Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 38,57 / Satış: 38,72
€ EURO → Alış: 43,20 / Satış: 43,37

Başkan Savaş Lansman toplantısında eylem planlarını açıkladı: Her alanda dirençli güçlü bir Hatay için planımız hazır!

<strong>Başkan Savaş Lansman toplantısında eylem planlarını açıkladı: Her alanda dirençli güçlü bir Hatay için planımız hazır!</strong>
  • 11.03.2024
  • Başkan Savaş Lansman toplantısında eylem planlarını açıkladı: Her alanda dirençli güçlü bir Hatay için planımız hazır! için yorumlar kapalı
  • 233 kez okundu

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili derinden sarsan depremlerin ardından 1 yılı aşkın süre geride kalırken deprem sonrasında Hatay’ın yeniden yapılanması adına Türkiye’de belediye düzeyinde ilk kez Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Deprem Sonrası Yeniden Kalkınma Planı’nın ilk aşaması olan Hızlı Yanıt Planı’nın lansman toplantısı Hatay Büyükşehir Belediyesi Expo yerleşkesi Hortikültür Alanı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından, tarih boyunca 13 farklı medeniyet ve 27 farklı kültüre ev sahipliği yapmış, kültürel miras, gastronomi, tarım, turizm gibi alanlarda elverişli bir yapıya sahip Hatay’ı herkes için eskisinden kapsayıcı, dirençli, güvenli ve cazip bir merkez haline getirmek hedefiyle 4 farklı dönüşüm teması, 17 hedef alan ve 56 farklı projeden oluşan Deprem Sonrası Yeniden Kalkınma Planı hazırlandı. Toplantıda Uluslararası Finansmanı onaylanmış 373 milyon Euro’luk 18 adet altyapı projesi tanıtıldı.

Hatay için 2024-2031 yılları arasında yeniden yapılanma sürecinde yol haritası olması düşünülen plan ile kültürel ve doğal değerlerini koruyan, altyapı ve üstyapısı ile afetlere karşı dayanıklı, yenilikçi ve çevreci teknolojilerle desteklenmiş, insanı odağına alan, sürdürülebilir, modern ve dirençli bir şehrin oluşturulması hedefleniyor.

Lansman toplantısında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kırk üç bin yıl öncesinin ayak izlerini taşıyan Hatay’ın Ortadoğu’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Kuzey Afrika’ya kadar uzanan coğrafyada büyük bir ticaret ve cazibe merkezi olmasının, içinde hem dağların, hem bereketli ovaların, hem denizin yani birçok nimetin bir arada olduğu müthiş bir coğrafyada bulunmasından kaynaklı olduğuna işaret etti.

Başkan Savaş,  2014 yılında büyükşehir belediye başkanlığına geldikleri günden itibaren Hatay’da bütüncül bir plan yapmaya gayret ettiklerini, ilk iş olarak, 1/100 binlik ve 1/5 binlik planlarını yaptıklarını, mikro bölgeleme çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

HATAY’I İYİLEŞTİRME PLANIMIZ HAZIR

Başkan Savaş, depremin ilk günlerinde insanların hayata bağlanması, soğuk kış şartlarından korunması, giyim kuşam ve yiyecek ihtiyacının giderilmesi için çaba sarf ettiklerini, bunu yaparken de 10. günden itibaren de Hatay’ı iyileştirme planını yaptıklarını dile getirdi.

Mevcut sorunlar ve çözüm yöntemleri ile ilgili sürdürülebilir stratejiler oluşturmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Başkan Savaş, “Burada beş ana etkeni tespit ettik. Mekansal, Ekonomik iyileştirme, toplumsal iyileştirme, ekolojik onarım ve afetlere hazır yönetim. Bu beş ana başlığın altında 32 strateji belirledik. Aynı zamanda 117 eylem planı hazırladık. Tüm bunları doğal ve kültürel mirasımızın korunması, sosyoekonomik gelişiminin desteklenmesi, afet riskinin azaltılması için yaptık. Bunları yaparken de birçok konuda çalışmaya devam ettik” dedi.

GELDİĞİMİZ GÜNDEN BERİ ÇALIŞIYORUZ

Göreve geldikleri ilk günden bu yana son on yılda Hatay’a büyük yatırım yaptıklarını anlatan Başkan Savaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 “ Arkadaşlarımız on yıldır hiç durmadı. Hatay’daki bütün noktaların projesini yaptı. 206 ayrı proje daha yaptılar ve bu iki yüz altı projenin finansman desteği bulduğumuzda 1,9 milyar dolar ederi var. Yani Hatay’ın hala yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var. Çok başarılı gidiyoruz ve bundan sonra da başarılı olmak zorundayız.”

