Defne Aşağıokçular’da Fay hattının geçtiği alana inşaat izni verilmesine tepki: 6 Şubat’tan Ders Almamışız Demek ki!
Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Aşağıokçular Mahallesinde, Asi Nehri yatağına yakın yerde ve üzeri dolgu ile kapatılan alana inşaat izni verilmesi mahalle halkının tepkisine neden oldu.
Mahalle halkı, 6 Şubat 2023’te yaşanılan depremden ders alınmadığını belirterek, “Devlet eliyle fay hattının geçtiği ve üzeri dolgu ile kapatılan yere inşaat yapılması manidardır. Sıvılaşma ve kayma riski olan dolgu bir zemin üzerinde yapılan inşaat kamu yararı adına yapılıyor olması daha da vahimdir” diye tepkilerini dile getirdiler.
Konu ile ilgili şikayette bulunduklarını açıklayan Aşağıokçular Mahallesi Muhtarı Husameddin Uzun, inşaatın sıvılaşma zemin üzerine ve fay hattının geçtiği bölgeye yapıldığını ileri sürdü.
İnşaat yapılan alana 24 yıldır toprak ve moloz döküldüğüne dikkat çeken Muhtar Husameddin Uzun, depremden önce döküm sahası olarak kullanıldığını ve deprem sonrası da iki yerde fay kırılmalarının belirgin bir şekilde görüldüğünü söyledi.
MUHTAR UZUN, CİMER’E İKİNCİ KEZ ŞİKAYETTE BULUNDU
Aşağıokçular Mahallesi Muhtarı, Husameddin Uzun, CİMER’e ikinci kez yazı yazdığını hatırlatarak, gönderdiği yazıyı kamuoyu ile paylaştı:
“Daha önce 11/07/2024 Tarihinde CİMER üzerinden yapmış olduğumuz 2402350459 başvuru numaralı şikayetin dikkate alınmaması ve usulsüz yapımı devam eden inşaat ile ilgili olarak, şehrimizde yaşanan depreme rağmen sıvılaşma ve kayma riski olan dolgu bir zemin üzerinde yapılan inşaat hakkında 2. Şikayetimizdir.
Betonarme bir basit radye temel üzerine yaklaşık 12 mt yüksekliğinde çelik bir yapı inşaat edilmeye devam etmektedir. Dolgu olan bu zeminin ortasından geçen bir fay hattı olduğu yoldan gözlenmektedir, can ve mal güvenliğini gözetmeksizin yapılan bu inşaatın kamu yararı adına yapılıyor olması yerel yönetim ve bu işe öncülük sağlayan tüm kurum ve şahısların sorumluluğunda olduğunu hatırlatırız. Şuan yapılan yapının resmî hiçbir prosedüre uygun olmadığı onaylı bir statik projesi ve zemin etüt çalışması yapılmadan başlanıldığı tüm çabalarımıza rağmen devam ettiği açıkça görülmektedir. İvedi olarak konuya teknik ve bürokratik olarak müdahalesi elzem olmuştur. Gereğinin yapılması hususunu arz ederim.”