Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 34,00 / Satış: 34,14
€ EURO → Alış: 37,84 / Satış: 37,99

CHP Milletvekili Suzan Şahin’den Kadına yönelik şiddetle mücadele gününde Dayanışma çağrısı!

CHP Milletvekili Suzan Şahin’den Kadına yönelik şiddetle mücadele gününde Dayanışma çağrısı!
  • 25.11.2020
  • CHP Milletvekili Suzan Şahin’den Kadına yönelik şiddetle mücadele gününde Dayanışma çağrısı! için yorumlar kapalı
  • 667 kez okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda önemli bir mesafe kat edilemediğini belirterek, kadınlara yönelik her türlü şiddetin yaşam hakkını tehdit eden temel bir insan hakkı ihlali olduğunu ve kadınları özgür olmayan bir toplumun ilerlemesinden bahsedilemeyeceğini söyleyerek dayanışma çağrısı yaptı ve kadın üniversitelerini meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Şahin’in yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

‘‘Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul edilmiştir. 25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı direnen Mirabel kız kardeşlerin vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür. Ne yazık ki bu utanç ve ayıp hâlâ giderilememiştir.

Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda önemli bir mesafe kat edilememiştir.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarla ilgili “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın” demiştir. Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı bu sözün karşılığı ne acıdır; günümüz iktidarınca anlaşılamamıştır. Kadınlar omuz üstünde tutulmak bir yana, can güvenlikleri bile sağlanamamıştır. Tüm OECD ve AB ülkeleri arasında ülkemizde kadına yönelik şiddet oranları en yüksek rakamlara ulaşmış, kadınlar Cumhuriyet ile birlikte kazandığı tüm hakları kaybeden bir noktaya gelmiştir.

Uluslararası endekslerde Türkiye son sıralarda…

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Toplumsal Cinsiyet Açığı Endeksi 2020 raporuna göre 153 ülke içerisinde 130’uncu sırada, ekonomik katılım ve fırsatlarda 136’ıncı sırada, eğitime erişimde 113’üncü sırada, sağlık ve yaşam süresinde 64’üncü sırada, politik güçlenmede 109’uncu sırada,

OECD Toplumsal Kurumlar ve Toplumsal Cinsiyet Endeksi 2019 raporuna göre Türkiye %25 eşitlik değeriyle düşük ayrımcılık kategorisindeki ülkeler arasında, 120 ülke arasında 58’inci sırada yer almaktadır.

Uluslararası endekslerde kötü bir tablo ile karşı karşıya olduğumuz ülkemizde, her 4 kadından sadece 1’i işgücünde yer alabilirken, kadınlar erkeklerin 4 katı fazla zamanı ev işlerine harcamaktadır. 11 milyon 741 kadın ev işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamazken, 494 bin kadın ev işleri ve bakım hizmetleri nedeniyle işinden ayrılmıştır. Pandemi ile birlikte kadın işgücü yüzde 11, kadın istihdamı yüzde 9 azalırken, Covid-19 döneminde geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 45’e, iş başında olmayan kadın sayısı bir yılda 5 katına çıkmıştır. 5 milyon kadın yoksulluk sınırı altında yaşamakta, sosyal yardım alanların yüzde 61’i kadınlardan oluşmaktadır.

Kadınlar şiddet kıskacında yaşıyor…

Bu eşitsiz durum kadınlara daha çok şiddet olarak geri dönmektedir. 2020 yılının ilk 10 ayında en 229 kadın öldürülmüş, 122 kadın taciz edilmiş, 79 kadın tecavüze uğramış, 226 çocuk istismar edilmiştir. Sadece Ekim ayında kadınların %56’sı ev içerisinde öldürülmüş, kadınları öldüren 25 failden sadece 5’i tutuklanmıştır. Bir kadın koruma kararı için karakola başvuru yaptıktan sonra, üç kadın da uzaklaştırma kararına rağmen öldürülmüştür. Yargıya intikal eden davalarda da kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkili soruşturma yürütülmemekte, çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakılmakta, artan kadın cinayeti davalarında halen haksız tahrik ya da iyi hal indirimlerinin failleri cesaretlendirici şekilde uygulanmaktadır.

