” ifadelerine yer verdi.
İl Müftü Yardımcısı İrfan Açık da Hatay’ın barış ve kardeşlik kenti olduğuna dikkat çekerek, “Bizim mihmandarımız Hz. Ali insanların iki çeşit kardeşliğin olduğunu beyan eder. Bu bizim için çok önemli bir mihenktir, ölçüttür. İnsanlar ya dinde kardeşlerdir ya da insanlıkta kardeşleridir. Hatay’ımızda farklı coğrafyalardan gelen farklı mezheplerden farklı dinlerden insanlarımız var. Herkes kendi düşüncesi ile inancına göre saygın ve onurlu bir şekilde ibadetini yapar. Kendi düşüncesinde, fikrinde hareket eder. Biz de buna destek oluruz. Hiçbir kavganın olmadığı bu şehirde ailemle birlikte yaşamaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
Azerbaycan’a destek açıklamalarında bulunan Açık,” Azerbaycanla tek millet iki devletiz. Oradaki şehitlerimizin ruhlar şad olsun. Her türlü desteğimiz ve dualarımız onlarladır” açıklamalarında bulundu.
Orman yangınları ile ilgili de konuşan İl Müftü Yardımcısı İrfan Açık, ayetleri işaret ederek insanların son nefesine kadar yeşili ve doğayı koruma yükümlülüğü olduğuna vurgu yaptı.
HATAY’IN SEVGİ, BARIŞ VE KARDEŞLİK ÜSLÜBUYLA TÜM DÜNYAYA ÖRNEK BİR ŞEHİR
Hatay’da sevgi ortamının kentin tarihinden miras olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Hatay’a ne tür nifak tohumları ekilmek istenirse istensin bu şehirde yalnızca sevgi tohumları yeşeriyor” dedi.
Programa katılan Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, Hatay’ın sevgi, barış ve kardeşlik üslubuyla tüm dünyaya örnek bir şehir olduğunu söyledi.
Alevi cemaati din görevlilerinden Süleyman Çekmece de diğer din insanlarının yaptığı açıklamalara yürekten katıldığını belirterek, Başkan Savaş’ın Hatay’ın sevgi iklimine büyük katkı sağladığını ifade etti.
Programın devamında Hataylı yazar Ayla Kutlu’nun şehri için yazdığı anlamlı mektup okundu.
Başkan Savaş’ın özellikle gençler tarafından çok beğenilen YouTube kanalından söz açan program sunucusu Serhan Asker, kanaldaki bazı videoları Halk TV seyircileriyle paylaştı.
Başkan Savaş, YouTube kanalının hem Hatay’ı hem de yemek kültürünü tanıtmak gibi bir işlevi olduğunu ifade ederek bu işlevin yanında nemrut görünen siyasetçilerin de aslında bir aile üyesi olduğunu gençlerle paylaşmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
“TEK TESELLİMİZ İNSAN KAYBIMIZIN OLMAMASI”
Geçtiğimiz günlerde Hatay’da çıkan yangınlar hakkında açıklama yapan Başkan Savaş,” Evler,depolar ve bazı fabrikalar yandı. Her tarafta büyük bir dram vardı.Tek tesellimiz insan kaybımızın olmaması. Bazı itfaiyeci arkadaşlarımızdan yaralanan oldu. Ama hayati tehlikesi olan kimse olmadı. Beslenen hayvanlarımızda da bir şey olmadı. Ama tabi ki ormanlarımız ve ormanlarımızın içindeki birçok canlı hayatını kaybetti. Yananları ve ölenleri yerine getiremeyiz ama inşallah Hatay’a bir rehabilitasyon yaparız.Herkes bu konuda destek olmak istiyor”dedi.
Hatay’ın medeniyetin,kültürün ve tarihin başkenti olduğunu belirten Başkan Savaş,herkesi Hatay’a davet etti.
Eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’ın vermiş olduğu desteklerden bahseden Başkan Savaş,” Eşiniz size destek olmuyorsa ve işinizin yükünü hafifletmiyorsa belediye başkanlığında uzun süre kalma şansınız yok. Başarı var ise bu birliktelik ile oluyor. Çoğu yükünüzü eşiniz hafifletiyorsa daha hızlı yol alıyor, kalıcı hizmet ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Mutfak konusunda deneyimli olduğunu belirten Başkan Savaş, refleksinin kuvvetli olduğunu ve tarif verildiği zaman Hatay’a özgü yemekleri de yaptığını belirtti.
