Depremde her şeyini kayıp eden Çiftçiye bu fiyat verilmez!
Amik ovasında Mısırın birinci ekimi biçimleri yapılıyor, ikinci ekim de birkaç ay sonra biçimi yapılacaktır. Amik ovasındaki çiftçinin depremde bütün ekipmanlarını kayıp etti. Yani tarımda kullandığı traktör, döver-biçer, tarlada kullandığı tarım aletleri kullanılamaz hale geldi. Devletin bu çiftçinin kaybına yönelik hiçbir destek çıkmadığını, söz verildiği hale yerine getirilmediğini çiftçiler belirtmektedir. Çiftçinin özellikle sulamada kullandığı kuyulardan elektrik ile çekildiğinden, elektrik faturaları canlarını yaktığını ifade ediyorlar.
Son bir yılda çiftçinin girdi maliyet kalemlerinden biri olan sadece mazottaki artış %150’dir. Tohum, zirai ilaç, gübre, elektrik fiyatlarında da çok ciddi artışlar olmuştur. Hal böyleyken TMO’nun mısır fiyatını açıklamaması nedeniyle çiftçi geçen yıl tonunu 5.700 TL’den sattığı mısırı bu yıl 5.500 TL’den satarak zarar etmeye mahkûm hale getirilmiştir
Merkez Bankası enflasyon tahminini 2023 yıl sonu için %58 olarak açıklamışken tüm maliyetler ortadayken eğer siz mısır üreticisine %5,3 oranında bir artışla fiyat verirseniz çiftçileri üretime küstürürsünüz. Üretici elindeki ürünü maliyetine ya da zarar ederek satarsa bir sonraki ekim için kaynak bulamayacaktır.
Amik Ovasının merkezi sayılan Kırıkhan çiftçilerini üretim alanlarında ve köylerinde ziyaret ettik. Onlara mikrofon uzattık ve düşüncelerini aldık. Bir sorduk, bin ah eşittik.
Gelecek yıl haliniz ne olacak, sorusuna ise bu sene halimiz perişan, gelecek yıl bu Amik Ovasında pamuk, buğday, mısır ve diğer ürünler ekilemeyecek, diyorlar.
Mehmet Palta (Amik Ovasında Çiftçi)
30 Kuruş Destek mi Olur?
Ben Amik ovasında çiftçiyim, ovadaki mısır üreticisine giden senin fiyatına yakın yani tonu altıbin, kilosu altı lira şeklinde açıklaması çiftçiye büyük bir darbedir. Bu gün gübrenin tonu giden sene 9 bin lira iken şu anda gübrenin tonu 16 bin liradır. Yine giden sene kullandığımız mazot tonu 17 bin iken şu anda 40 bin liradır. Tohum fiyatları giden sene 1050 iken şu anda tohum fiyatları 3 bin liradır. Bu girdiler olmasına rağmen bu devletin hatalı politikası mısırı dip yapmıştır. Açık belirteyim çiftçi kan ağlamaktadır. Çiftçi bunu ofise götürmek zorunda, çünkü fabrikalar tonunu 5 bin veya 5 bin yüzliraya almaktadır. Çiftçi o perişanlık içinde ne yapacağını da bilemiyor, giden sene mahsul iyiydi, girdiler ucuzdu, biraz rahat kullanıyorduk, özellikle bir çiftçinin elektrik faturası aylık 50 bin liradan aşağı değildir. Çiftçi nereye kadar dayanır diyeceğim ama dayanacak gücüde kalmamıştır. Devlet bu sene çiftçiyi taştan, taşa vurdu hiç saydı. Buğday da tonuna 9 bin lira verildi ama halen parası ödenmemiştir. Çiftçinin girdisi her gün yükseldiği için gelecek sene boykot eder tarlasını da ekmez. Devlet mısıra kilo başına üç kuruş, ton başına 30 lira, destek parası vermektedir, bunun müstahsilini kestiğinizde 50 liraya şimdi 30 kuruş almak için 50 kuruş vermesi gerekir. Devlet ton başına 6 bin lira açıklarken bunun yanında bin beşyüz lira bir destek vermesi gerekir. Devlet baba demek, devlet evladına zulüm yaparsa, evlat evi terk eder, çiftçimizi de aynı duruma düşürmeyelim. Bu gün çiftçi yoksa memlekette yoktur demektir. İnsanın yaşam gücünü artırması için çiftçinin de üretim gücünü artırmayası gerekir.
