Hatay Valisi Mustafa Masatlı Dörtyol’daki Muhtarlar toplantısında konuştu: Yerinde dönüşüm için 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat söz konusudur!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Dörtyol ilçesinde Muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmasında, yerinde dönüşüm için 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat yapıldığını söyledi.
Vali Mustafa Masatlı Başkanlığında, 29.11.2023 Çarşamba günü Dörtyol ilçesindeki mahalle muhtarlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yardımcıları, Dörtyol Kaymakamı Ümit Altay, İlçe Belediye Başkan Vekili Hüseyin Tok, ilçede hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile mahalle muhtarları katıldı.
Yaşadığımız büyük afet sonucu en fazla yıkıma uğrayan Hatay’da, yıkımın yaralarının sarılması için Hatay Valiliğinin öncülüğünde belediyeler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarların çalışmalarıyla bugüne kadar gelindiği ve ilçe genelnde neler yapıldığı, nelerin yapılıyor olduğu ve nelerin yapılacağı, toplantının ana gündemini oluşturdu.
Toplantı, Vali Mustafa Masatlı’nın asrın felâketinin yaşandığı ve 25 binden fazla kaybın olduğu Hatay’da, hayatını kaybeden vatandaşlara ve muhtarlara Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı; yaralı olanlara da acil şifalar dilemesiyle başladı.
Bir yandan depremin olumsuz sonuçlarından kaynaklı sorunlarla uğraşılırken bir yandan da gerek irade dışı gerekse o an için öngörülemeyen orman yangını, su baskınları gibi olayların da yaşanabildiğini dile getiren Vali Masatlı, 26 Kasım’da meteorolojinin turuncu alarm verdiği bölgede, aşırı yağış ve kuvvetli fırtınanın etkisiyle denizin taşmasıyla su baskınlarının yaşandığını belirtti. “Depremde İskenderun sahilinde en az 40 cm’lik çöküntü meydana geldi. Bu çöküntünün de etkisiyle geçtiğimiz günlerdeki bu yağışlar sonucu, maalesef sahildeki cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Olayın ilk saatlerinden itibaren ilgili birimlerimizle birlikte yerinde incelemelerde bulunduk. Bugün de AFAD Başkanımız Okay Memiş ile birlikte İskenderun’daki deniz taşmasından etkilenen bölgeleri ziyaret ettik. Vatandaşlarımızın zarar ve ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek için bölgede çalışmalar, aralıksız devam ediyor” diyen Vali Mustafa Masatlı, esnafa ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Depremin ilk saatlerinden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve öncülüğünde Bakanlıklar, Hatay Valiliği ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte canhıraş bir şekilde 7/24 esaslı bir çalışma süreci içinde olunduğunu ve bu anlayış içerisinde bugüne kadar ortaya konulan çalışmalarla yaraların hızla sarıldığını ifade eden Vali Mustafa Masatlı, çalışmalar sonucu gelinen durumlarla ilgili güncel bilgiler de paylaştı. Buna göre şu an itibarıyla çadır kentlerin kalmadığı ve buralarda yaşayan tüm vatandaşların konteyner kentlere nakledildiğini aktaran Vali Masatlı, 202 olarak hedeflenen konteyner kent sayısından 175’inin faaliyete geçirilmesi ile de yaklaşık 200 bin insanın buralarda barındığını, Hatay genelinde kalıcı konutların yapımının da hız kesmeden devam ettiğini söyledi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, TOKİ Başkanlığınca Hatay genelinde 33 farklı noktada inşaatı devam eden konut sayısının 32.614 olduğunu ve yapılacak ihalelerle birlikte 36 bine yakın konuta ulaşılacağını, Aralık ayında da 5 bine yakın konutun da teslim alınacağını söyleyerek şöyle devam etti:
“Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce 14 ilçemizde ihalesi yapılan 6.847 adet köy evinden 2.514’ünün inşaatına başlandı. Geçtiğimiz haftalarda da Altınözü ve Hassa ilçelerimizde 37 adet köy evimizin teslimini gerçekleştirdik. Aralık sonu itibarıyla da 244 adet köy evimizi kırsalda yaşayan hak sahibimize teslim etmiş olacağız. Yine Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 19 etapta 3.521’i ticarî alan; 16.338’i konut olmak üzere toplam 19.758 adet yapının çalışmaları başlamış durumdadır. Bunların yanında Yerinde Dönüşüm Projelerine vatandaşımızın teveccühü oldukça fazla. Bunda da 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat söz konusudur. Bilindiği üzere yerinde dönüşüm için Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 750 bin TL hibe, faizsiz olmak üzere 750 bin TL de iki yıl ödemesiz 10 yıl ödemeli kredi imkanını, Devletimiz vatandaşımıza sunuyor. Eğer ahır da söz konusuysa kredi 1 milyona TL’ye çıkarılıyor. Dükkan için ise 400 bin TL hibe, 400 bin TL de faizsiz kredi imkanı söz konusu. Bunun ödemesi de aynı şekilde 2 yıl ödemesiz 10 yıl taksitle ödemeli olacak.”
