Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 37,82 / Satış: 37,98
€ EURO → Alış: 40,99 / Satış: 41,16

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu: Hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir!

Hatay Veteriner Hekimler  Odası Başkanı Yahya Hamurcu: Hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir!
  • 04.07.2022
  • Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu: Hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir! için yorumlar kapalı
  • 521 kez okundu

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Kurban Bayramı öncesinde yaptığı Basın açıklamasıyla Kurbanlıklar konusunda vatandaşları uyaran Oda Başkanı Yahya Hamurcu, Kurban kesimleriyle ilgili olarak şu ifadelerde bulundu:

“Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak, mesleki sorumluluğumuz gereği, her Kurban Bayramı öncesinde, halkımızın sağlığının olumsuz etkilenmemesiiçin alınması gereken önlemlerle ilgili öngörü ve önerilerimizi halkımızla paylaşmak  ve kamuoyunun bu konudaki bilgilerini tazelemek adına, hazırladığımız “Basın Bildirisini” kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Kurban bayramı ve Kurban, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgudur.

Kurban Bayramı, toplum sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları ve refahı, gıda güvenliği, çevre, ekonomi ve tüketim boyutu olan oldukça kompleks bir yapı gösterir.

Bu nedenle içinde veteriner hekimlerin görev aldığı kurumlar başta olmak üzere, diğer Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin beraber oluşturacağı politikalarla sağlıklı bir şekilde yürütülebilir.

Kurban hizmetleri süresince kurbanlık hayvan tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesim yerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk ve aksaklık yaşanmaması için çalışmalar 2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında iş ve işlemler yürütülmelidir.

Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı ve hayvan satış yerleriyle pazarlar sıkı kontrol altına alınmalıdır.

Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. 

Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 900 bin Büyük Baş ve 2.500.000 Küçük Baş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30 una tekabül etmektedir.

Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir.

İnsanlarda görülen hastalıkların % 61i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir. 

Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakılmıştır. Bu nedenle; kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; Kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası konularında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Son yıllarda iyi bir kamuoyu oluşmasına ve olumlu gelişmeler yaşanmasına karşılık, kurban kesim şartları, hayvan refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından hala önemli riskler yaşanmaktadır.

KURBANLIK HAYVANLARIN SATIN ALINACAĞI YERLER;

Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.

ARANACAK BELGELER

Büyük baş hayvanlarda;

Hayvanın, Tarım ve Orman Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, 

Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına,

Küçük baş hayvanlarda;

Kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına.

Dikkat etmeliyiz.

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİ

“Kurbanlık hayvanımızı seçerken ülkemizin damızlık hayvan ihtiyacı olduğu ve bunun ithalatla karşılandığı  göz önünde bulundurularak dişi hayvanların kurbanlık olarak  tercih edilmemesi zorunlu bir gerekliliktir.’’

Hayvanın  besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı                                                                                                                     Gebe olmamalı                                                                                                                                 Yeni doğum yapmış olmamalıBüyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı                                                               Hastalık belirtisi sayılan;

a- Yüksek ateşi olmamalıb- Tüyleri karışık ve mat olmamalıc- Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı               d- Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı e- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı

f- Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.

KURBANLIKLARIN KESİMİ

Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesinin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.

 Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

  • Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır.
  • Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır.
  • Bıçaklar sık sık temizlenmelidir.
  • Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.
  • Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.
  • Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.
  • İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.
  • Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.
  • Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir
  • Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.
  • Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI

Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.     

Atık ve Tüketilmeyen Yan Ürünler:

Çevreye atılmamalı,

Akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemeli,

Üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.

Sonuç:

Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir.  Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir.

Bu vesileyle Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak bütün İslam âleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız.”