KİRACILAR VE HAK SAHİBİ OLMAYANLAR İÇİN SOSYAL KONUTLAR YAPACAĞIZ

Deprem sonrası anayasa gereği hükümetin hak sahiplerine, devlet eliyle birer tane ev yapmak zorunda olduğunu hatırlatan Başkan Savaş, hak sahipleri dışında kalan vatandaşların hayat boyu konteynerde ya da çadırda yaşamasının mümkün olmadığına vurgu yaparak, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üç ayrı kategoride ev sahibi olmayan, ama yıllardır kirada yaşayan insanlar için uygun şartlarda uzun vadeli ödemelerle ev sahibi olabilmeleri için çalışma yaptıklarını anlattı.

İlk etapta Hollanda ile yaptıkları çalışmayla 450 konut, 80 dükkanın içinde yer aldığı Sosyal konut projesini hayata geçireceklerini ifade eden başkan Savaş, projeyi şöyle anlattı;

“Hollanda’yla bir çalışmamız var. Bunun dışında başka noktalarda, özellikle gerçekten ihtiyaç sahibi olup da ödeme imkanı çok yüksek olmayan insanlara yapacağız. İkinci yapacağınız konut şekli ise bizim kendi arazilerimizin üst kullanma hakkını onlara kullandıracağız. Arazi belediyemizin olacak ve üst hakkını onlara kullandırdığımız zaman biz kendi arazimizi onlara kiralamış olacağız. Ama kira bedeli almayacağız.

Üzerine yapmış olduğumuz evlerin alacağımız krediyle uzun vadede 8-10 yıl gibi vadede ödemesini sağlayacağız. Altyapı, yollar, yeşil alan gibi donatıları, sosyal donatıların hepsinin parasını belediyemiz tarafından karşılayacağız.

Üçüncü yapabileceğimiz ev çeşidi ise belli bölgede riskli alan edildi. O riskli alan içerisinde yine altyapısını yeşil alanını, sosyal donatısını, yollarını bizim yapacağımız ve üstünde sadece kişilerin evi olacağı ve evinin sadece parasını ödeyeceği bir sistem getiriyoruz.

Yani üç ayrı aşamada üç farklı sistemde insanlarımızın hangisine hangisi işine geliyorsa o sistemle onlara hizmet etme gayreti içinde olacağız.”

ENERJİ GİDER DEĞİL GELİR OLACAK

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU’nun büyük bir enerji tüketimine sahip olduğuna kaydeden başkan Savaş, Ortalama 3,2 milyon dolarlık aylık elektrik giderinin belediyenin üzerinde büyük bir yük olduğunu rüzgardan ve güneşten faydalanacak sistemlere geçerek, giderlerinin bir kısmını sübvanse etmiş olacaklarını söyledi.

YEŞİL ALANI 7 KAT ARTTIRDIK

Büyükşehir öncesi Hatay genelindeki yeşil alan 242 bin metrekare civarında olduğuna işaret eden Savaş, gelinen noktada Hatay’da ki yeşil alanın 1milyon 737 bin metrekare ile 7 katına yükseldiğini de belirtti.

HER İLÇEYE NÜFUS YOĞUNLUĞUNA GÖRE KREŞLER AÇACAĞIZ

Savaş, çalışan annelerin en büyük sorunu haline gelen kreşler konusunda da adımlar atarak, nüfus olarak küçük ilçelerde en az bir tane olmak üzere büyük ilçelerde de ihtiyaca göre kreşler açarak çalışan anneleri rahatlatacaklarına değindi.

ÇOCUKLAR HEM OKUYACAK HEM DOĞAYI TANIYACAK

Çocukların anne kucağından itibaren dijitalleşmeye, elektronik eşyalarla, cep telefonuyla, iPad’lerle bilgisayarlarla büyümeye başladığına ama ekolojik dünyadan, tarımdan , hayvancılıktan, doğadan haberi olmadığına dikkat çeken Başkan Savaş, “ Dünya Doktorlarıyla birlikte birlikte planlaması yaptıkları Ekolojik Okul projesinin bittiğini belki 10-15 gün içerisinde okulun temelini atacaklarını dile getirdi.

Başkan Savaş, çocukların bu okulda tarımla, doğayla, hayvanla tanışacaklarını ve eğitimlerini o ortam içerisinde alacaklarını söyledi.

