DEVA Partisi Teşkilat Başkanı Sadullah Ergin: DEVA Partisi siyasetin merkezinde kendini konumlandıran ve bir parti oluşturmaya çalıştık!
Demokrasi ve Atılım Partisi Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin, DEVA Partisi gelinen noktada Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir alanda yapabilecekleri için yola çıktıktıklarını söyledi.
Beyzade FM’de Serkan Uğraş’ın konuğu olan Sadullah Ergin, DEVA Partisi’nin kuruluş amacını şöyle özetledi.
“AK Parti’nin kurulduğu dönemden bugüne baktığınızda ilk günle bugün arasında sadece isimler aynı kalmış durumda. Ülkemiz bir açmazın içinde zaman zaman bizim içinde olduğumuz partinin sonunun böyle olması iyi olmadı. Ali Babacan ile parti hazırlıklarına birlikte başladık. Yaklaşık 11 aydır teşkilatlanma ve kimlik inşaat çalışmaları devam ediyor. DEVA Partisi Haziran ayı itibariyle seçimlere girmeye hak kazandı. Türkiye uzun zamandır yüksek tansiyonlu siyaset zemini yaşıyor. Herkesin sosyal hayatında çok büyük enerji birikti. İnsanlar düşman gibi kamplara yöneldi. Herkes siyasetin rekabet olduğunu unutuyor. Siyaset bir savaş değil, bu ülkeye önerilen hizmet yöntemlerinin seçilmesidir. Ama bakıyorsunuz ortada sanki bir savaş var. Hainler, kamplar, ajanlar, teröristler gibi sürekli dile getiriliyor. Bu dil çok ağır bir dil. DEVA Partisi gelinen noktada Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir alanda yapabileceklerimiz için yola çıktık. Biz sadece siyasilerden değil, çeşitli alanda hizmet etmiş kişilerden de oluşuyor. DEVA Partisi siyasetin merkezinde kendini konumlandıran ve bir parti oluşturmaya çalıştık. Biz ideoloji partisi değiliz. Şuan da Türkiye işsizlikle karşı karşıya. İnsanlarımız fakirleşmiş durumda. Bu ülkenin hukuk ve adalet sorunları da var.
TEŞKİLATLANMA VE ANAYASA ÇALIŞMALARI
Şimdi Hukukta reform kavramı eskidi. 15 güne bir ay da bir reform olur mu? Yapmanız gerekeni değil de makyaj yaparsanız 6 ayda dökülür. 2017’de Anayasa çalışması yapıldı 2018’de yürürlüğe girdi şimdi 2 yılda bir anayasa yapalım diyorlar. Anayasa mahkemesi kararları kesin olmasına hiç kimse buna riayet etmiyor. Hal böyle olunca kararına uymayacağımız metni ne diye çalışalım. Biz 81 ilde başkanları belirledik. 43 ilde teşkilatlanmayı tamamladık. Kuruluş ve tabela asma çalışmalarımız sürüyor. Biz 29 Aralık 2020 tarihinde de büyük kongre yaptık. Teşkilatlanmada kongre yapmamış 38 ilçe ve il kongrelerine hazırlanıp, 973 ilçe de 81 ilde teşkilatlarını kurmuş bir parti hedefliyoruz.
HATAY İL YÖNETİMİ
Hatay’da İl yönetim Kurulu üyelerimizi ve ilçe başkanlarımızı tanıttık. 10 ilçemizde atamalar hazır durumda. 4 ilçede yönetimimiz kuruldu. Teşkilatları kurmakla çalışmalar bitmiyor. İlçe yapılanması ile işler bitmiyor, mahalle yapılanmaları da var. Biz birebir yüz yüze insanlara temas ederek, mesajlarımızı ulaştırma çalışması yapacağız. Vatandaşa erişim kanalları açık olsa, sinir uçundaki yapılanmaları biraz da geciktirebilirdik. Medya ambargosu özellikle DEVA ya ayrı bir uygulama olarak yapılması, gazetecilik açısından tasfir etmek mümkün değil ama anlayabilirsiniz. Fakat TRT ve AA’nın bir siyasi partinin propaganda mekanizması gibi çalışması doğru olmayan bir uygulama.
IMF kapısını çalıp, şartlarda anlaşırsanız size para verecek kurum. Türkiye IMF’nin kurucu ortağı. Türkiye’nin kendine yeten bir nakit akış tablosu yok. Türkiye enerji açığından dolayı cari açık veren bir ülke. Kömür, doğalgaz sebebiyle yılda 60 milyar dolar civarında açık veriyor. Bulgaristan komşumuz, Edirne’de Dolar bazından kredi kullanmak isteyen yüzde 5’le kullanırken, Bulgar esnaf döviz kredisini 0 faizle kullanıyor. Sebep ise Türkiye’deki risk faktörü. Risk birimi yüksek olduğu için Türkiye’ye 5 puan faiz uygulamadan Türkiye’ye para vermiyor. IMF’den kredi almayacağım diye kuyruğu dik tutacaksınız ama IMF’den daha fazla faiz isteyen finans kuruluşlarından gidip para alacaksınız. Bu mu vatanseverlik? IMF veya bir başkası sorun değil, önemli olan bu paranın nasıl geldiğidir.
DIŞ POLİTİKA VE SURİYE
Uzun süredir Dış Politika duyguyla yapıyor. Komşunuzu ve bir ülkeyi sevmek zorunda değilsiniz. Akılcı davranarak, düşmanları azaltıp dostları arttırmak doğru olan şey. Şuan Mısır’la olan şey duygudur. Mısır ile Türkiye iki kardeş millet. Biz hükümet olarak onlara kızgınız diye 83 milyonun hakkını gözetmeyelim mi? Mısır’la şuan Yunanistan ve Güney Kıbrıs görüşüyor. Şuan Doğu Akdeniz’de haklı olsak bile haklılığımızı dinleyecek ülke bulamıyoruz. Türkiye Güvenlik Konseyi üyesi olurken 151 ülkenin oyunu oldu. Şimdi tekrar aynı oylama yapılma acaba aynı oyu alabilir miyiz bunu sormak istiyorum.
İTTİFAK ve 50+1
Biz şu durumda erken seçim öngörmüyoruz. İttifak konusuna gelecek olarak DEVA Partisi olarak ittifak konularını hiç konuşmuyoruz. İttifak Şuan ki konumuz değil. DEVA kendi siyasi kimliğini toplumla paylaşmak ve halka anlatmak ile ilgili çalışmalarımız var. Siyaseti nasıl yapacağımızı anlatmakla meşgulüz. Seçim haline girilirse o zaman bu konu oturulup, konuşulur. 50+1 sistemi şahsına münhasır bir sistemi. Başkanlık ve yarı başkanlıkta denetim var. Ama burada toplanan gücü denetleyecek bir mekanizma yok. Bu yapıyla ilgili hesap sorabilmek gündeme gelirse bunu sorgulamak imkânsız. 2018 yılında uygulanmaya başlandı bu sistem ama şöyle bakalım 50+1 ile hangi işimiz yolunda gitti. Kimin yüzü güldü, kimin işi iyi oldu? Bu sistemle hiçbir noktada iyi giden bir şey yok.”