Hatay Halkı Yeni Bir Göç Dalgasına Hazır Değil
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay halkının yeni bir göç dalgasına hazır olmadığını söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş 4 Ocak Cumartesi günü HRT ekranlarında Can Bedros Çapar’ın hazırlayıp sunduğu “Yeni Bir Gün” adlı programın konuğu oldu. Hatay’ın başarılı gazetecilerinin de katıldığı programda Başkan Savaş hem gündeme dair açıklamalarda bulundu hem de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hatayspor U 16 Takımı’nın karşılaşmaya giderken yaşadığı kaza ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Kazayı üzüntüyle öğrendim. Ancak kazada can kaybının olmaması bizi teselli etti. Çocuklarımızın bazılarında kırıklar var tedavi süreçleri başladı. Bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. Çocuklarımıza ve ailelerine bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor acil şifalar diliyorum” dedi.
Başkan Savaş ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 250 bin Suriyelinin Türkiye sınırına yaklaştığı yönündeki açıklamalarını yorumladı. Başkan Savaş söz konusu yeni göç dalgası ile ilgili şöyle konuştu: “Sınır ötesinde yalnızca 250 bin kişi yok o bölgede 4 milyon kişi yaşıyor. Eğer 250 bin kişi sınırı geçerse o 4 milyon kişide bunun için çabalayacaktır. Türkiye, her zaman sınırın ötesinde güvenli bir bölge oluşturulmalı. Ve bu bölgede sığınmacılar için kamplar yapılarak o insanların temel ihtiyaçları karşılanmalı. Hatay halkı yeni bir göç dalgasına hazır değil. Geçiş yapacak insanların içerisinde radikal insanlar da var. Bunlar sınırı geçerse Hatay yaşanmaz bir hal alır. Hatay 8 yıldır savaşın gölgesinde sosyolojik ve psikolojik olarak bu süreçlerden etkilendi. Ancak buna rağmen toplumsal huzura katkı sağlıyor.
“TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE BARIŞA KATKI SAĞLAMASI GEREKİYOR”
Sınır ötesine gerçekleştirilen operasyonlarda Türkiye’nin yanında yer alan ülkelerin, Suriye’den gelen sığınmacıların Türkiye’nin ekonomik ve sosyokültürel yapısını değiştirmesine göz yumduğunu ve Türkiye’yi bu anlamda yalnız bıraktığını ifade eden Başkan Savaş, 4 milyon sığınmacının yükünü hem ekonomik hem de sosyal olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çektiğini belirtti. Bu soruna acil bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Savaş, Suriye’de barış sağlanana kadar gelen sığınmacıların oluşturulacak güvenli bölgedeki kamplarda kalması gerektiğini ifade etti. Başkan Savaş, ”Türkiye’nin bu süreçte Suriye’de barışa katkı sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Başkan Savaş, Hatay’ın güvenliği ile ilgili gerçekleştirilen toplantılara davet edilmediklerini yalnızca bu toplantılar için şehre gelenlerin karşılanması ve uğurlanması noktasında yer aldıklarını ifade etti.
“MİSAFİRLİK 8 YIL SÜRMEZ”
Başkan Savaş Suriyeli sığınmacı sorunun ekonomik anlamda Hatay’ı zorladığını belirterek, “Biz 8 yıldır 3 kişi için ayrılan bütçeyle 4 kişiye bakmak zorunda kalıyoruz. Bizim Suriyeli vatandaşlarımızla sorunumuz yok ama kendi vatandaşımızın hakkını da savunmamız gerekiyor. Bunun vicdani bir boyutu var. Hiçbirmisafirlik 8 yıl sürmez. Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür. İktidarın Libya’ya gidecek gücü varsa bizim sınırlarımızı koruyacak gücü de vardır” dedi.
