Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,22 / Satış: 32,35
€ EURO → Alış: 34,61 / Satış: 34,75

Hassa’da zeytin sahipleri yetkililere seslendi: Maki alanları var, Zeytin Bahçelerimizi kesmeyin!

Hassa’da zeytin sahipleri yetkililere seslendi: Maki alanları var, Zeytin Bahçelerimizi kesmeyin!
  • 27.01.2024
  • Hassa’da zeytin sahipleri yetkililere seslendi: Maki alanları var, Zeytin Bahçelerimizi kesmeyin! için yorumlar kapalı
  • 247 kez okundu

Hatay’ın Hassa ilçesi Amanos Dağları eteğindeki Hassa’nın en büyük köylerinden Yuvalı Köyü zeytin ağaçlarının kesilerek TOKİ yapılmasına karşı mücadele sürdürmektedir.

Köyün yanındaki ve sulama göletinin yanında başlayan 400 dönümlük arazi TOKi konutları yapılması çalışması başlatılmıştır. 33 Bin zeytin ağacı kesilmiş ve 30 bin zeytin ağacı daha kesileceği belirtiliyor.

Yuvalı Köylülerinin zeytinleri kesilerek, yukarı dağdaki Güvenç Köylülerine konut alanı açıldığının söyleyen köylüler, “Bir köyün içine, başka köy yerleştiril mi?” diyorlar. “Zaten bu köy ile sorun yaşıyoruz, bizi buralarda barınmaz duruma getirecekler” diyorlar.

Güvenç Köyünün yüzde doksan oyu MHP’ye, Yuvalı Köyünün yüzde doksan ise AKP’ye çıktığını söyleyen köylüler: “Buraya konut yapılmasının arkasında ve Güvenç Köyünün gelmesine yardım eden MHP Milletvekili Lütfü Kaşıkçı’dır. AKP ise ortaklık bozulmasın diye sesini çıkarmıyor” iddiasında bulunuyorlar.

Köylülerin iddiasını MHP Hatay milletvekili Kaşıkçı’ya sordum. “Benim bunu yaptığım doğru değildir, ben oranın konutlara uygun olduğunu nasıl bilirim, oranın etüdünü  ben mi yaptırdım” şeklinde karşı çıkmaktadır. Köylülerin yanında telefonla aradım, köylüler ise “O zaman gelsin bize doğrusunu anlatsın” diyerek köye çağırdılar.

Köylülerin talebi ise yerinde dönüşüm olsun, eski evlerinin yeri kendilerine yeteceğini, zeytin ağaçlarının kesilmesine karşı olduklarını ve tek geçim kaynaklarının ellerinden alınması ile zor durumda kalacaklarını belirtiyorlar. 400 Dönüm zeytin ağaçlarının bulunduğu alanın 200 dönümü hazine, diğer yerler ise köylünün tapulu arazisidir.

Köylülerle zeytin ağaçlarının kesildiği alana gittik, Amanos dağlarının eteğinde bütün dağ, taş zeytin ağacı ekilmiş, hazine arazilerine 20 yıl önce zeytin ekmişler. Devlet bir dönem köylüye zeytin ekmesi için fidan vermiş, bu gün ise kesmesini bir türlü anlamadıklarını açıklıyorlar.

Hava yağmurlu ve kar dağlara yağdığından ayaz ancak röportajlarımızı bir binanın yanında yapabiliyoruz. Röportajlarımızı tamamladıktan sonra köyden ayrılıyoruz.

Köyden sonra Hassa ilçe merkezinde Kaymakam Osman Acar ile görüşüyoruz. Köylüler sorunlarını anlatıyorlar. Kaymakam ise köylünün talebinin doğru ve yerinde olduğunu belirterek. “Sizin haklı olduğunuzu düşünüyor ve yanınızda olduğumu belirteyim. Sizinle birlikte zeytin ağaçlarının geri kalanını kestirmemek için yardımcı olacağım. Bizi aşan ve Ankara’nın kararı ama sizi bu alanda sonuna kadar destekleyeceğim .  Ben ilk gün kesmemelerini söyledim. Ben izine ayrıldıktan sonra kesmişler” ifadesini kullandı.  Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karakaş ise yerinde yok ama telefonla arıyoruz, destekleyeceğini ifade ediyor. Başkan yardımcıları ve şehrin ileri gelenleri ile görüşmeler sürdürüleceğini belirtiyor.

Köylülerin çalışmalarını Köylüler adına Mustafa Şahin açıklıyor: “ Yuvalı Köyümüze, Güvençli Köyünü yerleştirmek için bir proje çizip, zeytin ağaçlarımızı yok ettiler. Zeytin ağaçlarımızın kesilmemesi için Kaymakam bey ile görüşüyoruz “yanınızdayız” diyor, belediye başkanı ile görüşüyoruz “yanınızdayız” diyor, iki gün iş makineleri duruyor, üçüncü gün çalışmaya başlıyor. Bizim köyümüzün içine Güvençli köylüsünün yerleşmesini istemiyoruz. İdari köy Yuvalı’nın. 33 Bin ağaç gitti ama hiç değilse geri kalan ağaç ve yerimizin bizde kalmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Ahmet Eroğlu (Zeytin Bahçesi Sahibi)

20 Yıllık Emeğimizi Toprağa Gömdüler.

Bizim 20 yıllık ağaçlarımızı Güvenç Köylülerine iskan yapmak için söktüler. 33 Bin Güvenç için ağaçlar söküldü. 30 binde Yuvalı Köyü için sökmek için hazırlıklarını yapıyorlar. Bizim ekmek teknemizi yok ettiler. Bizler bu işin durdurulması için yetkililere sesleniyoruz.

