Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Başkan Savaş Lansman toplantısında eylem planlarını açıkladı: Her alanda dirençli güçlü bir Hatay için planımız hazır!

<strong>Başkan Savaş Lansman toplantısında eylem planlarını açıkladı: Her alanda dirençli güçlü bir Hatay için planımız hazır!</strong>
  • 11.03.2024
  • Başkan Savaş Lansman toplantısında eylem planlarını açıkladı: Her alanda dirençli güçlü bir Hatay için planımız hazır! için yorumlar kapalı
  • 47 kez okundu

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili derinden sarsan depremlerin ardından 1 yılı aşkın süre geride kalırken deprem sonrasında Hatay’ın yeniden yapılanması adına Türkiye’de belediye düzeyinde ilk kez Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Deprem Sonrası Yeniden Kalkınma Planı’nın ilk aşaması olan Hızlı Yanıt Planı’nın lansman toplantısı Hatay Büyükşehir Belediyesi Expo yerleşkesi Hortikültür Alanı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından, tarih boyunca 13 farklı medeniyet ve 27 farklı kültüre ev sahipliği yapmış, kültürel miras, gastronomi, tarım, turizm gibi alanlarda elverişli bir yapıya sahip Hatay’ı herkes için eskisinden kapsayıcı, dirençli, güvenli ve cazip bir merkez haline getirmek hedefiyle 4 farklı dönüşüm teması, 17 hedef alan ve 56 farklı projeden oluşan Deprem Sonrası Yeniden Kalkınma Planı hazırlandı. Toplantıda Uluslararası Finansmanı onaylanmış 373 milyon Euro’luk 18 adet altyapı projesi tanıtıldı.

Hatay için 2024-2031 yılları arasında yeniden yapılanma sürecinde yol haritası olması düşünülen plan ile kültürel ve doğal değerlerini koruyan, altyapı ve üstyapısı ile afetlere karşı dayanıklı, yenilikçi ve çevreci teknolojilerle desteklenmiş, insanı odağına alan, sürdürülebilir, modern ve dirençli bir şehrin oluşturulması hedefleniyor.

Lansman toplantısında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kırk üç bin yıl öncesinin ayak izlerini taşıyan Hatay’ın Ortadoğu’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Kuzey Afrika’ya kadar uzanan coğrafyada büyük bir ticaret ve cazibe merkezi olmasının, içinde hem dağların, hem bereketli ovaların, hem denizin yani birçok nimetin bir arada olduğu müthiş bir coğrafyada bulunmasından kaynaklı olduğuna işaret etti.

Başkan Savaş,  2014 yılında büyükşehir belediye başkanlığına geldikleri günden itibaren Hatay’da bütüncül bir plan yapmaya gayret ettiklerini, ilk iş olarak, 1/100 binlik ve 1/5 binlik planlarını yaptıklarını, mikro bölgeleme çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

HATAY’I İYİLEŞTİRME PLANIMIZ HAZIR

Başkan Savaş, depremin ilk günlerinde insanların hayata bağlanması, soğuk kış şartlarından korunması, giyim kuşam ve yiyecek ihtiyacının giderilmesi için çaba sarf ettiklerini, bunu yaparken de 10. günden itibaren de Hatay’ı iyileştirme planını yaptıklarını dile getirdi.

Mevcut sorunlar ve çözüm yöntemleri ile ilgili sürdürülebilir stratejiler oluşturmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Başkan Savaş, “Burada beş ana etkeni tespit ettik. Mekansal, Ekonomik iyileştirme, toplumsal iyileştirme, ekolojik onarım ve afetlere hazır yönetim. Bu beş ana başlığın altında 32 strateji belirledik. Aynı zamanda 117 eylem planı hazırladık. Tüm bunları doğal ve kültürel mirasımızın korunması, sosyoekonomik gelişiminin desteklenmesi, afet riskinin azaltılması için yaptık. Bunları yaparken de birçok konuda çalışmaya devam ettik” dedi.