“BİZ NE DÜNYANIN JANDARMASIYIZ NE DE MEVLANASIYIZ”
Gençlerin geleceğe umutla bakmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Savaş, “Biz ne dünyanın jandarmasıyız ne de Mevlana’sıyız. Bu coğrafyayı korumalı ve çocuklarımızın umutlarını diri tutmalıyız. Çocuklarımız Avrupa’ya, Amerika’ya gitmek istiyor. Niye gitsinler ki bu topraklar kolay mı kazanıldı. Hepimizin, en çok da gençlerimizin geleceğe umutla bakmaya ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Programda CHP İl Kongresi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, tarafsızca süreci izlediğini ve sürecin sonucu ne olursa olsun Hatay’ın ve Türkiye’nin yararına olmasını dilediğini ifade etti. CHP’nin iktidara yakın olduğunun altını çizen Başkan Savaş, bu sürecin hatasız yönetilmesi gerektiğini ve insanları Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giderek kucaklamanın elzem olduğunu vurguladı.
“HATAY ZAVALLI DEĞİL ONURLU BİR İL”
Hatay Büyükşehir Belediyesinin onur konuğu olarak davet edildiği “Lezzetli Kış Şöleni” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Gastrofest ile ilgili gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Biz İzmir’e tarihimizle ve kültürümüzle gittik. İzmirliler Hatay’ın sahip olduğu birikimlerin farkında değildi biz bunu onlarla paylaştık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız bizi çok güzel ağırladı. Kendisi de çok mutluydu. ‘Siz bundan sonra hep onur konuğumuz olacaksınız.’ dedi. Esnafımız da çok mutlu oldu. Bundan sonra da Hatay’ın tanıtımına katkı sağlayacağız. Hatay hep savaşın gölgesinde zavallı bir il gibi tanıtılıyor. Biz zavallı değiliz biz onurlu bir iliz. Bunu herkese tanıtacağız. Önümüzdeki yıl 4 önemli etkinlik yapacağız” dedi.
EXPO HAZIRLIKLARI HIZLA SÜRDÜRÜLÜYOR
EXPO’nun çok önemli bir organizasyon olduğunu bir kez daha vurgulayan Başkan Savaş, bu organizasyon için Antakya ve Defne’de inşaatların başladığını ve Kasım ayı sonuna kadar iki bölgenin de tamamlanacağını ifade etti. Başkan Savaş, “3 dönümlük arazi içerisinde 13 medeniyeti tasvir eden bir mozaik yapacağız. Bu dünya rekoru anlamına geliyor. Uğur Mumcu meydanından çıkan bir şapeli bu alanda ağırlayacağız. Gastronomi köyü, dikey tarım uygulamaları da bu alanda yerini alacak” açıklamalarında bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ AKP’NİN SON DÖNEMDEKİ POLİTİKALARINI DEĞERLENDİRDİ
AKP’nin son dönemdeki Kanal İstanbul projesi ve Libya’ya asker gönderme adımlarını soran gazetecilerin sorularını Başkan Savaş şöyle yanıtladı: “Ak Parti hükümeti iktidara gelirken bazı şeylerden şikayet ederek geldi. Demokrasinin zayıflamasından, toplumsal mutabakatın zayıflığından dem vurdu ve böylelikle parti iktidara geldi. Geçmişte başörtülülerin yaşadığı mağduriyetleri gidermek adına demokrasiyi savunarak bugünlere gelmiş bir parti. Şimdi bakıyorsunuz zulüm gördüğünü iddia eden bir partinin vatandaşlara sola baktın PKK’lısın, sağa baktın FETÖ ‘cüsün, ortaya baktın hainsin ifadeleri toplumu yoruyor ve geriyor. Biz o zamanlar muhafazakar insanların demokrasi anlayışının ne kadar haklı olduğunu düşündüysek şimdi de sosyal demokrat, liberal vb. kişilerin de demokrasi mücadelesini o denli haklı buluyoruz. İstanbul konusu çok önemli. İstanbul sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. NATO’yu ilgilendiriyor. Rusya ve Amerika’yı ilgilendiriyor. Bizi de hem ekonomik hem stratejik hem de coğrafi anlamda çok etkiliyor. Bu kadar önemli bir konunun oldu bittiye getirilmesi hiç doğru değil. İstanbul’da 16 milyon insan yaşıyor. Bu insanların orada hakkı var. Bu devletin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Montrö Anlaşması’nı yapmış. Bu anlaşma hem Türkiye hem de Karadeniz ülkeleri için yararlı bir anlaşma. Kanal İstanbul ise Amerika’ya ve Rusya’ya fayda sağlayacak. Bunun yanı sıra o bölgede içme suyu kaynakları var ormanlar var bunlara zarar vereceksiniz. Belki de fay hattını tetikleyeceksiniz. Oradaki arazilerin Katarlılara satıldığına dair bir söylenti
var. Neden bunu yalanlayamıyorsunuz? Libya konusunda da oraya asker göndermemizin gerekli olup olmadığına dair bir kamuoyu araştırması yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Bir gecede Ankara’da alınan bir kararla olmamalıydı” açıklamalarında bulundu.
