Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,17 / Satış: 32,30
€ EURO → Alış: 34,90 / Satış: 35,04

Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Bereketli Hasatlar ve Sürdürülebilir Hayvancılığımız İçin Hiç Durmadan Çalışıyoruz!

Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Bereketli Hasatlar ve Sürdürülebilir Hayvancılığımız İçin Hiç Durmadan Çalışıyoruz!
  • 04.05.2024
  • Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Bereketli Hasatlar ve Sürdürülebilir Hayvancılığımız İçin Hiç Durmadan Çalışıyoruz! için yorumlar kapalı
  • 38 kez okundu

6 Şubat Asrın Deprem Felaketi sonrasında üreticileri teşvik edebilmek ve tarımsal üretimde devamlılığı sağlayabilmek amacıyla “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının  koordinatörlüğünde yürütülen “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk İle Sarıyor” ve “Hatay İli Soya Üretimin Kapasitesinin Arttırılması” Projeleri dahilinde, üreticilerin en önemli gider kaynaklarından olan sertifikalı pamuk ve soya tohumunun çiftçilere dağıtımı 24 Nisan 2024 tarihinde Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

 İl ve İlçe Protokolü, ilgili Kurum Yetkilileri ve üreticilerin katıldığı törende konuşma yapan Hatay Valisi Mustafa Masatlı,  Asırların afeti 6 Şubat ve devamındaki depremlerin ardından her alanda oluşan yaraların sarılmaya, insanımıza umut olunmaya devam edildiğini vurgulayarak , “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki Güçlü Devletimiz, tüm Bakanlıklarımız ve kurumlarımızla ilimizi hem psikolojik, sosyal, kültürel hem de  tarımdan sanayiye tüm bileşenleriyle ekonomik bakımdan ayağa kaldırma azmi ve kararlılığı içerisinde çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir” dedi.

 Bu çalışmaların bir ayağının da Hatay ve Türkiye ekonomisine alın teri, sabır ve gayretleriyle büyük katkılar sağlayan tarım üreticilerine Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerinden biri olan sertifikalı pamuk ve soya tohumu dağıtımı olduğunu söyleyen Vali Mustafa Masatlı ,  Amik Ovası gibi bereketli tarım havzasına  sahip kadim şehir Hatay’ın, coğrafî konum ve iklim şartlarının da elverişli olması hasebiyle binlerce yıllık zengin  tarım geleneğine sahip olduğunu; bu nedenle, Hatay’ın  tarımdaki yeri ve öneminin, sadece bölge için değil, Türkiye  geneli açısından da büyük bir önem arz ettiğini hatırlattı.

Hatay’ın   tarımsal üretimdeki çeşitliliği ve verimliliğine dikkat çeken Vali Mustafa Masatlı, bu yönüyle tarımsal üretimin bölgedeki ekonomik faaliyetlerin de temelini oluşturduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Aynı zamanda, bölgemizdeki tarım sektörünün istihdam sağlayıcı bir güç olması da son derece dikkate değerdir. Binlerce çiftçi ve tarım işçisi, Hatay’ımızın verimli topraklarında çalışarak geçimlerini sağlamaktadır. Bununla da kalmayıp tarım sektörümüzün, tarımın yan sanayi ve destekleyici sektörler üzerinde de olumlu etkileri bulunduğu asla göz ardı edilmemelidir.

 Böylesine önemli ve hayatiyet taşıyan tarımsal faaliyetler ve üreticilerimiz, Devletimizin her zaman, her durum ve şartta önceliği olmuştur.” Diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Asırların afeti 6 Şubat ve devamındaki depremlerin sonucunda maddî ve manevî bakımdan zarara uğrayan üreticilerimize, ilk günlerden itibaren vermeye başladığımız desteklerimizi artırarak devam ettirmekteyiz.

 Bilindiği üzere 6 Şubat 2023’ten bugüne 1.1 milyar TL hibe ve yatırım desteği sağlanarak üreticilerimize büyükbaş, küçükbaş hayvan, kanatlı hayvan, yumurtacı hayvan, ana arı ile yem ve ayçiçeği tohumu dağıtımını gerçekleştirdik.”

 Bununla birlikte bitkisel üretim, kırsal kalkınma, hayvansal üretim, su ürünleri desteklemeleri ile sebze fidesi dağıtımlarının da gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Mustafa Masatlı ayrıca, Altınözü Enek Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesinin sektör grubunun değiştirilerek Sayın Cumhurbaşkanına alt yapı yapım grubuna dahil edildiğini belirtti.

