Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş: EXPO’nun sahibi Hatay Halkı ve Türkiye Cumhuriyeti’dir!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş: EXPO’nun sahibi Hatay Halkı ve Türkiye Cumhuriyeti’dir!
  • 01.03.2022
  • Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş: EXPO’nun sahibi Hatay Halkı ve Türkiye Cumhuriyeti’dir! için yorumlar kapalı
  • 370 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, EXPO’nun sahibinin Hatay Halkı ve Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir radyo programında Hatay ve Türkiye  gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Başkan Lütfü Savaş programda ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi Genel Başkanlarının Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için bir araya gelip ortak metin imzalamasını değerlendirdi.

Altı liderin ortak metne imza atmasını ülke ideallerini gerçekleştirme adına önemli bir adım olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Türkiye öyle bir pozisyona geldi ki kişiler, kendi ideolojilerinden çok ülke ideallerini düşünür oldu. Sayın genel başkanlarımız, yıllardır özlemini çektiğimiz cümleleri ortak metinle deklare etmiş. Zaman açısından da çok isabetli bir deklarasyon oldu. İnsanlarımız da bu metinde yer alan ifadeler çerçevesinde bir Türkiye istiyor” diyerek altı liderin bir araya gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

PARLAMENTER SİSTEM DEMOKRASİNİN TECELLİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için iktidarın koalisyon hükümeti benzetmesine cevap veren Başkan Lütfü Savaş, “Parlamenter sistem demokrasinin tecellisi için çok önemlidir. Geçmişte koalisyon hükümetlerinde belki sıkıntı yaşadık ama 20 yıllık süreye baktığımızda gerek Meclis’te gerek ekonomik göstergelerde bugünler koalisyon günlerini bile arattı. Koalisyon günlerinden herkes ders almıştır ama 20 yıllık geçmişimizden de alınacak çok fazla ders var” diyerek ortak metnin Türkiye için çok önemli bir adım olduğunu belirtti.

Başkan Lütfü Savaş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ve bu işgalin Hatay’a ve Türkiye’ye yansımasını da değerlendirdi.

Savaşın uzamasının Rusya’nın aleyhine olacağını ifade eden Başkan Lütfü Savaş, “Savaş uzarsa önce Rusya ve Ukrayna sıkıntı çeker. Sonra da enerji ve tarım konularında bu ülkelere bağımlı olduğumuz için tıpkı Suriye’de olduğu gibi biz sıkıntı çekeriz. Bunun için yıllardır kırsal kalkınma projelerine ağırlık veriyoruz” diye açıklamalarda bulundu.

KIRSAL KALKINMADA BİLİMSEL BAKIŞ AÇISI

Kırsal kalkınma atılımlarında hiçbir zaman politik davranmadıklarını söyleyen Başkan Savaş, “Biz bu konuya hep bilimsel çerçeveden baktık. Dünya artık teknoloji ve tarıma eviriliyor. Dünya endüstri 5.0’ı konuşuyor. En iyi elemanlar çalışsak bile en az 100 yılda dünya ülkelerini teknolojide yakalayabiliriz. Ancak çok verimli bir coğrafyaya sahibiz. Eğer bu coğrafyada insanlarımızı doğru yönlendirirsek 5 yıl içinde tarımda söz sahibi olan ilk 5 ülke içinde yer alabiliriz” ifadelerini kullandı.

Hatay’daki tarımla uğraşan insan sayısının yüzde 74 azaldığını vurgulayan Başkan Savaş, tarımla uğraşan insan sayının 36 binlerden 9 binlere düştüğünü söyledi.