Başkan Lütfü Savaş, EXPO 2021’de gelinen son noktaya şöyle aktardı: ‘Hatay kadim bir şehirdir. Bu kadim şehrin üstündeki tozu kaldırmak istiyoruz. Hatay’ın tarihinin, kültürünün, zengin bitki çeşitliliği ve bereketli topraklarının olduğunu biliyoruz. Tüm bunların yanı sıra alt yapıya da ihtiyacı var. 2017 yılında en çok alt yapı yapan belediyelerin başında geliyoruz. Bu sene de 750 Milyonluk alt yapı çalışmamız var. Tüm ilçelerimizde alt yapı yapmaya devam ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra sığlaşan bir ekonomimiz var ve Suriye’deki kargaşa ile birlikte pik yaptı. İhracatımız Suriye dolayısıyla 14-15 ülkeye yapılamaz hale geldi, lojistik sektörümüz yara aldı. Ortadoğu’da da bize uygulanmış bir ambargo var. 500 bine yakın misafirimiz var. Azalan ihracat, iş gücü kaybı, ürettiklerimizin ihracattaki kaybı, bizim ekonomideki pastamızı gittikçe küçülttü ve kırsal kesimdeki insanlar kente göçmeye başladı, işsizlik daha da arttı. Tüm bunları azaltmak Hatay’ın ekonomisini atağa kaldırmak, tanınırlığını arttırmak, ticaretini ve turizmini geliştirmek için birçok çalışma yaptık. Hatay’ı gastronomi şehri yaptık, daha sonra EXPO’yu aldık. HADO projemiz var, Kıbrıs’a, Beyrut’a ve Mersin’e deniz otobüsleri çalıştıracağız. Bu kış deniz otobüsleri ile hizmet vermek istiyoruz. 2,5 yıldır Hatay’ın kırsal bölgelerini kalkındırma projeleri yapıyoruz ve onu nihayetlendirdik. Artık kişi, kooperatif ve şirket bazlı olarak; kırsalda az para kazanan insanları kendi toprağında bırakabilmek, geçimini oradan sağlayabilmek ve ekonomik refah seviyesini yükseltmek için kırsal kalkınma planı yaptık. Bütün bunlar, Hatay’ın refah seviyesini yükselmesi, buradaki barış ortamının korunması Hatay’daki güçlü ekonominin daha da iyi duruma gelmesi için yapılan çalışmalar.’
Programın devamında yayına bağlanan Halk Müziği Sanatçısı Rahmi Saltuk, Hatay ile ilgili anılarını anlatarak Hatay’ın mutfağına hayran kaldığını dile getirdi.
YouTube kanalında ve sosyal medyada yayınlanan videoların geri dönüşlerin olumlu olduğunu dile getiren Başkan Savaş, ‘Tanınırlık oldukça izlenme oranları artıyor. Belediye başkanları da insandır, sosyal ve aile hayatları vardır. Gülmeye ve gülümsetmeye ihtiyaçları vardır. Yaptığımız işin arka planında normalleşme ihtiyacımız var, onları yaşıyoruz. Biz bu videoları çekerken istiyoruz ki gençler ve kadınlar bunları seyretsin. Maalesef dünya siyaset ile yönetiliyor. Genç kuşak da siyasetten uzak, kadınlar da çocuklarının ilgilendikleri şeylerle ilgileniyorlar. Onlara ulaşmak istedik, geri dönüşlerimiz de çok olumlu. Biz standart dışı belediye başkanıyız’ açıklamalarında bulundu.