KUMLU’YA YENİ İÇME SUYU DEPOSU
Hatay Büyükşehir Belediyesi , içme suyu sorunlarını çözmek ve sağlıklı su temin etmek amacıyla ürettiği projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. ...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  TİYATROSU, BELEN VE DEFNE’DE ÇOCUKLARLA BULUŞTU
Hatay Büyükşehir Belediyesi  tiyatrosu, çocuklara tiyatro sevgisini aşılamak için il genelinde oyunlarını sergilemeye devam ediyor.  Hatay Büyükşehir Belediyesi  Kültür ve...
ANTAKYA BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN EĞLENCESİ
Antakya Belediyesi, Ramazan etkinlikleri çerçevesinde, çocuklara yönelik Ramazan eğlencesi düzenledi. Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Ramazan Eğlencesi  etkinlikleri çerçevesinde, Çocukların ve...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DENİZCİLER MAHALLESİ’NE 15 KİLOMETRE ASFALT
Hatay Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda yaşanan problemleri çözüme kavuşturmak ve daha konforlu ulaşım deneyimi için Hatay genelinde kapsamlı hizmetler gerçekleştiriyor. Vatandaşlardan...
ÇOCUKLARI GİYDİREN ŞAİR RİFAT KARA
Anadolu Yazarlar Derneği’nin İskenderun Millet Parkındaki Belediyenin kendisine verdiği dükkanda kitap standı açmış ve Ramazan boyunca akşamlara hizmet vermektedir. Stand’da...
BELENLİ VATANDAŞLAR, HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN  SOFRASINDA BULUŞTU
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında “Bu Sofrada Kardeşlik, Ramazan’da Bereket Var” sloganıyla Hatay genelinde kurulan kardeşlik sofrasında yüzlerce...
BAŞKAN YAPAR, NARLICA MAHALLESİNDEKİ İFATARA KATILDI
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Antakya Narlıca Mahallesinde, AK Parti Antakya ilçe başkanlığının düzenlediği iftara katıldı. Başkan İbrahim Naci...
HATAY DİŞ HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI NEBİL SEYFETTİN, 20 MART DÜNYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI GÜNÜ DOLAYISIYLA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI:
SAĞLIKLI BİR AĞIZ, MUTLU BİR AKIL SAĞLIĞI DEMEKTİR!  Hatay Dişhekimleri Odası  Başkanı Nebil Seyfettin, 20 Mart Dünya Ağız ve Diş...
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU’NUN GÖZ ALTINA ALINMASINA TEPKİ OLARAK CHP 81 İL’DE EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI YAPTI: BU BİR DARBEDİR!
Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göz altına alınmasını Darbe olarak nitelendirdi. CHP 81 İl’de eş zamanlı...
TÜRK TELEKOM BÖLGE MÜDÜRÜ TOHUMOĞLU’NDAN BAŞKAN YAPAR’A ZİYARET
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Türk Telekom Bölge Müdürü Yılmaz Tohumoğlu’nu, Antakya Belediyesi’nde misafir ettiklerini belirtti. Başkan İbrahim Naci...
EĞİTİM-İŞ’TEN EKREM İMAMOĞLU’NUN GÖZ ALTINA ALINMASINA TEPKİ:
HUKUKSUZLUĞA, ZORBALIĞA VE HALKIN İRADESİNE DARBEYE GEÇİT YOK! Eğitim-İş Hatay 1 Nolu Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına...
BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK, ŞAM BÜYÜKELÇİSİ BURHAN KÖROĞLU’NU AĞIRLADI
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Suriye Şam Büyükelçisi Burhan Köroğlu’nu makamında kabul etti. Görüşmede Başkan Mehmet Öntürk, Hatay’ın afet...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2 İLÇEDE 14 YENİ ULAŞIM HATTI AÇIYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , il genelinde yeni toplu ulaşım hatları açıyor. Başkan Mehmet Öntürk’ün “Toplu ulaşımın olmadığı mahalle bırakmayacağız.” talimatları...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ’NDE ÇEVRE DOSTU UYGULAMALAR DEVREYE GİRİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi çevre dostu teknolojileri hayata geçirerek Hatay’ın doğasını ve ekonomisini korumaya ve katkı sağlamaya devam ediyor. Hatay BüyükşehirBelediyesi,...
ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay Valiliği tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Hatay Valiliği...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