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 20 BİN AİLEYE DESTEK OLACAK

Kırsal kalkınma projesi kapsamında hayvancılığı da desteklerini anlatan Başkan Savaş, “Büyükbaş hayvanların tırnak bakımını yaparak et ve süt verimlerine katkı sunduk. Şehirdeki arıcıların dörtte birine destek verdik. Üreticilerimiz güneş paneli aldı. Projemizden faydalanan aile sayısı 9 bine yaklaştı. Yükte ağır pahada hafif ürünler üretiyoruz. Dereotu, maydanoz, fesleğen, süs biberi, ceviz, badem, alıç, tatlı patates ve taze soğan gibi ürünleri çiftçimize ektirip, mahsulü teknolojiyle buluşturup pazara satıyoruz. Böylelikle 3-5 dönüm arazisi olan üreticilerimize destek oluyoruz” diyerek gelecek yılın sonunda 20 bin aileye destek olacaklarının altını çizdi.

KIRSAL KALKINMADAKİ AMAÇ ÜRETİCİNİN KENDİNE YETEBİLMESİ

Hatay’da temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan 74 bin ailenin olduğunu açıklayan Hatay Büyükşehir Belediye  Başkanı Lütfü Savaş, “Biz insanlara balık tutmayı öğreteceğiz. Kırsaldaki insanımızı kendi kendine yeter duruma getireceğiz. Bunu yaparken işsizliği azaltamaya katkı sağlamış, şehirlerdeki gettolaşmayı azaltmış ve topraklarınızın verimli kullanılmasını sağlamış oluyoruz” diyerek kırsal kalkınma projesini seçim yatırımı olarak yapmadıklarını vurguladı.

Programın ilerleyen dakikalarında Hatay  ve Türkiye  ekonomisi detaylıca konuşuldu.

Hatay’ın hak ettiği 5. Teşvik Bölgesi’ne alınması için çok çaba harcadığını söyleyen Başkan Savaş, “İktidar partisi dâhil olmak üzere tüm siyasi parti ve STK temsilcilerine çağrıda bulundum. Ancak iktidar partisi temsilcileri görmezden gelip samimi davranmadı. Geçen sene sadece bazı ilçelerimiz beşinci bölgeye alındı” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ İKTİDAR PARTİSİ TEMSİLCİLERİNE SESLENDİ

Hatay’da kişi başına düşen yurt içi milli gelirin 9 yılda 7 bin 202 dolardan 5 bin 367 dolara gerilediğini aktaran Başkan Savaş, “Şehrimize giriş yapan yerli ve yabancı turist sayısı 12 yılda yüzde 84 buçuk azaldı. Yaklaşık 15 ülkeye ihracat yapamaz olduk. Nakliye sektörümüz yüzde 35 daraldı. Yılda 110 bin TIR ihracat yaparken bu veri bin 400’e düştü. 2021 yılında 25 milyar lira vergi öderken 670 milyon liralık ödenek almışız. Ödediğimiz verginin yüzde 2,68’i genel bütçeden bize ayrılmış” diyerek bu tablonun iyileştirilmesi için iktidar partisinin Hatay’daki temsilcilerine seslendi.

Başkan Savaş, iktidar temsilcilerinin 1 Nisan’da başlayacak Expo’21 Hatay’a destek olmadıklarını belirtti.

EXPO’NUN SAHİBİ HATAY HALKI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’DİR

Hatay’ın mutfağıyla, tıbbi aromatik ve endemik bitkileriyle, tarım ürünleriyle öne çıktığını söyleyen Bşkan Savaş, “Expo tüm bunların hayat bulacağı bir organizasyon olacak. Ama iktidar partisinin buradaki temsilcileri buna destek olmak istemedi. CHP ve Lütfü Savaş bu işi başaracak diye gözleri kaldırmadı. Ancak Expo’nun sahibi Hatay halkı ve Türkiye Cumhuriyeti’dir. Projelerimizi hayata geçirirken yanımızda sadece Hatay halkı vardı. Onlar da bize yeter” diyerek hemşehrilerinin destek ve sevgileri ile tüm zorlukların üstesinden geldiklerini ifade etti.

Başkan Lütfü Savaş, İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi için yaptığı çağrıyı bir kez daha yineledi.