Mustafa Şahin (Zeytin Bahçe Sahibi)

Kaymakam Sökülmeyecek Demişti Ama 200 Jandarma İle Söktüler.

Bizim Yuvalı Köyünün 1946 yılından bu yana idari olarak bizim olan yer Güvenç Köyüne konut yapılmak isteniyor. Kaymakamımız buraya konut yaptırmayacağım demişti ama kendisi izine ayrılmış, gece yarısı 200 jandarma ile zeytin bahçelerine girdiler ve bu ağaçlarımızı katlettiler. Biz ilgili yerlere başvurduk, kimse bizim sesimizi duymak istemediler, zaten duymadılar da, 33 bin ağacı iki günde yok ettiler. Bizim Yuvalı olarak zeytin dışında bir gelirimiz yoktur, Hatay büyük bir deprem yaşadı biz ikinci bir deprem yaşıyoruz, ekmeğimizi elimizden alıyorlar.

Mesut Bazer (Zeytin Bahçe Sahibi)

İkinci Bir Deprem Yaşattılar.

Bende depremzedeyim, devletin yetkilileri geldi ve burada zemin etüdü  yapıtlar. Muhtarımızda vardı buraya konut elverişli değil, zemin kayması var dediler. Muhtarımıza sağlam yer göster dediler, muhtar yer göstermesine rağmen ve zemin uygun olmamasına rağmen ağaçlarımızı siyaset nedeni ile söküyorlar. Bizim köye zemin bozuk denildi, sonra yanına yapılıyor, madem yapılacak bizim evlerin yerine yapılsın. Siyasi oyunlarla bizi perişan ettiler.

Osman Solak (Zeytin Bahçe Sahibi)

Zeytin Dışında Bir Gelirim Yoktur. Beş Çocuğa Nasıl Bakarım?

Ben inşaat işçisiyim ve zeytin ağaçlarım vardı, onu da söktüler, bu köy ile hiçbir bağım kalmadı. Ben inşaat işçisi olduğum için biliyorum, buralarda yine iskan evleri yaptılar ama hiçbir ağaç kesmeden yaptılar. Öyle yerlere konut yapıldı. Biz bu saatten sonra ne yapacağız? Hırsızlık yapamayız, başkasının malını gasp edemeyiz, benim 5 çocuğum var, onları nasıl besleyeceğim? Benim burada 160 ağacımı söktüler ve toprağa gömdüler.

İlyas Tomuk (Zeytin Bahçe Sahibi)

Yuvalı Köyüne ait 33 bin zeytin ağacını Güvençli Köyüne konut yapacağız diye bir çırpıda söküp attılar. Yine 30 bin zeytin ağaçlarını sökmek için hazırlıklar yapıldı, vatandaşlarımız çok zor durumdadır. Kadastro çalışmalarında bir hata oldu ama biz başvurduk, siyasi nedenlerden ötürü bu sınır düzeltilmedi ve geçim kaynağımız olan zeytinlerimiz parça, parça kesilmektedir. Gerekli mercilere baş vurduk, bu işin düzeltilmesini talep ediyoruz.

Halil Tomuk (Zeytin Bahçe Sahibi)

Kalan Ağaçlarımızı Kesmesinler, Biz Yine Kesilen Yerleri Yeşillendiririz.

Biz kesmeden önce kaymakamımıza idari sınırı gösterdik ve bu sınırın kaymakam (Osmanlı döneminde kaldı) dedi ve bu yer için Güvenç Köyüne konut yapacağı iddiasında bulundu. Bizim anlamadığımız bizim köyün idari sınırı kalmadı ise Güvenç’in nasıl idari sınırı bulunuyor? Bizim köyümüzün üzerine köy yapılmaktadır! Bizim köyümüze başka köy yerleşir mi? Tamam ağaçlarımızı kestiler ama bari kalanları kesmesinler ve kesilen yeri bize versinler yeniden yeşillendirir ve zeytin bahçesi yaparız.

Mahmut Şıklar(Zeytin Bahçe Sahibi)

Yerinde Dönüşüm Olmaz Diyerek, Zeytin Bahçelerini Söküyorlar.

