Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar!

Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar!
  • 10.05.2022
  • Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar! için yorumlar kapalı
  • 547 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri “9 Mayıs Çölyak Hastaları günü” dolaysıyla “Gereçka kekini” çölyak hastaları için gastronomi bölümü mutfağında hazırladılar. Öğrenciler “Bu günkü öğünümüzde çölyak hastalarının tüketimine uygun beslenme örneğini deneyimlemiş olduk” dediler.

Çölyak Hastaları dolaysıyla Mustafa Kemal Üniversitesi gastaronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencileri farkındalık yaratmak için kendilerine has greçka kekini yaparak üniversite öğrencilerine ikram ettiler.

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa ve arpa tahıllarının bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.

Ülkemizde çölyak hastalığı sayısı 250-750 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastaların yüzde onuna tanı konulmuştur. Yani 25-75 arasında olduğu açıklanmaktadır.

Çölyak hastaları için hazırlanan kekin ve diyet yemeklerini yapımından, servisine dek izledik. Keki yapan öğrencilerle, öğretim üyeleri ile görüştük. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir

Gastronomi bölümü öğrencileri, öğretim üyeleri hastalar için hazırlanan diyet yemeklerinin pahalılığına dikkat çekerek, istenirse devlet başta olmak üzeri belediyeler, sanayi grupları, sivil toplum örgütleri ortak bir altyapı hazırlayarak diyet yemeklerini daha ucuza mal edeceklerini ifade ettiler.

Öğrencilerden Elif Özkeskin 9 Mayıs gününde çölyak hastaları gününde farkındalık yaratmak için menü oluşturduklarını, “Ben ve arkadaşım çölyak hastaları için greçka kekini yaptık. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir.” Öğrencilerden Elif Dizlek ise çölyak hastalığının bulaşıcı olmadığını “gıda mühendisliğinin eşliğinde tamamen glutensiz bir yemek oluşturduk. Greçka keki tamamen kara buğday ve yulaf unundan yapılan yaptık. Biz gastronomi öğrencileri olmaktan çok mutluyuz, bizler aynı zamanda toplumun sağlıklı beslenmesine hizmet veriyoruz” ifadesini kullandı. Öğrencilerden Vedat Yıldırım, spor yaptığı için sağlıkla beslenmek amacıyla gastronomi bölümünü seçtiğini söyledi. “Ben spor yapan birisi olarak bu bölümü seçtim ve bölümle hayallerime kavuşacağıma inanıyorum. Spor ve yemek yan,yana olduğunda harika bir ikili oluşturacaktır. Ayrıca üniversite de bu gastronomi bölümünü seçmelerini öneriyorum. “ dedi.

Doç. Dr. Sait Doğan (İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı)

Bu gün çölyak günüdür. Bu kapsamda öğrencilerimiz ve personelimiz çölyak hastalığı gününde farkındalık oluşturmak, yine çölyak hastalarının yiyeceklerine dikkat çekmek adına, mutfağımızda greçka kekini ürettik. Hastaların nasıl beslendiklerini, nasıl tat aldıklarını anlamak için bir deneyim oluşturduk. Bütün öğrencilerimize bu yemekleri bu gün ikram ediyoruz. Gastronomi topluluğu olarak, önümüzdeki günlerde sırası ile makarna, paskalya çöreği gibi öğrencilerimizle birlikte etkinlikler yapacağız. Gastronomi öğrencileri bu işi severek yapıyorlar. Mutafından diğer alanlara kadar pratik olarak da yetişiyorlar. Bazı meslekler vardır dünyanın her yerinde geçerlidir. İnsanoğlu için yemek, içmek vazgeçilmezdir. Evin dışında yemek yeme alışkanlığı artış eğilimindedir. Bizim öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduktan sonra dünyanın her yerinde kendi girişimlerini kurma, yemeklerini yapıp, sunma ve satabilme potansiyeline sahip bireyler yetiştiriyoruz. Kamu kurumlarında çalışma, akademik kariyer yapma,. En önemlisi ise özel sektörde çalıştığı gibi kendi girişimciliğini yapabilme özelliğine sahip bir meslekte yetişiyorlar.

Mehmet Ersin Birsen (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi)

Biz gastronomi bölümü olarak çölyak hastalığı gününde bir menü hazırladık. Greçka kekini özel olarak öğrencilerimiz hazırladı. Bu kekimizi bizim öğrencilerimize sunacağız, ayrıca bu hastalık ile ilgili broşürler hazırladık, bizim Hatay ilimizde 1500 çölyak hastası vardır. Bizim hazırladığımız bu çalışma toplumsal sağlığın oluşmasında da katkı sunulmasıdır. Çölyak hastalarının diyetleri pahalıdır ama hazırlanan ürünler ülkemizde üretilmektedir. İstenirse fiyatları uygun menü veya hazır yiyecekler yapılabilinir. Bu anlamda sanayi grupları, belediyelerimiz, sevil toplum kuruluşlarının harekete geçmesini bekliyoruz. Üniversite olarak, çölyak hastalarının ucuz yiyecek alması için yapılacak çalışmaları hazır olduğumuzu belirtelim.