İstanbul’a yapılması planlanan ‘Kanal İstanbul’ projesi hakkında bilim insanı kimliğiyle görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Ben bilim adamıyım. İktidarın bu kanalı yapılması için geçerli gerekçelerini anlatması lazım. Toplum tatmin oluyorsa yapılsın ama bu kadar insanın kafasında soru işareti varken yapmak, iktidarın geliş amacına uygun davranmadığını gösterir. Çünkü o zaman daha fazla adalet, demokrasi, insani muamele ve ekonomi diyerek gelen bir iktidarın bu işi oldu bitti ile yapması kendiyle çelişmesi demektir” dedi.
“AMACIMIZ TÜRK DÜNYASI İLE HATAY’I BULUŞTURMAK”
EXPO’nun ticaret yönü ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Avrupa’da maalesef önceki gibi değiliz, kırılganlıklar yaşıyoruz. Önce kendi bahçemizden işe başlıyoruz. Türk dünyasından bir kadın siyasetçi, bir kadın sanatçı ve kadın gazeteciyi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde burada ağırlamak istiyoruz. Misafirlerimize ev sahipliği yapacak olan da Prof. Dr. Nazan Savaş. Amacımız Türk dünyası ile Hatay’ı buluşturmak. Çünkü Hatay’ın konumu daha da güçlenecek. Biz güçlendikçe bu düzeni bozmak için içerden ve dışardan taarruzlar devam edecek. Bu nedenle Hatay’da ekonominin ve sosyal bütünleşmenin çok iyi olması lazım. Artık psikolojik zeminin daha iyi olması lazım. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz fuar da bunlardan bir tanesiydi. Şimdi de aynı fuarı Mersin’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Gerek ekonomik daralma gerekse Türkiye içerisindeki zihinsel ayrışmayı nasıl aşarız, toplumu nasıl birleştiririz diye düşünüyoruz. Özellikle kırsal kesimde istediği verimi alamayan vatandaşlarımız için özel çalışmalar yapıyoruz. EXPO’da yapmak istediğimiz şu; Hatay’ın tanınabilirliğini arttıracağız, Hatay’ın bundan sonraki süreç içerisindeki kırsal kalkınma master planını orada eriteceğiz ve insanlarımızı hem çiçekçilik, hem tıbbi ve aromatik bitkiler hem de fidancılık konusunda üniversite ile birlikte eğiteceğiz. Samandağ’da ne üretilir, neyi satamıyoruz, nasıl satabiliriz, nasıl markalaştırıp, coğrafik işaretlemesini yapabiliriz diye düşünerek çalışmalarımıza yön veriyoruz” açıklamalarında bulundu.
“HATAY’IN KIRSAL KESİMİNİN GÜÇLENMESİ BİZİ ÇOK MUTLU EDECEK”
Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yetişen Karakılçık ve Ali Bayır buğday tohumları hakkında da bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “ Özellikle Karakılçık çok önemli, gluteni az, proteini ve lif oranı yüksek. Son olarak 14 dönüm ektik, ektiğimiz başka yerler de var. Yetiştiği zaman toplayıp dağıtacağız. GDO’lu buğdaylardan değil kendi insanımızla barışık ürünler üretmek istiyoruz. EXPO ile birlikte çok zorlu bir döneme giriyoruz. Bu dönemi iyi atlatırsak Hatay’ın kırsal kesiminin güçlenmesi ve ne yaptığını bilen çiftçilerimizin olması bizi çok mutlu edecek” dedi.
