HATAY AYAKKABI İMALATÇILARI ‘FAİZLER DÜŞÜRÜLSÜN VE İTHAL DURDURULSUN’

6 Şubat deprem öncesi Türkiye’nin %30’un üzerinde üretim yapan Antakya Ayakkabı imalatçıları bu gün yok olmanın eşiğine gelmişlerdir. Depremde iş yerlerini, makinelerini yitiren Ayakkabı imalatçıları geçici süre Reyhanlı Sanayi Sitesine taşınmışlardı, halen burada üretim yapmaya çalışıyorlar.
Deprem öncesi Türkiye’nin tanınmış firmalarına ve Avrupa ülkelerine ihracat yapan imalatçılar bu gün kenarda, köşede kaldıklarını, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde bu mesleğin yok olacağını belirtiyorlar.
Reyhanlı Sanayi Sitesinde üretim yapmaya çalışıyorlar ama işçi sorunları var, işçilerin yatacak sorunları var, işçiler Antakya’dan geldiği için çoğunun gelmediği, işi bıraktıklarını belirtiyorlar. 50 İnsan istihdam eden atölyeler bu gün çoğunluğu ya 20 ile 5 işçi çalıştırabildiklerini bu anlamda da üretimin yüzde ellinin altına indiğini ifade ediyorlar. Reyhanlı Sınır ilçesi olduğundan müşterilerinin çoğunun kendilerini terk ettiğini, çünkü müşterileri gelse bile otel, lokanta ve gezecek alanların olmadığını belirtiyorlar.
Antakya Ayakkabı imalatçıları yeniden Antakya ilçesine taşınarak bu sorunları biraz olsun aşabileceklerini belirtiyorlar. Bu anlamda yapımı süren Antakya Ayakkabı Sitesinin kısa sürede tamamlanmasını, banka faizlerinin düşürülmesini, ithalatın durdurulmasını, yeniden dış pazara açılabilmeleri için de devletin girişimlerde bulunmasını ve de yeniden eski durumlarına dönebilmeleri için düşük faizli kredilerin verilmesini istiyorlar. Bunlar gerçekleştirdiğinde ancak ayağa kalkabileceklerini ifade ediyorlar.
Dükkanların çoğu kapalı, ya da düşük üretimle devam ediyorlar. İmalatçıları gezdik ve imalatçılara mikrofon uzattık. Bir sor bin ah dinle derler öyle dertliler ve çözüm dükkanlar devlet tarafından verilmiş ama iş yapmadıktan sonra bunun yeterli olmadığının altını çiziyorlar.
MEHMET BAYIR (İMALATÇI)
Bir An Önce Antakya Ayakkabıcılar Sitemize Taşınmak İstiyoruz.
Ayakkabı imalatçıları olarak ciddi şekilde zor durumdayız, zaten atölyeyi gezdiniz ve gördünüz, bu durumda sektör bitmeye gidiyor. Biz imalatçılar olarak kendi toprağımız olan Antakya Ayakkabıcılar Sitesine gitmeyi istiyoruz. Reyhanlı’da bu işi yapamıyoruz, bizim işçilerimiz zaten Antakya’da, Antakya’dan getir-götür bizim mali sıkıntılarımız var, ayrıca ayakkabılar hak ettiği değeri almıyor. Satışımız zor durumdadır.
Devlet isterse her şeyi yapabilir, biz de bir an önce kendi sitemize taşınmak istiyoruz. Bizim vergilerimiz yüksek, maliyetler yüksek, bizim Hatay bölgesi ayakkabı üretimi sıkıntılı ve de ihracat yok sayılacak kadar azdır. Bizim ayakkabılarımız birinci sınıf deri ve kendi imalatımızdır. Kendi el yapımı ürünleridir. Hammaddesi hariç her şey kendimizin emeği ile üretim yapıyoruz. Dükkan kapatanlar var, herkese Allah yardım etsin, diyorum.
MEHMET KATI (İMALATÇI)
Devletin KOBİ’lere Desteği Artırılmalı ve Kalifiye Yani Ara Elaman İhtiyacını Karşılamalı
Depremden sonra bizi Reyhanlı Sanayi Sitesini verdiler, buraya taşındık ama zorlu bir süreç başladı. Elektrik, daraba, taşınma derken onları gerçekleştirdik ama işçi sıkıntımız bizim üretimin düşmesine neden oldu. Maliyetler arttı, artınca Hatay olarak cazipliğimiz kalmadı, iş çıkaramaz duruma geldik, imalatçılarımız zor dönemler geçirince; haliyle maddi yönler takip etti, rekabet kalmadı, İstanbul ile maliyet açısından aynı pozisyona düştük.