SERBEST BÖLGE VE VİZYON ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında bu konuda çalışmaları başlattığını söyleyen Başkan Savaş, “1956 yılından da İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi Resmi Gazete’de yayımlanmış. Kayseri’de bile Serbest Bölge var. Hatay ilk kanunlaşan yer olmasına rağmen gerçekleşmemiş. 20 yıllık bir iktidar neden bunu yapmadı?  Yaz aylarında dünyanın birçok bölgesinde şirket yöneticilerini, bakanlıkları, STK’ları ve uluslararası kuruluşları çağırarak Serbest Bölge ve Vizyon Çalıştayı yapacağız” diyerek Serbest Bölge olmanın çok büyük ekonomik avantajlar getireceğini aktardı.

Başkan Lütfü Savaş, programın ikinci bölümünde Hatay Büyükşehir Belediye Meclis’inde alınan karar ile indirilen su fiyatlarına karşın doğal gaz, elektrik ve akaryakıta yapılan zamları gündeme taşıdı.

Başkan Lütfü Savaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Doğalgaz fiyatları son 6 yılda konutta yüzde 174, sanayide ise yüzde 800 oranında arttı. Eğer yüzde 60’tan fazla kullanıyorsanız yüzde bin 250 arttı. Sadece 2021 yılında akaryakıta 79 kez zam yapıldı. Son 5 yılda paramız dolar karşısında yüzde 360, avro karşısında yüzde 384 değer kaybetti.  Asgari ücret dolar karşısında 5 yılda yüzde 34 değer kaybetti. 20 yıl önce iktidara geldiklerinde açlık ve sefaletle savaşacağız diyenler bunu açıklasın. İktidarın il başkanı çöp konteynerlerinin etrafında yiyecek ve giyecek arayan insanlara baksın. HATSU’nun 640 bin abonesinin 250 bini faturasını ödeyemiyor.”

Başkan Lütfü Savaş, su fiyatlarında yapılan indirimden sonra HATSU’nun kendini çeviremediğini söyledi.

HER ŞEYE RAĞMEN HATAY’IN 11 BÖLGESİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

30 büyükşehir belediyesi arasında suyu en ucuz veren 2. belediye olduklarını söyleyen Başkan Savaş, “Suyun metreküpünü atık su bedeli ile birlikte 4,06 liraya veriyoruz. Ancak maliyetimiz 12,84 liradır. İktidar temsilcileri su fiyatlarını düşürmek yerine maliyetleri düşürsün. Gerisi zaten kendiliğinden gelir. Her şeye rağmen Hatay’ın 11 bölgesinde altyapı çalışmalarımız devam ediyor” bilgilerini paylaştı.

Sorumluluk alanlarında olmamasına rağmen birçok iş yerinin altyapısını Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU’nun yaptığını açıklayan Başkan Savaş, “Özellikle mobilyacılar sitesinin, Reyhanlı’nın paket arıtma tesisinin, ayakkabıcılar sitesinin altyapısını biz yaptık. İleride yapılacak organize hayvancılık sitesi için de destek söz verdik. Çünkü bunlar insanımıza iş kapısı olarak dönecek” diye konuştu.

Başkan Lütfü Savaş, vatandaşlardan gelen sorulara da cevap verdi.

Defne Turunçlu’daki arıtma tesisini yerinde yenileyeceklerini söyleyen Başkan Savaş, projeye yaz aylarında başlayıp 13-14 ayda bitireceklerini ifade etti.

Başkan Lütfü Savaş, her türlü olumsuzluğa rağmen HATSU’nun 2021 yılında çok büyük yatırımların altına imza attığını söyledi.

BAŞKAN SAVAŞ HATSU’NUN HİZMETLERİNİ TEK TEK SIRALADI

İlçelerde yapılan arıtma tesislerin 200 milyon lira maliyetle yapıldığının bilgisini paylaşan Başkan Lütfü Savaş, “Reyhanlı, Yayladağı, Kumlu ve Altınözü’nde arıtma tesisi yapacağız. 317 milyon liraya bin 228 kilometrelik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşedik. 11 milyon lira maliyetle 35 tane içme suyu deposu yaptık. 2014-2021 yılları arasında 265 adet içme suyu sondaj çalışması yaptık. Yine aynı yıllar arasında 403 milyon lira maliyetle 2 bin 534 kilometre içme suyu hattı döşedik” diyerek devam eden ve yeni yapılacak projelerin maliyetlerini ve detaylarını aktardı.