Azerbaycan Karabağ’da hayatını kaybedenlere, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum hepimizin başı sağolsun, inanıyorum ki hak eden galip gelecektir, kardeşlerimiz galip gelecektir. Bugün burada acımızı paylaşan Halk TV ailesine, programa katılan konuklara ve ekranları başından bizi izleyen herkese teşekkür ediyorum. Burada dimdik ayakta duran bir Hatay var. Hatay’da çıkartılan bu yangınlar her ne kadar canımızı yaksa da bundan sonraki süreçte Hatay’daki kardeşlik bağlarının Türkiye yansıması devam edecek. Biz bu yaralarımızı hızlı bir şekilde ulus olarak birlikte saracağız. İnşallah pandemi de müsade eder ve ‘Medeniyetler Bahçesi’ adı altında EXPO’yu 23 Nisan’da başlatıp, 29 Ekim’de sonlandırırız. Bu coğrafyaya huzura, birlik ve beraberliğe büyük katkı sağlarız’ dedi.
Program Medeniyetler Korosu’nun Azerbaycan yöresine ait eseri seslendirmesi ile son buldu.
‘BİZ KİMSEYE DÜŞMAN DEĞİLİZ AMA HATAY SAHİPSİZ DEĞİL’
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ayrıca katıldığı bir radyo programında da
Hatay’ın gündemini değerlendirdi.
Başkan Lütfü Savaş Radyo programında sözlerine, geçtiğimiz hafta sonu Hatay’da meydana gelen orman yangınında can kaybının olmamasının en büyük tesellileri olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Yangında ağır hasarlarımız var. Hemşehrilerime geçmiş olsun diyorum. Gücümüz yettiğince yaraları sarmaya devam edeceğiz. Yangın sonrası incelemelerde bulunduk. Belediye olarak ihtiyaca göre gıda ve giyinme yardımlarını vatandaşlara ulaştırdık. Eminim ki diğer ilçe belediyelerimiz de bu konuda duyarsız kalmayacaktır. Yangının Hatay’ın en rüzgarlı bölgedesiniz çıktı ve 6-7 dakikada birçok noktaya yayıldı. Biz bunlarla uğraşırken başka ilçelerde de yangın çıktı. Bu işin komplo olduğunu ve iyi organize edilmiş bir ekip tarafından yapıldığını söyleyebilirsiniz. Bu olayı sadece yangın olarak göremezsiniz. Türkiye Cumhuriyeti’ne zarar vermek isteyenler, Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya yakın çok renkli bir tabloya sahip olan Hatay’dan başlayarak tüm Türkiye’ye fitne tohumu ekmek istiyorlar. Türkiye’nin Akdeniz’deki haklarını minimize etmek istiyorlar, elini zayıflatmak istiyorlar. Eğer böyle bir bölgenin belediye başkanıysanız tarihi bileceksiniz, etrafınızda ne oluyor onu göre hareket edeceksiniz ve şehri ona göre yöneteceksiniz. Ben büyükşehir belediye başkanıyım, herkese aynı noktadan bakmak zorundayım. Siyaseten buradaki birliğe ve bütünlüğe hizmet etmemiz lazım. Şükretmemiz gereken şu ki Hatay’da fitne çıkarmaya çalışanlar amaçlarına ulaşamadılar. Türkiye güçlü ve yardımlaşma duygusu yüksek bir ülke. Hem valiliğimiz hem belediyeler hem de yardımsever vatandaşlarımız yangında zarar gören ihtiyaç sahibi insanlarımıza yardım elini uzatacaktır. Bu gibi olaylarda, Türkiye’nin ve Hatay’ın güvenliğini ilgilendiren konularda siyaset yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum.’
Çıkan yangında canla başla çalışan ekiplere teşekkürlerini ileten Başka Savaş, ‘Hem arkadaşlarımız hem de orman teşkilatımız çıkan yangınlarda tek kurummuş gibi çalıştı. Son çıkan yangında hiçbir hava aracı rüzgardan dolayı çalışamazdı. Diğer illerden gelen yangın söndürme ekipleri olmasaydı can kaybı yaşayabilirdik. Arkadaşlarımız kendi canlarını tehlikeye atarak yangını söndürdüler. Hep birlikte yaraları saracağız. Can kaybının yaşanmaması ve fitne ateşini yakanların amacına ulaşmaması bizim için sevindiricidir’ açıklamasında bulundu.
Bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, ‘Samandağ’da meydana gelen orman yangınından sonra Sayın Valimizden Hatayspor adına aldığımız bir kampanya izni vardı. Onu başlattık. HBB için de istediğimiz bir izin vardı. Hem HBB hem de Hatayspor üzerinden bir organizasyon yapıyoruz. Orman bölge ve genel müdürlüğümüz ile de birlikte hareket edeceğiz. Bu işe öncülük yapacağız ama işin esas sahibi Orman Bakanlığımız. Onlarla hem istişare edeceğiz hem de birlikte çalışacağız. Şunu gördük ki demek ki insanımız zor durumda olan bölgeye ve insanlara hızlı bir şekilde yardım edebiliyormuş, insani değerler üst seviyedeymiş. Birçok belediye başkanımız beni arayıp nasıl yardım edebileceklerini sordular. Bu müsibetten de ders çıkarılması gerekiyorsa çıkaracağız. Biz kimseye düşman değiliz ama Hatay da sahipsiz değil’ dedi.
Yanan bölgelerin bir bölümünde maden aramalarının olacağına dair sosyal medyada çıkan dedikodular hakkında görüşlerini belirten Başkan Savaş, ‘Fitneyi çıkarmak için yangını çıkaranlar tabi ki bunu da hesaplar sosyal medya üzerinden de paylaşımlarda bulunacaktır. Biz onlara bakmayacağız, bunlarla zaman kaybedersek esas amacımıza ulaşamayız. Bizim amacımız Hatay’ı kalkındırmak, huzuru artırmak ve dünyadaki en gelişmiş şehirler haline getirmek. Böyle bir olay olacak olsa ilk başta ben koşarım. Tüm bu yapılanların maden için olduğunu düşünmüyorum’ dedi.
Hatayspor futbolcularından bazıların korona testinin pozitif çıkması ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ‘Öncelikle hepsine geçmiş olsun diyorum. 17 kişide bu virüse rastlanmış. Futbolcular fiziki olarak güçlü, biri hariç hiçbirinde semptoma da rastlanmadı, çabuk toplanırlar. Önümüzdeki maçın ertelenme durumu olabilir’ dedi.
‘KULÜPLERİN AYAKTA DURABİLMESİ İÇİN FEDERASYONUN KARARI GÖZDEN GEÇİRMESİNDE FAYDA VAR’
TFF’nin Loca konusunda yaptığı uygulamalara da değinen Başkan Savaş, ‘Otobüslerde, toplu taşıma araçlarında veya uçaklarda insanlar bir araya geliyor ama açık alanda bir araya gelemiyorlar. Stad kapasitesinin üçte birini dolduracak ve sosyal mesafe kurallarına uyacak şekilde izleyici alabilirsiniz. Bunu muhalefet olarak değil billim adamı kimliğim ile söylüyorum. İnsanlar aynı alanda çalışabiliyorsa, açık alanda maç da seyredebilir. Futboldaki ekonomik tabloyu hafifletme anlamında da iyi olur. Karar loca ve muadili olarak çıktı, bizde loca olmadığı için biz de muadili olarak yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki sağlık çok önemli ama kulüplerin ayakta durabilmesi için bu kararın yeniden gözden geçirilmesinde fayda var’ açıklamasında bulundu.
Hatay’ın bazı bölgelerinde meydana gelen su kesintileri hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, ‘ Karaçay Barajı’nda önemli problemler var. Biz uyanık davranmasaydık Antakya çok susuz kalacaktı. Elektriklerin gitmesi ile de her yere jeneratör koyulamadı.Karaçay Barajı’ndaki sorunlar bittiğinde susuzluk sorunu olmayacaktır. Arızaları da DSİ çözüyor’ dedi.
Reyhanlı Barajı açılışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ‘Açılışta ben burada değildim. Benim adıma vekilim gitti. Barajın ishale hatları ve ikinci etabı bitmedi, bitmesi için ciddi bir süre lazım. Barajı öyle bir yapacaksınız ki insanlar yerin 250 metre altından su çekme ihtiyacı duymasın. Çünkü ovadaki insanları en çok yoran elektrik masrafıdır. Elektrik faturası konusunda bana çok şikayet geliyor, aylık olmamasını mevsim sonu faizi ile de olsa toplu ödeme imkanı sunulmasını istiyorlar. Çiftçinin çok fazla gideri var. Enerjisa bu konuda destek verirse belki de çiftçi çok rahat edecektir’ ifadelerine yer verdi.
