Deniz’den az gelmesinden dolayı Balık pahalı!
Mevsimi olmasına rağmen Deniz’den az gelmesinden dolayı Balık fiyatlarının pahalı olduğuna dikkat çekildi.
İskenderun balık pazarında balık satanlar eski günleri mum ışığında aradıklarını ifade ettiler. Denizlerin kirlenmesi, termik santrallerin açılması, devletin balıkçılık konusunda ciddi politikaları olmaması, balıkçıların yasaklar konusunda dikkatli olmaması sonucu denizde balıkların az olduğu iddia edilirken, Trollere balık yasağının kalkmış iki olduğu halde iki ay balık müşterileri yasağın kalkması ile balık fiyatlarının düşmesini beklerken, balık fiyatları yükseldi.Balıkçılar yasak öncesinden daha az balık sattıklarını belirtiyorlar.
Balıkçılar yakıt ve işçiliğin yükselmesi sonucu balık fiyatlarına yansıdığını mazot desteğinin yeterli olmadığına da işaret ettiler.
İskenderun Körfezinde dünyaca ünlü Jumba karides çıkarken, bu sene Jumba Karidesin küçüldüğünü ve azaldığı görüldüğü vurgulandı.
Karides fiyatları bu sene kilosu 150 liradan satılırken, bir esnaf geçen seneki balık fiyatları ile bu senekinin karşılaştırarak fiyatların iki katına çıktığını belirtti.
İskenderun’da belediye semt pazarında balık pazarını geziyoruz. Gerçekten hemen, hemen müşteri yok gibi, yine Vatan Partisi İskenderun ilçe başkanı İbrahim Bedir ve ilçe sekreteri Sadık Karakaş balık pazarında balıkçılarla görüşüyorlar. Balıkçıların durumunu yakından görmek için geldiklerini açıklarken, yarım asırlık balıkçı Beşir Akgündüz, dünya krizinin yanında diğer etkenleri şöyle sıralıyor:
“Dünyada bir kriz vardır. Balıkçının balığı ucuza yenmesi için balıkçının balıkları yakalamasının bir maliyeti vardır. Bu maliyetler düşmeden tezgahta balıkları ucuza yiyemezsiniz. Bizim sıkıntımız balığın pahalı olması, vatandaşın balık almasını zorlamaktadır. Şu anda 30 liradan, 150 liraya kadar balık var, herkes bu balıkları alıp yiyemiyor ki. Balık yakalamak için yakıt, tayfa, işçi, ağlar derken bunların fiyatlarında balığa yansıması vardır. Bu girdiler düşer o zaman balık fiyatları da düşer.”
Balıkçı Gökhan Özdemir, İskenderun Körfezinde bulunan ve dünyanın en güzel Jumba Karides’in üremesine dikkat çekerek, bu karidesin üremesi için Mustafa Kemal Üniversitesi balıkçılık bölümünün el atmasını isteyerek, yoksa bu karideslerin gün geçtikçe azalacağının altını çizdi.
Balıkçı Aykut Kaba daha önce balıkçı teknesi bulunduğunu, ama şartlardan dolayı satmak zorunda kaldığını, şimdi balıkçı tezgahında satışlarında yeterli olmadığını belirterek şunları dile getirdi: “Balıkçıların durumu iyi değil, nedenleri ise mazot pahalı ve doların yükselmesindendir. Denizlerimizde balık da az ve denizlerde balık da azdır. Bu sorunların çözümü için devletin yasaklar meselesinde daha denetleyici olması, sadece trol ve gırgır ile sınırlı olmaması, barikat, oltacılarında dahil edilmesi gerekiyor. Geçen sene balık daha iyi sayılırdı, bu sene çok düştü. Denizlerimiz kirleniyor, bilinçsiz bir avlanma yapılmaktadır. Fabrika atıkları bu yüzden deniz sıcaklığı iki veya üç derece ısınmıştır. Sıcaklığın artması balıkların zehirlenerek ölümüne sebep olmaktadır. Termik santarallar ve diğer bir sürü etken bulunuyor, yani denizleri temiz tutmuyoruz. Bu mesele sadece balıkçıların sorunu olmadığını görmemiz lazımdır. Geleceğimiz için ve çocuklarımız için bu meseleye devlet ve millet olarak ortak bir düşünce içinde olmalıyız.”
Vatan Partisi ilçe başkanı İbrahim Bedir, İskenderun balıkçı esnafını ziyaret ettiklerini ve sorunlarını dinlediklerini genel sorunun ortak olduğunu şöyle değerlendirdi:
“ Genelde ortak olan denizde balık yakalayanların tayfa, mazot gibi girdilerin yüksekliğinin tezgahta satana yansıdığını gördük. Bizim önerimiz ise balıkçı esnafına çok ucuz mazot verilsin. Deniz kirliliği ve denizlerin ısınması sonucu zehirli balıklar gelmeye başladı. Bu konulara devletin el atması balık ürünlerinin kalitesini, üremesini ve halkın daha ucuz balık yemesinin yolu açılır, diye düşünüyorum.” Dedi. İbrahim Bedir’in ikinci dikkat çektiği Jumba Karides ile ilgilidir. “Balıkçı esnafımızı gezerken bu balıkçıda iri karides, yani jumba karides bunlar İskenderun’u dünyaya tanıtan karideslerdir. Körfezimizde yanlış avlanma ile azalmıştır. Bunların geliştirilmesi için İskenderun Deniz Bilimleri Fakültesi balıkçı esnafı ile birlikte çiftlikler kurarak, yeniden İskenderun Körfezini yeniden karides üretiminde önemli yer yapalım. Balıkçılarda zaten son derece isteklidir.”
HÜSEYİN GÜLER