“EXPO KONAKLAMA İLE DE BİR KAZANÇ KAPISI OLACAK”
EXPO’ya gelecek yerli ve yabancı turistlerin konaklaması ile ilgili görüş bildiren Başkan Savaş, “Yurt dışında olduğu gibi burada da gelen misafir otel yerine müsait olan evlerde kira karşılığında kalacak. Yazlıklarımız da var, vatandaşlarımız kiraya vermek isteyecektir. Bunun için alt yapıyı hazırlıyor arkadaşlarımız. Birkaç ay sonra bunun için başvurular başlayacak. Bundan sonra da bu halkımız için kazanç kapısı olacak” ifadelerini kullandı.
Gazeteci Abdullahoğlu Başkan Savaş’a, bir oda başkanının “HBB çöp depolama sahası ile çevre felaketi yaşatıyor” sözlerini hatırlattı. Bu ifadelere yanıt veren Başkan Savaş, “Ben göreve gelmeden önce de o çöp depolama sahası oradaydı. Mevcut olan yer de kırmızı çizgili Anadolu sırtlanının koruma sahasıydı. Bakanlık orayı bakanlar kurulunun kararı ile biraz daralttı. Altınözü, Reyhanlı’nın ve Antakya’nın üst tarafı çok büyük bir coğrafya sadece bir sırtlana teslim edilemez. Bu sırtlanı da yıllardır gören yok. O saha küçülünce diğer saha büyüdü. Çöp depolama sahasında 15 bin evin aydınlanmasını sağlayacak elektrik üretiyoruz. Bu çöp toplama sahasını nerede yaparsak yapalım tepki gösteriliyor. Şu anda kimseyi rahatsızedecek bir durum yok. Sineklerden rahatsız olabilirler ama şu anda 93 bin noktada larva mücadelesi veriyoruz” dedi.
“ESNAFIMIZ DAHA RAHAT ŞARTLARDA YAŞASIN İSTİYORUZ”
Eski otogar kentsel dönüşüm alanı ile ilgili gelinen son noktaya değinen Başkan Savaş, “Biz demokrasi istiyorsak demokrasiye de değinmek zorundayız. Biz yerimizin fiyatını öğrenelim dedik. Yerimizin fiyatı iyi ama burayı satmak istemiyoruz. Çalışmamızı kâr paylaşımı ile yapmak istiyoruz. Proje çizdirdik yakında Anıtlar Kurulundan çıkaracağız ve meclise getireceğiz. Şu bir gerçek ki 3,5 yıla aşkın süredir 37 hektarlık bir kentsel dönüşüm projemiz var. Garnizon Komutanlığından St. Pierre Kilisesi’nin oradaki dereye kadar kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Üçüncü derecede sit alanı ve üç katlı binalar yapıp o alanı kurtarmak istiyoruz. Orada hem Habib-i Neccar Dağı’na hem de Kurtuluş Caddesi’ne paralel iki cadde yapmak istiyoruz, diklemesine de caddeler yapmak istiyoruz. İnsanlar ne olduğunu bilmeden hemen ses yükseltiyor. Biz kaçmıyoruz, malı da satmıyoruz ama orayı da dönüştürmek zorundayız. Mesele şu, biz bu projeyi topluma soracağız. Neredeyse 15 senedir otogar verilseydi kentsel dönüşüme oradan başlayacaktık. Eski otogarın orada iki katlı otopark ihtiyacımız var. Etrafında dükkan ortasında ise otel yapmayı düşünüyoruz. Orayı başka türlü düzenleme şansımız yok. Bu Hatay’a katkı sağlayacak. Önceliğimiz esnafımız, esnafımız da daha rahat şartlarda yaşasın istiyoruz. Esnaf beldeden ya da ilçeden geldiğinde aracını rahatlıkla park edebileceği park yeri olacak. Yap, işlet, devret modeliyle değil, ortak paylaşım ile dağılım yapıp bu konuyu EXPO’ya yetiştirmek istiyoruz. Sebze halini de yapamıyoruz. Önce dediler ki bunu bakanlığa alacağız, sebze halini bakanlıklar işletecek. Sonra dediler ki işletmeleri ilçelere vereceğiz. 