Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar!
İskenderun Teknik Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri “9 Mayıs Çölyak Hastaları günü” dolaysıyla “Gereçka kekini” çölyak hastaları için gastronomi bölümü mutfağında hazırladılar. Öğrenciler “Bu günkü öğünümüzde çölyak hastalarının tüketimine uygun beslenme örneğini deneyimlemiş olduk” dediler.
Çölyak Hastaları dolaysıyla Mustafa Kemal Üniversitesi gastaronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencileri farkındalık yaratmak için kendilerine has greçka kekini yaparak üniversite öğrencilerine ikram ettiler.
Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa ve arpa tahıllarının bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.
Ülkemizde çölyak hastalığı sayısı 250-750 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastaların yüzde onuna tanı konulmuştur. Yani 25-75 arasında olduğu açıklanmaktadır.
Çölyak hastaları için hazırlanan kekin ve diyet yemeklerini yapımından, servisine dek izledik. Keki yapan öğrencilerle, öğretim üyeleri ile görüştük. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir
Gastronomi bölümü öğrencileri, öğretim üyeleri hastalar için hazırlanan diyet yemeklerinin pahalılığına dikkat çekerek, istenirse devlet başta olmak üzeri belediyeler, sanayi grupları, sivil toplum örgütleri ortak bir altyapı hazırlayarak diyet yemeklerini daha ucuza mal edeceklerini ifade ettiler.
Öğrencilerden Elif Özkeskin 9 Mayıs gününde çölyak hastaları gününde farkındalık yaratmak için menü oluşturduklarını, “Ben ve arkadaşım çölyak hastaları için greçka kekini yaptık. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir.” Öğrencilerden Elif Dizlek ise çölyak hastalığının bulaşıcı olmadığını “gıda mühendisliğinin eşliğinde tamamen glutensiz bir yemek oluşturduk. Greçka keki tamamen kara buğday ve yulaf unundan yapılan yaptık. Biz gastronomi öğrencileri olmaktan çok mutluyuz, bizler aynı zamanda toplumun sağlıklı beslenmesine hizmet veriyoruz” ifadesini kullandı. Öğrencilerden Vedat Yıldırım, spor yaptığı için sağlıkla beslenmek amacıyla gastronomi bölümünü seçtiğini söyledi. “Ben spor yapan birisi olarak bu bölümü seçtim ve bölümle hayallerime kavuşacağıma inanıyorum. Spor ve yemek yan,yana olduğunda harika bir ikili oluşturacaktır. Ayrıca üniversite de bu gastronomi bölümünü seçmelerini öneriyorum. “ dedi.
Doç. Dr. Sait Doğan (İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı)
Bu gün çölyak günüdür. Bu kapsamda öğrencilerimiz ve personelimiz çölyak hastalığı gününde farkındalık oluşturmak, yine çölyak hastalarının yiyeceklerine dikkat çekmek adına, mutfağımızda greçka kekini ürettik. Hastaların nasıl beslendiklerini, nasıl tat aldıklarını anlamak için bir deneyim oluşturduk. Bütün öğrencilerimize bu yemekleri bu gün ikram ediyoruz. Gastronomi topluluğu olarak, önümüzdeki günlerde sırası ile makarna, paskalya çöreği gibi öğrencilerimizle birlikte etkinlikler yapacağız. Gastronomi öğrencileri bu işi severek yapıyorlar. Mutafından diğer alanlara kadar pratik olarak da yetişiyorlar. Bazı meslekler vardır dünyanın her yerinde geçerlidir. İnsanoğlu için yemek, içmek vazgeçilmezdir. Evin dışında yemek yeme alışkanlığı artış eğilimindedir. Bizim öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduktan sonra dünyanın her yerinde kendi girişimlerini kurma, yemeklerini yapıp, sunma ve satabilme potansiyeline sahip bireyler yetiştiriyoruz. Kamu kurumlarında çalışma, akademik kariyer yapma,. En önemlisi ise özel sektörde çalıştığı gibi kendi girişimciliğini yapabilme özelliğine sahip bir meslekte yetişiyorlar.
Mehmet Ersin Birsen (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi)
Biz gastronomi bölümü olarak çölyak hastalığı gününde bir menü hazırladık. Greçka kekini özel olarak öğrencilerimiz hazırladı. Bu kekimizi bizim öğrencilerimize sunacağız, ayrıca bu hastalık ile ilgili broşürler hazırladık, bizim Hatay ilimizde 1500 çölyak hastası vardır. Bizim hazırladığımız bu çalışma toplumsal sağlığın oluşmasında da katkı sunulmasıdır. Çölyak hastalarının diyetleri pahalıdır ama hazırlanan ürünler ülkemizde üretilmektedir. İstenirse fiyatları uygun menü veya hazır yiyecekler yapılabilinir. Bu anlamda sanayi grupları, belediyelerimiz, sevil toplum kuruluşlarının harekete geçmesini bekliyoruz. Üniversite olarak, çölyak hastalarının ucuz yiyecek alması için yapılacak çalışmaları hazır olduğumuzu belirtelim.
HÜSEYİN GÜLER