GELDİĞİMİZ GÜNDEN BERİ ÇALIŞIYORUZ

Göreve geldikleri ilk günden bu yana son on yılda Hatay’a büyük yatırım yaptıklarını anlatan Başkan Savaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 “ Arkadaşlarımız on yıldır hiç durmadı. Hatay’daki bütün noktaların projesini yaptı. 206 ayrı proje daha yaptılar ve bu iki yüz altı projenin finansman desteği bulduğumuzda 1,9 milyar dolar ederi var. Yani Hatay’ın hala yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var. Çok başarılı gidiyoruz ve bundan sonra da başarılı olmak zorundayız.”

KİRACILAR VE HAK SAHİBİ OLMAYANLAR İÇİN SOSYAL KONUTLAR YAPACAĞIZ

Deprem sonrası anayasa gereği hükümetin hak sahiplerine, devlet eliyle birer tane ev yapmak zorunda olduğunu hatırlatan Başkan Savaş, hak sahipleri dışında kalan vatandaşların hayat boyu konteynerde ya da çadırda yaşamasının mümkün olmadığına vurgu yaparak, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üç ayrı kategoride ev sahibi olmayan, ama yıllardır kirada yaşayan insanlar için uygun şartlarda uzun vadeli ödemelerle ev sahibi olabilmeleri için çalışma yaptıklarını anlattı.

İlk etapta Hollanda ile yaptıkları çalışmayla 450 konut, 80 dükkanın içinde yer aldığı Sosyal konut projesini hayata geçireceklerini ifade eden başkan Savaş, projeyi şöyle anlattı;

“Hollanda’yla bir çalışmamız var. Bunun dışında başka noktalarda, özellikle gerçekten ihtiyaç sahibi olup da ödeme imkanı çok yüksek olmayan insanlara yapacağız. İkinci yapacağınız konut şekli ise bizim kendi arazilerimizin üst kullanma hakkını onlara kullandıracağız. Arazi belediyemizin olacak ve üst hakkını onlara kullandırdığımız zaman biz kendi arazimizi onlara kiralamış olacağız. Ama kira bedeli almayacağız.

Üzerine yapmış olduğumuz evlerin alacağımız krediyle uzun vadede 8-10 yıl gibi vadede ödemesini sağlayacağız. Altyapı, yollar, yeşil alan gibi donatıları, sosyal donatıların hepsinin parasını belediyemiz tarafından karşılayacağız.

Üçüncü yapabileceğimiz ev çeşidi ise belli bölgede riskli alan edildi. O riskli alan içerisinde yine altyapısını yeşil alanını, sosyal donatısını, yollarını bizim yapacağımız ve üstünde sadece kişilerin evi olacağı ve evinin sadece parasını ödeyeceği bir sistem getiriyoruz.

Yani üç ayrı aşamada üç farklı sistemde insanlarımızın hangisine hangisi işine geliyorsa o sistemle onlara hizmet etme gayreti içinde olacağız.”

ENERJİ GİDER DEĞİL GELİR OLACAK

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU’nun büyük bir enerji tüketimine sahip olduğuna kaydeden başkan Savaş, Ortalama 3,2 milyon dolarlık aylık elektrik giderinin belediyenin üzerinde büyük bir yük olduğunu rüzgardan ve güneşten faydalanacak sistemlere geçerek, giderlerinin bir kısmını sübvanse etmiş olacaklarını söyledi.

YEŞİL ALANI 7 KAT ARTTIRDIK

Büyükşehir öncesi Hatay genelindeki yeşil alan 242 bin metrekare civarında olduğuna işaret eden Savaş, gelinen noktada Hatay’da ki yeşil alanın 1milyon 737 bin metrekare ile 7 katına yükseldiğini de belirtti.

HER İLÇEYE NÜFUS YOĞUNLUĞUNA GÖRE KREŞLER AÇACAĞIZ

Savaş, çalışan annelerin en büyük sorunu haline gelen kreşler konusunda da adımlar atarak, nüfus olarak küçük ilçelerde en az bir tane olmak üzere büyük ilçelerde de ihtiyaca göre kreşler açarak çalışan anneleri rahatlatacaklarına değindi.