Vali Mustafa Masatlı; 80 binden fazla binanın yıkımının gerçekleştirildiğini, bunun da 267 bin bağımsız bölüme karşılık geldiğini ifade ederek 1970’ten bu yana Türkiye’de meydana gelen tüm afetlerin ortaya çıkardığı hak sahipliğinin toplamından daha fazla bir hak sahipliğinin Hatay’da olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin ilk gününden itibaren ve her fırsatta yinelediği “Hiçbir insanımız aç ve açıkta kalmayacak” talimatları doğrultusunda Hatay’ın , önce insan merkezli olarak her bakımdan ayağa kaldırılması için aralıksız çalışıldığını belirten Vali Masatlı, ayrıca okulların açılmasının Hatay için önem arz ettiğini ve vatandaşları ı burada tutabilmenin öncelikli şartlarından birinin de eğitim öğretimin tesis edilmesi olduğunu vurgulayarak 5 Şubat’ta 434 bin olan öğrenci sayımızın haziran itibarıyla 313 bin olduğunu okulların açılmasıyla birlikte de bu sayının 398 bine çıktığını böylece önemli bir geri dönüşün sağlandığının altını çizdi.
Organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaların da hız kesmeden devam ettiği belirten Vali Masatlı, depremde hasar alan kültürel varlıkların ihya ve inşa çalışmalarına da değinerek cami, kilise, havra gibi inanç mozaiği yansıtan kültürel varlıklarla birlikte tüm tarihî eserlerin, tarihî Uzun Çarşı’sının ayağa kaldırılmasının önemli olduğunu ve bunların, ayağa kaldırılmadan Hatay’ın ayağa kaldırılmasından bahsedilemeyeceğine atıfta bulundu.
Devletin çok güçlü olduğunun altını çizen Vali Mustafa Masatlı şunları kaydetti:
“ Yabancı heyetlerle sık sık muhatap oluyorum. Yaptıklarımız karşısında çok etkilendiklerini dile getiriyorlar ve ortaya konan bu başarının sırrının ne olduğunu merak ediyorlar. Devletimiz o kadar güçlü milletimiz o kadar asil ki. En zor şartlardaki hızlı refleks ortaya konulmasıyla Devlet – millet dayanışması vücut buluyor. Bizi başka milletlerden ayıran en önemli niteliklerimizden biri bu.”
Bu zor süreçte, milletimizin büyük bir fedakârlıkla çalışan tüm unsurlarına bir kez daha teşekkür eden Vali Masatlı, “Biz büyük bir aileyiz, biz Hatay’ız, biz Türkiye’yiz. İnşallah bu günleri geride bırakıp 5 Şubat’tan daha güçlü, daha dirayetli Hatay’ı birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmalarından sonra söz alan muhtarlar, sorumlu oldukları mahallelerindeki çalışmalardan bahsedip mahallelerinin eksiklikleri ve ihtiyaçlarının neler olduğunu dile getirdi. Daha sonra muhtarlarla soru cevap kısmına geçilerek ilgili müdürlükler, muhtarların sorularını cevaplayarak, Muhtarların talepleri not edildi.
Vali Mustafa Masatlı; belirtilen istek ve talepleri ilgili kurumlara not ettirerek gerekli çalışmaların, bir an önce yapılıp konunun ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istedi.
Gerçekleştirilen toplantının çok verimli geçtiğini ifade eden muhtarlar, ilgilerinden ve yapılan ve yapılacak olan çalışmalardan dolayı Vali Mustafa Masatlı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine şükranlarını dile getirdiler.