1,5 yıl onu bekledik. 6 aydır da bu değişiklik konuşuluyor. Ne yapacaklarsa yapsınlar biz de ona göre yatırım yapalım. Şu anda Antakya OSB’nin girişinde 200 dönüm arazi aldık. İçerisinde oteli, petrol ofisi, lokantası, kafeteryası, büyük bir hangar tarzında soğuk hava deposu ve içinde her dükkanın soğuk hava deposu olan sadece hal değil tarım ticaret merkezi yani hububatın da satılacağı bir yer yapmak istiyoruz. Biz tam inşaata başladık bakanlığa devredin dediler. Ben o parayı Hatay halkının bütçesinden veriyorum. İktidar ne yapacağına karar versin eğer hal yaptırmayacaklarsa biz oraya enerji üretim merkezi yapacağız. Bizim enerjiye ihtiyacımız var. Şu anda HATSU gelirinin %65’i direkt elektrik faturasına gidiyor. O elektrik faturasını ben ödemesem her ay ekstra 13,5 milyon Türk Lirası HATSU’nun bütçesinde kalacak ve Hatay halkına daha fazla hizmet etme imkanımız olacak. Bizim kentsel dönüşüm projemizin artık önünü açmaları lazım. Vali Bey ve milletvekilleri sağ olsun iyi niyetli bir şekilde geldi. Dediler ki Kurtuluş Caddesi’nde Antakya Belediyesi restorasyona başladı, bir paralel yol açalım. Ben bilimsel çalışmaktan yanayım. Biz 3,5 yıldır o kentsel dönüşümü yapsaydık şimdi o 100 milyona ihtiyacımız olmayacaktı. O parayla birçok apartman yapıp yukarıdaki insanlarımızı sağlıksız evlerden kurtarırdık. O bölge heyelan bölgesi tamamen kentsel dönüşüme girmesi lazım. Ben şu an bir ikilemdeyim. 100 milyon TL ile yalnızca yol mu açalım yoksa 500 milyon TL gibi bir bütçe ile o bölgeyi tamamen kurtaralım mı, diye düşünüyorum. Ben ikincinin daha güzel olacağını Antakya’nın ve Defne’nin silüetinin düzeleceğini düşünüyorum. İnsanların da daha sağlıklı şartlarda yaşayacağına inanıyorum” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ: ÖNCELİĞİMİZ HİZMET
Personele verilen sosyal denge tazminatının neden kesildiği ve yeniden verilmesine dair bir çalışma olup olmadığına dair vatandaşlardan gelen soruya yanıt veren Başkan Savaş, “Kesmedik, anlaşmamız bitti. Ekonomik durumumuz müsait olmadığı için de yeniden anlaşma yapmadık. Türkiye’nin gelmiş olduğu durum ortada. Paramız olursa yeniden verebiliriz. Sosyal denge tazminatı dediğiniz, işverenle çalışan arasında güvene dayalı fazla çalış sana para vereyim demek. Eğer buna devam edersek sadece çalışanına para veren ama hizmet edemeyen kurum durumuna düşeriz. Memlekette bir sürü sorun var biz mecburen bunların çözümü için çalışıyoruz. Önceliği hizmetlerimize vereceğiz ama imkanımız olursa çalışanımıza yeniden sosyal dengeyi verebiliriz” açıklamasında bulundu.
HBB tarafından hayata geçirilen Gastronomi Evi’nin sanat ve mozaik galerisi olarak inşa edilmesinin sanatçılar tarafından talep edildiğini dile getiren Alvanoğlu’na yanıt veren Başkan Savaş, “Sanatçılarımızla
bu hafta görüşelim, destek veririz. Size ulaşanları bana yönlendirebilirsiniz. Vakıflar’dan kiraladığımız, restorasyonunu bitirmek üzere olduğu bir yerimiz var. Orada bir sanat galerisi düşünebiliriz” dedi.