Bir izleyicinin, inşaaatlada temel atma sırasında kaçak kuyu açan müteahhitlerin olduğunu ve bununla ilgili bir denetimlerin olup olmadığını sorması üzerine Başkan Savaş, ‘Kuyu açtığın zaman izin almak gerekir. Birçok sitede kuyu suyu kullanılıyor. Bununla ilgili bize ihbar geliyor ve müdehale de ediliyor. İnsanlar su faturası ödüyor ama abone olmayan kuyu suyu kullanan su faturası ödemiyor. Bunu tespit ediyoruz ve abone olmalarını sağlıyoruz. Biz tabi ki hizmet edeceğiz ama bireyler de üstlerine düşeni yapması, yardım etmesi ve tüzel kişilerin ayakta durmasını sağlaması gerekir’ açıklamasında bulundu.
‘EXPO’YU 23 NİSAN’A KADAR YETİŞTİRECEĞİZ’
EXPO 2021 hazırlıkları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ‘Biz 23 Nisan’a kadar yetiştireceğiz. Kovid-19 ile ilgili EXPO yönetim kurulu ne der bilemiyoruz. İnşallah yapabiliriz. Salgının durumuna göre erteleme kararı olabilir ama biz yapacakmışız gibi yetiştireceğiz. Dünyanın her yerinden iki milyon insanın gelmesini hedefledik. Bu bölge sürekli kavga ve kaos ile yoruldu. İnsanlar doğayla buluşsun, Hatay’ı tanısın ve eğlensinler istedik. Ertelenme durumu olabilir ama biz 23 Nisan’a yetiştireceğiz’ dedi.
SERİNYOL MADENLİ ARASINA 32-33 KİLOMETRELİK ALTERNATİF YOL YAPACAĞIZ’
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında olan ancak yapımını gerçekleştirmek üzere Büyükşehir Belediyesine protokolle devredilen Antakya Çevreyolu üzeri Primemall AVM ile Adliye Sarayı arasındaki alanda ‘EXPO Antakya Alanı Dönel Katlı Kavşağı’nın çalışmaları hakkında gelinen son aşamayı izleyenler ile paylaşan Başkan Savaş, ‘ Kavşak 12 Milyon bütçeli. Resmî kurumların çoğu o bölgeye gidiyor. O bölge şehrin nefes alabileceği önemli bir açılım noktası olacak. Keşke orayı karayolları yapsaydı da bizi bu 12 Milyonluk yükten kurtarsaydı. Ama olmadı izni bile zor aldık. Kavşak olmadan da o yolu açmanın bir anlamı yoktu. İnşallah bir aya kadar bitireceğiz. Serinyol’dan Madenli’ye açılacak yola da izin geldiği an başlayacağız. İzin geldiği an 32-33 kilometrelik alternatif bir yol yapacağız’ dedi.
Programda izleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Başkan Savaş, Çevlik – Arsuz bağlantı yolunda kale bağlantı yolunun ne zaman yapılacağı sorusunun sorulması üzerine, ‘O yol bizim 2019 programımız arasındaydı. Sayın Valimiz biz bu yolu yapacağız dedi, projeyi ve raporu teslim ettik, Sayın valimiz yolu yaptı. Biz de onun karşılığında Serinyol’dan Madenli’ye kadar olan yolu yapmak istedik. Bu yola ağırlığımızı vereceğiz. Diğer taraftan da kaleden başlayan bağlantı yolu, biraz masraflı ve zor bir yol. Bir çok kamulaştırma işleri var. Bizim gücümüz oraya yetmez. Karayollarının başladığı gibi bitirmesi o yolu bağlaması lazım. Ancak onların gücü yeter. Bizim bütçemizle onu yapma gücümüz yok. Şu anda yıllardır birikmiş sorunları çözme adına çalışıyoruz. Yayla ve köy yollarında bir tane beton asfalt yoktu. Hepsini yapıyoruz’ dedi.
Başkan Savaş, ‘Çekmece yolu geç asfaltlanabilir, çünkü önce alt yapı çalışmalarımız var, içme suyu şebekesi yapacağız daha sonra asfaltlama çalışmalarına başlayacağız. Diğer ilçelerimizde de alt yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Biz geldiğimizde iki tane çalışan artırma vardı, şimdi 9 tane arıtma tesisi var. Bu sene Hatay’a 750 milyonluk alt yapı yapacağız’ dedi.