ÇOCUKLAR HEM OKUYACAK HEM DOĞAYI TANIYACAK

Çocukların anne kucağından itibaren dijitalleşmeye, elektronik eşyalarla, cep telefonuyla, iPad’lerle bilgisayarlarla büyümeye başladığına ama ekolojik dünyadan, tarımdan , hayvancılıktan, doğadan haberi olmadığına dikkat çeken Başkan Savaş, “ Dünya Doktorlarıyla birlikte birlikte planlaması yaptıkları Ekolojik Okul projesinin bittiğini belki 10-15 gün içerisinde okulun temelini atacaklarını dile getirdi.

Başkan Savaş, çocukların bu okulda tarımla, doğayla, hayvanla tanışacaklarını ve eğitimlerini o ortam içerisinde alacaklarını söyledi.

Belki de Türkiye’de ilk olacak bu okullardan İskenderun’a da yapmayı planladıklarını sözlerine ekleyen Başkan Savaş, ” bu eğitim kurumu bir vakıf kurulup, vakıf aracılığıyla işletilecek. Biz oradan kira almayacağız. Öğrenciler bu okula sınavla girecek ve imtihanına girerken de oradaki giderler çok cüzi bir şekilde ailelerden alınacak. Yani okul kendi kendini idame edeceği şekilde alacaklar. Ama içerisinde tabii ki doğayla iç içe olacaklar ama aynı zamanda dünyayla da barışık bir eğitim sistemiyle karşı karşıya kalacaksınız” ifadesinde bulundu.

SEBZE MEYVE KURUTMA TESİSİ KURACAĞIZ

Hatay’ın bir tarım şehri olduğuna da işaret eden Başkan Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Devam eden Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında bu güne kadar 45 bin çiftçinin kimine tohum verdik, kimine fide verdik, kiminin hayvanının büyükbaş Hayvanın tırnağını kestik. Kimine de ucuz organik gübre temin ettik. Belediyemiz içerisinde kurutma alanı oluşturacağız. Hem meyve hem sebzeyi kurutup bunu paketleyip raf halini uzatıp katma değerini yükseltip ulusal ve uluslararası alan ticarete dönüştüreceğiz. Çünkü insanlarımızın üretmeye ve kazanmaya ihtiyacı var. Sadece bireylere destek vermiyoruz. Aynı zamanda kooperatiflerimize de destek veriyoruz.”

SPOR KOMPLEKSİ TEKRAR CANLANACAK

Türkiye’deki en kompakt spor komplekslerinden biri olan bin 717 dönüm içerisinde kurulu spor kompleksinin depremde hasar aldığını hatırlatan Başkan Savaş, Satrançtan futbola, voleyboldan basketbola 26 branştan hem profesyonel hem de amatör spor kulüplerini içerinde barındıran,  günde ortalama bin 600 vatandaşın da spor yaptığı, 13 civarında Süper Lig takımının da kullandığı kompleksin tekrar tadilatının yapılarak canlandırılacağını da ifade etti.

REHABİLİTASYON VE FİZİK TEDAVİ MERKEZİ KURULACAK

Depremle büyük bir travma yaşadıklarını kaydeden Başkan Lütfü Savaş, özellikle kadınlar ve çocukların bu travmada gerçekten de çok zor hayata tutunabildiklerini hatırlatarak, 13 dönümlük bir arazi üzerinde kuracakları fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde öncelikle depremlerde zarar görmüş insanların fizik tedavisinin yapılacağına dikkat çekti.

Başkan Lütfü Savaş konuşmasını şöyle tamamladı;

“Tüm bunlarla birlikte biz Hatay’ın ayağa kalkması, Hatay’ın bundan sonraki gelişmelerine katkı sağlaması adına tüm kurum ve kuruluşlarla huzur içerisinde, barış içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. Ankara dahil Avrupa dahil Türkiye’deki sivil toplum örgütleri dahil herkesle barış içerisinde şehrimizin gelişimine katkı sağlayacağız. Kurumsal yapımız için insan ve teknoloji gelişimine eğitimli insanları kurumumuza katmaya devam edeceğiz. Ve teknolojiden olabildiğince maksimum şekilde yaralanmaya devam edeceğiz. Bu bizim için bir milat, çünkü Hatay ilk defa böyle kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama yapıyor. Ve bu planlamayı yaparken de hem yurt içi, hem yurt dışı dinamiklerden, kurum ve kuruluşlardan ortak çalışıyoruz. Çünkü Hatay bizim canımız, onun için de güç birliği el birliğiyle Hatay’ı kalkındıracağız.”