HATAY’IN HER BÖLGESİNE DAHA FAZLA HİZMET YAPMA GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”
Tayfur Sökmen Bulvarı’na yapılacak olan Battı Çıktı hakkında bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “ Proje şu anda ihalede. Arkadaşlara talimat verdik, en kısa zamanda ihaleye çıkacak. İskenderun Belediye başkanımız iki caddenin yönü değişsin diye ricada bulunmuşlar. Arkadaşlarımız da hesap yapmışlar, şu anda değiştirmenin doğru olmadığını söylediler bana. Tayfur Sökmen’den gelen battı çıktıyı ve rampayı yaptıktan sonra trafik daha da rahatlayacak. Ayrıca İskenderunlu hemşehrilerime de çok teşekkür ediyorum. Seçimde verdikleri 79 bin oy ile beni çok onurlandırdılar. Demek ki insanların hakkı teslim etme konusunda bir sorunları yok. Yapılan battı çıktı ile İskenderun’un silüeti değişti. Şu anda tüm ilçelerimizin giriş noktaları ile ilgili çalışmalarımız var. Afrin’deki operasyonlarda ordumuzun yanında olmaya çalıştık. İş makinalarımız uzun bir süre Afrin’de çalıştı. Öyle olunca buradaki hizmetlerimiz biraz aksadı. Öncelik kendi ülkemizin sınırlarımızın güvenliği dedik destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Ayrıca tüm ilçelerimizi seviyoruz ve Hatay’ın her bölgesinde hizmetlerimizi daha fazla yapma gayreti içerisindeyiz” dedi.
Turunçlu’daki arıtma tesisinde gelinen son noktaya değinen Başkan Savaş, “Biz orada Antakya’nın merkezinde tertemiz ve güzel görünen Asi Nehri olmasını istiyoruz. Yazın içerisinde su olsun, insanlar etrafında gezerken balık tutsun istiyoruz. Tesisin Büyükçat’a taşınma imkanı varsa taşıyalım dedik. Hacim geniş ve debi yüksek olduğu için açık terfi hatları yapmamız gerekiyor. Bir tanesinin Turunçlu’da yapılması gerekiyor. Yapıldığı zaman açık olduğu için zaten koku olacak. DSİ nehir tarafından bize yol verirse terfisiz aşabilir miyiz diye araştırdık ama aşılamıyor, yer de verilmiyor. Maşuklu’da yaptığımız arıtma tesisi kirli suyu %99,99 oranında temizliyor. Benim amacım şu biz aşağıya 600 bin kişilik tesis yaptığımız zaman bunun üç katını yapmış olacağız ve çok fazla su çıkacak. Bir kısmını köprü başından itibaren Asi’ye verelim bu sayede hem nehrin içerisindeki habitatlar canlı kalacak hem de Asi Nehri’nde devamlı temiz su vermiş olacağız. Bunu yaparsak, koku da olmazsa, oradaki barınağı da kaldırırsak en az 20-25 dönümüne de park yapsak güzel olmaz mı? Biz Kanal İstanbul projesi hakkında nasıl konuşuyorsak aynı şekilde burada da bilimsel verilere göre hareket edeceğiz. Projemiz bitti. Niyetimiz tertemiz. Ben Defne ilçesinden %92 oy almış bir insanım. Onları üzecek hiçbir şey yapmam” dedi.
Hayvan barınağı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Hayvan barınağını kaldırmak istiyoruz. Düşündüğümüz iki üç yer var. Mahalle sakinlerimiz tabi ki haklılar. Ben saygı duyuyorum. Ama arıtma tesisi konusunda bilimsel gerçeklerle hareket etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
“İMAR PLANI BİR ŞEHRİN YOL HARİTASIDIR”
Hatay’daki imar planları hakkındaki soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ İmar planı bir şehrin yol haritasıdır. Hatay ilk defa 1/100.000 ölçekli imar planını bizimle yaptı. 1/ 5000 ölçekli imar planını da biz yaptık. Biz bunu yaparken Türkiye’de 64 kurum ve kuruluşlara sorduk. En geç Tarım Bakanlığı’ndan cevap geldi. Bütün bu görüşleri, ihale ile profesyonel şirketlere verdik. Bizim bu şirketlere müdahale etme şansımız yok. Biz STK’lara ve bütün belediyelere 1/100.000 ve 1/5000 ölçekli imar planını çıkarırken konuyu anlattık. Bu süreçlerde hep değerlendirmeler yapıldı ve bunlardan sonra plan kesinleşti. İtirazlar haklı olsaydı biz bu planları bitiremezdik. Hiçbir imar planına ben kendim karar vermiyorum. Hepsi meclisten çıkıyor. İmar komisyonundaki arkadaşlarımıza da güveniyoruz” dedi.