Depremden önce Hatay ayakkabı imalatçıları olarak çok iyiydik, taleplerimiz yüksekti, ihracat güzeldi, bölgemizdeki savaşlar, deprem derken biz bu gün çok, çok gerilere düştük. Meslek bitme aşamasına gelmiştir. Antakya Ayakkabıcılar Sitesi bu yıl tamamlanacak denildi, taşınırken yine büyük yük altına gireceğiz, devletten destek bekliyoruz, devletimiz KOBİ’ler el uzatmasını umuyoruz.
Devletin KOBİ’lere desteği artırılmalı ve güncelleşmelidir. Esnaflarımızın büyüğü, küçüğü fark etmeden söylüyorum, zor dorumda hatta kapatma aşamasındalar. Bu desteklerle ancak yeniden sektörümüzü ayağa kaldırabiliriz. Ben 8 yaşından beri bu meslekteyim, üç kardeşim aynı meslekte, baba mesleğimizi sürdürüyoruz. Büyük kardeşim fabrika sahibi idi o da durdurdu, borç ve maliyetlerden ötürü dükkanımı açamıyorum.
Depremden önce İtalya, Almanya, Fransa özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve talepler çok olduğundan yetişemiyorduk. Şimdi veremiyoruz, büyük firmalar zaten konkorto ilan ettiler, ihracat yok denecek kadar azdır ve üretim yüzde elli, elli düştü. Zaten kalifiye elaman bulamıyoruz. Bakın ben ustayım ve kendim sürekli çalışmak zorunda kalıyorum.
ÖMER ALPASLAN (İMALATCI)
Para Baronları Bankalara Faize Yatırıyor, Piyasada Para Yok
Bizim temel sorunumuz işçi yok, ihracat sıfır noktasındadır, üretimde zorluklarımız var, Antakya’da depremden ötürü iş yerlerimiz yıkıldı, buraya geldik ama istediğimiz ölçüde randıman alamıyoruz. Buraya işçiyi getiremiyoruz, müşteriyi getiremiyoruz. Ben bugün 25 oldu, İstanbul’da uluslararası fuara katılırım, bu kadar çevremiz olmasına rağmen büyük sıkıntılar yaşıyoruz.
Bizim ülkemizde olduğu gibi ekonomik sıkıntı ve nasıl aşarız bilmiyorum ama dolar düşük, işçi maliyetlerinin yüksek olması, uluslararası platformda bizim ürettiğimiz onlardan yüksektir. Geçen İtalya fuarında arkadaşlarla görüştüm, orada bizim ürünlerimiz 7-8 dolar daha fazlaya mal olduğunu söylediler. Benim müşterilerim %80 yurtdışı ben bile yüzde ellinin altına düştüm. Yani sıfır noktasına doğru geliyoruz. Bizde iflas eden kapatanlar var, bu rakam yüzde 60 olabilir, ben 35 işçiyle çalışıyordum, bu rakam bu gün 5 kişiye inmiştir. Bizim işin rahatlaması için doların biraz daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum. Ben terlikleri yurtdışına 12 dolara sattığımda 3 dolar kazınıyordum. Şu anda 12 dolara mal edemiyorum, dolar bazında maliyetler yükseldi. Faizler yüksek ve ortada para yoktur. Faizler düşse bizim nispeten işler açılır. Para Baronları bankaya yatırmış, yüzde elli geliri var, zaten başka yerde bu parayı kazanamazsın. Bakın faiz diyelim %2’ye düştü o zaman bu faizi kullanarak mal alacağım ve düşük üretim olacaktır. Bu durumu bizim İstanbul Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Bakan ile görüştü ve anlattılar. Bizim durumu yöneticiler yakından biliyor. Bizim ayakkabı alanında bir daralma var, ithalat çoğaldı, ithal mal gelmez ise o malı ben piyasaya satacağım.
HARUN UÇAR (AYAKKABI İMALAT USTASI)
Burada Kalan İşçiler Çok Kötü Şartlara Konteynerlerde Kalıyorlar.
Biz burada ayakkabı usta imalatçısı olarak, konteynerlerde kalıyoruz ama bizim hemen yanımızda gördünüz, çok kötü şartlarda bu konteynerlerde akşamları kalmak zorundayız. Burada su sıkıntısı yaşıyoruz, anne ve babamız Antakya’da imkanlar olmadığında gidemiyoruz. Bizim işimiz zor yılbaşına yakın Antakya Ayakkabıcılar sitesine taşınacağımızı söylüyorlar, dişimizi sıkıyoruz, ben ustayım ve depremde 8 insan benim altımda çalışıyordu, şimdi onlar ya öldü, ya başka işlere gittiler. Antakya’dan gel bir dert, su yok bir dert, konteynerde kalsan zaten berbat yerler ne diyeyim.
HÜSEYİN GÜLER