Toplantının açılışında Hatay Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Strateji Komisyonu Başkanı ve Başdanışman Mustafa Başoğlu, katılımcılara Hızlı Yanıt Planı ile ilgili genel bilgiler verdi.

Hatay Valiliğinden Kuduz uyarısı: Defne ilçesinde sokak hayvanları toplatılacak!
Hatay Valiliği, Defne ilçesine bağlı Meydancık mahallesinde meydana gelen kuduz vakasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bölgenin karantinaya alındığına dikkat...
Antakya Başkan Yapar’ın  çalışmalarıyla nefes aldı
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın talimatıyla Antakyalıların nefes alabildikleri park ve yeşil alanlarda bakım onarım ve temizlik çalışması gerçekleştirildi....
Deprem Bölgesi Hatay’da Görevli İki Aile Hekiminin Eksik Yatan Üç Aylık Cari Ödemesini Hürriyet Sağlık-Sen Mahkemeye Taşıdı
Deprem bölgesi Hatay’da  görev yapan Hürriyet Sağlık-Sen üyesi iki Aile Hekiminin 2023 yılı Kasım ve Aralık ayları ile 2024 yılı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arterlerini temizliyor</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi trafiğin yoğun olarak seyrettiği ana arterlerde temizlik çalışması başlattı. Vatandaşlardan gelen talepler ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali tekrar uzatılsın!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Nisan 2024’e uzatılan mücbir sebep halinin...
Belen’de durdurulan 3 ayrı araçta 16 Suriye uyruklu göçmen yakalandı
Hatay’ın Belen ilçesinde durdurulan 3 ayrı araçta Suriye uyruklu 16 kişinin yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
İskenderun’da 10 DEAŞ’lı yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen operasyonlarında terör örgütü mensubu 10 DEAŞ’lının yakalandığı bildirildi.  Hata Valiliğinden yapılan açıklamada,   Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle...
Aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı
Hatay’da çeşitli suçlardan aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına...
1 Mayıs Tertip Komitesi’nden çağrı: Haydi 1 Mayıs’a
1 Mayıs, Antakya’da  düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 1 Mayıs Tertip komitesi yaptığı çağrıda, “Haydi 1 Mayıs’a” derken, Antakya Maksim alanında toplanılacağı...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Hataylı çiftçinin sesini duyun, köylüleri terörist yerine koymayın!
Saadet partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, sınır illerinde yaşayan çiftçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı....
CHP’li Nermin Yıldırım Kara Muhasebecilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı: İyi hesaplanmamış bir girişim mesleki sorunlar yaratmıştır!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin talepleri hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu: Mali...
Basın Vakfı Genel Kurulunu yaptı, Yılmaz Karaca güven tazeledi!
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapılan Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Mütevelliler Kurulu yeni yönetim kurulunu seçti. Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde...
İskenderun Denizciler Mahallesi Cami imamı Hasan İnci, komşusu tarafından öldürüldü
Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler Mahallesi cami İmamı Hasan İnci’nin (40) komşusu tarafından pompalı tüfekle öldürüldüğü bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan...
İskenderun’daki uygulamada 1103 şahıs, 728 araç ve 185 motosiklet sorgulandı
Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince 22.04.2024 tarihinde İskenderun genelinde yapılan uygulamalarda; 1103 şahıs, 728 araç ile 185 motosikletin sorgulandığı belirtildi. Hatay...
Hatay Büyükşehir Belediyesi İncesu  Parkını revize ediyor!
Hatay Büyükşehir Belediyesi; park, bahçe ve mesire alanı gibi yeni yeşil alanlar kazandırmak için proje çalışmalarına devam ederken bir yandan...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