CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere’den Yerel Basın’a Destek çağrısı!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, yerel basın kuruluşlarının ve yerel basın mensuplarının sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına önerge verdi. Abdurrahman Tutdere, “İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci, ekonomik kriz, pandemi süreci nedeniyle uygulanan zorunlu kısıtlamalar ve benzer diğer durumlar nedeniyle görev yapmakta zorlanan, yerel basın mensupları gerek iş hayatlarını gerekse sosyal yaşamlarını idame ettirebilmek için toplumumuzun büyük kesimi gibi destek beklemektedirler” dedi.
YEREL BASIN MENSUPLARI PANDEMİ SÜRECİNDE UYGULANAN KISITLAMALAR NEDENİYLE GÖREVLERİNİ YAPMAKTA ZORLANIYOR
Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere ve bazı CHP milletvekillerinin imzasıyla yerel basın kuruluşlarının ve yerel basın mensuplarının sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması adına gerekli araştırmaların yapılarak tedbirlerin alınması amacıyla açılması istenen Araştırma Komisyonu önergesinde, yerel basın mensuplarının özellikle pandemi sürecinde uygulanan zorunlu kısıtlamalar nedeniyle görev yapmakta zorlandıkları, gerek iş hayatlarını gerekse sosyal yaşamlarını idame ettirebilmek için toplumdan destek beklediklerinin altı çizildi.
YAYIMLANAN GAZETE VE DERGİ SAYISINDA AZALMA GERÇEKLEŞTİ
CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere açıklamasının devamında, “Gazete ve dergi sayısı, 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 8.0 azalarak 5 bin 485 oldu. Bu yayınların yüzde 57.4’ünü dergiler oluşturdu” ifadelerini kullanarak, 2019 yılı verilerine göre gazete ve dergi sayısındaki azalmaya dikkat çekti.
TÜİK tarafından yayımlanan yazılı medya istatistiklerini paylaşan Milletvekili Tutdere, “ 2019 yılında yayımlanan gazetelerin yüzde 90.8’i yerel, yüzde 7.3’ü ulusal, yüzde 1.9’u ise bölgesel yayın yaptı. Gazetelerin toplam tirajının yüzde 83.6’sı ulusal, yüzde 15.7’si yerel ve yüzde 0.8’ini bölgesel yayımlanan gazeteler, dergilerin ise yüzde 83.7’si ulusal, yüzde 12.9’u yerel ve yüzde 3.5’ini bölgesel yayımlanan dergiler oluşturdu” dedi.
YEREL BASIN AĞIR YARA ALDI
Yerel basın ve yerel basın emekçilerinin bölgelerinde yaşayan insanların ihtiyaçları ile yöre halkının talep ve beklentilerini gündeme taşıdıklarını ifade eden CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Yerel basın, bölgelerin sorunlarını ilgili yöneticilere aktarması, sorunlarının gündeme taşınması ve ulusal bazda yer edinmesinde büyük önem taşırlar” vurgusunu yaptı.
Yerel basının çok ağır ve zor koşullarda görevlerini ifa ettiklerinin altını çizen Abdurrahman Tutdere, ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden birisinin de yerel basın kuruluşları ve yerel basın emekçileri olduğunu belirterek, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin üzerine bir de pandemi sürecinin olumsuz etkileri yurttaşlarımızı daha da derin bir ekonomik darboğaza sokmuştur. Bu ekonomik kriz halinden en çok etkilenen sektörlerden birisi de yerel basın kuruluşları ve dolayısıyla yerel basın emekçileridir” açıklamasında bulundu.
YEREL MEDYANIN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN BİR AN ÖNCE SOMUT ADIMLAR ATILMALI
Zor bir süreç geçiren yerel medyanın ayakta kalabilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulayan Milletvekili Tutdere, “Kur artışları, vergi yükü, enflasyon gibi faktörler altında adeta ezilen, kriz ve pandemi nedeniyle de her geçen gün geliri azalan ve daha da zor bir sürece giren yerel medyanın ayakta kalabilmesi adına gerekli önlemlerin alınması, desteklerin artırılması, yerel basın çalışanlarının korunmasını sağlamalıyız” diyerek konuyla ilgili meclis araştırması yapılması çağrısında bulundu.