HATSU GENEL KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI: BÜYÜKŞEHİRLER ARASINDA EN UCUZ SU TARİFESİ HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU) Genel Kurulu olağanüstü toplandı. Genel Kurulda 6 gündem maddesi ele alınarak karara bağlandı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk başkanlığında Erzin Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Genel Kurul gündeminde olan 2024 ücret tarifesi maddesi görüşülmeden önce HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, meclise ve kamuoyuna hitaben HATSU’nun gelir gider tablosundan borç stoğuna, enerji ihtiyacından deprem sonrası planlanan yatırımlar ve ciddi artış gösteren bakım onarım maliyetleriyle ilgili sunumda bulundu.
Vatandaşlara su iletiminde yüzde 85 oranında yer altı su kaynaklarını kullandıklarını, buna bağlı olarak ciddi bir enerji tüketimi olduğunu ve en büyük giderlerden birinin enerji olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Fatih Cihangir, deprem sonrası iç göç nedeniyle özellikle nüfusta ciddi azalma yaşandığını belirtirken bunun abone kaybı anlamına da geldiğini ifade ederek su ücretinde neden artışa gidilmesi gerektiğini ana başlıkları ve detaylarıyla aktardı.
GELİRLER PERSONEL MAAŞINI BİLE KARŞILAYAMIYOR
Diğer su ve kanal idareleri gibi HATSU’nun da en büyük gelir kaynağının su geliri olduğunun altını çizen Genel Müdür Fatih Cihangir yaptığı sunumda şu bilgilere yer verdi;
“HATSU’nun aylık 45 milyon su geliri var. 41 milyon 500 İller Bankası payı ve 2 milyon 100 bin diğer gelir payımız var.
HATSU’nun aylık geliri başlı başına personel giderini bile karşılayamamaktadır. Benzer durum elektrik giderinde de mevcut. Aylık gelirimiz 88 milyon, her ay 267 milyon civarında bir giderimiz var. Bütçemiz her ay 179 milyon açık veriyor. Biz süreci Büyükşehir Belediyemizden borçlanarak yürütmeye çalışıyoruz.
Büyükşehir Belediyemize olan borcumuz 2 milyar TL bandını aşmış durumdadır. Kurumun sürdürülebilir olması, kendi hizmetlerini zamanında üretebilmesi ve yürütebilmesi adına kendi gelirleriyle ayakta kalması büyük önem taşımaktadır.”
MARKETLERDEN 15 LİRAYA ALINAN SUYU HATSU 6,38 LİRAYA SATIYOR
Marketten suyun litresi 15 liraya alınırken, 1000 litresi kırsal bölgelerde 1.60 lira, şehir merkezlerinde ise 6,38 liraya fatura ettiklerine dikkat çeken Genel Müdür Fatih Cihangir, depremden sonra kırsala göçün artmasıyla beraber indirimli tarifeden yararlanan abone oranının arttığını ve abone sayısının da azaldığını bunun da ciddi bir gelir kaybı olarak HATSU üzerine maddi yük oluşturduğunu ifade etti.
Genel Müdür Fatih Cihangir deprem sonrası yaşanan göçlerle beraber tahsilat oranının % 90’dan %78 oranına düştüğünün de altını çizerken, içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmının terfi merkezlerinden sağlanıyor olmasından dolayı kurumun enerji tüketiminin %93’ünü su terfi merkezlerinin oluşturduğuna ve enerji kaleminin de ciddi bir gider kalemi olduğuna vurgu yaptı.
SAHADA AKTİF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ
Konuşmasına devam eden Genel Müdür Fatih Cihangir konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Sahada sürekli aktif bir şekilde çalışıyoruz. Sahada ciddi düzeyde biriken işleri bakım ve onarım hizmet alımları işiyle süpürmeye çalışıyoruz. Bu durum kurumun işletme giderlerinin artmasına sebep olmuştur.
