Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,29 / Satış: 32,42
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar!

Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar!
  • 10.05.2022
  • Çölyak Hastaları için “Greçka Keki” Hazırladılar! için yorumlar kapalı
  • 390 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri “9 Mayıs Çölyak Hastaları günü” dolaysıyla “Gereçka kekini” çölyak hastaları için gastronomi bölümü mutfağında hazırladılar. Öğrenciler “Bu günkü öğünümüzde çölyak hastalarının tüketimine uygun beslenme örneğini deneyimlemiş olduk” dediler.

Çölyak Hastaları dolaysıyla Mustafa Kemal Üniversitesi gastaronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencileri farkındalık yaratmak için kendilerine has greçka kekini yaparak üniversite öğrencilerine ikram ettiler.

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa ve arpa tahıllarının bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.

Ülkemizde çölyak hastalığı sayısı 250-750 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastaların yüzde onuna tanı konulmuştur. Yani 25-75 arasında olduğu açıklanmaktadır.

Çölyak hastaları için hazırlanan kekin ve diyet yemeklerini yapımından, servisine dek izledik. Keki yapan öğrencilerle, öğretim üyeleri ile görüştük. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir

Gastronomi bölümü öğrencileri, öğretim üyeleri hastalar için hazırlanan diyet yemeklerinin pahalılığına dikkat çekerek, istenirse devlet başta olmak üzeri belediyeler, sanayi grupları, sivil toplum örgütleri ortak bir altyapı hazırlayarak diyet yemeklerini daha ucuza mal edeceklerini ifade ettiler.

Öğrencilerden Elif Özkeskin 9 Mayıs gününde çölyak hastaları gününde farkındalık yaratmak için menü oluşturduklarını, “Ben ve arkadaşım çölyak hastaları için greçka kekini yaptık. Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucunda gelişmektedir.” Öğrencilerden Elif Dizlek ise çölyak hastalığının bulaşıcı olmadığını “gıda mühendisliğinin eşliğinde tamamen glutensiz bir yemek oluşturduk. Greçka keki tamamen kara buğday ve yulaf unundan yapılan yaptık. Biz gastronomi öğrencileri olmaktan çok mutluyuz, bizler aynı zamanda toplumun sağlıklı beslenmesine hizmet veriyoruz” ifadesini kullandı. Öğrencilerden Vedat Yıldırım, spor yaptığı için sağlıkla beslenmek amacıyla gastronomi bölümünü seçtiğini söyledi. “Ben spor yapan birisi olarak bu bölümü seçtim ve bölümle hayallerime kavuşacağıma inanıyorum. Spor ve yemek yan,yana olduğunda harika bir ikili oluşturacaktır. Ayrıca üniversite de bu gastronomi bölümünü seçmelerini öneriyorum. “ dedi.

Doç. Dr. Sait Doğan (İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı)

Bu gün çölyak günüdür. Bu kapsamda öğrencilerimiz ve personelimiz çölyak hastalığı gününde farkındalık oluşturmak, yine çölyak hastalarının yiyeceklerine dikkat çekmek adına, mutfağımızda greçka kekini ürettik. Hastaların nasıl beslendiklerini, nasıl tat aldıklarını anlamak için bir deneyim oluşturduk. Bütün öğrencilerimize bu yemekleri bu gün ikram ediyoruz. Gastronomi topluluğu olarak, önümüzdeki günlerde sırası ile makarna, paskalya çöreği gibi öğrencilerimizle birlikte etkinlikler yapacağız. Gastronomi öğrencileri bu işi severek yapıyorlar. Mutafından diğer alanlara kadar pratik olarak da yetişiyorlar. Bazı meslekler vardır dünyanın her yerinde geçerlidir. İnsanoğlu için yemek, içmek vazgeçilmezdir. Evin dışında yemek yeme alışkanlığı artış eğilimindedir. Bizim öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduktan sonra dünyanın her yerinde kendi girişimlerini kurma, yemeklerini yapıp, sunma ve satabilme potansiyeline sahip bireyler yetiştiriyoruz. Kamu kurumlarında çalışma, akademik kariyer yapma,. En önemlisi ise özel sektörde çalıştığı gibi kendi girişimciliğini yapabilme özelliğine sahip bir meslekte yetişiyorlar.