‘ARITMA TESİSİ İÇİN BİLİRKİŞİ ARKADAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ’
Turunçu’da yapılması planlanan arıtma tesisi hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, ‘Bu konu çok speküle ediliyor. Biz ya oraya ya da Büyükçat’a arıma tesisi yapmak istiyoruz. İkismin de kendi içinde çıkmazları var. DSİ Asi kenarından terfi hattı yapılmasına yol vermiyor. Yapılsa da terfi hattını açık yapmamız gerekiyor, kapalı olmuyor. Terfi hattı açık olacaksa koku olacak, o zaman götürmenin bir anlamı yok. Bunun dışında, burası ile ilgili en son sistem hem ses hem de koku yalıtımı olan 600 bin kişilik güzel bir projemiz var. Bu proje ile ilgili Hatay’daki meslek odaları ile iki kez toplantı yaptık. Şöyle bir karar aldık, bu meslek odalarından bilirkişiler gelsin, en uygun yer neresidir diye bize rapor versinler istedik. Bunu halkımıza anlatalım, bilimsel anlamda hangisi uygunsa onu yapalım dedik, şu anda o noktadayız. Bilirkişi arkadaşlarımızı bekliyoruz’ açıklamalarında bulundu.
‘AMBARGO KONUSUNDA İKTİDAR TARAFINDAN YAPILMIŞ BİR AÇIKLAMA YOK’
Suudi Arabistan’ın ve diğer Ortadoğu ülkelerinin ambargoları hakkında görüşlerini belirten Başkan Savaş, ‘Türkiye ile Suudi Arabistan arasına 6 Milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. 3 Milyar dolarlık bir ihracatımız var. Hatay’da da 70 Milyon dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun hemen hemen hepsi yaş meyve ve sebze ihracatı. 32 bin kişi de ticaret yapıyor. Tabi bu 32 bin kişinin dışında tedariği, lojistiği ve üretimi, sağlayan birçok insan var. Bu gittikçe derinleşecek. Birçok ülke bu ambargoya destek veriyor. Yaklaşık 9 yıldır Suriye kapılarının ticarete kapanmasından dolayı 14-15 ülkeye ihracatımız durma noktasına geldi. İş adamlarımız bunu konteynarlar ve gemilerle yapmaya gayret ediyordu. Yaş sebze ve meyveler İskenderun’dan yükleniyor, Duba Limanı’nda bekletiliyor, bunların fiziksel bir ömrü var. Bir kısmı çürüyor, insanlar karı bırakın parasını bile kurtaramıyor. Bu konuda bir çözüm bulunması gerekir. Bu bizi üzüyor ama şu ana kadar iktidar tarafından da yapılmış bir açıklama yok. Üreticiden ticareti yapana kadar insanlar bir umut bekliyor. Biz bunu politika için yapmıyoruz, nafakasını çıkarmak için çalışan insanlar şu an mağdur, bunun sebebini ve sonucunu bilmek istiyorlar, biz de bilmek istiyoruz. Çünkü burada limanlardaki insanların bir çoğu vergi veriyor, bu vergiler de belediyelere gidiyor ve hizmet olarak geri dönüyor. İnsanların ticaret hacmini düşürdüğünüz zaman ekonomi her türlü geriye doğru ilerliyor’ dedi.
BAŞKAN SAVAŞ: TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR
Ermenistan’ın Azerbaycan’a gerçekleştirdiği salıdırılar ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti kararında bir tutum sergiliyor. Eğer Azerbaycan Devleti yukarı Karabağ konusundaki devam eden savaşta galip durumdaysa, işgal edilen toprakların en az %22-23’ünü geri almışsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nefesi yeter. Tabi ki Akdeniz’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bileğini bükmeye çalışanlar Azerbaycan’daki tutumumuzu eleştireceklerdir, bu gayet doğal. Onlar eleştirecekler diye 28 yıldır haksız bir şekilde Karabağ’ı işgal edenlere karşı da Türkiye Cumhuriyeti’nin gülümseyerek bakmasını kimse beklemesin. Tabi ki soydaşlarımızın kardeşlerimizin yanında olmak en büyük mecburiyetimizdir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendine düşeni yapmıştır’ dedi.
