Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,32 / Satış: 32,45
€ EURO → Alış: 34,62 / Satış: 34,76

Deprem Derin İzler Bıraktı, Kabuk Bağlaması Zaman Alır!

Deprem Derin İzler Bıraktı, Kabuk Bağlaması Zaman Alır!
  • 05.02.2024
  • Deprem Derin İzler Bıraktı, Kabuk Bağlaması Zaman Alır! için yorumlar kapalı
  • 121 kez okundu

Kahramanmaraş merkezli depremin birinci yılını doldurdu. Depremde yaraların sarılması zaman alacaktır. Yaraların kabuk bağlaması bile uzun yılların içinde gerçekleştirilecek bir süredir.

Depremin en çok yara aldığı illerinden birisi Hatay’dır. Hatay depreminde 11 ilin yarasına yakın can kaybı, yarısına yakın da binalar yıkılmıştır.

Büyük felaket öyle bir anda vurmuş ki, sabahın aydınlanmasına yakın, insanları derin uykuda yakalamıştır. Bu öyle bir felaket ki, deprem anında kurtulmak mucize eseri sayılmıştır.

Depremi yaşayan bir gazeteci olarak, bu depremin anlatılması zor ve insana acılarını yeniden tazelenmesine neden olmaktadır.

Sabahın 04.17 insanın unutamadığı bir an, bütün binalar yerlerinden ayağa kalkıyor, bütün kilitli kapılar açılıyor, bütün sürgülü pencereler bir işaretle açılıyor.

Depremde can verenleri yakından izledim, bende depremden sağ çıkanlardan birisi olarak kendimi sokağa attım. Birinci depremden sonra tekrar yıkılmayan eve döndüm ve fotoğraf makinem, Kamaramı aldım ama şehirde yıkılmayan yer kalmadığı için yolumu karanlıkta bulamadım.

Hatay’da depremin birinci yılını doldururken konteyner kentlerde kalan depremzedelerin bulundukları alanlarda görüştük. Sorularımıza kimisi “biraz bekle” diyerek gözünün yaşını sildiler. Bazıları da ne anlatabiliriz ki “Bir tek canımızı zor kurtardık” her şeyimizi yitirdik, diyorlar.

Depremde zarar görmeyen kimse yoktur. Öyle bir deprem ki, her şeyi yerinden oynatmıştır.

Depremde evi yıkılanlar evleri süresi belli olmamakla birlikte bir konut teslim edileceği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Kirada iken evleri yıkılan kiracı depremzedeler ise “bizim halimiz ne olacak, deprem öncesi kira 500-5000 arası idi şimdi ise en kötü ev 10 binden başlamaktadır” diyorlar.

Her kapısını çaldığımız deprem mağduru, hem hüzünlü hem de bizi karşılamaktan büyük onur duymaktadır. Hatice Ciğerli, kapıyı açarken gözleri yaşlı olarak açıyor. Basından  geldiğimizi söylüyoruz. Çok seviniyor. “Bari gözümün yaşını sileyim” diyor ama biz zararı yok diyerek röportaja başlıyoruz. Dünya Dalman depremde eşini yitirmiş, 7 bin lira aylığı var, kirada oturuyormuş, “Benim bir evim olmazsa ben ne yaparım” diyor. Şükriye Nalcı kanser hastası, bana başımı sokacak bir evim olmazsa ne yaparım? Diyerek, derdini anlatıyor.

Bazı konteyner kentlerin otopark, çocukların oyun alanları, kütüphaneler ve temiz su çeşmelerden verilmiş ama bütün konteyner kentler için söylemek mümkün değildir.

Çocukların okuma ve ders çalışmalarını yapmaları için kütüphaneler yapılmış, çocuklar orada öğretmenlerin yardımı ile derslerini çalışıyorlar. Nasıl olduklarını sorduğumuzda ise “Burası sıcak ve öğretmenimizde bize derslerimize yardımcı oluyor” diyerek, yardım yapan herkese teşekkür ediyorlar.

Bazı konteynerlerin fosseptik çukurları patlamış, yine konteyner zeminleri çökmüş, ağırlıkları kaldırmadığından, verilen elektrikli aletler son derece kalitesiz olduğundan yanmışlar.

Yetkililerle görüşmelerimizde: Doğru eksiklerimiz var ama tamamlamaya çalışıyoruz. Diyerek yanıt veriyorlar. Örnek veriyorlar, zeminler çöktü, yine sular içeriye akıyor, kapılarının önünde korumalık yoktur. Bunları düzeltmeye çalışıyoruz, şeklinde yanıt veriyorlar.