Çiftçimiz icralar, banka kredileri, borç derken ciddi zor durumdadır. TEDAŞ bir ay çiftçi ödemese ikinci ay elektriğini kesmektedir. Urfa gibi illerde mısır kurumuş, TEDAŞ onlara su ve elektrik vermemiş, çiftçi sahipsiz, çiftçinin sahibi yoktur, devlet çiftçiyi koruması gerekirken, ayak altına almıştır. Devlet mısır fiyatını ton başına 8 bin verse, bin lirada destek verse 9 bin ederdi, hadi iyi değil ama üretimi sürdürmesi açısından bu fiyat zorunludur. Devlet önlem almazsa önlerinde büyük bir felaket vardır, bu gün her şeye dışa bağımlı olursa, dolar 26 lira, bu gün sen tarım ürünlerini ithal edersen kambur ikiye bükülür. Çiftçilerimiz tarlalarını ekmediler, girdiler yüzünden pamuk, mısır rekoltesi çok düşmüştür. Depremin aldıklarını hatırlattınız evet çiftçinin depremle birlikte traktör, boru, diğer bütün ekipmanları gitti. Karşılanacak gibi laf duyduk ama bunların hiçbirisi gerçek olmadı. Yani kısaca devlet elimizden tutmazsa biz perişan oluruz.
Mahmut Gündoğan (Amik Ovasında Çiftçi)
Ben Elektrik Direklerini Söktüm, Çiftçiliği Bırakıyorum.
Giden sene mısırın tonunu 5700 liraya sattık bu sene fabrikada 5300 diyorlar, hatta ihtiyaç yoktur diyerek almıyorlar. Mazot, gübre, ilaç hele, hele elektrik kaç katı artmıştır? Bana 100 bin lira elektrik parası gelmiştir. Dönüm başına bin lira para gelmiştir, bize yazık, günah değil mi? Pamuk bu sene 15 lira, giden sene de 15 liraydı, çiftçinin malı aynı kalıyor, diğer girdiler birkaç kat artıyor. Geçen sene bir sucu 5 bin lira idi, bu sene 12-13 bin liradır. Çiftçi nasıl kazanacak? Ben açık söylüyorum çiftçiliği bırakacağım ve tarlam boş kalsın bundan iyidir. Mısırın fiyatı kilosu on lira olmalı, bu sene zaten verimde düşüktür, bizi depremden çok bu girdi fiyatları ve verilen mısır fiyatıdır, seçimden önce 16 lira şimdi ise 40 liraya dayanmıştır. Ben elektrik direklerini söktüm, kuyumuda kapatacağım. Amik ovasındaki bütün çiftçilerin durumu budur, kimi traktörünü, kimi evini satmaktadır. Gerçi evimiz de yok ki satalım!
Abdurahman Tüfekli (Amik Ovasında Çiftçi)
Biçim Vakti Geçmesine Rağmen Çiftçi Ürününü Biçmiyor!
Bu sene bütün felaketler bizim buluyor, mısır fiyatları, pamuk fiyatları çok düşük, bunun iyileştirilmesini istiyoruz. Girdi maliyetleri üreticinin canını yakmaktadır. Mısır fiyatlarının bu günkü açıklanan şekliyle bizi kurtarmaz. Bazı tarlalar biçilmesi zamanı geçmiş ama verilen fiyat yüzünden biçemiyorlar. Tarladaki mısırını biçtiği zaman o tarlada 70-80 bin zararı vardır. Devlet destek vermez, fiyatlar böyle kalırsa gelecek yıl çiftçimizin hali perişan olur. Bunu bizi yönetenler bilsin isterim.
HÜSEYİN GÜLER