HATAY’IN GELİŞMESİ PARA KAZANMAKTAN ÇOK DAHA ÖNEMLİ
Hataylılar için hayata geçirilen dev projeler hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ‘EXPO ile birlikte teleferiği açacağız, yap işlet devret sistemi ile yapacağız. HADO’da inşaat bir aya kadar bitecek pozisyonda. Gemi konusunda da büyük bir ihtimalle bir şirketle anlaşıp işletmelerini isteyeceğiz. Ben oradan Hatay Büyükşehir Belediyesi para kazansın derdinde değilim. Bizim için Hatay’daki ticaretin gelişmesi, turizme katkı sağlaması, tanınırlığının artması çok daha önemli. Bu olursa Hatay’ın marka değeri daha da yükselecektir. Belediyeler her yaptıkları şeyden para kazanmaz. Bazı konularda yatırım yapar kendi halkı para kazansın ister. EXPO da, Gastırnomi de, HADO da, kırsal kalkınma da ondan biri. Bunların hepsi Hatay’daki ekonomik pastayı büyütme ve Hatay insanını dışa bağlılıktan kurtarma çalışması. Kırsal kesimdeki insanımızın kendi mallarını bırakıp şehre göçünü engellemek ve kendi kendine yetecek şekilde para kazanmasını sağlamak için yapıyoruz. Hal böyle olunca HBB birçok alanda Hatay’ın gelişimi için çalışıyor, çaba sarfediyor. HADO seferlerini de bu kış Kıbrıs’tan başlatırız diye düşünüyorum. Fiyatlar da makul olacak’ dedi.
‘KARDEŞ ÜLKELER İLE TİCARET HEM HATAY’I HEM DE TÜRKİYE’Yİ KAZANÇLI HALE GETİREBİLİR’
Ticaret konusunda yeni arayışlar içine girilmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Savaş, ‘Ben Hatay’a Kazakistan ile Azerbaycan büyükelçilerini davet ettim. İkisini de iş adamlarını ile buluşturup oradaki ticaret ile ilgili avantajları paylaşmalarını istedim. Daha sonra TÜRKSOY’un genel sekreterini getirdik. Bütün bu Türki Cumhuriyet’inin müsteşarlarını getirip iş adamlarımıza bu ülkelerin avantajlarını anlattırdım. Tabi ki Ortadoğu’ya ticaretimiz iyiydi ama uluslarası ilişkiler gerileyince ticaret de sekteye uğrayabiliyor. Ama bizim soydaşlarımız var, Orta Asya çok daha bakir. Bizim bu sıkıntılardan yeni arayışlara girip, portföyümüzü geliştirip, dünyadan bize düşen payı arttırmamız lazım. Bu nedenle bizim özellikle Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi lokomotif görevi yapabilecek o bölgedeki ülkeler ile ticari bağlarımızı arttırmamız lazım. Dünyada sadece Ortadoğu yok. İnsanlarımızın kardeş ülkelerimize gidip görmesi yatırım yapması lazım. Yeni arayışlar belki de Türkiye ve Hatay’ı çok daha kazançlı hale getirebilir’ açıklamasında bulundu.
Gülderen’de yapımı devam eden Hatayspor tesisleri hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ‘Yapımı devam ediyor. Sayın valimiz de siyasi milletvekillerimiz de bize destek veriyor. Hatayspor’un 53 yıl sonra ilk defa koskoca bir tesisi olacak. Belki de artık Hatayspor kampa gitme gereği duymayacak, çünkü orası yayla olarak kullanılıyor, her türlü sporu yapabilirsiniz’ dedi.
Atakaş Hatayspor’un Alanyaspor deplasmanından 6-0’lık skorla mağlup ayrılması üzerine durum ile ilgili görüşlerini paylaşsana Başkan Savaş, “ Takım olarak üç, beş maçta yiyecekleri golleri tek maçta yediler, ben duruma bu şekilde bakıyorum. Bundan sonraki maçlara daha rahat çıkacaklardır. Üç maçta yedi puan alan da bu takım bir maçta altı puan yiyen de. Biz takımımıza güveniyoruz. Bunun gibi sonuçlar olabilir’ dedi.