“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ADININ YAŞATILMASINI İSTİYORUZ”
Hatay’da yapımı tamamlanan stadyumun ismi ile alakalı açıklamalar yapan Başkan Savaş, “ Ben bu konuda hem Vali Bey hem de Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşeceğim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim başkomutanımız ve kurucu başkanımızdır. Bu ülke yaşadıkça Atatürk’e sevgi artacaktır. Biz bu saygının artmasından yanayız ve gerekli çalışmaları yaparız. Bu konuda iktidar partisindeki temsilciler kararveriyorlar. Herkes bu ismin değiştirilmesini istiyor, bizler de aynı düşüncedeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün adının yaşatılmasını istiyoruz” dedi.
“HATAYSPOR’U BİRKAÇ FUTBOLCU İLE GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Hatayspor hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “ Biz takımımızdan memnunuz. Hatayspor inşallah bıraktığımız yerden çalışmalarına ve başarılarına devam edecek. Biz de desteklemeye devam edeceğiz. Hatayspor’u birkaç futbolcu ile güçlendirmeyi hedefliyoruz. Takıma takviyede bulunma durumumuz olabilir. Hocalarımızdan transferler konusunda ve mevcut arkadaşlarımızın performansları hakkında günlük raporlar alıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“HATAY’DA GENÇ İŞSİZLİK ORANI OLDUKÇA YÜKSEK”
2020 yılında Büyükşehir Belediyesine personel alımlarının yapılıp yapılmayacağı ile alakalı soruları yanıtlayan Başkan Savaş,” Biz belediyemizde 7 bin beş yüz personel ile çalışmaktayız. Hatay’da o kadar işsiz gencimiz var ki işsizlik oranını düşürmek maalesef mümkün değil. Şu anda toplu bir alım yok” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ ÜÇKOZ YAYLASI’NDAKİ İNCELEMELERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Dörtyol ilçesine bağlı Üçkoz Yaylası’nda kış turizmi ile ilgili çeşitli incelemelerde bulunduğunu ifade eden Başkan Savaş,”
“Bizim orada kayak turizmi yapabileceğimiz iki nokta olduğu söylendi. Görmek amacıyla oraya gittim. Belirli bir yükseklikten sonra kar yağmaya başladı. Sayın Valimiz ile de bu konuyu paylaştım onun da hoşuna gitti. Biz orada ya kendi elimizle ya da yap-işlet- devret ile kış turizmi gerçekleştirmek isteriz. Sayın Vali’mizin ifade ettiği gibi bölgedeki eğim, karın yönü ve karın orada kalma süresi çok önemli. Bölgede 1700-1800’lük yükseklikte iki yer var. Buraya bir daha bakıp yeniden karar vermek istiyoruz. Hatay’da yazın yayla, deniz, kaplıca ve sağlık, kültür, tarih turizmi var. Kış turizmi de olursa başka bir şeye gerek kalmaz. Klasik belediye başkanlığını herkes yapıyor zaten. Biz klasiğin dışına çıkmak istiyoruz”
İskenderun Karaagaç Mahallesi’ndeki tenis kortu ile alakalı soruları yanıtlayan Başkan Savaş, projenin tamamlandığı müjdesini vererek Eylül ayında dünya kupası yapmayı hedeflediklerini açıkladı.
“KENDİ KURDUĞUMUZ SERALARDA 250 KADIN ÇİÇEK ÜRETİYOR”
Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara ne tür istihdam olanakları sağladıkları hususunda yöneltilen soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Şu anda 250 kadınımıza çiçek üretim konusunda destek veriyoruz. Kendi kurduğumuz seralarda 250 kadın çiçek üretiyor. Bizler sadece kadını değil ailelere de dokunuyoruz. Ailenin direği erkekler olarak görünse de görünmeyen direği de kadınlardır. EXPO çalışmalarımız doğrultusunda en çok kadınlarımızın yüzünün güleceğini düşünüyoruz” dedi.