HÜSEYİN GÜLER

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ CÜCE  VE KİMSESİ OLMAYAN ÇİFTİ YALNIZ BIRAKMADI
Hatay Büyükşehir Belediyesi , “2025 Aile Yılı” kapsamında il genelinde dezavantajlı ailelerin yanında olmaya devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi yönetici...
CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: MALİ MÜŞAVİRLER TEKNİK VE HUKUKİ İYİLEŞTİRMELER İSTİYOR!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Nermin Yıldırım Kara, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin mesleki taleplerine ilişkin yazılı...
SAMANDAĞ EĞİTİM-SEN: TOPLU SÖZLEŞME HAKKIMIZ GREV SİLAHIMIZ!
Samandağ Eğitim Sen Şube Yönetimi; Türkiye Geneli alınan eylem kararı gereğince “Güvencesizliğe, İşsizliğe, Yoksulluğa Teslim Olmayacağız! Şiarıyla Abdullah Cömert alanında...
BAŞKAN İBRAHİM NACİ YAPAR’IN KATILIMIYLA CUMA NAMAZI ÇIKIŞI AŞURE DAĞITILACAK
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın katılımıyla, Aşure gününde Antakya Belediyesi Aşure dağıtacak. Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Aşure günü münasebetiyle...
HATAY MİLLETVEKİLİ NECMETTİN ÇALIŞKAN’DAN TEKNİK PERSONEL İÇİN “MESLEK KANUNU” TEKLİFİ!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, kamuda görev yapan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının uzun süredir beklediği özlük...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEZAVANTAJLI AİLELERİ YERİNDE ZİYARET EDİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda il genelinde dezavantajlı aileleri ziyaret etmeye devam ediyor. HATAY Büyükşehir Belediyesi  Basın...
<strong>ANTAKYA ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU: DEPREMİN YIKTIĞI, YANGININ YAKTIĞI ANTAYA’DA ORMAN YANGINLARINI TESPİT EDECEK SİSTEMLER KURULMALI!</strong>
Antakya Çevre Koruma Derneği, Depremin Yıktığı Yangının Yaktığı Antakya’da Orman yangınlarını tespit edecek sistemler kurulmasını istedi. Antakya Çevre Koruma Derneği...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, PAYAS’TA MAVİ VE YEŞİLİ BULUŞTURUYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ekipleri, Payas’ta Plaj ve Mesire Alanı projesini başlattı. Hatay...
TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI İSİKENDERUN TEMSİLCİSİ MEDİNE YAYMAN:
İKTİDARIN EMEKLİLERLE AÇLIK OYUNU OYNAMASINA İZİN VERİLEMEZ ! Tüm Emeklilerin Sendikası İskenderun temsilcisi  Medina Yayman, iktidarın Emeklilerle açlık oyunu oynanmasına...
AK PARTİ HATAY MİLLETVEKİLİ ABDULKADİR ÖZEL: TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK OTOBAN TÜNELİ BELEN TÜNELİ OLACAK!
AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Türkiye’nin en büyük otoban tüneli projelerinden biri olan İskenderun – Antakya Otoyol şantiyesini ziyaret...
SARILMAYAN DEPREM YARASINI, YANGIN KANATTI
Hatay bir sabah depremle uyandı, insanlar canlarını, evlerini, mallarını yitirdiler. Tam yaralar sarılacak derken büyük bir yangınla yüz, yüze geldiler....
ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM NACİ  YAPAR, YANGINDAN ETKİLENEN MAHALLELERİ ZİYARET ETTİ!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Antakya’nın ormanlık alanlarında çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılan yangından etkilenen mahalleleri ziyaret etti....
AMANOS ETEKLERİNDEKİ KAYISI, ERİK ÜRETİCİLERİ “HÜKÜMET BİZİM;  SU, İLAÇ VE MÜHENDİS SORUNUMUZU ÇÖZSÜN”
Amanos eteklerindeki Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Kozaklı, Kurtbağ, Üçgüllük, Derekuyu, Ada, Karagöz gibi (saklı köyler) olarak bilenen mahallelerde, taşların, ormanların...
SOKAKTAKİ  VATANDAŞ DERTLİ: BU ŞARTLARDA BİZ GEÇİNEMİYORUZ, ONLAR BU ÜCRETE GEÇİNSİNLER!
Hatay’da sokaktaki vatandaşa nasıl geçindiklerini, ücretlerinin durumu, bu maaşla birikim sağlayabilmelerinin mümkün mü?  Sorular sorduk. Vatandaşa Nasıl geçindiklerine ilişkin şu...
TÜRK HARB-İŞ İŞÇİLERİ:  HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN MEYDANLARA İNİYORUZ
Hatay İskenderun’da eski Ağır Bakım Fabrikası diye bilinen 51. Fabrika Müdürlüğü önünde Tank bakım işçileri iş çıkışında yeniden bir eylem...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