6-0’lık skor sonrası yapılan olumsuz eleştirilere de yanıt veren Başkan Savaş,’ O arkadaşlar bu şehirde %5’i geçmez. Onlar fitneden beslenen insanlardır. Biz onlara takılmıyoruz. Bu şehirde mutlu olmayı hak eden en az %95’lik bir kesim vardır. Bu takım buraya onların parasıyla gelmedi, onların fitnesine rağmen geldi. Hatayspor’u sevenler güzel maçlar izlemek istiyorlar, biz onu sağlayacağız. Hatay’ın melekleri üçte iki yaptılar. Voleybol takımımız da hentbol takımımız da iyi gidiyor. Atletizm takımımız da oldukça başarılı. Tek alanda mücadele etmiyoruz’ açıklamasında bulundu.
Yüz yüze eğitim ile ilgili görüşlerini bildiren Başkan Savaş, ‘Ben eğitimciyim, ama her yerde farklı bir sistem var Milli Eğitim Bakanlığı’nın buna bir çözüm bulması gerekir. Gece de eğitim olabilir. Az sayıyla sınıflarda eğitim almaları çok daha iyi. Çünkü internet her alanda çekmiyor ya da çocukların tableti ve bilgisayarı yok. Bu durumda çocuk nasıl ders dinleyebilecek, nasıl soru sorabilecek? Bir an önce gerekirse günü dörde bölerek eğitim fırsatı sağlanması lazım. Kırsal alandaki çocuklar çok mağdur’ dedi.
Sosyal marketlerin faaliyetlerinin sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, Sosyal marketler çok iyi çalışıyor, çok fazla ihtiyaç sahibi vatandaşımız var. Hepsine ulaşmaya çalışıyoruz. Hatay’ın her noktasında gerek sosyal gerek fiziki olarak efor sarf ediyoruz. İbadet yerleri ve okullarda bize ulaşan ihtiyaçlarını gidermek adına destek veriyoruz Dezenfekte anlamında bize ulaşan kamu ve kuruluşların ilaçlamalarını da yapıyoruz’ dedi.
Hatay’daki hastanelerin yeterli olduğuna fakat çeken Başkan Savaş, ‘Büyük hastanenin yapılmasına gerek yok. Dünya bunu denedi başarısız oldu. Büyük hastaneler yönetilemez, kolay değil. Maliyeti artıran birçok etmen var. Bu nedenle dünyada ihtisas hastaneleri oluyor. Bu hastanelerin hem bakımı hem denetimi hem de sürdürülebilmesi ekonomik olarak da hijyen olarak da daha kolay. Bin yataklı hastaneler yapıldı. Bence bunlar övünülecek şeyler değil. O hastaneler yerine 5 tane 200 yataklı hastane yapsalardı, çok da kolay ve ekonomik olurdu’ ifadelerine yer verdi.
‘MASKE TAKALIM AMA KORUNMA TEDBiRLERİNİ İYİ BİLMEMİZ LAZIM’
Kovid-19 salgını ile ilgili Hatay’daki son durum hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, ‘Şu anda büyükşehirler içinde en iyi durumda olan illerden biriyiz. Vaka sayımız daha az. Maske kullanan bir insan değilim, eleştiri de alıyorum. Maske kullanıp kullanmamak önemli değil, neyi yapıp yapmayacağın önemli. Maske takılıyor ama eller sürekli yüze götürülüyor, ya da bir maskeyi günlerce takıyor. Bu şekilde o maskenin bir önemi yok. Normalde biz maskeyi herkese önermeyiz, sadece bulaşıcı hastalığı olana, yakınına ve sağlık çalışanına öneririz. Bu hastalıkta sıkıntı insanların %75’inin semptomsuz geçirmesi. Hal böyle olunca hasta olanı bilemiyoruz, o yüzden de herkese maske takın diyorlar. Ben sosyal mesafeyi korurum, tokalaşmam, elimi yüzümü de sık sık yıkarım. Maskeyi takalım ama korunma tedbirlerini de iyi bilmek lazım’ açıklamalarında bulundu.