İnsanlar 150 metre kare, 100 metre kare konutlardan 20 metre yere yerleşmişler, düşünün tuvalet, mutfak, banyo, salon, yatak odası hepsi bu 20 metrenin içindedir. Bu insanların nasıl bir moral içinde olacaklarını tahmin edebilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TOKİ’ler için kura ile anahtarlar vermiş ama bunların ihtiyaçları karşılaması mümkün değildir. 260 Bin konut ihtiyacı ama daha 33 binin ihalesi yapılmış ve %40 teslim edilmiştir. İnsanlar bizim konutlarımız ne zaman teslim edilecek diye sormaktadır.

Depremin birinci yıl dönümünde konteyner ketlerde; Depremin birinci yılı nasıl geçti, beklentileriniz neydi, çözüldü mü? Sorumuza konteyner kentte kalanların yanıtları ise “Başımızı sokacak bir evimiz olsun istiyoruz” yanıtını alıyoruz. Depremde gidenlerin geri gelmeyeceğini herkes bilmektedir. Eski düzenin olunmayacağı kesin ama hiç değilse “sokakta kalmayalım” diyorlar.

Mahmut Dağkesen:

Yaralarımızın Sarılmasını İstiyoruz.

Allah bir daha böyle bir felaket yaşatmasın, ailemizle birlikte kendimizi dışarıya zor attık. Dışarı çıktığımızda her yer zifiri karanlıktı, komşularımız enkazın altında kaldı. Bir hafta sokaklarda kaldık, daha sonra vatanseverlerimiz bize çadır gönderdiler, devletimiz ve milletimiz hep birlikte bize kol-kanat gerdiler, aradan bir sene geçti ama bir ay geçmiş gibi, halen yaralarımız sarılmadı. Biz canımızı kurtardık ama yakınlarımızı, komşularımızı depremde yitirdik.

Bir yıl içinde yaralarımızın kapanmasını, acılarımızın biraz hafiflemesini istiyoruz. İnsanlarımız gerçekten perişandır. Biz kiracı idik, bu konteyner sonsuza kadar sürmez, şimdi başımızı soktuk ama sonrası var, kiralar çok pahalı yine hayat çok pahalı, bundan sonra ne yapacağız bilmiyoruz. Bari normal bir hayata dönülmesi beklentisi içindeyiz.

Şükriye Nalcı:

Başımı Sokacak Bir Evin Olsun Yeter.

Biz perma, perişanık, herkese ev çıktı, bize çakmadı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, ben kanser hastasıyım, şekerim var, tansiyon emin olun ne yapacağız onu bilmiyorum. Allah razı olsun bu konteyneri verdiler başımızı soktuk. Biz bundan sonra başımızı sokacak bir ev istiyoruz, başka bir şey istemiyorum.

Dünya Dalyaman:

Devlet Kiracılar İçin de Konut Düşünmelidir.

Eşimi depremde yitirdim, yalnız yaşıyorum ve böyle yerlerde sürünüyorum. Devletimizden destek bekliyorum, kendime ait bir evin olmasını istiyorum. Emekliliğim var ama 7 bin lira, şimdi ben kiraya çıksam en az kira parası 15 bin liradır. Çocuklarımın da durumu iyi değildir. Devlet kiracılar konusunda yardım etmelidir.

Hatice Ciğerli:

Yerinde Dönüşüm İçin Başvurdum Ama Daha Ne Olacağı Konusunda Bilgi Verilmedi.

Depremi Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşadık. Canımızı kurtardık, evimiz depremde yıkıldı ve enkazını kaldırdılar. Evim için yerinde dönüşüm istedim ama ne AFAD ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelip incelediler, ne de ilgilendiler. Benim üç oğlum var üçü de binalarından sağ çıktılar. İlk iki-üç gün aç kaldık, iki ay çadırda kaldık, millet bim, yüzbir gibi marketleri kırarak, ekmek ve su aldılar. Hastane bahçesinde yaşadık, tuvalet ve banyolar yoktu. Bir müddet Pakistan çadırında kaldık ve okulun tuvaletini kullanmamıza izin verdiler. Çadırlardan daha iyiyiz ve güzel konteynerler, ama eksikler bulunmaktadır. Konteynerler zaman, zaman su alıyor, misafirimiz geldiğinde terlikleri ve ayakkabıları dışarıya bırakıyoruz onlar su içinde kalıyorlar. Konteynerlerde zeminde çökmeler var, kaplaması parçalanmakta, verdikleri ısınma aletleri ve ocaklar son derece kalitesiz ve kabloları yanmaktadır. Bize esen kart verdiler, kimisi kalkacak kimisi yeniden verilecek diyorlar. Konteynerlerde bize iki öğün yemek veriyorlar. Klimaları aldılar, soba verdiler ısınınca eriyor. Mecburen gündüzleri sokakta kalıyoruz, hepimiz soğuk algınlığından hasta olduk. Her şeyimiz sokakta ama dostluğumuz var, arkadaşlıklar var, ama eksiğimiz bulunmaktadır.