Belki de Türkiye’de ilk olacak bu okullardan İskenderun’a da yapmayı planladıklarını sözlerine ekleyen Başkan Savaş, ” bu eğitim kurumu bir vakıf kurulup, vakıf aracılığıyla işletilecek. Biz oradan kira almayacağız. Öğrenciler bu okula sınavla girecek ve imtihanına girerken de oradaki giderler çok cüzi bir şekilde ailelerden alınacak. Yani okul kendi kendini idame edeceği şekilde alacaklar. Ama içerisinde tabii ki doğayla iç içe olacaklar ama aynı zamanda dünyayla da barışık bir eğitim sistemiyle karşı karşıya kalacaksınız” ifadesinde bulundu.

SEBZE MEYVE KURUTMA TESİSİ KURACAĞIZ

Hatay’ın bir tarım şehri olduğuna da işaret eden Başkan Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Devam eden Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında bu güne kadar 45 bin çiftçinin kimine tohum verdik, kimine fide verdik, kiminin hayvanının büyükbaş Hayvanın tırnağını kestik. Kimine de ucuz organik gübre temin ettik. Belediyemiz içerisinde kurutma alanı oluşturacağız. Hem meyve hem sebzeyi kurutup bunu paketleyip raf halini uzatıp katma değerini yükseltip ulusal ve uluslararası alan ticarete dönüştüreceğiz. Çünkü insanlarımızın üretmeye ve kazanmaya ihtiyacı var. Sadece bireylere destek vermiyoruz. Aynı zamanda kooperatiflerimize de destek veriyoruz.”

SPOR KOMPLEKSİ TEKRAR CANLANACAK

Türkiye’deki en kompakt spor komplekslerinden biri olan bin 717 dönüm içerisinde kurulu spor kompleksinin depremde hasar aldığını hatırlatan Başkan Savaş, Satrançtan futbola, voleyboldan basketbola 26 branştan hem profesyonel hem de amatör spor kulüplerini içerinde barındıran,  günde ortalama bin 600 vatandaşın da spor yaptığı, 13 civarında Süper Lig takımının da kullandığı kompleksin tekrar tadilatının yapılarak canlandırılacağını da ifade etti.

REHABİLİTASYON VE FİZİK TEDAVİ MERKEZİ KURULACAK

Depremle büyük bir travma yaşadıklarını kaydeden Başkan Lütfü Savaş, özellikle kadınlar ve çocukların bu travmada gerçekten de çok zor hayata tutunabildiklerini hatırlatarak, 13 dönümlük bir arazi üzerinde kuracakları fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde öncelikle depremlerde zarar görmüş insanların fizik tedavisinin yapılacağına dikkat çekti.

Başkan Lütfü Savaş konuşmasını şöyle tamamladı;

“Tüm bunlarla birlikte biz Hatay’ın ayağa kalkması, Hatay’ın bundan sonraki gelişmelerine katkı sağlaması adına tüm kurum ve kuruluşlarla huzur içerisinde, barış içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. Ankara dahil Avrupa dahil Türkiye’deki sivil toplum örgütleri dahil herkesle barış içerisinde şehrimizin gelişimine katkı sağlayacağız. Kurumsal yapımız için insan ve teknoloji gelişimine eğitimli insanları kurumumuza katmaya devam edeceğiz. Ve teknolojiden olabildiğince maksimum şekilde yaralanmaya devam edeceğiz. Bu bizim için bir milat, çünkü Hatay ilk defa böyle kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama yapıyor. Ve bu planlamayı yaparken de hem yurt içi, hem yurt dışı dinamiklerden, kurum ve kuruluşlardan ortak çalışıyoruz. Çünkü Hatay bizim canımız, onun için de güç birliği el birliğiyle Hatay’ı kalkındıracağız.”

Toplantının açılışında Hatay Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Strateji Komisyonu Başkanı ve Başdanışman Mustafa Başoğlu, katılımcılara Hızlı Yanıt Planı ile ilgili genel bilgiler verdi.

