Hatay Ziraat Odaları : Bize Yapılan eleştiriler haksız ve art niyetlidir
Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Hatay’daki Ziraat Odalarının oy birliği ile aldığı kararı basın açıklaması yaparak, duyurdu.
Basın açıklaması Hatay Ziraat Odaları adına Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı yaptı.
Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulunun 28.05. 2020 tarihinde aldığı kararı, eleştiren basın ve kamuoyunun kendilerine karşı haksızlık yaptıkları açıklamasında bulundu.
Önceki Karar metini şöyledir:
“28.05.2020 tarihinden itibaren bölgemizde çalıştırılacak tarım işçilerimize yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın amele 52.00 TL aracı (elçi)lerle 4.00 TL ödenmesine toplam 56.00 TL
İşçiye ayrıca yemek parası verilmemesine Pamuk çapalama işlerinde 14 yaşından küçük olmamaları ve çalışamayacak kadar yaşlıların ve hastaların çalıştırılmamasına.
Tarım işçilerinin örf ve adetlere uygun olarak sabah saat 06.30’da işe başlamaları ve akşam 16.30’da bırakmalar, çalışma süresi içerisinde 09.00- 09.30 arası 30 dakika dinlenme molası, 13.00-14.00 arası bir saat yemek molası vermesi ve dinlenme molası istirahat saatlerinde kesinlikle çalışma yapılmaması. Bu konular içerisinde yer almayan mahalli teamüle göre ziraat odalarınca çözülmesine
Günlük çalışma ücretleri saat başı 7.00 TL olarak belirlenmiştir.
16.30’tan önce iş bırakılırsa saat başı 7.00 TL düşülecektir” ifadelerine yer verildi”
Hatay Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu 09.06. 2020 Tarihinde yeniden bir açıklama yaparak, önceki yazıyı yanlış anlayanların düzeltmesini istendi.
09.06.2020 Tarihli Basın Açıklaması:
Hatay Ziraat Odaları il koordinasyon Kurulu her yıl olduğu üzere 2020 yılında da esasta Çiftçi ileTarım işçisi arasında doğal olarak oluşturulan ve her iki tarafın kabul etmek suretiyle gayri resmi olmak üzere piyasası oluşan ve yürürlüğe giren pamuk çapalama işçiliği ücretlerine yönelik olarak her yıl rutin ve adetlere göre olmak üzere Ziraat Odaları il koordinasyon Kurulu tarafından ayrıca karara bağlanır.
İşçinin haklarını koruyabilmesi anlamında ve herhangi bir ihtilaf Vukuu bulması halinde hakem işlevi görecek olan bu karar, işçi ile çiftçinin içinde bulunduğu Ekonomik şartlarda dikkate alınmak sureti ile tarım işçisinin alacağı en asgari taban fiyat olarak belirlenir ve karara bağlanır.
Ziraat odalarının aldığı bu gibi kararların taban fiyatının altına inilmemesi şartı ile uygulanma zorunluluğu ve hükmü olmayan tamamen tavsiye niteliğinde olup örf ,adet ve kültürel yapı gereği ihtilaf Vukuunda her iki tarafın haklarını koruyan hakem özelliği taşır.
Bu uygulama Amik Ovası’nda yıllardır bu şekilde adet halini almış olup bugüne kadar bu konu ile alakalı olarak konuşulmasına değecek herhangi bir ihtilaf yaşanmamıştır .
Zira Çiftçi ile işçi Emekçi ailesinin iki ayrı kardeşleridir. Bu iki kardeş her daim birbirlerini kollamış ve korumuşlardır.
Çiftçi kazandığında işçiye fazlası ile ücret ödemiş , çiftçi zor durumda kaldığında da işçi fedakarlığını esirgememiştir.