ALTYAPIYA CİDDİ YATIRIMLAR
Dörtyol 1. Kademe Ve 2. Kademe İçme Suyu, Payas İçme Suyu, Samandağ Tekebaşı İçme Suyu işlerine ait yapım ihaleleri yapılmış olup, Hassa Aktepe Kanalizasyon Ve Atık Su Arıtma Tesisi ve Arsuz Grup İçmesuyu Şebeke İnşaatı Yapım İşleri ihale süreçleri halen devam etmektedir. Bu işlerin toplam maliyeti 1.9 milyardır.
Yüzde 75’lere varan kayıp kaçak oranının aşgari düzeylere indirilmesi, mevcut tesislerimizin yenilenmesi, işletme faaliyetlerinin etkin ve verimli yöntemlerle yapılabilmesi; sahip olunan personel, araç ve donanımlardan en verimli düzeyde faydalanılabilmesi amacıyla; CBS Sisteminin Geliştirilmesi ve Tüm Birimlerin Entegre Edilmesi İşi, SCADA Sisteminin Geliştirilerek İşletme Faaliyetlerinin Otonom Hale Getirilmesi İşi İçmesuyu Hatları Katodik Koruma İşi planlanan yatırımlar arasında. Bu planlanan yatırımlar toplam maliyeti yaklaşık olarak 200 milyon TL’dir.”
Genel Müdür Fatih Cihangir, şehrin yeniden ihya ve inşa sürecinde devam ettirmek zorunda oldukları altyapı projelerine de değindi.
30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA EN UCUZ SU HATAY’DA
Hatay’ın su fiyatlarında 30 Büyükşehir arasında en son sırada yer aldığını, bütçe açığını kısmen de olsa kapatıp sürdürülebilir hizmet vermek amacında olduklarını devam eden işlerin sekteye uğramaması ve yapmayı planladıkları yatırımları hayat geçirebilmeleri için yeni bir ücret tarifesi hazırladıklarını ifade eden Genel Müdür Fatih Cihangir, “Hatay’ımızın altyapısıyla üstyapısıyla ayağa kalkması için bu yatırımların yapılması gerekiyor” vurgusunu yaptı.
BAŞKAN ÖNTÜRK: HATSU’YU KENDİ AYAĞI ÜZERİNDE DURACAK SEVİYEYE GETİRMEMİZ LAZIM
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, konuşmasında şunları dile getirdi:
“HATSU’yu kendi ayağı üzerinde duracak seviyeye getirmemiz lazım. Her ay 109 milyon 500 bin TL. personel giderimiz var. Elektrik giderlerimizi ödeyeceğiz mecbur. Geldiğimiz günden bu yana akaryakıtta %10 tasarruf sağlamışız. Lüzumsuz harcamaları engellemişiz. HATSU’yu her ay 150-200 milyon finanse ediyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Bugün 150-200 milyon TL. demek, her ilçeye fazladan hizmet gitmesi demek”
Başkan Mehmet Öntürk, HATSU’nun mali tablosunun pek iç açıcı olmadığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:
“Su fiyatında artış yaparken yine son sırada kalalım. Gönül ister ki zam yapmayalım. Bu kuruma hep beraber sahip çıkacağız ve bu sorumluluk hepimizin sorumluluğu. Hizmet bekleyen vatandaşlarımızı ve şehrimizi; susuz, kanalizasyonsuz kalma korkusundan kurtaracağız.”
Tarife Komisyonuna havale edilen tarife teklifi, Büyükşehir Belediyeleri konut tarife sıralamasındaki mevcut durum gözetilerek revize edilerek komisyonun tüm üyelerinin müşterek kararı doğrultusunda Genel Kurulca karara bağlanırken, Kabul edilen tarifeye göre; Konutlardan 1 aylık dönemde 12 m³’e kadar tüketim için 8,10 TL/ m³, atık su tarifesi ise 4,05 TL/ m³ olmak üzere toplam 12,05 TL/ m³ olarak belirlendi.
Meclis kararıyla belirlenen su fiyatı tarifesine göre Hatay yine 30 Büyükşehir arasında son sırada yer aldığı yer aldığı kaydedildi.