Kadınları şiddetten koruyan yasalar uygulanmıyor…

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda bir adım bile ileri gidilemediğinin önemli bir göstergesi olan bu veriler ortaya koymaktadır ki; iktidarın sessizliği, failleri “aklama” çabası, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik yürütülen karalama kampanyaları evlerde, sokaklarda, işyerlerinde kadına yönelik şiddet uygulayanları daha da yüreklendirmektedir. Şiddet azaltılması gereken bir insanlık hakkı ihlali iken, devletin şiddeti yüreklendirmesi, özendirmesi çok büyük bir çelişkidir. Aynı zamanda kadınların güçlendirilmesi yönünde somut ve kararlı bir iradenin olmadığının da önemli bir göstergesidir.

Kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddetin faillerin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için titizlikle hazırlanmış uluslararası bir sözleşme olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi uygulanmamaktadır. Bununla birlikte İstanbul Sözleşmesi’nin iç hukuktaki yansıma olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesine dair Kanunun uygulanmasında yaşanan sorunlar hala devam etmektedir. Kadınlar kanun kapsamında alınan koruma kararlarına, tedbirlere rağmen şiddete uğramaya, öldürülmeye devam etmektedir. 6284 sayılı kanun, uygulayıcılarının pasif ve özensizliği ile işlevsiz ve kağıt üstü bir kanun haline getirilmek istenmektedir.

Kadınları koruyan tüm düzenlemelere rağmen, kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesinin en önemli nedeni şiddetin kaynağına odaklı çözümlerin geliştirilememiş olmasıdır. Devletin bu anlamda kadınları güçlendirecek politikaları, tam tersi kadınların insan haklarını, en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan uluslararası sözleşmeleri ve kanunları kaldırmaya yönelik talepleri karşısında etkisiz kalmaktadır. Kadın cinayetlerini durdurma iradesini açıkça ortaya koyamayan iktidar, çözüm yoluna da saldırarak kadınların öldürülmesine göz yumuyor.

Eşit ve özgür bir dünya mümkün…

Kadına yönelik her türlü şiddet, yaşam hakkını tehdit eden, temel bir insan hakkı ihlalidir ve Kadınları özgür olmayan bir toplumun ilerlemesinden bahsedilemez.

Bu anlamda 25 Kasımlar, kadınların toplumsal rol ve statülerinin yükseltildiği, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere ulaşabildiği, üretime, yönetime katılma imkânlarının, katkılarının arttığı, insanca yaşam koşullarına eriştiği, eşitlikçi, demokratik bir toplum için; her şeyden önce kadına yönelik her türlü şiddetin sonlandırılmasına dönük ciddi adımların atılmasına vesile olsun.

Tüm kadınların şiddetten uzak eşit ve özgür olduğu dünyayı yaratmak için mücadeleye devam edeceğiz.’’

KADINLARA YÖNELİK ÜNİVERSİTELERDEKİ AYRIMCILIK MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, kadınlara yönelik üniversitelerde ayrımcılık yapıldığını söyleyerek konuyu  meclis gündeminde taşıdı. Şahin TBMM Başkanlığına verdiği önergede, ‘‘Akademide kadınlar farklı kontrol ve dışlama yöntemlerine ya da hiyerarşik ilişkiler içinde cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Bunun bir göstergesi olarak Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yayımlanan verilere göre 175 bin 553 akademisyenin 96 bin 153’ü erkek, 79 bin 417’si ise kadınlardan oluşmaktadır. Akademide yükseldikçe kadın oranları daha da azalmaktadır. Araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarının yüzde 50’sinden fazlası kadınlardan oluşurken, 29 bin 376 profesörün sadece 9 bin 451’i kadındır. Bazı üniversitelerde ise kadın profesör hiç bulunmazken, bazı üniversitelerde ise yalnızca bir ya da iki kadının profesör kadrosunda yer aldığı görülmektedir. Ankara Bilim Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu, Bayburt Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde erkek profesörler bulunurken, kadın profesör sayısı sıfırdır.’’ ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME YAPILIYOR