Bu rutin süreç dahilinde her yıl olduğu gibi 28.05.2020 tarihinde Ziraat Odaları İl koordinasyon kurulunun esasta mayıs ayı başında çiftçi ile işçi arasında oluşmuş ve her iki taraftan kabul edilmiş olan 2020yılı pamuk çapa yevmiyesi taban fiyatı 56 TL. olarak aldığı karara bilmeyerek, iyi niyetle işçinin haklarını savunan şahsiyetleri ve kurumları tenzih etmek sureti ile
Konu ile alakalı olarak sormadan soruşturmadan , Ziraat odalarının ifadeleri alınmadan tamamen art niyet ve önyargı ile yaklaşmak suretiyle bin bir fedakarlık içinde Hatay çiftçisinin haklarını savunan, Ziraat odalarını tamamen itibarsızlaştırmak ve bu süreci kendilerine siyasi ranta dönüştürebilmek amacıyla bazı şahsiyet ve kurumlar tarafından Ziraat odaları ve Başkanları hedef alınmak sureti ile sosyal medya yazılı ve görsel basın üzerinden kabul edilemeyecek hakaretler ve saldırılara maruz kalmışlardır.
Ziraat Odaları Türkiye şartlarında çalışan Emekçi kesimlerin yıllardır mağduriyet içinde olduklarını farkındadır bu kesimin içinde tarım işçilerinin ekonomik ve sosyal anlamda çok daha fazla mağduriyet yaşadığının gerçeğini en iyi bilen kurumlardır.
Ancak bin bir zorluk ve yokluk içerisinde , yarın daha iyi olur düşüncesi ve umudu ile üretmeye devam eden, yıllardır hakkı olmasına rağmen Gayri safi milli hasıladan haklarını alamayan, sulama ücreti, elektrik ücreti, tohum parası, gübre ,mazot parası, işçilik ödemelerinin yanı sıra bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine faiz ödemeleri KDV ödemeleri altında ezilen,ayrıca doğal afete maruz kaldığında yalnız kalan ürünü para etmediğinde yalnız bırakılan çiftçilerimiz yıllardır yanlış tarım politikalarından mütevellit olarak en fazla horlanan ve mağdur edilen kesim olduğu Türkiye’nin ayrı bir gerçeğidir.
Çiftçilerimizin ,siyasilerin bu güne kadar izledikleri yanlış tarım politikalarının dayattığı bir çıkmazın içinde olduklarını, fakirleştiklerini ,para kazanmadıklarını, işçilerine gereken ücreti ödeyemedikleri gerçeğini görmemezlikten gelerek ,Ülkemize emekçilerimize, halkımıza bunları yaşatan,bu yokluğa ,fakirliğe sebep olan bu ayrışmalara, kavgalara sebep olanları görmemezlikten gelmek sureti ile yerlerine, çiftçilerimizi konumlandırıp sorumlu tutmak çiftçilerimizi işçinin haklarını sömüren gasp eden faşist işveren olarak ad etmek veya bu yönde algı yaratmak çok büyük hatadır.Gaftır.Art niyettir.
Bu Gelişmelere rağmen Hatay Ziraat Odaları ,Hatay çiftçisinin içinde bulunduğu zor şartlara rağmen çapalama işçiliği ücretlerini,çiftçiden ziyade ,tarım işçisi lehine düzenlemiş olup,ayrıca taban fiyat olmasından dolayı işçiyi korumaktadır.
Hatay’da çapalama işçiliği diğer tarım işçiliğinden ayrı bir özelliğe sahiptir.
Zira çapa işçileri iki ebebeyn ve üç çocuk olmak üzere ortalama beş kişilik aile fertleri ile icra edilmektedir.Buda ailenin günlük net 220 ile 280 TL. bir kazanç elde etmesi demek olmaktadır.Buda Türkiye şartlarında bir ailenin elde edebileceği çok iyi bir kazanç ve iş imkanı demektir.
28.05.2020 tarihinde işçi ile çiftçi bira raya getirilip fikirleri alındıktan sonra alınan tavsiye kararında en asgari taban 56tl veya daha üstü her bir yevmiyenin üstüne ,her bir işçiye ayrı olmak üzere 25tl nakliye ücretini de ekleyecek olursak her bir işçinin çiftçimize maliyeti en az 81 TL. ve daha üstü olmaktadır.
Ülkemizin içinde bulunduğu bugünün şartlarında çiftçimizin böyle bir kazanç elde edebilmesi mümkün değildir.
Takdiri Yüce Halkımıza Bırakıyor Sevgi ve Saygılarımızı Sunuyoruz.
HÜSEYİN GÜLER