Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Bir Youtube kanalına konuşan Başkan Savaş: Aslında hepimiz öldük, ama bir kısmımız gömüldü!

Bir Youtube kanalına konuşan Başkan Savaş: Aslında hepimiz öldük, ama bir kısmımız gömüldü!
  • 24.01.2024
  • Bir Youtube kanalına konuşan Başkan Savaş: Aslında hepimiz öldük, ama bir kısmımız gömüldü! için yorumlar kapalı
  • 75 kez okundu

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir youtube kanalının canlı yayın konuğu olarak 6 Şubat depreminin yıldönümü yaklaşırken Hatay’a ilişkin soruları yanıtladı.

İKİ BİN YILININ EN BÜYÜK DEPREMİNİ YAŞADIK

6 Şubat depremi ve daha sonrasında yaşanan depremin çok ciddi bir boyutta olduğunu belirterek süreç hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “ Son iki bin yılın en büyük depremini yaşadık. Hatay’ın Antakya ve Defne ilçeleri depremden en çok etkilenen ilçeler. Depremin ilk tetiklendiği yer Kahramanmaraş olabilir ama en fazla Hatay etkilendi. İlk zamanlarda yaralarımızı sarmak için, hayatını kaybeden insanlarımızın defin işlerini yaptık. Halen çadırda ve konteynerlerde yaşayan insanlarımız var. Köylerde daha çok çadır, merkezde genellikle konteynerler var. Ve konteyner bekleyen insanlarımız da var. 130’dan fazla konteyner kent var” dedi.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞTIK, ÇALIŞMAYA DA DEVAM EDİYORUZ

Depremin ardından ilçelere göçün çok fazla olduğunu söyleyen Başkan Lütfü Savaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 “ Çoğu insanımız akrabalarına veya kendi köylerine yerleşti. Kırsal kesimdeki ihtiyaçlar oldukça arttı. Özellikle Altınözü, Yayladağı ve Reyhanlı’da nüfus iki veya üç kat daha fazla oldu. Biz sadece yıkılan bölgelerle değil kırsaldaki altyapı ve birçok ihtiyaçlar için uğraşıyoruz. Birçok yeni yapılan evlere altyapı yapıyoruz. Yeni yerleşim yerlerine de kanalizasyon hattı götürmek için gayret ediyoruz.  İlk 7 ayımız müthiş bir tempo ile geçti. Altyapımızın çok büyük bir kısmı ciddi zararlar gördü ve bizler gece gündüz demeden çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz.”

ÖNCELİĞİMİZ BARINMA VE OKULLAR

Hatay’da öncelikli sorunun barınma ve eğitim(okullar) olduğunu, iş yerleri ile birlikte bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan  Savaş, “Özellikle konut ve okullar bu iki faktör çözüldüğü zaman insanlarımızın çok büyük çoğunluğu şehirlerine dönecektir. Şehir dışına yerleşen insanlarımız okullarımızın büyük bir kısmı tamamen açıldığında Hatay’a döneceklerdir” diye konuştu.

Rönesans Rezidans ile ilgili dava sürecini takip ettiklerini de belirten Başkan Lütfü Savaş,  kendilerinden Büyükşehir Belediyesi olarak istenilen bilgiler olduğunu ve bunları gönderdiklerini ifade ederek, birçok müteahhidin cezaevinde olduğunu hatırlattı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Rönesans Rezidans’ın ruhsatı ile kendisinin hiçbir ilgisi olmadığını bir kez daha vurgulayarak, ruhsatın dönemin Ekinci Belediyesi tarafından verildiğini can kayıplarından büyük üzüntü duyduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti:

 “ 2013 yılına kadar bina denetimlerini odalar yapıyordu. Onların onayından sonra bize geliyorlardı. Teknik adamları olmayan belediyelere bu yetki verilmemeliydi. Yönetmelik buradaki belediyelerin yeterli imkanı olup olmadığına bakmalıydı.’’

Başkan Savaş, değiştirilen yönetmelikle hükümetin inşaat ruhsatlarını, teknik personeli yetersiz belde belediyeleri tarafından verilmesine sebep olarak denetimsizliğe sebep olduğunu ifade etti. 