CHP’li Şahin, AKP hükümetinin bütçe yaparken toplumsal cinsiyete duyarlı olmadığını ve kadınlara yönelik artan şiddet olaylarının önüne geçecek gerekli proje ve yatırımları yapmamasını eleştirerek ‘‘Türkiye’de YÖK bünyesinde ve üniversitelerin iç politika tercihi şeklinde benimsedikleri “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planları” çoğunlukla bulunmamakta, çok az sayıda üniversitede kurumsal tercihlerle bu tür uygulamalar yapılmaktadır. Üniversitelerin temel politikalarının “toplumsal cinsiyet etki analizine” tabi olmadığı, “toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme” yaklaşımının öncelikli kamusal bir tercih haline dönüşmediği açıkça görülmektedir. Akademide eşitliği sağlayacak etkin araçlardan ve usullerden yoksun bir araştırma ve öğretim ortamı söz konusuyken, On Birinci Kalkınma Planı’nda yer verilen “kadın üniversitelerinin kurulması” hedefi de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yükümlülüğünü sağlamaktan oldukça uzaktır. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer alan kadın üniversiteleri konusunda, Japonya’daki modeli inceleyen bir raporun hazırlanması ve kadın üniversitelerinin akademik birimlerinin kurulması çalışmalarına başlanması gereğine yer verilmiş, konu ‘Yüksek Öğretimde Çeşitliliğin Artırılması’ başlığı altında ele alınmıştır. Japonya’daki kadın üniversitelerinin, cinsiyetçi kalıpları sürdüren, başarısız bir model olduğunu, uluslararası üniversite sıralamalarında ilk 1000’e dahi giremediklerini ve pek çoğunun öğrenciler tarafından artık tercih edilmediğini, ayrıca ABD’de, 50 yıl önce 230 civarında olan kadın kolejleri uygulamasının 45’e düştüğü bilgisi birçok araştırmada dile getirilmektedir.’’ dedi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın şu sorulara cevap vermesini istedi;

