Kırıkhan Kavununda rekolte yüksek, ama fiyatlar düşük!
Kendine has aromasıyla yurt içi ve yurt dışında büyük talep gören, Kalitesi ve üretim bolluğu açısından sıkıntı olmayan Kırıkhan kavununda, ne acıdır ki üreticiler Fiyatlar açısından umduklarını bulamadılar.
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde hasat edilen “ananas ve galya” çeşidi kavunlar tezgahlarda yerini aldı.
Pandemi dolaysıyla pazarlama sıkıntısı çeken özellikle küçük üreticiler girdilerini karşılamakta sıkıntı çekeceklerini belirtirken, Geçen senelerde Ortadoğu ve Romanya, Bulgaristan gibi ülkelere ihracat yapılırken, bu sene gerçekleşmediğinden iç piyasada tüketmeye çalışıyorlar.
Kırıkhan ilçesinde üretimi yapılan kavunlar Topboğazı bölgesinden Antakya ilçeye kadar yol üzerinde tezgahlarda satılıyor.
Kavun üreticisi kavunlarını sabah 05.00-den saat 10.00’a kadar tarladan toplamakta, daha sonra kamyonlara yükleyerek satış alanlarına gönderiyorlar.
Kavun fiyatları bu sene 1 lira ile 1.75 den toptan satılmaktadır. Geçen sene ise kilosu 2 liradan satılmıştı. Üretici girdilerin fiyatlarının arttığını ama kavun fiyatlarının düştüğünü zararlarını nasıl gidereceklerini kara, kara düşünüyorlar.
Kavun üretiminde büyük üreticiler sıkıntı yaşadıklarını belirtirken, Görüştüğümüz büyük üreticiler kimisi “nazar değmesin” kimisi “ortalık karşımasın” diye röportaj yapmak istemediler.
Küçük üreticiler ise sıkıntılı ve umduklarını bulamadıklarını belirttiler. 10 dönüm, 20 dönüm gibi kavun ekicisi devlet ve belediyelerden üretim planlaması ve pazarlama sıkıntılarının aşılması için yardım bekliyorlar.
BİZİM KAVUNLARIMIZIN TADINI HİÇBİR KAVUN TUTMAZ
Kavun üreticisi Hikmet Hanifi, 10 dönüm kavun ekmiş, girdilerin yükseldiğini ama kavun fiyatlarının düştüğünü şöyle ifade ediyor:
“Bu sene mazot, gübre, tohum fiyatları yükseldi, kavun fiyatları düştü. Kırıkhan kavunun özelliği, aroması hiçbir yerde bizim bölgenin kavunları gibi olamaz. Giden sene kavun 2 lira-2.5 arasında sattık, bu sene 1 ile 1.5 liradan satıyoruz. Küçük üretici bu sene sıkıntılarını nasıl aşacak bilemiyorum.”
ON YIL ÖNCESİ FİYATLARLA KAVUN SATIYORUZ
Ahmet Ural hem kavun ekicisi hem de tüccar. Kavun fiyatlarının çok düşük olduğunu ifade ederken, “Ben Kırıkhan Amik Ovasında kavun üreticisiyim, Türkiye’nin her yerine kavun gönderiyoruz. Kırıkhan dışında bu senelerde aynı tipte kavun üretimi yapıldığından bizim kavun satışlarımız düşmüştür. Yetkililerin bu meseleye bir çözüm üretmesi gerekir.
Düşünün bütün girdilerin zam oranını herkes biliyor ama ben on yıl önceki kavun fiyatında kavun satmaktayım. Bu fiyatlara da kavunlarımızı satamıyoruz. Bir zamanlar sadece Kırıkhan ilçede yetişen kavun Türkiye’nin her yerine yayılmıştır. Bakın; Doğu bizden alıyordu, İstanbul bizden alıyordu, şimdi ise Urfa, Mardin, Antep yetiştiriyor, biz bu ilerler rekabet yapamıyoruz, piyasa bu kadar kavun üretimini tüketemiyor, bunun bir planlaması yapılmalıdır. Yani Tarım Bakanlığı mazot, gübre, ilaç fiyatlarına yönelik bir girişim yapmalıdır” açıklamasında bulundu.
BAKANLIK ÜRETİMDE BİR PLANLAMA YAPMALIDIR
Emrah Ölbe Kırıkhan Topboğazı mevkiinde kavun ekicisi tarlası yol kenarında olduğu için Antakya yolu üzerinde tezgahlarda malını satmaya çalışıyor.
Emrah Ölbe şu konularına dikkat çekti: “Ben on yıldır kavun ekiciliği yapmaktayım. Bu sene durumumuz iyi değil, hem pandemi, hem girdilerin yüksek oluşu, hem de kavun fiyatlarının düşmesi durumumuzu kötüleştirdi. Bu sene ihracat sorunu yaşadık, iç piyasada ise fazla geldi, mallarımız elimizde kaldı. Yetkililerin ihracat, ya da iç piyasa ile kavunların satılmasına yardımcı olurlarsa sevinirim.
Benim Tarım Bakanlığına bir duyurum olacak, şimdi önüne gelen çiftçilik yapmaktadır. Polis, öğretmen çiftçilik ve üretime yöneldi, belki bazıları hobi olarak yapmaktadır ama perde arkasını bilmediklerinden yapmaya devam ediyorlar. Tarım Bakanlığı bu işe bir düzenleme getirmelidir, bu işin ehli olanlar üretim ve çiftçilik yapmasını düşünüyorum. Örnek; Hatay’da bin dekar ekilecekse, bunun yerine 5 bin dekar ekerek, piyasanın üzerinde üretim yapılarak, çiftçiyi zor durumda bırakılmasın. Biz ürettiğimizi satamazsak, ikinci yıl üretim yapamayız.
Bakın biz yol üzerinde tezgah kurduk, üreticiden, tüketiciye ilkesi ile hareket etmekteyiz. Aracı üreticiden alıp, üzerine bir kar koyarak satmaktadır. Üretim ve tüketim meselesinde bilinçli olmayız, bu üretici, tüketici ve Türkiye için önemlidir.”
HÜSEYİN GÜLER