HATSU’DAN 1 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Defne’den Antakya’ya Yayladağı’ndan Reyhanlı’ya kadar devam eden tüm altyapı çalışmalarını sıralayan Başkan Savaş, 2014 yılından 2021’e kadar HATSU yatırımlarına 1 milyar 50 lira harcandığını açıkladı.

İKTİDARIN ZULMÜNE RAĞMEN BAŞARILIYIZ

HATSU’nun borçla doğduğunu bir kez daha yineleyen Başkan Savaş konuşmasının sonunda şu görüşliere yer verdi:

 “İskenderun’un 1999 yılında kalan borcunu bile faiziyle biz ödedik. 850 milyon lira borçla aldığımız ve iktidarın il temsilcilerinin zulmüne rağmen bu kadar yatırım yapabildiysek çok başarılı olmuşuz. Tüm çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Şu şartlarda ayakta durdukları için dururken de hizmet ve yatırıma devam ettikleri için onlara teşekkür ediyorum.”

Jandarma Altınözü’nde çeşitli elektronik eşya satan bir kişiyi yakaladı
Hatay’ın Altınözü ilçesinde, çeşitli elektronik eşya satan bir kişi Jandarma tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, 24.04.2024 günü Altınözü ilçesi...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Et ve Et ürünlerine denetim!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Antakya İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle et ve et ürünleri satan işletmelere yönelik kapsamlı...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar 23 Nisan’da hasta çocukları unutmadı!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar Belediye personeli ile bir araya geldi:  Antakya’mızı sizlerle ayağa  kaldıracağız!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, belediye personellerinin ile yaptığı motivasyon toplantısında “Antakya’yı sizlerle birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.  Başkan İbrahim...
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’e hayırlı olsun  ziyaretinde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:  Hatay için hazırız!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ağırladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin...
<strong>Hatay SMMM Odası Başkanı Jale Marufoğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz!</strong>
Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Jale Marufoğlu, taliplerine acilen yanıt verilmesini istedi. Yaptığı basın açıklamasında, Mali Müşavirlerin iş...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Doğa için seferberlik talep edenler, ÇED raporu zorunluluğunu kaldırıyor!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde artan çevre sorunlarına ve Hatay’da ÇED raporu zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik yazılı bir...
Hatay’da Mucbir Sebep’in uzatılması isteniyor
6 Şubat Depreminde yıkılan Hatay’da Mucbir Sebep durumunun uzatılması istendi. Hatay serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mucbir Sebep’in uzatılmasını talep...
Samandağ’da 23 Nisan Coşkusu
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik eve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk...
Hatay Diş Hekimleri Odası’nın Genel Kurulu Cumartesi günü
Hatay Dişhekimleri Odası’ nın 20. Olağan Genel Kurulu Toplantısı 27 Nisan 2024 Cumartesi günü yapılacak. Oda Başkanı Nebil Seyfettin  Hatay...
<strong>HATSU’dan yeni meskenler içme suyu hattı</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, deprem nedeniyle zarar gören su iletim hatlarını onarmak ve yeni meskenlerin içme suyu ihtiyacını karşılamak adına altyapı...
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden yıllık işletme cetveli duyurusu!
Hatay Valiliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yıllık işletme duyurusunu yayınladı. Duyuruda sanayi siciline kayıtlı işletmelerin 2023 yılına ait işletme...
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan’dan Bakan Mehmet Özhaseki’ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin çevreyle ilgili açıklamalarına tepki...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Anadolu Basını için Meclis Araştırması istedi:  İktidardan olmaya Mama yok!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar Konseyi toplantısı Gebze Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca,...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Çocukların Bayram sevincine ortak oldu!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Antakya Gençlik Kolları, Mavi Dayanışma Gönüllüleri ve Kardeş Platformu iş birliğiyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