 Bu tarih depremin hemen ardından oldu. Biz MHP Hatay milletvekili Lütfü Kaşıkçı gelecek diye Ömer Aslan’ın evinde toplandık. Lütfü Kaşıkçı bizzat bize şöyle söyledi. “Bu köy size kalacak konut için başka yerden yer isteyin” dedi. Ben muhtara sordum. “Muhtarım biz yerinde dönüşüm yapalım” dedim. Muhtar ise “AFAT müdürü bana diyor ki, dedi. Yerinde dönüşüm için şahsına 130 metre kare yeri olması lazım, yoksa kabul edilmiyormuş, zaten tapusuz yerlere de yapılmıyor” dedi. Bize yerinde dönüşüm için hazırladığımız dilekçelerimizi iptal ettirdiler. Şimdi anladım ki, bu işin arkasında zeytin bahçelerimize ev yapmanın çalışması imiş. Yerinde dönüşüm için bizim evlerin yeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkileri evlerimizin yerini uygun gördüler. Yazık bizim yerimiz var ve zeytin ağaçlarımız kesilmesin.

HÜSEYİN GÜLER

Halit Tomak
İlyas Tomuk
İş Makinaları zeytin tarlalarında
Kaymakam Osman Acar
Kaymakam köylülerle toplantı yaptı
Kesilen zeytin ağaçları
Köylüler çaresizlik içinde
Mustafa Şahin
Osman Solak
Kesilmeyi bekleyen zeytin ağaçları
 Başkan İbrahim Naci Yapar: Tüm Personellerimizin haklarını korumak ve hayat şartlarını iyileştirmek için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen ile memur personelini kapsayan sosyal denge tazminatı için tavan ücretten sözleşme...
İskenderun’daki uygulamada 3 tabanca iye çeşitli uyuşturucu madde yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Asayiş uygulamasında, 3 tabanca ile çeşitli uyuşturucu maddeler yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince...
İskenderun’da hırsızlık şüphelisi bir kişi 600 Dolar Bankamatik kartlarıyla birlikte yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde hırsızlık şüphelisi bir kişi 600 Dolar ile Bankamatik kartlarıyla birlikte yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,  Hatay Emniyet...
Antakya ve Dörtyol’da 3010  paket gümrük kaçağı sigara yakalandı
Hatay’ın Antakya ve Dörtyol ilçelerinde gümrük kaçağı 3010 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Kaçakçılık...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Hatay’da uzman Doktor, ekipman ve yoğun bakım altyapısı hala eksik!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki sağlık hizmetlerine ilişkin yazılı bir basın açıklamasında bulundu. 6 Şubat depremlerinin üzerinden yaklaşık...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı 29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günlerinde konuştu: Şehre geldiğimde gördüğüm ilk tablo tarihin en büyük yıkımına uğramış bir şehrin fotoğrafıydı!
29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günleri  “Doğal Afetlerin Yönetiminde Mülki İdare Amirleri Sempozyumu” İzmir’ de gerçekleştirildi.  Ulusal ve uluslararası birçok heyetin...
6-12 Mayıs’ta kutlanacak vakıf haftası dolayısıyla Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren mesaj yayınladı: Vakıf kültürü, kadim medeniyetimizin paha biçilemez miraslarından biri!
Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, 6-12 Mayıs’ta Vakıflar Haftasının kutlanacağını belirtti. Vakıflar Haftası dolayısıyla kutlama mesajı yayınlayan Bölge Müdürü...
Antakya Sarımiye Camisi yarın yeniden ibadet açılıyor!
Deprem’de ağır hasar gören Antakya’nın en eski camilerinden Sarımiye Camisi yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yeniden ibadet açılacak....
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay: Uhdemizde olmayan hizmet taleplerine kulak tıkamayacağız!
Hatay’ın Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Samandağ’ da sıkça şikayetlere konu olan temizlik ve sivrisinek sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin 3 D  Printer atölyesi başlıyor: Son başvuru 13 Mayıs 2024                            </strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ve İsveç Hükümeti’nin desteklikleriyle düzenlenen “3D Printer ile Medikal Cihaz...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Çocuklara Hıdrellez etkinliği!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede kutlanan Hıdırellez Günü dolayısıyla çocuklara özel etkinlik düzenledi. Hatay...
Arazileri sular altında kalan Amık Ovasındaki çiftçiler yetkililere seslendi: Devlet Bizim Önerimize Kulak Verirse Bu Sorun Kısa Zamanda Çözülür!
Hatay’ın verimli arazilerinden Amik Ovası Mayıs ayı olmasına rağmen halen sular altında bulunmaktadır. 12 Bin dönümlük arazinin büyük bölümü ekim...
CHP Hatay Milletvekili Nermin yıldırım Kara: Yetkililer Antakya’ya gelerek Rezerv sorularına cevap vermeli!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki Depremzedelerin korkulu rüyası haline gelen Rezerv alanlarla ilgili sorulara yetkililerin Antakya’ya gelerek cevap...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Bereketli Hasatlar ve Sürdürülebilir Hayvancılığımız İçin Hiç Durmadan Çalışıyoruz!
6 Şubat Asrın Deprem Felaketi sonrasında üreticileri teşvik edebilmek ve tarımsal üretimde devamlılığı sağlayabilmek amacıyla “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi”...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Miniklere unutamayacakları bir gün yaşattı!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi başarılı yazar Defne Ongun Müminoğlu ile çocukları eğlenceli ve öğretici bir aktivite ile bir araya getirdi. Hatay...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