DEVA PARTİSİ ANKARA MİLLETVEKİLİ SADULLAH ERGİN ANTAYA KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NİN KONUSUNU TBMM GÜNDEMİNE GETİRDİ!
Hatay eski Milletvekili DEVA Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, Depremde işyerleri yıkılan Antakya Küçük Sanayi Sitesi konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, sadece 15-20 işyerinin temelinin atılmasına tepki gösteren Milletvekili Sadullah Ergin şunları dile getirdi:
“6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler, birçok ilimizde olduğu gibi Hatay ilimizde de ağır yıkıma ve binlerce can kaybına neden olmuştur. Depreme bağlı olarak Sanayi, ticaret ve küçük esnaf kesimi de ağır yara almıştır. Antakya’daki ekonomik faaliyetlerin önemli merkezlerinden biri olan Küçük Sanayi Sitesi’nde de ciddi yıkımlar olmuştur. Antakya Küçük Sanayi Sitesinde hafif ve orta hasarlı iş yerleri hariç yeniden inşa edilmesi gereken toplam 530 işyeri mevcuttur.
Depremin üzerinden 22 ay geçmiştir. 22 ay sonra bugün itibariyle sadece 194 işyeri için bir ihale yapıldığı, bu 194 işyerinden de sadece 15-20 kadar işyerinin su basmanı seviyesinde temelinin atıldığı görülmektedir. 530 depremzede esnaftan sadece 148 esnaf, işyeri inşası talebi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştur. 382 depremzede esnaf, yıkılan işyerlerinin yapılması için idareye başvuru yapmaktan korktuğunu beyan etmiştir. Bu korkunun altında da işyerlerinin yaklaşık maliyetlerini bilmemelerinin ve ödeyemeyecekleri bir yükün altına girmekten korkmalarının yattığını ifade etmişlerdir.”
DEVA Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin Bakan Murat Kurum’dan şu sorulara cevap iestedi:
Bu bağlamda;
1. Depremin üzerinden 22 ay geçtikten sonra bugün için sahada temeli atılan sadece 20 civarında işyeri olmasının nedeni nedir? Aynı depremde yıkılan Malatya’da bulunan sanayi sitesindeki 714 işyerinin inşaatları bitme aşamasına gelmişken Antakya Küçük Sanayi Sitesinde henüz temellerin bile atılamamasının makul bir izahı var mıdır?
2. İşyerleri yıkılan 530 depremzede esnaftan sadece 148’inin işyeri talebinde bulunması normal midir?
3. Korktukları için başvuruda bulunmadıklarını ifade eden 382 depremzede esnafın önünü görebilmesi için yapılacak imalatların maliyeti ve ödeme şartları konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmeyi ve korkuyu yenmelerini sağlayacak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?