 Yine, Hatay’ın  tarımı ve üreticileri için önem arz eden kurumlarından Hatay, Hassa ve Yayladağı Tarım ve Orman Müdürlüklerinin hafif çelik prefabrik hizmet binalarının yapım çalışmalarına da başlanarak bir kısmının hizmete alındığını söyleyen Vali Mustafa Masatlı sözlerine şöyle devam etti:

 “6 Şubat Asrın Deprem Felaketi sonrasında, üreticilerimizi teşvik edebilmek ve üretimde devamlılığı sağlamak amacıyla ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Bakanlığımız koordinatörlüğünde “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” ve “Hatay İli Soya Üretimi Kapasitesinin Arttırılması” projelerini hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, üreticilerimizin en önemli gider kaynaklarından olan sertifikalı  pamuk ve soya tohumu dağıtımını gerçekleştirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.”

 “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk İle Sarıyor” projesi kapsamında 76.000 dekar alanda 190 ton sertifikalı delinte pamuk tohumunun; Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen ve Altınözü ilçelerimizdeki yaklaşık 3000  üreticiye; “Hatay İli Soya Üretim Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında ise Kırıkhan, Kumlu ve Antakya ilçeleri genelinde 3.000 dekar alanda 30.000 KG sertifikalı soya tohumunun dağıtımının da 60 üreticiye  yapılacağını bildiren Vali Mustafa  masatlı, üreticilere, Hatay’ı ve Tüirkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını dileyerek konuşmasına şöyle devam etti:

 “Bunun gibi devam edecek desteklerle tarımsal üretimimizin sürdürülebilir olmasını sağlamak kararlılığındayız. Hem verimliliği artırmakta hem de çevreye duyarlı bir tarımın benimsenmesine imkân tanıyan her faaliyette, Devlet olarak üreticilerimizin yanında olduğumuz iyi bilinmelidir. Hep birlikte tarımsal kalkınmamızda da ayağa kalkacağımıza inancımız tamdır.”

 Vali Mustafa Masatlı  konuşmalarının ardından üreticilere sertifikalı pamuk ve soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Daha sonra Kırıkhan’a geçen Vali Mustafa Masatlı, Kırıkhan ilçesine bağlı Kodallı Mahallesi Merası Otlatma Sezonu’nun Açılış Törenine katıldı.

Hatay’daki  hayvancılık sektörünün daha da güçlenmesine ve gelişmesine katkı sağlayacak ve bölgedeki üreticilerin ve yerel yönetimlerin arasındaki iş birliğini ve dayanışmayı daha da artıracak olan Kırıkhan ilçesine bağlı Kodallı Mahallesi Merası Otlatma Sezonu’nun açılışı; Vali Mustafa Masatlı  ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürleri, Mera Birlik Başkanı ve çiftçilerin de katılımıyla gerçekleştirildi.

 Törende konuşma yapan Vali Mustafa Masatlı , 6 Şubat ve devamındaki depremlerin Hatay’daki i yıkıcı etkilerinin boyutunu hatırlatarak “Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığındaki Hükûmetimiz, Bakanlarımız, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Milletimizin gönlü büyük insanları ilimiz başta olmak üzere şehirlerimizi, yeniden ayağa kaldırmak için el birliği ve gönül birliği yaptılar.  Bu birlikteliğimizin sonuçlarını hayatın her alanında görüyor ve buna şahit oluyoruz” dedi.

 Depremle beraber; tarımsal üretimini arttıran, onu destekleyen başta hayvancılık olmak üzere bitkisel üretimin de yara aldığını ifade eden Vali Mustafa Masatlı,  Devletin ivedilikle attığı adımlarla Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda sadece depremden dolayı zarar gören çiftçilere,  1.1 milyar TL’den fazla destek sağlanıldığını; bu çerçevede çiftçilere 1.967 adet büyükbaş hayvan, 8.700 adetten  fazla küçükbaş hayvan, kanatlı hayvan, ana arı ve kovan dağıtımının yanında çeşitli sebze fidelerinin dağıtımının da gerçekleştirildiğini vurgulayarak Hatay’daki i tarım ve hayvancılığın devamı için Devletin her türlü destek ve teşvikte bulunduğunu ifade etti.

 Tarihinde yedi defa yıkılıp şehrimizin Atalarımızca sekizinci defa kurulmasına atıfta bulunan Vali Mustafa Masatlı, “Bundan sonra bize de büyük bir afetle ciddi yara alan şehrimizi, yeniden ihya ve inşa ederek üretimimizi de eskisinden daha üst seviyelere çıkarmak görevi düşüyor” diyerek bu görevin sadece  kamu kurumlarının görevi olmadığını; özel teşebbüsün ve insanımızın da bu konuda gayret sarf etmesi gerektiğini belirtti.

