Geleceğin Ziraat Mühendisleri Pamuk tarlasında!
Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri Hatay, Amik Ovasında pamuk hasadının sonuna doğru sahaya indiler.
Öğrenciler okulda öğrendikleri ile pamuk tarlalarındaki durumu karşılaştırarak öğrendiklerinin pratik değerini de anlamaya çalıştılar.
Hatay Ziraat Mühendisleri Odası ve Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile öğrencilerin daha iyi bir eğitim ve öğrencilikten itibaren yetişmesi için öğrencilerin pamuk tarlasında bilgi edinmesini sağlayan uygulamaları sürdürüyorlar.
Uygulama Amik Ovasının Reyhanlı ilçesi yakınlarındaki bir pamuk tarlasında yapıldı. Pamuk tarlasındaki bilgilendirme eğitimini Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever verdi. Pamuk üreticisi Metin Güzel ise pamuğun verimliliğin artırılması konusunda bilgilerini öğrencilerle paylaştı. Öğrenciler ise okulda öğrendiklerinin yeterli olmadığını ve sahada üretim bilgisinin daha çok verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
MKÜ Ziraat Fakültesinin çeşitli bölüm öğrencileri bu pratik eğitime katıldılar. Pamukla ilk tanışanlar vardı, Ahmet Sever’in bilgilendirme sonrasında kafalarındaki soruları sordular.
Öğrenciler pamuk toplayarak pamuğu yakından tanıdıklarını belirttiler.
Ahmet Sever öğrencilere önce pamuğu ve çiçek açma ve kozaya geçme dönemlerini öğrencilere aktararak şöyle konuştu:
“Pamuk çok yıllık bitki ama bizde verimin yüksek olması için tek yıllık ekim yapılmaktadır. Hindistan gibi ülkelerde üç yılda bir pamuk ekildiğini, yani üç yıl bir pamuk ekilmeden ürün alınıyor. Bu üç yıllık sürede pamuk ürünü azaldığı için bizde verim yüksek olması için tek yıllık yapılmaktadır.”
Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sizlerin eğitim yılını kutluyorum ve sizleri ilk kez tarla ve pamukla tanıştırıyoruz. Pamukta daha önceki aşamaları geçtik ve verim aşamasında geldik. Pamuk 70 santim ara sıra üzeri ise 5 santim şeklinde ekimi yapılmaktadır. Makine toplamalarda seyreltme yapılmaz, pamuk birim alanında 18-20 bin civarındadır. Çünkü bu alanda daha çok bitki ve yukarıdan dallanması sallanır, makine toprağı almasın ve toprağa gelmesin diye sık bırakılmaktadır. İlimizde makine ile pamuk toplanmakta elle pamuk toplama randıman açısından iyi netice vermediğinden, diğer zorluklardan ötürü çiftçilerimiz makineyi tercih etmeye başladılar. Böyle büyük alanlarda çiftçilerimiz ya kendi makineleri ya da kiralama usulü ile hasat işini yapmaktadırlar. Bu tarlanın pamuk çalısı güzel bir çalıdır. Kazık kökü düzgün ve toprağa girmiştir, biz ilk suyu kazık köküne veririz, ilk ve son su çok önemlidir. Biz ziraat mühendisleri olarak ilk ve son suya dikkat edeceğiz. Mikserle gübreyi attığınız zaman arkasından suyu vermeniz gerekir. Azot ve fosfat suda erimiş olarak bitki faydalansın. İlimizde genelde Nisan ayının 15’inde ekim başlar, Mayıs ayının 15’ine kadar birinci ekim devam eder. İkinci ürün de buğday hasadının bitimi olan Haziran ayında ekilmeye başlar.
Sizin Sorularınızı Alayım:
Hastalıklar konusundaki sorunuza şöyle kısaca yanıt vereyim.
Pamuk hastalığında en önemlisi köşeli yaprak leke hastalığıdır. Bizim bölgemizde en önemli hastalık yeşil kurt hastalığıdır. İlk emiciler emposta, trips ve yaprak bitidir. Bunlar pamuk fidesi döneminde çok önemlidir. Daha sonra kozalar, elmalar oluşmaya başlayınca yeşil kurt hastalığı önemlidir. Eskiden beyaz sineğimiz çoktu, bu sinek son zamanlarda faydalısı oldu, pamuk yaprağı tüylü olduğu zaman beyaz sinek bunu çok seviyor. Tüysüz pamuk yaprağına yöneldik ve beyaz sinek belasından kurtulduk. Bunların haricinde pembe kurt, dikenli kurt gibi hastalıklar var. Özellikle köye yakın yerlerde pembe kurt oluşmaktadır. “
Pamuk Üreticisi Metin Güzel şu bilgileri paylaştı:
“Pamuk çok hassas bir bitkidir, yağmurların bitmesi gerekir, yağmurlar biter, bitmez ekime başlarız. Pamuk hasada gelim süresi 150 gündür, bundan sonra pamuk hasat edilir. Ben çiftçi çocuğuyum ve 70’li yılları bilirim, dededen çiftçiyiz ve bu topraklar onlardan kaldı, 70’li yıllarda bir gün sevinçle babam eve geldi “rekor kırdım” dedi. Babamın rekor dediği dönümde 300 kilo almıştı, şimdi ise 600 kilo aldığımızda nerede hata yaptık diyerek 700 kilo niye almadık diyoruz. Bu alanda ziraat mühendislerimizin ve sizlerin katkıları da bu rekolte yükselmesinde katkılarını da söylemek gerekiyor. Teknik gelişme, bitki tohumu ve sulama tekniğinin sayesinde artık dönüm başına 700 ve hatta 800 kilo pamuk alınacak düzeye geldik.”
Ziraat Fakültesi Öğrencisi Ömer Demir ise düşüncelerini şöyle aktardı:
“Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri olarak Ahmet bey ve Metin Beyin katkıları ile bu pamuk hasadına geldik. Üniversitemizde bu sahaya inmemizde yardımcı olmuştur, herkese teşekkür ediyoruz. Üniversite de yeterince teknik açıdan donanıyoruz; uygulamanın daha fazla olmasını istiyoruz. Tarlaya geldiğimizde eksikliğimizi görüyoruz, okulumuz ve bize yardımcı olacak kurumların daha fazla saha çalışmasına bizleri yönlendirmesi, götürmesini istiyoruz. Geleceğin iyi mühendisleri olmak istiyoruz. “ HÜSEYİN GÜLER