 Depremin boyutunun çok fazla olduğunu belirterek hükümetin deprem yönetmeliğinde ciddi değişikliklerin yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş, “ Beklenenin üç katında ivme olduğu çok büyük bir deprem oldu. En çok da Antakya yatay ve dikey şekilde dalgalanmalar ile yakalandı. Her yerde yıkıntılar oldu” sözlerine yer verdi.

Başkan Lütfü  Savaş konuşmasının devamında yapılan eleştiriler hakkında şöyle konuştu:

 “ Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanıyım ben. Diğer illerdeki depremi de ben yapmadım. Belediyeler verdiği ruhsatı deprem yönetmeliğine göre verdi. Çok büyük dalga ile geldi deprem. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliği bu depremin büyüklüğüne uygun değildi. Bunun bölgeye göre değiştirilmesi lazım ki ülkemizde bir daha ölümler olmasın.

Önce yönetmeliğin gözden geçirilmesi lazım. Ben on yıldır Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Yaptığımız bir tane bina, bir tane köprü, alt geçit çökmedi. Hesap herkese sorulsun. Bana da sorulsun. Diğer illere de sorulsun.

Hatay’da 205 bin bölümü affettik diye imar affı getirerek seçim atmosferinde mitinglerde anons edenler de yargılansın. Bir an önce deprem çerçevesinde yönetmeliği değişmeli.”

HÜKÜMETİN YAPMASI GEREKEN YETKİ VE SORUMLULUK KONUSUNDA DAHA DOĞRU HAREKET ETMESİ

Deprem Yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş, “ Hükümet, ilgili bakanlık ve yapı denetim herkesin burada değerlendirilmesi lazım. Yeterli  teknik personeli olana yetki verilmesi lazım. Denetim organizasyonunun iyi yapılması lazım. Yönetmelik daha sert olmalı. Bu yönetmeliklerle yapılan binalar yine risk altındadır. Denetimlerle birlikte sigorta şirketlerini de katarsanız daha düzgün ve güçlü yapılanma olur. Hükümetin yapması gereken yetki ve sorumluluk konusunda daha doğru hareket etmesi” vurgusunu yaptı.

HÜKÜMETİN HATAY’DA TOKİ’YE YAPTRDIĞI HASTANE DAHİL BİNALAR DA YIKILDI

İktidar tarafından TOKİ eliyle yapılan binaların da ağır hasar aldığını veya yıkıldığını söyleyen Başkan Savaş açıklamalarına şöyle devam etti:

“ Emniyetin yeni binası yıkıldı. Ovada 2013 yılında yapmış oldukları devlet hastanesi ağır hasarlıydı ve insanlar orada hayatlarını kaybettiler. Jandarma ve Valilik binası da yıkıldı. Kusur bendeyse ben de dahil yargılanayım. Belediyeler denetim yapmaz. Proje uygunsa uygunluk verir. Yapı denetim firmaları kontrol eder. Hükümetin artık gerçekten de denetim elemanı olmayan kişilere yetki verilmesini ortadan kaldırması lazım.”

SEÇİMİ KAZANACAĞIZ’

Hatay’daki seçim süreci hakkında da değerlendirme yapan Başkan  Savaş şunları dile getirdi:

  “ Tarihi karar verildi ve kazanacak insana verildi. İnsanlarımız çok şükür bana güveniyor ben de Hataylılara güveniyorum, bunu biz yıllar boyunca sağladık. En kazançlı sermaye güvendir. Geçen seçimi 110 binden fazla fark atarak kazandık. Dışarıdan şehrimize gelen insanlara rağmen, 13 bin Suriyeli oyuna rağmen seçimi kazandık. Ben her taraftan oy alan bir insanım. Seçimi kazanacağız.”

HATAY’IN HER NOKTASINDAYIM

Hatay’da gerçekleştirilen seçim anketleri hakkında da konuşan Başkan Savaş şu görüşlere yer verdi:

“ Adaylar arasında anketlerde ben birinci çıktım. Kırsal kalkınma projemiz var. Hatay’ın her noktasındayım. Kırsalda iktidarla kafa kafaya gireceğiz. Seçimi rahat bir şekilde kazanacağız. Pandemi, yangın ve depremle birlikte çok büyük travmalar yaşandı. Depremde ilk üç gün kimse yoktu. 166 personelimiz hayatını kaybetti. Ben 56 gün buradaydım ve ihtiyaç sahipleri için karargah kurarak organizasyon yaptık. İlk üç günde 3 bin 800’den fazla insanımızı kurtardık.”