“EXPO’YU YAPMAMIZIN EN ÖNEMLİ NEDENİ KIRSAL KALKINMAYI SAĞLAYACAK OLMASIDIR”
Kooperatifleşme konusunda önemli detaylar paylaşan Başkan Savaş, “Kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla geleneksel ürünlerimizi kimlerin nerede üreteceği konusunda çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu konuda da özel bir üniversiteden destek alıyoruz.
EXPO’yu yapmamızın en önemli nedeni kırsal kalkınmayı sağlayacak olmasıdır. EXPO ile Hatay dünyaya kapılarını açacak” dedi.
“750 MİLYON LİRALIK YATIRIM PLANIMIZ VAR”
Hatay’ın kırsal anlamda çok geniş bir coğrafyada bulunduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Hatay’daki kırsal bölgenin geniş olmasından dolayı ilçelerimizde de çok büyük sıkıntılarımız var. En fazla altyapı yapan belediyeyiz. Allah nasip ederse önemli projelere imza atmak istiyoruz. Dörtyol’dan Defne’ye kadar
içme suyu ve kanalizasyon gibi insan sağlığını ilgilendiren projelerimiz var. İlçelerimizin tamamında gerçekleştireceğimiz bu projeleri 430 milyon TL kredi ile yapacağız. Avrupa Birliği’nden 21 Milyon Euro’luk hibe çalışmamız da var. KDV’ler ile birlikte 750 Milyon TL yatırım planımız var. Bu sene içerisinde projelerin hepsine başlamayı istiyoruz” dedi.
Hatay’ın yıllardır biriken altyapı sorununu tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Savaş, belediye başkanlığı döneminde şimdiye kadar Hatay’a 10 adet arıtma tesisi kazandırdığını açıkladı.
“İKTİDAR BELEDİYELERİ KÖTÜ DURUMDA”
Başkan Savaş, “Türkiye’de borçlanabilir belediye arasındayız. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzattık her zaman. İktidar belediyeleri kötü durumda. Çünkü çok korkusuzca rahat bir şekilde borçlandılar” dedi.
“KENDİ ARKADAŞLARIM VE BELEDİYEM ADINA HATAY HALKINDAN ÖZÜR DİLERİM”
Yeni yılda Hatay Büyükşehir Belediyesinin çıkarmış olduğu takvimler ile alakalı konudan duyduğu üzüntüyü belirten Başkan Savaş, “Yeni yılda takvimler ile alakalı sıkıntılar var diye bana haber geldi. Bu konuda müdahale ederek toplayabildiklerimizi toplayarak dağıtımı durdurdum. Ve bu duruma oldukça üzüldüm. Biz Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yapraklı takvimlerin sadece üst bölgesini yaptık. Yapraklı kısımları hazır bir şekilde elimize geldi. Bu takvimlerde belli inançtaki insanlarımızı üzecek ve rencide edecek cümleler var. Ama hiçbirini biz dizayn ettirmedik. Ben bir belediye başkanı olarak arkadaşlarıma kızdım. Bu durumun yaşanmasından dolayı oldukça üzgünüm ve kendi arkadaşlarım ve belediyem adına Hatay halkından özür dilerim. Benim inançlı ve başkalarının görüsüne saygı duyan bir insan olduğumu herkes bilir. Bunu ön plana çıkartarak siyasi partimi ve beni aşağılamaya çalışan insanlar da iyi niyetli değillerdir. Biz bugüne kadar öyle hatalar yapsaydık toplum bizi tekrar seçmezdi. Biz herkesi kendi renginde ve tonunda seviyoruz. İnsanlarımızın inançlarına ve değerlerine saygı duyuyoruz. Hatay halkının bu konudaki hassasiyetine saygı duyuyorum. Bu işi yapanlar şimdilik benden fırça yediler fakat bir daha benimle çalışamazlar” dedi.