 “ Devletimiz, teşvik ve hibe programları uygulayarak insanımızın önüne açar, onu destekler. Verilen imkânlarla verimli bu topraklarımızda ilanihaye çalışıp üretecek olan çiftçilerimizdir. Bu bakımdan meralarımız altın değerindedir. Kıymeti bilinip iyi korunmalı ve sürdürülebilir bir anlayışla yönetilerek devamlılığı sağlanmalıdır” Diyerek Kodallı Mahallesi Merasının  da iyi korunarak bugünlere kadar getirilmesinde gayret ortaya koyan Mera Birlik Başkanı ve çiftçilerin çalışmalarının takdire şayan olduğunu söyleyen Vali Mustafa Masatlı, meraların mülkiyetinin Devlete ait olduğunu ama buraları vatandaşların kullandığına işaret ederek Kodallı Mahallesi Merasının,  bundan sonra da doğal çevresiyle birlikte daha iyi korunarak gelecek nesillere emanet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 “Devlet olarak bizler, çiftçilerimiz için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Son yıllarda hayata geçirdiği  projelerle dünya tarımına da önemli destek ve katkılar sunan Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinesinde, bölgemizdeki tarım ve hayvancılığımızın daha da ileri boyuta taşınacağından kimsenin şüphesi olmasın” diyen Vali Mustafa Masatlı, Kodallı Mahallesi Merası Otlatma Sezonu’nun çiftçilere ve Hatay’a hayırlı uğurlu olmasını dileyerek hazırunla birlikte açılış kurdelesini keserek mera otlatma sezonunu başlattı

Beşiktaş maçı öncesinde Hatayspor’da yüzler gülüyor
Süper ligde kalma mücadelesi veren Atakaş Hatayspor, Ankaragücü maçını kazanmasıyla birlikte büyük bir moral depoladı. Bu haftaki zorlu Beşiktaş maçına...
Karar UKOME’de alındı: Kemalpaşa ve Çekmece Caddeleri Trafiğe kapatılıyor
Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs Ayı Toplantısı Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Gökhan Yıldırım Başkanlığında gerçekleştirildi....
Başkan Emrah Karaçay: Halkımızın mağdur olacağı her kararın karşısında olacağız!
Hatay’ın Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, haftasonu gerçekleşen “Rezerv Alanlar ve Toki Konutları ” ile ilgili toplantıda halkın mağdur olacağı...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Hataylıların sağlığı, tehdit altındadır!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, son yağışlardan sonra Hatay halkının sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde...
Hırsızlıktan aranan bir kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde hırsızlıktan hakkında 23 yıl hapis cezası bulunan bir kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay  Emniyet Müdürlüğü...
Belen’de Telekom’un tellerini çalan bir kişi tutuklandı
Hatay’ın Belen ilçesinde Telekom’un tellerini çalan bir kişi tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince hırsızlık olaylarını önlemeye...
Uyuşturucu madde satmaktan aranan bir kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde uyuşturucu maddeden aranan bir kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısları yakalamaya...
Hırsızlıktan aranan bir kişi Defne Orhanlı’da yakalandı
Hırsızlık suçundan hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası bulunan bir kişi Defne’ni Orhanlı mahallesinde yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,...
LİDER GÜNAYLAR FIRIN VE KASAP HATAY’DA FARK YARATIYOR
Kasapçılık ve fırıncılık sektöründe henüz yeni faaliyete girmesine rağmen eşsiz lezzetlerle vatandaşın damak tadına hitap eden Lider Günaylar Fırın ve...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Anneler Günü’ne özel etkinlik!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ve Dünya’da her yıl Mayıs ayının 2. pazar günü kutlanan Anneler Günü dolayısıyla konteyner kentte yaşayan...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ten birlik beraberlik çağrısı: Hep birlikte güçlerimizi birleştirerek halkın hizmetkarı olacağız!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen tarafından Rezerv Alanlar ve deprem...
<strong>Reyhanlı şehitlerini anma törenine katılan Başkan Mehmet Öntürk: Birliğimizi ve Beraberliğimizi asla bozamayacaklar!</strong>
Hatay Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013 tarihinde iki ayrı noktada gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 53 vatandaş düzenlenen tören ile anıldı....
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Halkı kandırmak için Filistin’i kullanmayın!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada İsrail’e giden gemilerin daha önce durdurulması...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan:  Reyhanlı katliamı hala yüreklerimizi burkuyor!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, 11 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı’da meydana gelen bombalı saldırının 11. yılı dolayısıyla...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ün   Anneler Günü mesajı: Annelerimizin hakkını ödeyemeyiz!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Anneler gününü yayınladığı mesajla kutladı. Başkan Mehmet Öntürk mesajında, “Annelerimizin hakkını ödeyemeyiz” vurgusunu yaparak...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