Mehmet Ersin Birsen (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi)

Biz gastronomi bölümü olarak çölyak hastalığı gününde bir menü hazırladık. Greçka kekini özel olarak öğrencilerimiz hazırladı. Bu kekimizi bizim öğrencilerimize sunacağız, ayrıca bu hastalık ile ilgili broşürler hazırladık, bizim Hatay ilimizde 1500 çölyak hastası vardır. Bizim hazırladığımız bu çalışma toplumsal sağlığın oluşmasında da katkı sunulmasıdır. Çölyak hastalarının diyetleri pahalıdır ama hazırlanan ürünler ülkemizde üretilmektedir. İstenirse fiyatları uygun menü veya hazır yiyecekler yapılabilinir. Bu anlamda sanayi grupları, belediyelerimiz, sevil toplum kuruluşlarının harekete geçmesini bekliyoruz. Üniversite olarak, çölyak hastalarının ucuz yiyecek alması için yapılacak çalışmaları hazır olduğumuzu belirtelim.

HÜSEYİN GÜLER

          Başkan İbrahim Naci Yapar  1 Mayıs’ta İşçi Personelleriyle omuz omuza verdi
Antakya Belediye Başkanı olarak ilk icraatı işçi personellerin emeklerinin karşılığının derhal ödenmesi olan İbrahim Naci Yapar, 1 Mayıs Emek ve...
Antakya Belediyesi  ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden işyerlerine ortak hijyen denetimi
Antakya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Ruhsat Denetim Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gıda üretim ve satışı yapan iş yerlerinde hijyen...
Hataylı Jandarma Başçavuş Aileler arasında yaşanan kavgada başına isabet eden taşla şehit oldu
Erzurum Pasinlerde İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde 22’nci Jandarma Trafik Tim Komutanı  olarak görevli Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş  Mustafa Yaşar, aileler...
Samandağ’da Başkan Emrah Karaçay,  1 Mayıs’ta işçilerle beraber yürüdü
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 1 Mayıs yürüyüşüne Belediye Başkanı Emrah Karaçay’da katıldı. 1 Mayıs yürüyüşüne katılan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve...
İskenderun’daki asayiş uygulamasında aranan 5 kişi ile bir tabanca yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde  yapılan asayiş uygulamasında aranan 5 kişi ile bir tabanca yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
Antakya’da durumundan şüphelenilen bir kişi üzerinde pompalı tüfek ile tabanca bulundu
Hatay’ın Merkez ilçesi  Antakya’da  durumundan şüphelenilen bir kişinin üzerinde pompalı tüfek ile tabanca yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
Hırsızlıktan aranan iki kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde hırsızlıktan aranan iki kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına yönelik...
Sahtecilik suçundan aranan bir kişi Polis tarafından yakalandı
Resmi belgede sahtecilik ile dolandırıcılık suçundan aranan bir kişi Dörtyol’da Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
Silah bulundurma suçundan aranan bir kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinden silah bulundurma suçundan hakkında hapis cezası bulunan bir kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
Aranan iki kişi Küçükdalyan ve Haraparası’nda yakalandı
Hatay’ın Merkez ilçesi Antakya’da çeşitli suçlardan aranan iki kişi Küçükdalyan ile Haraparası Mahallerinde yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesinden Konteyner Kentlerde ve Öğrenci yurtlarında yangın tatbikatı!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yangın tehlikelerine karşı halkı bilinçlendirmek amacıyla harekete geçti. Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  69. Kocaeli/Gebze Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi: Yerel Basının sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisinde araştırılmalı!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun  69. Başkanlar Konseyi toplantısı Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde 22-24 Nisan tarihleri arasında, sanayi...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ten 1 Mayıs mesajı: Hatay’ın imarı sürecinde her zaman yanımızda yer alacak işçi kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Başkan Mehmet Öntürk mesajında,...
Torbacılara Polis Memuru Turan Arslan operasyonu: 20 göz altı, 15 kişi tutuklandı!
Hatay’ın Antakya, Reyhanlı, İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde torbacılara yönelik 21 adrese yapılan eş zamanlı Polis memuru Turan Arslan operasyonunda 20...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar: Muhtarın güvencesi Antakya Belediyesi’dir!
           Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, ilçede hizmet veren mahalle muhtarları ile bir araya geldiği toplantıda muhtarın en büyük...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