  1. Kadın araştırmacıların bilim özgürlüğünden kaynaklanan haklardan eşit biçimde yararlanabilmesi için alınan önlemler nelerdir?
  2. Akademide cinsiyete dayalı dengesizlik ve dezavantajların tespit edilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Varsa tespit edilen sorunların çözümü için belirlenen hedefler nelerdir?
  3. Üniversitelere yapılan kadro alımlarında kadın-erkek eşitliği gözetilmekte midir?
  4. Hiç kadın profesörü bulunmayan üniversiteler için kadın akademisyen oranında dengenin sağlanması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?
  5. Kadrosunda hiç kadın profesör bulunmayan Ankara Bilim Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu, Bayburt Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde profesör alım koşulları nedir? Başvuru koşullarında cinsiyetçi bir tutum söz konusu mudur? 2011-2020 yılları arasında bu kadrolara başvuran kadın sayısı nedir? Başvuran kadınların kaçının başvurusu hangi gerekçe ile reddedilmiştir?
  6. Kadınların akademide yer alabilmesi ve yükselebilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
  7. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi üniversitelerde uygulanmakta mıdır? Bu konuda kaç üniversitede bir çalışma vardır? Tutum belgesinin uygulanmasının zorunlu olması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
  8. Üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin arttırılması yönünde çalışmalar yapmak yerine kadınlar için ayrı üniversite kurulması isteğinin nedeni nedir?
  9. Kadın üniversiteleri hedefi Anayasamızın eşitlik ilkesine Türk eğitim sisteminin temel mevzuat ve ilkelerine aykırı değil midir? Kadın üniversitesi kurulması cinsiyete bağlı ayrımcılık değil midir?
  10. Kadın üniversiteleri hedefi konusunda kadın örgütlerinin, siyasi partilerin, üniversitelerin bileşenlerinin görüşü alınmış mıdır?
  11. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda 153 ülke içerisinde 121’inci sırada yer alan Japonya’nın örnek alınmasının nedeni nedir?
Valiler Kararnamesi yayınlandı: İskenderun Kaymakamı Demiryürek Kırşehir, Hatay eski Valisi Rahmi doğan Sakarya Valisi oldu
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 ilin valisini görevden alıp Mülkiye Baş Müfettişi olarak atarken, 16 İl’e...
CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN’İ HATAY’A ÇAĞIRIYORUZ!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Milli Eğitim Bakını Yusuf Tekin’i Hatay’daki Okulların durumunu görmek için, “Milli Eğitim Bakanı Yusuf...
CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: HATAY’DA ŞİRKETLERE BU CESARETİ KİM VERİYOR?
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki Taş Ocaklarının insan sağlığı ve çevreye etkileri hakkında yazılı bir basın...
30 AĞUSTOS’TA GERİ PLANA İTİLEN GAZİLER GÜNÜ YARIN KUTLANACAK
19 Eylül Gaziler günü yarın Antakya’da düzenlenecek törenle kutlanacak. Gaziler gününün kutlanacağı 19 Eylül öncesinde Gazetemize 30 Ağustos 2024 günü...
ANTAKYA’DA BİR İŞYERİNDEN 2.500.000 LİRALIK MAL ÇALAN İKİ KİŞİ YAKALANDI
Hatay’ın Merkez ilçesi Antakya’da bir işyerinden 2.500.000 Liralık mal çalan iki kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Valiliğinden yapılan...
İSKENDERUN’DA 130.000 ADET GÜMRÜK KAÇAĞI MAKARON İLE 880 PAKET SİGARA YAKALANDI
Hatay’ın İskenderun ilçesinde gümrük kaçağı 130.000 adet makaron ile 880 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
İSKENDERUN’DA 130.000 ADET GÜMRÜK KAÇAĞI MAKARON İLE 880 PAKET SİGARA YAKALANDI
Hatay’ın İskenderun ilçesinde gümrük kaçağı 130.000 adet makaron ile 880 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
ARSUZ’DA TEHDİT VE MALA ZARAR VERME ŞÜPHELİSİ BİR KİŞİ TUTUKLANDI
Hatay’ın Arsuz ilçesinde tehdit ve mala zarar verme şüphelisi bir kişi çıkarıldığı adli mercilerce tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
PAYAS’TA HIRSIZLIK SUÇLUSU BİR KİŞİ KOVALAMACA SONUCU YAKALANDI
Hatay’ın Payas ilçesinde, hırsızlık ve nitelikli yağma suçlarından aranan bir kişi Polis’in kovalamacısı s onucu yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,...
HATAY VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA:  DEKUK ŞELLALEESİ CİVARINDA BULUNAN MADEN FİRMASININ FAALİYETİ DURDURULDU!
Hatay Valiliği, taş ıocakları dolayısıyla zarar gördüğü öne sürülen Defne Harbiye’deki  Dekuk Şelalesi civarındaki maden firmasının faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti. Hatay...
ÇEVRECİLERDEN DEKUK ŞELLALESİNE SAHİP ÇIKIP MADEN OCAĞINA TEPKİ GÖSTERDİ
Hatay’ın  Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi’ndeki  Tarihi Dekuk Şellalesi civarında faaliyet gösteren maden ocağına çevreciler tepki gösterdi. Dekuk Şellalesine giden...
Peygamberimiz ve şahsiyat inşası konulu  konferans bugün
Camiler ve Din görevlileri  haftası dolayısıyla “Peygamberimiz ve şahsiyet inşası” konulu konferans düzenlendi. Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferans...
HATAY’A 27 MİLYARLIK YATIRIM SAĞLADIKLARINI BELİRTEN BAKAN GÖKTAŞ:  HATAY’IN YENİDEN DOĞUŞUNA HEP BİRLİKTE TANIKLIK EDECEĞİZ!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş,  6 Şubat depremleri sonrası şehirde devam eden çalışmalarla ilgili incelemelerde bulunmak ve...
SAMANDAĞ’DA YOL YENİLEME SEFERBERLİĞİ!
Hatay’ın Samandağ Belediyesi ekipleri ilçede bozuk yol bırakmama hedefi ile başta okul yolları olmak üzere ana arterler, cadde ve ara...
İSKENDERUN DENİZCİLER MAHALLESİNDE YOLLAR YENİLENİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara il genelinde güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlamak hedefiyle başlattığı yol genişletme, düzenleme ve asfaltlama çalışmaları...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