HATAY EĞİTİM-İŞ’DEN 1 MAYIS MESAJI: ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞİ KARANLIKTA BIRAKILAMAZ!
Hatay Eğitim-İş 1 Nolu Şubesi Yönetim Kurulu yayınladığı; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı mesajında, “Atatürk’ün Gençliği...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN GASTRONOMİ KONGRESİ’NE DESTEK
Türkiye’de gastronomi alanında bir ilk olan Deneyimsel Gastronomi Kongresi, Gastronomi Şehri Hatay’da 21 üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Hatay’ın yerel değerlerini...
HATAY’DA 19 MAYIS COŞKUSU
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün organizasyonunda...
JANDARMA DOWN SENDROMLU FATMA’NIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ:  MİNİK YÜREKLERE BÜYÜK FORMA!
Jandarma Down Sendromlu Fatma’nın hayalinin gerçekleştirerek, büyük formasını giydirdi. Hatay Valiliği, “Minik Yüreklere Büyük Üniforma” başlığıyla yaptığı açıklamasında şu bilgileri...
HATAY VALİSİ MUSTAFA MASATLI,  19 MAYIS BAYRAMINI  YAYINLADIĞI MESAJLA KUTLADI
Hatay Valisi Mustafa Masatlı,  19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını yayınladığı mesajla kutladı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, mesajında...
<strong>HATAY MİLLETVEKİLİ NECMETTİN ÇALIŞKAN’DAN “EMEKLİ MAAŞLARINA ASGARİ ÜCRET ŞARTI GELSİN” TEKLİFİ</strong>
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, emeklilerin geçim sıkıntısına dikkat çekerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önemli bir Kanun...
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’NİN FESİHNAMESİNE  SERT TEPKİ GÖSTERDİ: TÜRK MİLLETİ’NE HAKARET EDEN BİR KÜSTAHLIK BELGESİDİR!
Atatürkçü Düşünce Derneği, terör örgütü PKK’nin fesihnamesini, bir hadsizlik manzumesi ve Türk  Türk Milleti’ne hakaret eden bir küstahlık belgesi olarak...
BERABERİZ DERNEĞİ BAŞKANI KÜBRA ÖZYURT, ANNESİNİ KAYBETTİĞİ DEPREMDE YAPTIĞI SUÇ DUYURUSUNA İLİŞKİN BİLİRKİŞİ RAPORUNUN LEHİNE GELDİĞİNİ BELİRTTİ: DEPREM’DE İHMALİ  BULUNAN KAMU GÖREVLİLERİNE  YARGILANMA YOLU AÇILDI!
Beraberiz Derneği Başkanı Kübra Özyurt, Antakya’da Annesini kaybettiği 6 Şubat Depremlerinde, ihmali görülen kamu görevlilerinin yargılanmalarına ilişkin yaptığı suç duyurusunun...
ARSUZ’DA YABANCI UYRUKLU KAÇAK   6 KİŞİ YAKALANDI
Hatay’n Arsuz ilçesinde, Türkiye’ye kaçak yolardan giren 6 yabancı uyruklu kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden konuya ilişkin yapılan açıklamada,  Hatay Emniyet...
REYHANLI’DA HAKKINDA 10 YIL HAPİS CEZASI BULUNAN BİR KİŞİ ÇOK SAYIDA UYUŞTURUCU MADDE İLE YAKALANDI
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde,  uyuşturucu ticaretinde hakkında 10 yıl hapis bulunan ve aranmakta olan bir kişi çok sayıda uyuşturucu madde ile...
ARSUZ’DA 3 AYRI CİNSEL SALDIRI OLAYINI GERÇEKLEŞTİREN BİR KİŞİ TUTUKLANDI
Hatay’ın Arsuz ilçesinde, 3 ayrı cinsel saldırı gerçekleştiren bir kişi çıkarıldığı adli mercilerce tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,  14.05.2025 günü...
HASSA’DA DURDURULAN BİR ARAÇTA 11.226 KİLOGRAM METAMFETAMİN YAKALANDI
Hatay’ın Hassa ilçesinde, durdurulan 16 plakalı bir araçta, 11,226 kilogram metamfetamin ile 1 adet hassas terazi yakalandı. Hatay Valiliğinden verilen...
İSKENDERUN’DAKİ OTO YIKAMA VE OTO PARKLARA 5 KURUMDAN ORTAK OPERASYON!
Hatay’ın İskenderun ilçesindeki  oto yıkama ve oto parklara yönelik 5 kurum tarafından yapılan ortak operasyonda 10  işyeri denetlenirken, 90 kişinin...
ANTAKYA VE İSKENDERUN’DA 37 GÖÇMEN İLE 12 GÖÇME KAÇAKÇISI YAKALANDI
Hatay’ın Antakya ve İskenderun’da farklı 7 araç içerisinde Polis tarafından yapılan aramalarda, 37 Göçmen ile 12 Göçmen kaçakçısının yakalandığı bildirildi....
ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM NACİ  YAPAR, ENGELLİLER HAFTASI NEDENİYLE DÜZENLENEN ETKİNLİĞE KATILDI
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Anne Eli Kadın Kooperatifiyle birlikte, ‘Engelliler Haftası’ kapsamında düzenlenen programa katıldı. 100. Yıl Prefabrik...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