Devlet Tiyatroları (DT), Hatay’da 6 Şubat depreminde yıkılan ve kentin yeniden inşa ve ihya sürecinde aslına uygun şekilde inşa edilen Hatay Devleti dönemindeki tarihi meclis binasında imzalanan protokol töreninin ardından perdelerini açtı.
6 Şubat 2023’teki depremlerde yıkılmasının ardından yürütülen çalışmalarla aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen tarihi meclis binası ile Adalı Konağı, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, DT Genel Müdürü Tamer Karadağlı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk tarafından imzalanan protokol sonrası kentin kültür ve sanat hayatına katkı sunması amacıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne tahsis edildi.
DT Genel Müdürü Karadağlı “Hatay’ın Yeniden Nefes Alışına Tanıklık Ediyoruz”
Hatay Sahnesinin açılış programında konuşan DT Genel Müdürü Tamer Karadağlı, bugün yalnızca bir tiyatro sahnesinin açılışını gerçekleştirmediklerine işaret ederek hafızasıyla, kültürüyle ve iradesiyle ayağa kalkan Hatay’ın yeniden nefes alışına tanıklık ettiklerini söyledi.
Sanatın, özellikle zor zamanların ardından, bir şehrin yalnızca binalarını değil, ruhunu da yeniden kurduğunun altını çizen Karadağlı, Hatay’ın yüzyıllar boyunca farklı inançların, dillerin ve kültürlerin bir arada yaşadığı, medeniyetlerin birbirine temas ettiği eşsiz bir şehir olduğunu, bu toprakların yalnızca tarihi bir mirası değil, aynı zamanda birlikte yaşama kültürünü de içinde barındırdığını söyledi.
“Bazı Mekanlar Yalnızca Taş ve Duvardan İbaret Değildir”
Böylesine köklü bir şehirde Devlet Tiyatrolarının perdesini açmanın kendileri için büyük bir sorumluluk olduğu kadar derin bir anlam da taşıdığını kaydeden Karadağlı, şunları kaydetti:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hatay benim şahsi meselemdir.’ sözü, bu şehrin milletimizin ortak hafızasındaki yerini en güçlü biçimde ifade etmektedir. Bizler de bugün, Hatay’ın kültürel hayatına yeni bir nefes kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Tarihi Meclis Binasının yeniden hayat bulması ve Hatay Devlet Tiyatrosuna ev sahipliği yapacak olması ayrıca çok kıymetli. Çünkü bazı mekanlar yalnızca taş ve duvardan ibaret değildir, bir milletin hafızasını, iradesini ve geleceğe dair umudunu taşır. Diliyoruz ki bu sahnede yalnızca oyunlar sergilenmesin, düşünce çoğalsın, hafıza canlı kalsın ve umut her temsilin ardından yeniden filizlensin. Hatay Devlet Tiyatromuzun şehrimize, sanat camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Perdemiz daima açık, alkışımız bol olsun.”
Vali Mustafa Masatlı “Bu Bina Şehrimizin En Temel Sembollerinden Biridir”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak başladığı konuşmasında, Hatay için onurlu ve gururlu bir gün olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Devlet Tiyatroları Hatay Sahnesi olarak kullanılacak dönemin Hatay Devleti’nin meclis binasının, şehrin tarihinde çok önemli günlere tanıklık etti. Hatay, Türkiye’deki hiçbir vilayetin bu zamana kadar sahip olmadığı bir geçmişe ve sadakate sahiptir. Hatay, devlet olmayı bırakıp Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli, onurlu, gururlu ve sadakatle bağlı bir vilayeti olmaya karar veren bir şehirdir. Bu bina şehrimizin en temel sembollerinden biridir ama maalesef 6 Şubat felaketinde nasıl ki canlarımızı, nasıl ki mallarımızı kaybettik, bu binamız da yıkıldı, kullanılamaz hale geldi. İşte bugün yeniden kaldırdık ve sanat için hizmet verecek.”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk “Hataylılar Şehre Dönsün İstiyoruz”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise Hatay’ın yeniden ayağa kalkışının sadece konutlar, iş yerleri ve tarihi alanların ayağa kaldırılmasıyla mümkün olmadığının altını çizerek sanat, kültür ve sporun da başlamasıyla oluşacağına dikkat çekti.
Hatay’ı o eski güzel günlerine geri getirmeye gayret ettiklerini kaydeden Başkan Öntürk, “Geleceğimiz çok iyi olacak. Eskisinden daha güzel bir şehir olacak. Benim tek ricam; Hataylılar şehre geri dönsün. Hatay’ı her alanda hem sanat hem spor hem de ekonomik anlamda farklı bir yere taşıyoruz. Hatay’da şu an siyaset üstü bir durum var. Tüm siyasiler birbirine kenetlenmiş durumda. Bu çok güzel bir ortam, çok güzel bir duygu. Başta Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, valimiz olmak üzere, şu an görev yapan tüm bürokratlarımız 3 yıldır yaşanan bu zor şartlarda çok büyük bir gayret gösterdiler. Çok büyük emekleri var. Şu binaların yapılışından tutun da işte bu tiyatroların oynanma alanına kadar bir emek var burada. Onun için Hatay halkı adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
İlk Tiyatro Oyunu Sahnelendi
Konuşmaların ardından Uğur Saatçi’nin yazdığı, İsmet Numanoğlu’nun rejisörlüğünü üstlendiği “Bu Da Geçer Ya Hu” isimli oyun sahnelendi. Oyun, Hatay Devlet Tiyatrosu sahnesinde izleyiciyle buluşan ilk eser oldu.