Aysel Karakuş:

Halen Korku ve Panik İçindeyiz.

Depremden bir yıl geçmesine rağmen hale biz o şoku üzerimizden atamıyoruz. Halen korku ve panik içindeyiz. Devletten beklentimiz de: Evi olmayanlar için evlerinin yapılmasını ve teslim edilmesini istiyoruz.

Depremden sonra üç-dört ay çadırda kaldık. Burada çadırlardan daha güzel, buranın yemekhanesi var, çocuklar için kreş, top sahası ve kütüphane gibi yerlerimiz yapıldı. Allah bir daha böyle bir felaket yaşamasın, birçok evden her gün cenazeler çıktı, altı gün sonra cenazelerimize ulaşma oldu. Ne diyelim .

HÜSEYİN GÜLER

Aysel Karakuş
Depremzedeler
Dünya Dalyapan
Hatice Ciğerli
Mehmet Dağkesen
Deneyimli Başkan Perçemli’den yeni seçilen Başkanlara haklı uyarı!
Deneyimli Belediye Başkanlarından Maşuklu Belediyesi Kurucu Başkanı Mehmet Perçemli, yeni seçilen Belediye Başkanlarına haklı uyarılarda bulundu. Deneyimli Başkan Mehmet Perçemli...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin haşere ile mcadelede hız kesmiyor</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde insan sağlığını tehdit eden ve insanlara rahatsızlık veren haşere ve sineklerle mücadele çalışmalarını geceleri de...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: İskenderun’da yaşanan su taşkınlarına dikkat çekti: Tahkimatlar işe yaramadı!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun’da yaşanan su taşkınları hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu 6 Şubat...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: İskenderun’da yaşanan su taşkınlarına dikkat çekti: Tahkimatlar işe yaramadı!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun’da yaşanan su taşkınları hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu 6 Şubat...
Temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Yapar: Antakya Tertemiz olacak!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Akasya Mahallesi’nde Temizlik İşleri ve Park Bahçe Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmaları yerinde inceledi.  Başkan...
Antakya Belediyesi’nden Kuzeytepe ve Küçük Sanayi Sitesinde yol çalışmaları
 Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin Kuzeytepe ve Küçük Sanayi Sitesi’ndeki sokaklarda gerçekleştirilen yol çalışmalarını yerinde...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara Hatay’daki taş ocakları konusunu TBMM’nin gündemine getirdi: Yurttaşlarımız adeta canından bezdiler!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki taş ocaklarının sayılarının her geçen gün artmasının vatandaşları canından bezdirdiğine dikkat çekti. Hatay’ın...
Samandağ Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Tahsin Demir hayatını kaybetti
Hatay’ın Samandağ Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Tahsin Demir hayatını kaybetti. Refik Eryılmaz başkanlığındaki Samandağ Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan aynı...
Hatay Valiliğinden Kuduz uyarısı: Defne ilçesinde sokak hayvanları toplatılacak!
Hatay Valiliği, Defne ilçesine bağlı Meydancık mahallesinde meydana gelen kuduz vakasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bölgenin karantinaya alındığına dikkat...
Antakya Başkan Yapar’ın  çalışmalarıyla nefes aldı
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın talimatıyla Antakyalıların nefes alabildikleri park ve yeşil alanlarda bakım onarım ve temizlik çalışması gerçekleştirildi....
Deprem Bölgesi Hatay’da Görevli İki Aile Hekiminin Eksik Yatan Üç Aylık Cari Ödemesini Hürriyet Sağlık-Sen Mahkemeye Taşıdı
Deprem bölgesi Hatay’da  görev yapan Hürriyet Sağlık-Sen üyesi iki Aile Hekiminin 2023 yılı Kasım ve Aralık ayları ile 2024 yılı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arterlerini temizliyor</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi trafiğin yoğun olarak seyrettiği ana arterlerde temizlik çalışması başlattı. Vatandaşlardan gelen talepler ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali tekrar uzatılsın!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Nisan 2024’e uzatılan mücbir sebep halinin...
Belen’de durdurulan 3 ayrı araçta 16 Suriye uyruklu göçmen yakalandı
Hatay’ın Belen ilçesinde durdurulan 3 ayrı araçta Suriye uyruklu 16 kişinin yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
İskenderun’da 10 DEAŞ’lı yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen operasyonlarında terör örgütü mensubu 10 DEAŞ’lının yakalandığı bildirildi.  Hata Valiliğinden yapılan açıklamada,   Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