Hataylıların oldukça güçlü olduklarını ve süreci hep birlikte dayanışma ruhu ile atlatacaklarına inandıklarını söyleyen Başkan Lütfü  Savaş sözlerini şöyle tamamladı:

 “ Bizim insanlarımız şehrine aşık. Çakıl taşına bile tutunabilen gitmedi ve mücadele etti. Buradaki esnafımızın hayata tutunması ve ticarete başlaması Hatay için büyük kazanç. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sahip çıktığı kentimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

CHP’li Nermin Yıldırım Kara Hatay’daki taş ocakları konusunu TBMM’nin gündemine getirdi: Yurttaşlarımız adeta canından bezdiler!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki taş ocaklarının sayılarının her geçen gün artmasının vatandaşları canından bezdirdiğine dikkat çekti. Hatay’ın...
Samandağ Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Tahsin Demir hayatını kaybetti
Hatay’ın Samandağ Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Tahsin Demir hayatını kaybetti. Refik Eryılmaz başkanlığındaki Samandağ Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan aynı...
Hatay Valiliğinden Kuduz uyarısı: Defne ilçesinde sokak hayvanları toplatılacak!
Hatay Valiliği, Defne ilçesine bağlı Meydancık mahallesinde meydana gelen kuduz vakasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bölgenin karantinaya alındığına dikkat...
Antakya Başkan Yapar’ın  çalışmalarıyla nefes aldı
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın talimatıyla Antakyalıların nefes alabildikleri park ve yeşil alanlarda bakım onarım ve temizlik çalışması gerçekleştirildi....
Deprem Bölgesi Hatay’da Görevli İki Aile Hekiminin Eksik Yatan Üç Aylık Cari Ödemesini Hürriyet Sağlık-Sen Mahkemeye Taşıdı
Deprem bölgesi Hatay’da  görev yapan Hürriyet Sağlık-Sen üyesi iki Aile Hekiminin 2023 yılı Kasım ve Aralık ayları ile 2024 yılı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arterlerini temizliyor</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi trafiğin yoğun olarak seyrettiği ana arterlerde temizlik çalışması başlattı. Vatandaşlardan gelen talepler ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali tekrar uzatılsın!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Nisan 2024’e uzatılan mücbir sebep halinin...
Belen’de durdurulan 3 ayrı araçta 16 Suriye uyruklu göçmen yakalandı
Hatay’ın Belen ilçesinde durdurulan 3 ayrı araçta Suriye uyruklu 16 kişinin yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
İskenderun’da 10 DEAŞ’lı yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen operasyonlarında terör örgütü mensubu 10 DEAŞ’lının yakalandığı bildirildi.  Hata Valiliğinden yapılan açıklamada,   Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle...
Aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı
Hatay’da çeşitli suçlardan aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına...
1 Mayıs Tertip Komitesi’nden çağrı: Haydi 1 Mayıs’a
1 Mayıs, Antakya’da  düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 1 Mayıs Tertip komitesi yaptığı çağrıda, “Haydi 1 Mayıs’a” derken, Antakya Maksim alanında toplanılacağı...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Hataylı çiftçinin sesini duyun, köylüleri terörist yerine koymayın!
Saadet partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, sınır illerinde yaşayan çiftçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı....
CHP’li Nermin Yıldırım Kara Muhasebecilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı: İyi hesaplanmamış bir girişim mesleki sorunlar yaratmıştır!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin talepleri hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu: Mali...
Basın Vakfı Genel Kurulunu yaptı, Yılmaz Karaca güven tazeledi!
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapılan Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Mütevelliler Kurulu yeni yönetim kurulunu seçti. Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde...
İskenderun Denizciler Mahallesi Cami imamı Hasan İnci, komşusu tarafından öldürüldü
Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler Mahallesi cami İmamı Hasan İnci’nin (40) komşusu tarafından pompalı tüfekle öldürüldüğü bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